Home Peru Rondreis Peru #8 | Ontdek de omgeving van Cusco: 10 bezienswaardigheden
Pisac Cusco Peru

Rondreis Peru #8 | Ontdek de omgeving van Cusco: 10 bezienswaardigheden

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Als er één plek is in Peru die je gezien moet hebben dan is het Cusco. Wat mij betreft één van de mooiste, leukste en meest interessante steden van heel Zuid-Amerika. Maar niet alleen Cusco zelf is een absolute must-see; ook de omgeving mag niet ontbreken tijdens je reis door Peru. Er is zo ontzettend veel te zien en te doen, zulke rijke historie, de Heilige Vallei, indrukwekkende natuur en prachtige vergezichten; hier kun je je weken vermaken. Wij waren 1,5 week in Cusco (waarvan we 5 dagen de Salkantay Trek naar Machu Picchu liepen) en hebben veel in de omgeving gezien. In dit artikel geef ik een uitgebreid overzicht van alle dagtrips die we hebben gemaakt, mijn 4 favorieten voor als je niet weet wat te kiezen of bij weinig tijd, praktische tips en meer. Cusco en omgeving: het hoogtepunt van je reis door Peru.


De Heilige Vallei


In de Heilige Vallei bij Cusco is enorm veel te doen; je kunt er gemakkelijk weken zoet zijn. Hoewel we veel plekken bezochten, is dit nog lang niet alles. Daarnaast hebben we de dorpjes waar de bezienswaardigheden zich bevinden niet goed kunnen ontdekken. Zeker reden om nog eens terug te gaan!

Pisac

Wauw! Dat was de eerste reactie toen we bij de ruïnes van Pisac aankwamen. Spectaculair en een echte must-see. Een weg van 4 kilometer leidt je omhoog van het dorp naar de Inca citadel. Je kunt het lopen in twee uur; wij namen de bus. Eenmaal boven heb je een spectaculair uitzicht over de omgeving en de ruïnes. Het eerste dat je ziet zijn de agrarische terrassen die van de ene naar de andere kant van de berg lopen. In de rotsen nabij de ruïnes zie je vele gaten, dat zijn Inca-graven die zijn geplunderd. Je kunt helemaal naar boven lopen door de ruïnes. Niet alleen heel interessant, maar vooral spectaculair mooi vanwege de ligging. Neem de tijd om deze plek te bewonderen: het is het waard! Toegang krijg je met de toeristenkaart (zie praktisch).

 

Ollantaytambo

Ollantaytambo, of Ollanta zoals de locals het noemen, is de transport hub tussen Cusco en Machu Picchu en daarmee een drukke toeristenbestemming. Maar naast dat vind je in Ollantaytambo ook een indrukwekkende Inca ruïne. De Ollantaytambo ruïne torent hoog boven het dorp uit en alleen dat maakt het al de moeite van een bezoekje waard. Dit fort en tempel bestaat uit grote en steile terrassen die het dorp moesten beschermen tegen indringers. Iets dat is gelukt, want dit is één van de weinige plekken waar de Spaanse veroveraars een strijd verloren. Je kunt helemaal naar boven lopen en de andere kant van de ruïne ontdekken. Naast deze ruïne en de toegang tot de trein naar Machu Picchu is er meer te doen in Ollantaytambo. Voor meer informatie zie de Lonely Planet Peru. Met de toeristenkaart krijg je toegang tot de ruïne in Ollanta.

 

Moray

De diepe amfitheater-achtige terrassen van Moray met de hoge bergen op de achtergrond zijn prachtig om te zien. Je ziet verschillende niveau’s van terrassen in de vorm van een diepe kom. Waarvan er drie zijn in Moray. Waarvoor de Inca’s dit gebruikten is niet helemaal duidelijk, maar een theorie is dat de Inca’s de terrassen gebruikten als een soort laboratorium om om de optimale condities te bepalen om gewassen te laten groeien. Toegang tot Moray krijg je met de toeristenkaart.

 

Chinchero

Voor de Inca’s stond Chinchero bekend als de geboorteplaats van de regenboog. In het dorpje vind je een koloniale kerk, prachtige uitzichten en een kleurrijke markt. Zodra je het historische centrum inloopt kun je genieten van dit alles. En geloof me: dit is een bezoek waard. De combinatie van historie, kleurrijke klederdracht en vergezichten maakt deze plek indrukwekkend mooi. Toegang tot het historische gebied krijg je met de toeristenkaart. Let op: dit dorpje ligt op 3762 meter hoogte. Een dagje acclimatiseren alvorens deze trip te doen kan dus geen kwaad. Voor meer tips voor de hoogte zie onder ‘praktisch’.

 

De zoutpannen van Maras

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio: de zoutpannen van Maras. Gelegen op 3500 meter hoogte in de Urubambavallei, wordt in Maras door de lokale bevolking nog steeds zout gewonnen. Er zijn 3000 a 4000 zoutpannen die zo’n 35 a 40 m2 groot zijn en niet dieper dan 30cm. De zoutpannen liggen tegen de berg op met veel hoogteverschillen, zodat in elke zoutpan het water uit de bron kan komen. In Maras wordt jaarlijks tussen de 160 en 200 ton zout gewonnen.

De zoutpannen zijn eigendom van lokale families in de regio en open voor toeristen. Toen wij er waren kon je nog langs de zoutpannen lopen, maar omdat er zoveel toeristen komen die lopen op stukken waar ze niet mogen komen en daarmee schade toebrengen aan de zoutpannen, kun je nu alleen nog van een afstandje toekijken.

De toegang tot de zoutpannen van Maras is niet inclusief in de toeristenkaart. Je betaalt 10 soles per persoon.

 


Dagtrip vanaf Cusco | De Rainbow Mountain


De laatste jaren (sinds 2015, daarvoor lag er sneeuw op de berg) één van de meest populaire dagtrips vanaf Cusco: de Rainbow Mountain. Ook wel de berg met de 7 kleuren genoemd. Niet iedereen is echter enthousiast. Ik heb diverse mensen gehoord die teleurgesteld waren door de kleuren en vonden de heftige klim niet de moeite waard. Daarnaast is deze plek zeer toeristisch. Ik vond het absoluut een prachtige plek. Niet alleen vanwege de kleuren, maar vooral ook vanwege de indrukwekkende bergtoppen rondom de regenboog berg.

Voor 75 soles per persoon regelden we een dagtrip vanaf ons hotel. Dat wat organisatie betreft nogal tegenviel. In een oude bus reden we naar de Rainbow Mountain. En mocht je dit al gedaan hebben, dan weet je dat de weg daar naartoe niet de veiligste is. Een zeer diepe afgrond op het zeer smalle zandweggetje maakt dat ik niet echt relaxt in de bus zit. Eenmaal aangekomen gaan we op pad. Het is een pittige klim naar 5200 meter hoogte en er gaan niet voor niets zuurstofflessen mee met de gidsen. Bereid je dus voor op de hoogte (zie ‘praktisch’).

De hike naar de top is ontzettend mooi. De bergtoppen rondom de Rainbow Mountain indrukwekkend. Eenmaal aan de top ben ik blij dat ik boven ben. Ondanks dat ik zelf op hoogte woon was het behoorlijk zwaar. Deze wandeling is dan ook niet voor iedereen. Slecht ter been of zeer slechte conditie? Begin er niet aan. Vergeet trouwens niet die beroemde stempel in je paspoort te laten zetten als je hier komt.

Hoewel je een hele dag bezig bent met deze trip kost de wandeling naar de top je ‘slechts’ 1,5 a 2 uur. Vervolgens ben je zo’n 20 minuutjes op de top van het uitzicht aan het genieten om daarna in ongeveer een uur weer terug naar beneden te lopen.

 

Wat je moet weten over een bezoek aan de Rainbow Mountain

De kleuren zijn prachtig, de hike een mooie uitdaging en de vergezichten indrukwekkend. Er is echter een maar. Sinds reizigers op social media lucht hebben gekregen van deze Instagram-waardige plek is het massatoerisme een feit. Er gaan dagelijks duizenden mensen omhoog de berg op. Wij moesten ons letterlijk door de massa mensen wurmen. En dat op dat kleine stukje met een nogal steile afgrond naast je.

Je bent dus hoogstwaarschijnlijk niet alleen. Hieronder enkele foto’s van hoe het eruit ziet als je de andere reizigers mee-fotografeert. Niet alleen niet fijn voor je Instagram-post, maar ook het milieu wordt hier minder blij van. Daarnaast is het handig om te weten simpelweg om teleurstelling te voorkomen. Het enige positieve van het massatoerisme is dat de locals ervan profiteren. Toch zou het een idee kunnen zijn om de alternatieve Rainbow Mountain, oftewel Palcoyo Mountain, te bezoeken in plaats van deze.

 

Om rekening mee te houden als je de regenboog berg bij Cusco gaat beklimmen

  • Met de Rainbow Mountain ben je de hele dag zoet. Tours vertrekken om 4.30AM uit Cusco en rond 6PM ben je pas weer terug.
  • Nogmaals: 5200 meter hoogte is niet niks. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat je hoogteziekte krijgt en ga terug als je symptomen van hoogteziekte krijgt.
  • Dat gezegd te hebben: je kunt ook een deel van de Rainbow Mountain te paard doen. Nu ben ik sowieso geen fan van activiteiten met dieren op zeer toeristische plekken, maar als je dit toch wilt doen kijk dan heel goed of het paard er gezond en goed uitziet. Overigens brengt het paard je niet naar de top, dus je moet alsnog een stuk lopen. Laat je gezondheid het echt niet toe om het hele stuk te lopen dan is een paard wellicht wel een goed idee.
  • Bekijk vooraf de weersvoorspelling voor zover dat mogelijk is in de bergen. Of vraag in je hotel of ze iets weten over het weer op dat moment op de Rainbow Mountain. Het zou zonde zijn een hele dag kwijt te zijn aan iets waar je niks ziet en waar je van de berg rolt door de gladheid van de regen.
  • Je kunt de hike prima zelf doen. Het pad is makkelijk te volgen en eigenlijk een rechte weg omhoog.
  • Neem de juiste kleding en schoenen mee. Zeker als het een beetje modderig is wil je niet van de berg rollen omdat je op gympies bent. Goede wandelschoenen zijn hier wel echt een must. Neem kleding mee dat bestemd is voor alle weertypen. Dus iets warms voor de kou, laagjes, en een regenjas of poncho. Vergeet ook geen hoed en zonnebrandcrème mee te nemen. Op deze hoogte verbrand je zeer snel.

 

Is de Rainbow Mountain wel of niet de moeite waard?

Wij vonden absoluut van wel, maar beiden wisten we niet van de alternatieve Rainbow Mountain. Ik had ook geen idee dat het er zó druk zou zijn. We zijn super blij dat we dit gezien hebben, maar wellicht zou ik de alternatieve regenboog berg beklimmen als ik het mocht overdoen. Met name vanwege het massatoerisme.

 


De omgeving van Cusco | Bezoek deze ruïnes in 1 dag


De directe omgeving van Cusco is gemakkelijk in 1 dag met de taxi te ontdekken. In een uur of 4 brengt de taxi je naar onderstaande ruïnes. De meeste plekken zijn klein en vrij snel te bezoeken. Behalve de eerste. Voor Sacsaywamán namen wij dan ook wat langer de tijd. Dit deden we niet met de taxi maar lopend vanaf Cusco. Een prima training om aan de hoogte te wennen.

Sacsaywamán

Twee kilometer bij Cusco vandaan vind je de immense ruïne Sacsaywamán. Hoewel deze ruïne enorm groot is, staat er slechts 20% van de originele structuur overeind. Er zijn 3 gebieden in de ruïne die je kunt bezoeken. Waarvan het fort het meest indrukwekkend is. De stenen die je daar vindt wegen elk zo’n 300 ton. Neem de tijd om de hele ruïne te ontdekken en te genieten van de waanzinnige uitzichten over Cusco. Je komt er door vanaf Plaza de Armas naar boven te lopen de berg op. In zo’n 50 minuten ben je er. Ben je nog niet aan de hoogte gewend, dan kun je ook gemakkelijk een taxi nemen. Je komt binnen met de toeristenkaart.

 

Q’enqo

Even verderop vind je Q’enqo. Een grote rots met beschilderingen en een bovengrondse grot. Met de taxi kun je deze en onderstaande 2 ruïnes in een paar uurtjes bezoeken. Ook hiervoor heb je de toeristenkaart nodig.

 

Pukapukara

Pukapukara vond ik zelf de mooiste in dit rijtje. Met name door de prachtige ligging. Het fort ligt hoog met een prachtig uitzicht over de vallei. Deze mag zeker niet ontbreken op je lijstje van te bezoeken ruïnes. Ook in Pukapukara betaal je met de toeristenkaart.

 

Tambomachay

Vanaf de grote weg loop je zo’n 300 meter onder prachtige bomen als je bij deze ruïne aankomt. Je vindt er een ceremonieel steen-bad met fonteinen die nog steeds werken. Het wordt daarom ook wel ‘Het bad van de Inca’ genoemd. Vergeet niet de heuvel op te lopen voor een prachtig uitzicht.

 


De omgeving van Cusco | Mijn 4 favorieten


Heb je alleen tijd voor enkele van deze bezienswaardigheden rondom Cusco? Dit zijn mijn favorieten:

  1. Pisac is zó mooi. Misschien wel bijna net zo indrukwekkend als Machu Picchu en veel minder toeristen. Echt een must-see!
  2. De zoutpannen van Maras zijn simpelweg te bijzonder om over te slaan. Niet alleen vanwege de historie en het feit dat ze nog steeds actief worden gebruikt, maar ook vanwege de prachtige ligging.
  3. Het dorpje Chinchero vond ik ook erg indrukwekkend en simpelweg erg leuk om doorheen te wandelen. Ik had er graag meer tijd voor gehad en zou zeker eens terug gaan.
  4. Sacsaywamán is makkelijk te bereiken en door de omvang een nogal indrukwekkend geheel. Daarnaast heb je prachtige uitzichten vanaf hier over Cusco.

 


Praktisch | Bezoek de Heilige Vallei en ruïnes in de omgeving van Cusco


Hoeveel tijd heb je nodig voor de omgeving van Cusco?

Het is sowieso de moeite waard om minstens 1 week in Cusco te blijven. Lees hier alles over de bezienswaardigheden in Cusco. De Heilige Vallei kun je op verschillende manieren bezoeken. Als dagtrips vanaf Cusco, meerdere plekken in 1 dag zoals wij deden, of overnachten in de dorpjes in de Sacred Valley. Wat bij jou past hangt af van hoeveel tijd je hebt. Als ik nog eens naar Cusco ga dan zou ik ervoor kiezen meer tijd te nemen voor de Heilige Vallei en om te overnachten in één van de dorpjes. Afhankelijk van je wensen kun je dus makkelijk 2 weken in Cusco en omgeving verblijven om alles te ontdekken op een rustige manier. Bij weinig tijd kun je ook veel in 1 dag zien.

Waar regel je dagtrips?

Cusco is enorm toeristisch en min of meer op elke straathoek kun je een dagtrip in de omgeving van Cusco regelen. Ook taxichauffeurs brengen je maar wat graag naar buiten Cusco en de meeste hotels zullen een service hebben om de omgeving mee te ontdekken.

Wegens tijdgebrek regelden wij alle trips in ons hotel. Het was absoluut niet mijn manier van reizen, maar het was dit of veel overslaan. Ik zou nog weleens terug willen om meer mee te krijgen van de dorpjes. Met een grote bus vol toeristen ontdekten we de Heilige Vallei. Niet mijn ding, maar het was gelukkig wel goed geregeld, de gids heel kundig en alles ging zeer op tijd. Op elke plek was ruim voldoende de tijd om zelf rond te kijken en te leren over de geschiedenis. Hoewel niet mijn voorkeur was het uiteindelijk heel leuk en voor ons op dat moment de perfecte manier om de omgeving van Cusco te ontdekken.

Ook de Rainbow Mountain regelden we in ons hotel, maar dit zou ik niet aanraden. Het was niet goed geregeld en de route er naartoe is zo eng: dat doe ik liever niet nog een keer met een oude bus waarvan de remmen het zo kunnen begeven.

De directe omgeving van Cusco deden we met de taxi en dat was de perfecte manier. Behalve Sacsaywamán, naar deze ruïne gingen we lopen.

Hoe betaal je bij de bezienswaardigheden?

Bij de meeste bezienswaardigheden betaal je met de toeristenkaart (boleto turístico). Welke bezienswaardigheden daar allemaal bij horen lees je hier. Je koopt de kaart bij één van de bezienswaardigheden en in veel hotels kun je de kaart ook kopen.

Verblijven in Cusco

In Cusco verbleven we in Hatun Quilla, een fantastisch leuk en rustig hotel met een prachtig uitzicht over de stad. Hier kun je zo’n beetje alles regelen, van Machu Picchu tot de Salkantay Trek tot de Heilige Vallei. En meer. Vergeet niet je muts mee te nemen als je gaat ontbijten: de ontbijtzaal is KOUD.

Gezondheid: houd rekening met de hoogte

Nu is Cusco zelf al hoog gelegen, maar het kan nog hoger. Bijvoorbeeld als je wilt gaan lopen naar Sacsaywamán. Of de Rainbow Mountain wilt zien. Er gaan niet voor niets zuurstofflessen mee op die route: regelmatig komen toeristen in de problemen omdat ze zonder aan de hoogte gewend te zijn naar 5000 meter gaan lopen. Wees je bewust van de gevaren, zorg dat je een aantal dagen vooraf in Cusco aankomt om enigszins te wennen aan de hoogte, neem genoeg water mee, eventueel pillen tegen hoogteziekte (kun je in Cusco kopen) en voldoende calorieën zoals chocoladerepen.

Reisroute Peru | Hoe pas je Cusco in?

Wij reisden direct naar Cusco vanaf Arequipa. Veel reizigers bezoeken echter eerst Puno en reizen daarna verder naar het noorden. Vanaf Lima kun je het beste vliegen naar Cusco. Of andersom, als Cusco je laatste stop is en je terug moet naar Lima voor je intercontinentale vlucht. Vanaf Cusco kun je ook verder reizen naar het noorden.

Wij vlogen vanaf Cusco terug naar Bogotá. Een snelle manier om na Peru in Colombia te komen als je daar wilt gaan reizen.

 


Cusco en omgeving: dé must-see van Peru! Lees hier alles over onze Peru rondreis.


In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.

 

Lees meer!

2 reacties

Morgaine 24 december 2019 - 03:25

Als je het niet erg vind? Ik heb vooral even foto’s gekeken en wat zijn die prachtig mooi weer! Dank je wel voor het laten zien ervan 😀

Ennuh, Cusco, ik moet zo aan de film denken nu van Disney, Keizer Kuzco… hahahaha

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 12:27

Hahaha 😉 Helemaal niet erg natuurlijk. De informatie is voor als je er ooit naartoe gaat 😉 xx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!