Home Nariño Van Pasto naar Sandoná | Ontdek Nariño, Colombia, buiten de gebaande paden
Waterval Colombia Sandoná Pasto

Van Pasto naar Sandoná | Ontdek Nariño, Colombia, buiten de gebaande paden

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Stel je voor: een waterval midden in een kleurrijke woonwijk, een prachtig uitzicht over een kathedraal tussen de groene bergen en een temperatuurtje waar je ‘u’ tegen zegt. Als je denkt aan het Colombiaanse stadje Pasto denk je meteen aan de beroemde kathedraal Las Lajas en aan de grensovergang met Ecuador. Maar het departement Nariño heeft veel meer te bieden dan dat. Het dorpje Sandoná bijvoorbeeld. Ergens midden in Nariño ontdek je meer van Colombia dan alleen de highlights. Waarom is een bezoek aan Sandoná de moeite waard? En hoe kom je er? Dit en meer vind je in mijn nieuwste blog.


Sandoná | Een warme dagtrip vanaf Pasto


Op bijna 50 kilometer van Pasto Colombia vind je het dorpje Sandoná. Je doet er 1,5 uur over om er via de vele haarspeldbochten te komen. De heenweg gaat echter grotendeels omlaag. Pasto ligt namelijk op 2600 meter hoogte; Sandoná op 1848 meter. Een flinke afdaling die tegelijkertijd een temperatuurstijging van zo’n 10 a 15 graden Celsius met zich meebrengt. Als je de kou in Pasto zat bent dan is Sandoná dus een goede optie.

Sandoná werd gesticht in het jaar 1867 en wordt gekenmerkt door de indrukwekkende kathedraal die overal bovenuit torent. In het dorp wonen zo’n 26.000 mensen die zich onder andere bezighouden met het maken van hoeden, suiker en religie.

 


Bezoek Sandoná | Wat te doen?


Op een vroege ochtend stap ik in Pasto in een minibusje (in de zeer letterlijke zin van het woord) die mij en nog een paar anderen naar Sandoná brengt. Onderweg geniet ik van prachtige uitzichten en mijn meegebrachte broodje. Als ik 1,5 uur later uit het ‘busje’ stap breekt het zweet me uit. Ik weet niet hoe snel ik me moet ontdoen van mijn sjaal en warme jas. In Pasto was deze kleding nog nodig, hier bepaald niet. Eenmaal een beetje comfortabel gekleed haal ik mijn camera uit mijn tas en begin te lopen. Sandoná blijkt aardig wat te bieden te hebben voor zo een klein dorpje.

Basilica de Nuestra Senora del Rosario in Sandoná

Op het centrale plein van Sandoná vind je de prachtige Basilica de Nuestra Senora del Rosario. Niet te missen, want dit indrukwekkende bouwwerk torent overal bovenuit en is bovendien nogal prominent aanwezig. Neem ook zeker even een kijkje binnen.

 

De kleurrijke trap naar water en uitzicht

Na de kerk is het tijd voor uitzichten. In het dorp vind je kleurrijke trappen naar boven die ik als uitzicht-liefhebber natuurlijk meteen beklim. En ik word niet teleurgesteld. Bovenaan heb ik een prachtig uitzicht over het dorp en vooral over de kathedraal die prachtig afsteekt tegen de indrukwekkende groene bergen op de achtergrond. Tot mijn verbazing vind ik hier bovenaan de trappen een bijzonder mooie verrassing…

 

Waterval (Cascada) van Belén

Bovenaan de kleurrijke trappen kom ik in een straatje met eveneens vele kleurrijke huisjes. Maar veel interessanter is de hoge waterval aan het einde van dat straatje. Vanuit het niets een waar pareltje in de natuur dat direct mijn aandacht trekt. Gewoon min of meer midden in het dorp. De Cascada de Belén is 125 meter hoog en aan de voet van de waterval vind je het witte religieuze monument Nuestra Señora de Lourdes. Ben je in Sandoná? Dit is het absolute hoogtepunt en niet te missen!

 

Uitzicht over Sandoná

Op diezelfde plek bovenaan de trappen heb je ook een prachtig uitzicht over het dorp. Een fijne plek om even te genieten van al het moois wat het dorp te bieden heeft.

 


Sandoná praktisch


Hoe kom je in Sandoná vanaf Pasto?

Vanaf Pasto gaan er colectivos (minibusjes die vertrekken als ze vol zijn) naar Sandoná. Deze colectivos gaan niet vanaf de terminal in Pasto, maar vanaf een andere plek aan de rand van de stad. Vraag in je hotel of ze een taxi willen bellen om je naar deze terminal te brengen. Eenmaal op de terminal vraag je naar de colectivo naar Sandoná. Na ongeveer 1,5 uur kom je aan in Sandoná.

Klimaat

Sandoná heeft een heerlijk warm klimaat waar je geen jas of sjaal nodig hebt. Neem dus een tas mee om je warme kleding in te stoppen als je uit Pasto komt, want daar heb je dat wel nodig. Geniet vooral van de warmte in dit mooie dorp.

Hoeveel tijd heb je nodig?

Aan een ochtend en lunch in Sandoná heb je genoeg. Er is meer te zien in de omgeving als je de tijd hebt. Ikzelf ben tot ongeveer 2PM gebleven en bij terugkomst in Pasto ben ik nog naar een museum geweest. Prima te combineren.

Waar te verblijven

Ikzelf heb alles in Nariño gedaan vanaf Hospedaje La Bohemia in Pasto. Hier geven ze goede informatie over hoe je waar komt en regelen bijvoorbeeld ook de taxi voor je. Erg behulpzaam en fijn verblijf.

Veiligheid

Hoewel de stad Pasto veilig is om te bezoeken, zijn de meeste delen van Nariño rood of oranje gekleurd. Dat betekent niet dat je er niet naartoe kunt, maar informeer vooraf naar de actuele veiligheidssituatie in je hotel. De highlights zoals Las Lajas en Laguna de la Cocha zijn altijd goed te bezoeken, maar wil je naar minder bekende plekken vraag dan eerst informatie. Niet altijd is het overal onveilig, dit hangt af van wat er op dat moment speelt in het land en in de regio en verschilt dus per dag/week/maand.

De route tussen Pasto en Popayán en Popayán en Cali (met name de laatste) is bijna altijd onveilig. Rij deze route alleen overdag en ga met het vliegtuig als je op een onrustig moment komt (vragen in je hotel of aan de lokale politie).

Je reisroute door Colombia

Het departement Nariño ligt in een behoorlijke uithoek van Colombia en wordt daarom door veel reizigers overgeslagen. Als je de tijd hebt kun je het echter prima combineren met andere bestemmingen in het zuiden. Bijvoorbeeld vanaf San Agustín naar Pasto, van Pasto naar Popayán en vanaf daar je reis door Colombia vervolgen. Als je maar 3 weken de tijd hebt is deze omweg wellicht niet een goed idee, maar bij 4 a 5 weken of meer prima te doen.

Een andere optie is om een paar dagen in Pasto te verblijven als je van Colombia naar Ecuador gaat of vanaf Ecuador Colombia in komt. Je komt dan door het departement Nariño en het is zonde om deze prachtige regio over te slaan.

Alles over Pasto en omgeving vind je hier.

 


Ontdek meer van Colombia dan de highlights en geniet van wat dit prachtige land nog meer te bieden heeft.


In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

2 reacties

Els 23 februari 2020 - 02:50

Mooi verhaal en natuurlijk weer schitterende foto’s!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 18 april 2020 - 13:47

Dankjewel!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!