Home De omgeving van Bogotá Dicht bij de wolken in Parque Ecológico Pionono Sopó
Buiten de gebaande paden Colombia - Parque Pionono - featured

Dicht bij de wolken in Parque Ecológico Pionono Sopó

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Zo’n 35 kilometer ten noorden van Bogotá, in mijn nieuwe thuisbasis Sopó, ligt een prachtig mooi natuurgebied genaamd Pionono. Dit natuurpark biedt niet alleen indrukwekkende vergezichten, maar ook vind je hier het bijzondere páramo. Alleen daarom al is deze plek de moeite waard om te bezoeken. En houd je van paragliden? Dan is dit the place to be vlakbij de hoofdstad. Voor mij is een bezoek aan dit gebied een kwestie van 15 minuutjes met de bus, maar ook vanuit Bogotá is het een zeer makkelijk te maken dagtrip. Ga buiten de gebaande paden in Colombia en ontdek Pionono!


Parque Ecológico Pionono: een bijzonder stukje páramo


Zodra je aankomt aan de top van Pionono heb je het gevoel heel dicht bij de wolken te zijn. Niet zo gek, want op de top van de berg Pionono sta je op 3200 meter hoogte. Deze hoogte zorgt voor een gemiddelde temperatuur van 12 graden Celsius, maar in de nachten en vroege ochtend zakt de temperatuur tot het vriespunt. Ondanks deze hoogte en barre temperaturen beschikt het natuurpark over een grote hoeveelheid aan flora en fauna. Denk aan hazen, gordeldieren, kolibries, zwaluwen en vele reptielen en amfibieën.

Maar misschien is het meest bijzondere aan Pionono wel het gebied genaamd subpáramo. Subpáramo is een soort van overgangszone tussen de boomgrens op grote hoogte in het Andesgebergte en het begin van het echte páramo. En ook hier al vind je zeer bijzondere planten die je alleen in páramo ziet. Het is niet heel makkelijk om zonder gids of auto páramo te zien in Colombia, dus Parque Pionono is een echte aanrader voor diegenen die staan te popelen om dit bijzondere natuurverschijnsel op eigen houtje te aanschouwen.

 


Wandelen, kamperen en paragliding in Colombia


Wandelen

Zodra je in het park aankomt kun je daar een wandeling maken door páramo en vele prachtige andere bomen en planten, naar het hoogste punt van de berg. De wandeling duurt ongeveer 1,5 a 2 uur en is redelijk makkelijk te maken. Als je tenminste aan de hoogte gewend bent. Zo niet, dan zal het meer energie kosten.

 

Kamperen in Colombia

Voor de echte die hards onder ons is Pionono een fantastische plek om de nacht door te brengen. Je kunt er namelijk kamperen. Of dat echt een ontspannen ervaring zal zijn is nog maar de vraag. Er zijn wel toiletten, maar geen douche of stromend water. Je moet zelf een tent meebrengen en in de nacht koelt het met gemak af tot het vriespunt. Er zijn wel mogelijkheden om te barbecueën en in de avond kun je genieten van een prachtige sterrenhemel of felle bliksemflitsen. Vergeet ook alle dieren niet die ’s nachts tot leven komen. Er staat tegenwoordig ook een hutje om in te slapen, dit moet je wel vooraf regelen.

Dit is de plek waar je kunt kamperen

 

Paragliden in Colombia

En of dat nog niet genoeg is, kun je bij Pionono ook nog paragliden, mountainbiken en vele andere sportieve activiteiten doen. Bijna geen buitenlandse reiziger weet dit, maar Sopó is één van de mooiste plekken in Colombia om te paragliden. Makkelijk te bereiken vanuit Bogotá, waanzinnige uitzichten en buiten de gebaande paden. Klik hier voor alle informatie over paragliden en mountainbiken in Sopó!

 


Indrukwekkende vergezichten


Op 3200 meter hoogte kijk je aan de ene kant van de berg uit op Guatavita en het meer van Tominé, terwijl je aan de andere kant kunt genieten van een panoramisch vergezicht over Sopó en de vallei. En echt waar: dat is prachtig! Als we daar staan is het fantastisch om ons nieuwe dorp van bovenaf te aanschouwen, en te zien hoe ongelooflijk groen de omgeving is. Onze finca is niet te zien, die ligt meer naar het zuiden toe. Wat een rust op deze plek hoog in de bergen. Het is weekend, maar er is nagenoeg niemand in het park. De frisse lucht en de geur van de bomen hebben een rustgevende uitwerking. Dit zal niet de laatste keer zijn dat we hier komen.

 


Praktisch


Hoe kom je in Parque Ecológico Pionono?

Als je vanaf Bogotá komt neem je de bus naar Sopó op Estación Terminal (daar kom je met de transmilenio). Daar steek je de weg over naar het witte station Satélite en daar vind je de bus naar Sopó. Dit ritje kost 4400 pesos en duurt, afhankelijk van het verkeer, zo’n 30 a 45 minuten. Als je aankomt in Sopó zoek je daar een taxi die je naar het park op de berg brengt. Het park is gelegen zo’n 5 kilometer van het centrale plein in Sopó. Dat kun je ook lopen, maar het is een zeer steile weg omhoog.

 

Openingstijden en entreekosten

Pionono is geopend van woensdag t/m zondag en op feestdagen van 9.00 AM tot 4.30 PM. De entreekosten bedragen 4900 pesos (€1,40; november 2017) per persoon. Kinderen onder de 12 en ouderen boven de 60 jaar mogen gratis naar binnen. Wil je kamperen? Dan betaal je 24.600 pesos per persoon per nacht.

 

Wat is er nog meer te doen in Sopó en waar te verblijven?

In deze mini-gids Sopó lees je alles over het leukste dorp van Colombia! Bezienswaardigheden, wandelingen, restaurants, hotels, omgeving en meer. Want naast paragliden en Pionono is er veel meer te doen, zoals fantastische street-art bewonderen, een omgeving waar je makkelijk een paar weken zoet bent en geweldige restaurants. Aanraders om te verblijven zijn onder andere Casa Agrreste en Jardín Colibrí. Of vind hier een ander hotel.

Kledingadvies en wat mee te nemen?

Hoewel je het van de wandeling aardig warm krijgt, is warme kleding toch wel aan te raden. Zodra je stil staat of de zon verdwijnt, doet de kou zijn intrede en is een dikke trui geen overbodige luxe. Trek ook goede wandelschoenen aan, daar er enkele paadjes behoorlijk glad en modderig kunnen zijn, zeker als het heeft geregend. Het weer kan snel omslaan, dus ook een regenjas is handig om in je tas te stoppen. Vergeet niet je goed in te smeren met een hoge factor zonnebrandcrème: je bent dicht bij de wolken en ook bij bewolking is er een zeer hoge zonnekracht. In het park kun je geen eten of drinken kopen, neem dus zelf iets mee. De dichtstbijzijnde plek waar je kunt eten en drinken is het restaurant en café van Parapente Paraíso.

 


Stap van de gebaande paden af en ontdek Colombia! Klik hier voor een complete reisroute Colombia buiten de gebaande paden in dit deel van Colombia.


In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.


 


 

Lees meer!

18 reacties

ivonne 6 december 2017 - 14:52

Wat een mooie plek. Eén van de vele die je ons laat zien. Ik zou er wel willen kamperen, maar dan wel met een super dikke slaapzak. In Amerika sliepen we met temperaturen van rond het vriespunt (niet normaal, maar een koudegolf) en toen was ik blij dat de zon weer opkwam om me een beetje te warmen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 december 2017 - 22:47

Ja echt een prachtige plek! Je hebt wel twee slaapzakken nodig denk ik haha 😀 Ons huis is ook ijskoud in de nacht. Totaal niet geïsoleerd. Soms zie je in de vroege ochtend zelfs wolkjes als je uitademt. Vreselijk koud ook. Maar daar kamperen is nóg kouder natuurlijk. Bijzonder dat jullie dat eerder hebben gedaan rond het vriespunt. Lijkt me dat je dan wel echt heel goede kleding moet hebben! Brr… 🙂

Reply
Stéphanie 28 november 2017 - 15:32

Wat een mooi gebied weer, en vooral erg fijn dat dit zo dichtbij je huis is. Ik zou daar best eens willen wandelen 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2017 - 20:17

Ja prachtig hier! Er zijn nog veel meer wandelingen te maken hier in de buurt, gewoon over de weg. Hoop dat snel eens te gaan doen.

Reply
Elisa 19 november 2017 - 17:47

Wat een supergaaf gebied! Dit is zeker iets wat ik zou bezoeken en helemaal te gek zou vinden. Misschien toch maar een op zoek gaan naar een retourtje Colombia in de toekomst 😀

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 november 2017 - 10:33

Haha ja Colombia is best leuk 😀

Reply
Els 19 november 2017 - 03:44

Dat kamperen slaan we maar even over als we komen……..
De uitzichten zijn geweldig! Leuk te zien dat jullie daar zo van genieten.
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 november 2017 - 15:15

Ja ik ook hoor, maar de wandeling is wel te doen voor jullie! x

Reply
Saskia 18 november 2017 - 13:17

Bijzonder om te zien en wat een prachtige foto’s! Vooral genoten van de foto van jullie samen<3

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 november 2017 - 15:16

Dankjewel, wat lief! x

Reply
Nesrin 17 november 2017 - 13:01

Bijzonder zo een gebied als subpáramo. Het ziet er prachtig uit en de foto’s zijn weer bijzonder mooi. Paragliden lijkt mij echt geweldig, paintball not so much 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 november 2017 - 15:18

Ja heel bijzonder. Paragliden ga ik ook echt niet doen haha, paintball nooit gedaan ook, lijkt me nogal pijnlijk 😛

Reply
kliefje 17 november 2017 - 04:29

ik ben er even doorheen gescrold. Foto’s bekeken. Ik kan me nog niet erg concentreren op de inhoud, maar die zal vast net zo boeiend zijn geweest als de beelden!! Mooi weer Sabine, dank 😀

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 november 2017 - 15:19

Dankjewel! Dat je überhaupt het artikel hebt geopend ook 🙂 Ik ga zeker nog eens naar dat park, lekker een boekje lezen met dat uitzicht 😀

Reply
Rob 16 november 2017 - 06:52

Oei, wat is dit weer schitterend. En het toeval wil dat wij binnenkort 5 dagen in Sopo zijn. Nou ja, dat is jouw schuld. Ik ga die wandeling zeker doen, heb ervaring op grote hoogte opgedaan vorig jaar in Peru, 4200 m. Mijn vrouw lukt dat niet, die kan dan toch bij dat restaurant blijven. We zien je morgen in Usquenia. Hoe zit dat met fietsen, zeker steil omhoog mountain biken, ook niet (meer) ons ding. En als zovaak hebben we hier al ervaren is het voor mayores gratis.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 november 2017 - 15:21

Haha ja mijn schuld, sorry 😛 Je zult het zeker mooi vinden de páramo en het uitzicht en ik denk dat je vrouw ook wel een stukje komt als ze het moeilijke deel overslaat. En heerlijk gratis ook nog, dat maakt het altijd nóg leuker 😀 Tot snel weer!

Reply
Frits 16 november 2017 - 01:35

Sabine
Bedankt voor weer een prachtige reportage!
Groetjes
Frits

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 november 2017 - 15:21

Graag gedaan Frits!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!