Tijdens onze reis naar de Colombiaanse Amazone verbleven we in Casa Gregorio. Een hotel gelegen in het afgelegen inheemse dorp San Martin de Amacayacu, binnen de Tikuna gemeenschap midden in het regenwoud. Een onvergetelijk avontuur, waarin we kennismaakten met de cultuur en leefwijze van de Tikuna en vanuit waar we de Amazone in Colombia ontdekten. Een ideale plek om voor een paar dagen het leven in het Amazone gebied te ervaren. In dit artikel lees je alles over de inheemse gemeenschap Tikuna, waarom Casa Gregorio zo een bijzonder verblijf is, hoe je je reis regelt, wat de kosten zijn en nog veel meer.
Casa Gregorio | Een inheems Amazone sprookje
Er was eens een oer-Hollandse biologe, Heike, die 17 jaar geleden voor haar onderzoek in de inheemse gemeenschap Tikuna terechtkwam. Midden in het Colombiaanse Amazone regenwoud. Ze werd verliefd op Jose, een jongen uit de Tikuna stam. De liefde bleek wederzijds. Nu leven ze al lang en gelukkig samen in San Martin de Amacayacu.
Het einde van de wereld
Toen we na een enorme reis eindelijk in het dorp aankwamen vroeg ik me serieus af waarom Floortje Dessing hier nog niet is geweest voor het programma ‘Floortje naar het einde van de wereld’. Heike woont al zo’n 15 jaar in de Amazone. Bewonderenswaardig vind ik het. Nu woon ik zelf natuurlijk ook in Colombia, maar Sopó is toch wel iets anders dan een dorpje midden in het oerwoud. Even boodschappen doen is er vanaf San Martin de Amacayacu niet bij namelijk. Om maar niet te spreken over de elektriciteit dat alleen beschikbaar is tussen 5PM en 10PM. En dan Internet dat praktisch afwezig is. Heerlijk om op zo een prachtige plek even 5 daagjes van de drukke buitenwereld afgesloten te zijn.
Een hotel midden in de Amazone
Casa Gregorio is een hotel diep in de Colombiaanse Amazone. Voor de avontuurlijke reiziger, mensen die dicht bij de natuur willen verblijven en die het echte Colombia willen ontdekken. Dan zit je hier meer dan goed. Jose en Heike zijn niet alleen een prachtig stel, maar ook ontzettend leuke mensen die de cultuur en leefwijze van de Tikuna stam en de schoonheid van de Amazone aan jou willen doorgeven. Een bijzondere ervaring kan ik je vertellen, zo ver van het normale leven.
De inheemse gemeenschap San Martin de Amacayacu
San Martin de Amacayacu is een inheemse gemeenschap gelegen in het regenwoud van het Amacayacu Nationaal Park. Helemaal in het uiterste zuiden van Colombia, in het departement Amazonas, direct aan de Amacayacu rivier. Zo’n 8 kilometer van het dorp Puerto Nariño en ruim 2 uur met de boot vanaf Leticia.
In San Martin de Amacayacu leven ongeveer 500 inwoners die allemaal behoren tot de inheemse stam Tikuna. Het dorp werd gesticht in het jaar 1972. Voor die tijd leefden de Tikuna verspreid over dit deel van de Amazone ver weg van de grote rivieren, wat niet erg praktisch is wat betreft gezondheidszorg, scholing en religieuze bijeenkomsten. De Tikuna werden daarom gestimuleerd om zich dichter bij de Amazone rivier te vestigen. Niet in grote huizen voor vele families, maar per familie één huis.
Hedendaags telt San Martin de Amacayacu ongeveer 100 huizen. De inwoners houden zich bezig met diverse economische activiteiten, waaronder agricultuur, vissen, jagen, handwerk en toerisme. Door de slechte watervoorziening gebruiken de inwoners de rivier om zichzelf, kleding en de vaat te wassen.
Tijdens een wandeling door het dorp zie je naast de lokale huizen ook het schooltje, de voetbalvelden en de kerk.
De inheemse stam Tikuna
De Tikuna is een inheemse stam die in zowel Brazilië (46000), Colombia (13800) en Peru (9400) leeft. Naast Spaans spreken ze hun eigen taal Tikuna. In Brazilië is dit zelfs de meest gesproken inheemse taal.
Voor de Tikuna is de natuurlijke wereld een geheel, waarin de mens deel uitmaakt van de planten, bomen en dieren. De relatie tussen natuur en cultuur is samen verweven in het sociale systeem. Door hun enorme kennis van de gewoonten, het territorium en levenscycli van de dieren in het regenwoud zijn de Tikuna uitstekende jagers.
Van oudsher beoefenen de Tikuna het Sjamanisme, maar door Christelijke invloeden komt dat nu nog zelden voor. Alleen binnen heel geïsoleerde gemeenschappen wordt het Sjamanisme nog gehanteerd. Wat betreft het huwelijk volgen de Tikuna de regels van exogamie. Dit betekent dat leden van dezelfde groep niet met elkaar mogen trouwen. Dit wordt ook verteld door de gids tijdens een wandeling door San Martin de Amacayacu. Binnen de Tikuna gemeenschap zijn er diverse sub-stammen, waarvan twee mensen binnen één zo een stam dus niet met elkaar mogen trouwen.
Omdat er nog veel armoede heerst binnen inheemse stammen, waaronder ook bij de Tikuna, zijn er NGO’s actief mee bezig. Daarnaast wordt het toerisme ook steeds belangrijker. Casa Gregorio draagt hieraan bij door alleen met lokale gidsen te werken. Hier zie je bij welke projecten, zoals watervoorziening, educatie en landverdeling, Casa Gregorio actief is. Jose speelt hierin een grote rol en heeft al veel positieve veranderingen voor elkaar gekregen.
Als je meer wilt weten over de inheemse gemeenschappen in de Amazone, en specifiek de Tikuna, bezoek dan het zeer interessante etnografisch museum in Leticia.
Het Amacayacu Nationaal Park
Amacayacu werd in 1975 uitgeroepen tot nationaal park en maakt deel uit van de 59 beschermde natuurgebieden in Colombia. Amacayacu komt van de naam Hamaca (Hangmat) en Yacu (Quechua woord voor rivier). Hangmat rivier, omdat de Tikuna vroeger voor de handel veel hangmatten maakten van de chambira palm vezel. Het nationaal park is 4220 vierkante kilometer groot en is het eerste beschermde gebied opgericht in het Amazone gebied in Colombia. Amacayacu is het enige gebied waar je bomen vindt die onder water staan in het regenseizoen, wanneer de Amazone rivier zo’n 10 meter hoger staat dan tijdens het droogseizoen.
In de jungle van het Amacayacu Nationaal Park vind je meer dan 5000 plantensoorten en het regenwoud kenmerkt zich door de grootste diversiteit aan apen ter wereld. Of dat nog niet genoeg is leeft hier bijna een derde van alle vogelsoorten en de helft van alle zoogdieren die Colombia rijk is. Niet voor niets staat Colombia op nummer 2 van meest biodiverse landen ter wereld.
Een heel geschikte plek dus om de dieren van het Amazone gebied te bewonderen.
Dit gebied in het Amazone regenwoud is niet alleen tot nationaal park opgericht om de natuur te beschermen, maar ook voor de conservatie van de inheemse Tikuna cultuur. Daarnaast is het een plek waar toeristen al het moois dat het Amazone regenwoud te bieden heeft kunnen bewonderen. De dieren, natuur én cultuur.
Casa Gregorio | Bijzonder overnachten in de Colombiaanse Amazone
Na zoveel gehoord te hebben over Casa Gregorio was de keuze snel gemaakt: daar wil ik naartoe! Casa Gregorio werd in 2012 opgericht door Jose en Heike met als doel om hun ervaringen, het prachtige regenwoud en de inheemse maatschappij te delen met iedereen die is geïnteresseerd in de realiteit van de Amazone. Voor een onvergetelijke en leerzame ervaring. De lodge is gebouwd in de stijl van de traditionele Tikuna huizen en staat midden in het dorp San Martin de Amacayacu.
Ver weg van een wereld vol auto’s, telefoons, haast en drukte verblijf je op een bijzondere plek in het Amazone gebied. Niet alleen in een inheems dorp, maar ook diep in het regenwoud. Hier beleef je voor een paar dagen hoe het leven in de Amazone eraan toe gaat en ontdek je dit prachtige stukje aarde.
Hoe regel je een verblijf in Casa Gregorio?
In de Amazone ga je niet met je backpack op zoek naar het mooiste hostel, maar is het het beste om alles vooraf te regelen. In Casa Gregorio kom je dan ook niet zomaar even terecht, maar moet je het vervoer vooraf bespreken. Alles reserveren dus. Dit maakt je reis naar de Amazone een stuk makkelijker.
Zo werkt het:
- Stuur een appje naar Heike van Gils, de eigenaresse. Dit is haar nummer: +57 310 2798147. Dit mag in het Nederlands, Engels of Spaans. Je kunt ook reserveren via de contactgegevens op hun website.
- Laat weten met hoeveel personen en in welke periode je de Amazone wilt bezoeken.
- Heike stuurt je dan een heleboel informatie, waaronder de pakketten die zij aanbieden en de bijbehorende prijzen.
- Kies je pakket en maak je reservering.
- Je ontvangt van Heike alle informatie die je nodig hebt om bij Casa Gregorio te komen.
Wat reserveer je precies?
Bij Casa Gregorio bieden ze alleen totaalpakketten aan. All-inclusive dus. Zo kunnen zij vooraf alle entrees, het vervoer en de gidsen regelen, en heb jij een onbezorgde reis door de Amazone.
Welk pakket in de Amazone kozen wij?
Casa Gregorio biedt een standaard pakket, maar je kunt het afstemmen op jouw wensen en op de tijd die je hebt. Ons pakket zag er zo uit:
Dag 1: Aankomst. Dit liep niet helemaal zoals gepland, zoals je hier kunt lezen. Daardoor verbleven we de eerste nacht in Leticia.
Dag 2: Puerto Nariño en Tarapoto Lake. Deze dag bezochten we Puerto Nariño en een prachtig meer in de Amazone. Ook zagen we voor het eerst dolfijnen. In de avond rond 10 uur maakten we een behoorlijk enge nachtwandeling door de jungle.
Dag 3: Jungle wandeling. Na een boottocht van een uur over de Amacayacu rivier maakten we een wandeling door het regenwoud. Het was werkelijk prachtig en erg bijzonder om de vele bijzondere bomen, planten en insecten te zien.
Dag 4: Mocagua en het apen opvangcentrum. Vandaag gingen we met de boot naar een ander inheems dorp, waar eveneens Tikuna wonen. Dit dorp, Mocagua, is in het trotse bezit van prachtige beschilderde Tikuna-huizen. We bezochten het apen rehabilitatie centrum Maikuchiga. Wat een mooie ervaring! In de avond deden we een keramiek workshop.
Dag 5: Terug naar huis. Om 6.30AM vertrokken we met de boot naar Leticia om daar het vliegtuig terug naar Bogotá te pakken.
Hoeveel kost een verblijf in Casa Gregorio?
Voor een verblijf in Casa Gregorio betaal je tussen de COP 280.000 (62 euro) en COP 350.000 (78 euro) per persoon per nacht. Hoeveel je precies betaalt hangt af van:
- De maand waarin je komt (hoog- of laagseizoen);
- De kamer die je kiest;
- Hoeveel dagen je blijft;
- Welke excursies je wilt doen.
Sowieso zijn deze kosten altijd inclusief alle ontbijt, lunch en avondeten, drinkwater, koffie en thee, alle entreekosten, alle gidsen, de workshop en al het vervoer van en naar Casa Gregorio. Ook hoef je de laarzen die je nodig hebt in de Amazone niet zelf mee te nemen, deze krijg je in het hotel. En exclusief zijn het vliegticket van Bogotá naar Leticia en de kosten van de Express boot naar Puerto Nariño heen en terug. In deze mini-gids Amazone geef ik een compleet overzicht van alle kosten bij elkaar. Er zijn geen pinautomaten in de jungle, dus neem al het geld contant mee.
Een reis naar de Amazone is sowieso niet goedkoop, zeker ook niet omdat je niets zelf kunt doen, je hebt voor alles een gids en een boot nodig. Het is ongetwijfeld zowel goedkoper als duurder te vinden. Ik vond de Amazone en het verblijf bij Casa Gregorio in ieder geval het geld meer dan waard.
Wat krijg je te eten?
Tot onze grote verbazing maakten we beiden kennis met groente en fruit uit de Amazone dat in de rest van Colombia helemaal niet bekend is. Erg leuk. Er wordt ontzettend lekker en gezond gekookt. Vooral natuurlijke producten. Ik ben vegetariër en dat is ook geen probleem. Vlees eten ze weinig, vooral vis en kip. Zo kregen we een door Jose gevangen piranha voorgeschoteld. Je krijgt meer dan genoeg te eten en het is niet nodig zelf eten of drinken te kopen.
Bij Casa Gregorio hebben ze een watertank waarmee je je waterfles kunt vullen.
De kamers in Casa Gregorio
Casa Gregorio is een kleine lodge met een aantal fijne kamers. Van tweepersoons kamers met een standaard tweepersoonsbed en een gedeelde badkamer tot comfortabele tweepersoonskamers met uitzicht, een king size bed en eigen badkamer. Ook zijn er kamers met twee eenpersoonsbedden en met drie bedden. Wijzelf hadden een king size bed dat zeer lekker ligt. Het komt zelden voor dat ik zo lekker slaap in een hotel.
Casa Gregorio is geschikt voor zowel stelletjes, solo reizigers, vriendengroepen als families.
Boven alle bedden hangt een klamboe en in elke badkamer vind je zeep en handdoeken.
Er is geen airconditioning, maar dit is ook totaal niet nodig. Sterker nog, het is zo fris in de nacht dat ik zelfs een dikke deken nodig had om warm te blijven.
Is er elektriciteit en WiFi?
Wifi is niet beschikbaar, alleen voor noodgevallen. Elektriciteit is alleen beschikbaar tussen 5PM en 10PM, dan kun je je telefoon, camera en eventueel andere apparaten opladen. Warm water is er overigens ook niet.
Hoe kom je bij het hotel?
Met de Express boot vanaf Leticia. Deze vertrekt om 7AM, 9AM, 12PM en 2PM. Gezien de vluchttijden vanuit Bogotá is het het meest waarschijnlijk dat je op de heenweg de boot van 2PM neemt en op de terugweg die van 7AM. Casa Gregorio reserveert een plek op de boot. Je wordt dan afgezet bij de Bocana Amacayacu stop. Daar wacht een andere boot die je over de Amacayacu rivier naar het hotel brengt. Meer over deze boot in dit artikel. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken: Heike is constant met je in contact (tot Leticia, daarna is er geen Internet meer) en regelt alles tot in de puntjes voor je.
Wat neem je mee als je bij Casa Gregorio in de Amazone Colombia verblijft?
In San Martin de Amacayacu is geen winkel waar je spullen of eten kunt kopen, dus je moet zelf alles meenemen. Vergeet dit sowieso niet:
- Een hoed/pet tegen de zon;
- Je zonnebril;
- Een hervulbare waterfles;
- Zonnebrandcrème van SPF 50 of meer;
- Anti muggen crème;
- Een goede zaklamp en extra batterijen. Je telefoon is niet voldoende dus neem deze echt mee!
- Zwemkleding;
- Slippers of sandalen;
- Lange sokken om te voorkomen dat de laarzen tegen je huid schuren;
- Shirts met lange mouwen;
- Een lange sneldrogende broek;
- Een waterdichte tas voor dingen als je camera en telefoon. Deze bijvoorbeeld.
Ook belangrijk: neem je dagelijkse medicatie mee. Een malaria preventie kit is ook aan te raden (hadden wij niet mee, maar zeker in het regenseizoen wel handig), net als een goede reisverzekering. Een Gele Koorts vaccinatie heb je ook nodig voor de Amazone. Hier wordt niet op gecontroleerd, maar is uiteraard voor je eigen gezondheid belangrijk. Ook handig om mee te nemen zijn ORS, diarreeremmers, paracetamol, antihistamine (dit kun je kopen bij elke drogist in Colombia voor een euro, vraag naar Cetirizina) en andere medicatie die handig kunnen zijn in de Amazone. De jungle is heet met een hoge luchtvochtigheid. Als je van jezelf weet dat je daar snel last van hebt, neem dan zeker deze medicatie mee om problemen te voorkomen.
Houd er rekening mee dat je na Leticia vrijwel niks meer kunt kopen, dus neem echt alles mee dat je nodig hebt. Als je niet zoals wij de boot mist heb je in Leticia geen tijd om daar nog iets te kopen.
Zie je gegarandeerd dieren in de Amazone?
Jazeker! Welke dieren je ziet is voor iedereen anders. Lees je hierover goed in zodat je niet teleurgesteld weggaat. Over of je gegarandeerd dieren ziet lees je alles in dit artikel onder het kopje ‘Het Amazone regenwoud is geen dierentuin‘. Laat je verrassen door de natuur en geniet van de kleine dingen van het leven.
Wat was het meest afgelegen hotel waar jij ooit verbleef?
Klik hier voor meer informatie over reizen naar de Amazone in Colombia!
Elke nieuwste blog als eerste in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!
In dit artikel staat een affiliate link. Klik hier voor meer informatie.
5 reacties
Ik vond dit een van de mooiste ervaringen tijdens mijn reis door Colombia. Echt een aanrader!
Weer een plek voor op mijn bucketlist! Mooi reisblog en prachtige foto’s Sabine!!
Dankjewel Bart!
De foto’s zeggen alles! Schitterend. Leuk om een stukje ‘mee te reizen’.
Xxx
Dankjewel! Is ook zo een mooie plek! xx