Home De omgeving van Bogotá Meer dan zout: bezoek het Quevedo Zornoza museum in Zipaquirá
Museum Zipaquira Colombia - featured

Meer dan zout: bezoek het Quevedo Zornoza museum in Zipaquirá

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Het stadje Zipaquirá staat wereldwijd bekend om de beroemde ondergrondse zoutkathedraal. Van heinde en verre komen mensen dit religieuze wereldwonder bezoeken en ook de Colombianen zelf zijn dol op al dat zout. Zipaquirá is dan ook een populaire dagtrip vanuit Bogotá. Maar naast de zoutkathedraal is er nog meer te doen in Zipaquirá. Niet alleen kun je er heerlijk eten, genieten van mooie uitzichten en ronddwalen door de kleurrijke straatjes (hierover later meer), ook beschikt Zipaquirá over het leukste museum in de wijde omtrek. Namelijk Casa Museo Quevedo Zornoza. En laat dit nu ook nog heel goed te combineren zijn met de zoutmijn. Lees hier wat je precies kunt zien in dit museum en waar je dit pareltje vindt!

 


Casa Museo Quevedo Zornoza in Zipaquirá


In de oude kleurrijke straten van Zipaquirá ligt een historische boerderij. Van de buitenkant herkennen we het pand aan de wit/blauwe kleur; eenmaal binnen komen we in een andere wereld.

Casa Quevedo Sornoza werd gebouwd in het jaar 1840 en behoorde toe aan de Venezolaanse kolonel Nicolás Quevedo Rachadel. Het huis werd bewoond door drie generaties van de familie Quevedo, die het huis vulden met muziek en aroma’s uit die tijd. Deze familie bestond uit vele kunstenaars in zowel de letteren, poëzie, muziek en de schilderkunst. In 1850 werd de Colombiaanse poëet en politicus Roberto Mac-Douall hier geboren. Het huis ademt koloniale stijl en beschikt over vele objecten uit de laatste eeuwen die werden gebruikt door Colombiaanse grootheden uit de onafhankelijkheid, zoals Bolívar, Santander en Nariño. Hedendaags behoort het huis tot de Fundación (stichting) Nacional Zipaquirá ‘Funzipa’.

 


Reis door de tijd langs bijzondere voorwerpen


Het huis Casa Museo Quevedo Sornoza bestaat uit 12 kamers en 2 patio’s. Denk aan een muziekkamer, een kamer met een kaptafel, de salon, een voorraadkamer, de eetkamer en een concertzaal. Ook is er een kamer vol met oude naaimachines en kun je diverse oude huishoudelijke voorwerpen bewonderen, zoals strijkijzers, een houten wasmachine uit 1899 en blenders en broodroosters die uit Europa werden meegenomen. In de oude keuken staan grote potten van klei waarmee vroeger gekookt werd en in de gang vinden we een grote messenslijper die ik direct herken aan de kleinere messenslijper die mijn opa ooit had. Alle voorwerpen die in dit huis te bewonderen zijn symboliseren een tijd en laten zien hoe men hier vroeger leefde.

 


Een rondleiding door de oude kamers


Samen met nog een ander stel kregen we een zeer uitgebreide rondleiding langs alle kamers. De enthousiaste meneer vertelde verhalen over de diverse voorwerpen en liet ons zien hoe de mensen in Colombia leefden. Het huis ademt zoveel sfeer en historie, echt ontzettend leuk en interessant. Daarnaast zijn al die oude voorwerpen ook nog enorm fotogeniek en de kamers een lust voor het oog. Een absolute aanrader!

 


Praktisch


Waar vind je het museum?

Het museum is gelegen in het historische centrum van Zipaquirá: calle 3 # 7 – 69. Vanaf zowel het centrale plein als de zoutkathedraal gemakkelijk te voet bereikbaar. Vanaf Bogotá gaan er directe bussen naar Zipaquirá vanaf Portal Norte of langs de autopista norte. Ook kun je vanuit Bogotá met de trein (Tren Turístico de la Sabana). Zie hieronder de kaart voor de locatie.

De kosten

Met je ticket van de zoutkathedraal krijg je gratis entree én een gratis rondleiding door het museum.

Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.00 en van 14.00 tot 17.00. In de weekenden geopend van 9.00 tot 16.00.

Tips

Je kunt dit museum prima combineren met een bezoek aan de zoutkathedraal. Ga eerst naar de zoutmijn en wandel daarna naar het museum. In het museum ben je tussen de 1 en 2 uur kwijt. De meneer die de rondleiding gaf zei dat hij dat ook in het Engels doet. Ik heb hem geen Engels horen spreken, maar ik ga er vanuit dat het dus ook in het Engels kan. Versta je er alsnog niets van: niet getreurd. Het museum is een lust voor het oog, dus slechts kijken naar de mooie spullen en kamers is al leuk.

 


Ben jij ook dol op dit soort musea gevestigd in historische panden met daarin mooie voorwerpen die een verhaal vertellen? Mis dit museum dan niet. In Bogotá vind je ook zo een leuk museum, namelijk El Chico. Beiden behoren tot mijn favorieten!


 

Lees meer!

4 reacties

wilma 19 februari 2018 - 18:20

Moet super mooi zijn!! Alleen de fotos zijn al schitterend.
Ik hou wel van die plaatsjes. In een mijn krijgt je me niet…
Groet,
Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 februari 2018 - 21:50

Dankjewel! Ik ben ook geen groot fan van mijnen moet ik eerlijk bekennen 🙂 Ben er wel in geweest overigens… Maar eigenlijk vond ik het museum leuker haha. Liefs!

Reply
Rob Remmerswaal 19 februari 2018 - 12:04

Dit is wel heel erg leuk, echt ook ons “ding”. Na ons bezoek aan de zoutkathedraal in dec jl. zijn we direkt doorgereden naar Nemocon, ook een zoutmijn maar dat viel ons erg tegen. Hadden dus beter naar dit museum kunnen gaan. Zipaquira is trouwens heel leuk oud stadje vonden wij, beste is daar een overnachting te boeken, alvorens verder te reizen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 februari 2018 - 21:52

Ja was inderdaad heel leuk geweest! Vond het bijna leuker dan de zoutmijn zelf, die vind ik echt een groot toeristen-gebeuren. Alleen de zoutkathedraal is wel mooi. Nouja jullie lijstje voor de volgende keer Colombia wordt maar groter en groter haha 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!