Home Huila Hotel-tip San Agustín: dicht bij de natuur in Eco-Hotel Restaurante La Antigua
Eco hotel San Agustin Colombia - featured

Hotel-tip San Agustín: dicht bij de natuur in Eco-Hotel Restaurante La Antigua

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

San Agustín behoort tegenwoordig tot de highlights van Colombia en er zijn dan ook aardig wat hotels en hostels te vinden. Pas twee weken voor vertrek wisten we dat we op reis gingen, maar wegens het top-hoogseizoen waren bijna alle (betaalbare) opties al vol. Zelfs één van de meest populaire hotels in San Agustín, Casa de Nelly, was al volgeboekt. Ik houd er van om op plekken te overnachten die net even anders zijn dan anders en gelukkig vond ik nog één kamer voor drie personen in Hotel Restaurante La Antigua. Een wel heel bijzonder eco-hotel op de berg bij San Agustín. Dolblij dat ik dit nog kon regelen zetten we via Tatacoa koers naar de belangrijkste archeologische bestemming van Colombia. Eenmaal aangekomen bleek het eco-hotel wederom een heel bijzondere plek; een concept dat ik nog nooit eerder heb gezien. Wil jij ook bijzonder overnachten in San Agustín én bijdragen aan het milieu: verblijf dan in Eco-Hotel Restaurante La Antigua!

 


Eco-Hotel Restaurante La Antigua in San Agustín


Het hotel-restaurant La Antigua ligt net boven San Agustín in de bergen op een stille plek. Om er te komen rijden we via een zandweggetje naar boven en even later de parkeerplaats op. Ver weg van alles zijn de zingende vogeltjes een warm welkom. Het hotel is een waar kunstwerk, bedacht door het echtpaar en gebouwd van hout en bamboe. Het ecologische spat er vanaf. Het knetterende vuur houdt ons warm in de avond en na een lange dag reizen genieten we van een heerlijke groentepizza. We krijgen een rondleiding door het hotel en verbazen ons over hoe ze dit hebben opgezet. Zo een concept kom je namelijk niet veel tegen in Colombia: deze mensen zijn echt begaan met het milieu.

Er is een vrolijk gekleurde keuken waar je het gezuiverde water kunt drinken en zelf kunt koken, het hotel gemaakt van bamboe is op zich al een feest om naar te kijken, de vloer heeft mooie gekleurde mozaïeken en van de beschilderde muren word je spontaan helemaal vrolijk.

 

Het ontbijt

In de ochtend ontbijten we met heerlijk zelfgebakken brood en een bordje vol muesli. Ook kun je kiezen uit gebakken eieren met tomaat en/of ui, sinaasappelsap, chocolademelk, thee of koffie. Het ontbijt wordt geserveerd onder het bamboe zoals je hierboven ziet en ja dat geeft écht sfeer. Het is alsof we in het hotel buiten zitten en dichtbij de natuur zijn. Absoluut een aanrader.

 

De kamers

Het hotel beschikt over meerdere kamers waarvan een aantal met badkamer en een aantal zonder badkamer. Sommige kamers hebben een terras met uitzicht, sommigen niet. Er is een gemeenschappelijke ruimte met douches en composttoiletten. Wij hebben een drie-persoon-kamer die met recht bijzonder te noemen is.

 


Onze kamer: douchen onder een boom en composttoilet


Onze kamer is net als het hele hotel gemaakt van bamboe, zelfs de opslagruimte is van bamboe. Beneden staat een bed voor mijn schoonmoeder en wij moeten de trap op naar boven waar ons matras op een bamboe-dak ligt en waar wij dus slapen. Het matras is zeker niet de beste waarop ik ooit heb gelegen, maar absoluut goed te doen. Airconditioning is er niet en dat is ook goed te doen.

En dan de badkamer. Deze is zo mogelijk nog aparter dan de slaapkamer. Het hele hotel beschikt over composttoiletten: op de kamers maar ook in de gemeenschappelijke ruimtes. Da betekent een droog toilet waar je het deksel vanaf moet halen, dan is er onder je opeens een heel grote diepe bak, je gaat zitten en doet je behoefte en na afloop gooi je zaagsel in de toilet. En that’s it. Er komt dus geen water bij aan te pas. Het is even wennen om naar de toilet te gaan waar zo een diepe ruimte onder zit, maar je went er snel aan.

Het lijkt alsof het hotel tussen de bomen is gebouwd, want bij onze badkamer komt één van die bomen gewoon naar binnen. Een boom in de douche dus. Ook hierdoor krijgen we weer het gevoel echt dicht bij de natuur te zijn. Het water is heerlijk warm, fijne grote handdoeken lagen al voor ons klaar en er is zeep beschikbaar.

 


Genieten dicht bij de natuur


Ik kan niet anders zeggen dat La Antigua een bijzondere ervaring was. Niet alleen de composttoiletten, het van bamboe-gemaakte huis en het gezuiverde water: dit hotel ademt simpelweg sfeer en natuur. Heerlijk bij het vuur, de mooie kleuren, de lieve en gepassioneerde jongen uit de Canarische Eilanden die hier tijdelijk werkt en de enorme rust die hier heerst. Het is er echt heerlijk. Buiten het hotel kun je ook nog wandelen en als je een stukje loopt heb je mooie uitzichten over San Agustín.

 


Om rekening mee te houden


Verder weg van het dorp

Het hotel kun je lopen vanaf het dorp, maar dit doe je niet even in vijf minuten. Er zijn niet direct winkels in de buurt en ook geen uitgaansmogelijkheden.

Geen backpackers-hostel

Als je op zoek bent naar een backpackers-hostel dan is La Antigua niet voor jou. Er komen veel Colombianen en buitenlanders die rust en gezelligheid zoeken. In de avond gaat het vuur rond 10 uur uit en moet het stil zijn. Daarvoor is het wel erg gezellig kletsen met iedereen die er is.

Er zijn insecten

Als je verblijft in een hotel dicht bij de natuur in een warm gebied dan kun je insecten verwachten en dat is hier niet anders. Zo vonden wij een grote spin in de slaapkamer, zijn er vliegen en door de gaten in de badkamer kunnen torren komen. Ook zag ik heel snel één of ander insect van 10 centimeter voorbij kruipen in de badkamer, waarna ik pas de volgende ochtend bij daglicht weer durfde te douchen.

Wifi is niet al te best

Ook dit kun je verwachten als je verder buiten het dorp verblijft: wifi is niet optimaal. In onze kamer was er bijna geen verbinding, dus om te kunnen werken moest ik naar de gemeenschappelijke ruimte. Geen probleem, maar wel iets om rekening mee te houden als je anders verwacht.

 


Praktisch


Hoe kom je bij Eco-Hotel Restaurante La Antigua?

Zie hieronder het kaartje met de locatie van het hotel. Vanuit San Agustín kun je lopen, maar zeker met een zware backpack op je rug is het wellicht beter en makkelijker om een taxi te regelen in het dorp. Er is een gratis parkeerplaats van het hotel voor als je met je eigen auto komt. Je kunt ook meeliften met iemand die die kant opgaat: ook wij namen een lifter mee.

Wat zijn de kosten?

Voor een twee-persoons kamer met eigen badkamer en een balkon betaal je 20 tot 25 euro per nacht.

Regel activiteiten in San Agustín

De vriendelijke eigenaresse en medewerkers kunnen voor jou van alles regelen vanuit het hotel. Ook hebben ze kaartjes en geven ze veel adviezen. We reden deze dagtrip door de omgeving na de route van hen gekregen te hebben en een dag later maakten we deze 4 uur durende paardentocht naar archeologische beelden en prachtige uitzichten.

Boek hier Eco-Hotel Restaurante La Antigua

 


Heb jij ooit overnacht in een eco-hotel dicht bij de natuur? Ik vond La Antigua een heel mooie ervaring en bijzonder dat zoiets bestaat in Colombia. Absoluut een aanrader!


Klik hier voor meer inspiratie voor bijzondere hotels in Colombia.


In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie. Dit is geen samenwerking met het besproken hotel, maar simpelweg een persoonlijke aanbeveling.


 

Lees meer!

10 reacties

susan 22 februari 2018 - 15:17

Oh ik wil hier nú heen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 februari 2018 - 21:53

Haha 😀

Reply
Natasja 17 februari 2018 - 12:17

Wat een mooie stek!! Lekker eten ook!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 februari 2018 - 18:43

Ja zeker! Voor herhaling vatbaar 🙂

Reply
Nesrin 16 februari 2018 - 09:22

Wauw wat bijzonder! Ik ben niet eco-friend minded maar zo een hotel zou ik best willen proberen. Dat zaagsel vind ik heel bijzonder! Ruikt het daar dan niet eh bijzonder? 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 februari 2018 - 18:49

Haha nee valt wel mee met de geurtjes 🙂 Volgens mij wordt de lucht eruit geblazen daaronder. Je ruikt wel wat maar zeker niet storend.

Reply
Mei Qi 16 februari 2018 - 04:11

Oh wauw! Wat mooi!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 februari 2018 - 18:49

Ja zeker! 🙂

Reply
Jessica 13 februari 2018 - 07:09

Ohhhh ik ben verliefd op deze accommodatie, wat leuk zeg! Bijna net zo’n goede tip als het verblijf dat jullie me toen in San Gil aanraadden 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 februari 2018 - 18:50

Haha ja he 😛 Al zijn er volgens mij wel meer leuke plekken in San Augustín. Niet ecologisch dan maar toch haha

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!