Home Amazone Bezoek apen opvang Maikuchiga in de Amazone van Colombia
Apen zien Amazone gebied Colombia

Bezoek apen opvang Maikuchiga in de Amazone van Colombia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Apen die worden opgesloten in een kooitje, illegaal verhandeld, gehouden als huisdier, afgeschoten voor vlees of gebruikt als amusement voor toeristen. Het is nog steeds orde van de dag. Ook in Colombia. Gelukkig worden deze apen steeds vaker gered uit deze wreedheden en beschermd in een apen opvangcentrum. Stichting Maikuchiga is zo’n rescue center. Sinds 2006 zijn hier honderden apen opgevangen om hen een tweede kans te geven. Een goed en veilig leven in de hoge bomen van het Amazone regenwoud, zoals het hoort. Daarnaast richt de stichting zich op het in stand houden van de natuur en biodiversiteit in het Amazone gebied van Colombia. Een prachtig project en tijd voor een bezoek. Ga je mee?


Stichting Maikuchiga: apen reddings- en rehabilitatie centrum in de Colombiaanse Amazone


In 2006 richtte Jhon Jairo Vasquez samen met Amerikaanse biologie Sara Bennet Stichting Maikuchiga op. De naam Maikuchiga betekent in de taal van de inheemse stam Tikuna ‘geschiedenis van de aap‘. Jhon Jairo is opgegroeid in het inheemse dorp Mocagua en behoort tot de Tikuna stam. Zijn leven staat in het teken van het beschermen van apen en het behoud van de prachtige Colombiaanse biodiversiteit en andere dieren in het Amazone gebied.

Stichting Maikuchiga is opgericht als een rehabilitatie centrum voor apen die zijn gered van illegale dierenhandel. Hier geven ze de apen een tweede kans. Daarnaast zet de stichting zich in voor bewustwording van natuurbehoud en dierenwelzijn. Dit is hard nodig aangezien het kappen van regenwoud en afschieten en vangen van dieren voor vlees of handel een groot probleem vormen voor de biodiversiteit. De stichting gaat hierover met de inheemse bevolking in gesprek.

 

De doelen van Stichting Maikuchiga: de dieren zo veel mogelijk uit het toerisme houden

Jhon Jairo zet zich zichtbaar in voor behoud van het regenwoud en de dieren die daarin leven. Wij spreken hem tijdens ons bezoek en je ziet de liefde en passie die hij heeft voor de natuur.

De doelstellingen die hij voor zijn stichting heeft gesteld worden ook duidelijk nageleefd. Hier enkele doelen uitgelicht:

  • De commercialisering van dieren in het wild ontmoedigen. Deze doelstelling wordt zelfs tot op het niveau van toerisme nageleefd. We moeten eerst aan eigenaar Jhon Jairo vragen of we foto’s mogen maken. Soms zegt hij ja, soms is het een nee. De stichting is er voor de apen en niet voor toeristen. Iedereen kan bezoeken, maar alleen met gids, op afspraak en niet met teveel tegelijk. Duurzaam toerisme is de focus. Deze plek is het gebied van de dieren en dat moet zo blijven.
  • Programma’s en materialen ontwikkelen voor milieueducatie in de regio. Een heel belangrijk doel waar ze zich actief voor inzetten. Educatie is erg belangrijk om de inheemse bevolking ervan bewust te maken dat het noodzakelijk is om op een verantwoorde manier met het regenwoud en de dieren om te gaan.
  • Bijdragen aan onderzoek op basis van wetenschappelijke kennis. De Stichting Maikuchiga wordt tevens gebruikt voor onderzoek. Niet alleen naar apen, maar eigenlijk naar alles wat met de Amazone te maken heeft. Als je daarin geïnteresseerd bent kun je hier bijvoorbeeld ook stage lopen of wetenschappelijk onderzoek doen.

De Stichting heeft een website, maar deze is op het moment van schrijven offline. Kijk daarom op hun Facebookpagina of Instagram voor meer informatie.

 


Welke apen worden opgevangen bij stichting Maikuchiga?


De stichting vangt alle apen op die in de Amazone leven. Dat zijn er nogal wat, maar de apen die het meest worden gezien zijn deze 6:

De wolaap

De wolaap is één van de meest bedreigde diersoorten in het Amazone regenwoud. Dit vanwege de massale vernietiging van zijn leefgebied, de jacht en de illegale handel in huisdieren. Daarnaast wordt deze aap ook vaak gebruikt in toeristische centra om mensen te vermaken. Het is een prachtige aap en dat maakt dit beestje extra kwetsbaar. Het gebruik van deze apen in het toerisme heeft grote gevolgen voor de populatie en brengt het voortbestaan van de wolaap nog meer in gevaar. Nog een reden om nooit het populaire apeneiland te bezoeken (zie verder onder ‘Ga niet naar Isla de los Micos’).

 

Doodshoofdaapjes en tamarins

Doodshoofdaapjes en tamarins behoren tot de kleinste apen die er zijn, hun leefgebied is het regenwoud van Zuid-Amerika. Ze leven in groepen van zo’n 100 aapjes en zijn erg sociaal. Het leven in een groep is noodzakelijk om zichzelf te beschermen tegen roofdieren. Daarnaast is het in een groep makkelijker om voedsel te vinden. In het Engels heten deze apen ‘eekhoornapen‘ wegens hun manier van voortbewegen in de bomen.

Het kleine formaat van de doodshoofdaap maakt deze aapjes helaas erg kwetsbaar voor illegale handel in huisdieren. Zonder hun groep, zonder bescherming en de juiste voeding, worden deze aapjes snel ziek en kunnen ze gevaarlijke ziektes overdragen aan mensen. De illegale handel zorgt er bovendien voor dat de populatie doodhoofdaapjes en tamarins enorm is afgenomen en het risico op de stempel ‘bedreigde diersoort’ toeneemt.

 

Saki’s

Saki’s leven hoog in de bomen van het het Amazone regenwoud. Ze springen geregeld enorme stukken van boom tot boom, wat hen de bijnaam ‘vliegende aap‘ geeft. Deze apen leven samen als een familie, maar worden ook vaak gezien met andere diersoorten, zoals brulapen en eekhoorns. Door het gebrek aan data is het niet precies bekend hoeveel Saki’s er zijn en wat hun natuurlijke populatie is.

Kapucijnapen

De kapucijnapen staan bekend om hun intelligentie en zijn nauw verwant aan de doodshoofdaapjes. Kapucijnapen komen voor in een groot gedeelte van Zuid-Amerika, Noord-Argentinië, Belize en Honduras. Zowel op zeeniveau als in de bergen.

De kapucijnaap is de aap die het meest terugkomt op social media in selfies en video’s. Deze apen worden vaak aangekleed in mensenkleertjes en gebruikt voor het doen van kunstjes. Allemaal om mensen te entertainen. Ook al lijkt het of de aap dit leuk vindt, is dit puur dierenmishandeling. De meeste kapucijnapen die in stichting Maikuchiga worden opgevangen komen dan ook uit de illegale (huis)dierhandel. Dit is niet alleen vreselijk voor de apen, maar maakt de natuurlijke populatie van de kapucijnapen ook erg kwetsbaar.

 

Brulapen

In eerste instantie werd er door de inheemse bevolking niet op brulapen gejaagd, omdat ze deze als walgelijk beschouwden. Dit veranderde echter nadat de populatie van andere aapsoorten afnam. Nu zijn brulapen op markten te vinden als een stuk vlees of te koop als huisdier. Hierdoor neemt de populatie steeds meer af. De brulaap behoort daarnaast ook nog tot de essentiële diersoorten van het bos, ook wel paraplu-soort genoemd, omdat ze de zaaiers van het bos zijn. Helaas zijn er niet genoeg cijfers beschikbaar over de precieze populatie van de brulaap.

Slingerapen

De slingeraap is de aapsoort met de grootste hersenen en staat ook bekend als één van de slimste apen. Ze leven in het regenwoud van Zuid-Amerika en hebben een opvallend uiterlijk door hun buitenproportioneel lange ledematen. Alle 7 soorten slingerapen worden bedreigd, waarvan de bruine slingeraap tot de ernstig bedreigde diersoorten behoort. Slingerapen staan bekend om het gemak van fokken in gevangenschap. Daarnaast zijn ze populair om op te jagen door lokale inheemse bevolking: vanwege hun grote omvang worden deze apen gezien als belangrijke voedselbron. Een andere bedreiging is het vernietigen van hun leefgebied door houtkap en landopruiming. Net als andere apen uiteraard. Of de slingerapen hierdoor nog niet genoeg te verduren krijgen, zijn ze ook nog vatbaar voor malaria en wordt precies deze aapsoort gebruikt in laboratoriumonderzoeken naar deze ziekte.

 


Hoe leven de apen in Maikuchiga?


De apen in Maikuchiga leven geheel vrij in het oerwoud. Ze zitten dus niet opgesloten in een huis, maar kunnen weg wanneer ze willen. De bedoeling van de stichting is om de apen op te vangen en te begeleiden naar een vrij leven. Na een aantal jaren worden de apen vaak uitgezet in het regenwoud, of ze gaan er zelf vandoor om niet meer terug te komen.

 

Krijg je gegarandeerd apen te zien?

Er is een huisje waar de apen naar binnen kunnen en eten krijgen. Het is allemaal open en het is niet gegarandeerd dat er apen zijn. Als je tijdens lunchtijd voor de apen komt dan is het waarschijnlijk dat er apen zijn, maar je moet er rekening mee houden dat het ook mogelijk is dat ze niet tevoorschijn komen. Daarnaast hangt het er vanaf hoeveel apen er op dat moment in de opvang leven, dit verschilt immers van tijd tot tijd omdat er apen teruggaan naar een eigen leven en er ook nieuwe binnen worden gebracht. Tijdens ons bezoek waren er 6 apen.

 

Ga niet naar Isla de los Micos

Er is een bekend apen eiland in de Amazone, genaamd Isla de los Micos. Hier komen vele toeristen die apen willen zien en is erg populair. Dit is echter puur voor de toeristen en niet voor de apen en is dus echt af te raden daar naartoe te gaan. Zoals eerder genoemd brengt dit het voortbestaan van de apen in gevaar. Als je op een verantwoorde en duurzame manier wilt reizen, bezoek dan Maikuchiga of een andere plek waar apen goed en op een natuurlijke manier worden verzorgd. Het apen eiland is meer een dierentuin, waar het geld en amusement belangrijker is dan dierenwelzijn.

 

De apen worden met liefde en aandacht verzorgd

De apen worden duidelijk goed verzorgd, het ontbreekt hen aan niets. Vooral niet aan bomen om in te klimmen en fruit, aangezien ze dus in complete vrijheid leven. Dit vond ik een bijzonder aspect van deze plek: ze zitten niet opgesloten. De apen kennen hun verzorgers goed, dat zie je ook. Oprichter Jhon Jairo Vasquez was aanwezig en een vrijwilliger uit Frankrijk, en beiden behandelden de apen met liefde. De oprichter en vrijwilligers weten ook alles over apen en het regenwoud, ze hebben enorm veel kennis en je mag hen alles vragen.

 


Vrijwilligerswerk doen met apen in het Amazone gebied in Colombia


In Maikuchiga kun je ook vrijwilligerswerk doen of stage lopen. Ideaal voor mensen die liefde hebben voor dieren en willen bijdragen aan behoud van de natuur en dierenwelzijn op nummer 1 hebben staan. Je kunt hen via Facebook contacten als je dat wilt.

Als je hier vrijwilligerswerk doet leef je een tijdje ver buiten de bewoonde wereld in het inheemse dorp Mocagua. Voor een beetje Internet moet je een heel stuk lopen (er wordt wel gewerkt aan beter bereik) en je leeft vrij primitief. Een mooie ervaring. Daarnaast behoort deze locatie tot een plek waar je met vrijwilligerswerk daadwerkelijk iets bijdraagt aan het behoud van biodiversiteit.

Wil je de stichting graag helpen maar daar niet helemaal voor naar de Amazone afreizen? Je kunt zo ook hier steunen.

 


Bezoek de apen in Stichting Maikuchiga


We bezoeken Stichting Maikuchiga vanuit ons verblijf in de Amazone Casa Gregorio. Dit zit niet standaard in het programma, maar we kunnen hieruit kiezen als vervanging voor een andere tour. Vanuit Casa Gregorio is het zo’n uur varen met de boot naar de ingang van het inheemse dorp Mocagua. Een plek gericht op ecotoerisme. Hier alleen heen gaan is lastig, nergens staat iets over de apen opvang, dus je moet bij je hotel vervoer regelen en het beste vooraf je komst reserveren.

Je kunt de apen ook op een dagtrip vanuit Leticia bezoeken, maar het is natuurlijk veel leuker om echt in de Amazone te verblijven dan in de grotere stad.

 

Het bezoekerscentrum

Zodra de boot is aangelegd loop je eerst naar boven waar je bij het bezoekerscentrum komt. Daar moet je je gegevens achterlaten en betalen. In ons geval was de prijs inbegrepen in de kosten voor Casa Gregorio (je betaalt hier het volledige pakket). Je kunt niet zonder gids op pad. Als je een reservering hebt zit deze voor je klaar om je naar het opvangcentrum te brengen.

 

Street-art in het inheemse dorp Mocagua

Om naar Maikuchiga te komen moet je in het droogseizoen eerst een halfuur lopen door het dorp Mocagua. Geen straf, want het dorp bestaat uit houten huisjes op palen die stuk voor stuk prachtig beschilderd zijn met muurschilderingen. Wij hebben dit niet gedaan, maar als je geïnteresseerd bent kun je bij het bezoekerscentrum vragen om een tour langs de street-art met uitleg over de tekeningen. In het regenseizoen ga je het grootste gedeelte met de boot en loop je een klein stukje. Aan het eind van onze wandeling, zo’n 5 minuten voordat we bij de stichting aankwamen, spotten we al een paar apen in de hoge bomen. Zo bijzonder!

 

Maak kennis met Stichting Maikuchiga

Na een halfuur lopen kom je aan in Maikuchiga. Nu kun je heerlijk uitrusten op een bankje terwijl Jhon Jairo je alles vertelt over de stichting, de apen en hoe ze werken. Tijdens zijn verhaal en daarna kun je de apen bewonderen. Zie hoe ze leven en worden verzorgd en geniet vooral van deze bijzondere dieren.

 

Lunchen in Mocagua

Na ongeveer 1 a 1,5 uur vertrokken we weer, op weg naar de lunch. Op een prachtige plek in het inheemse dorp. En lunch met uitzicht op de Amazone rivier. Waar we trouwens op de terugweg vele dolfijnen tegenkwamen. In het restaurant krijg je standaard vis (of vlees, maar waarschijnlijker vis in verband met de locatie), maar je kunt net als ik ook voor een vegetarische maaltijd kiezen.

 


Hoe belangrijk vind jij dierenwelzijn tijdens reizen?


Klik hier voor meer informatie over reizen naar de Amazone in Colombia!


Elke nieuwste blog als eerste in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!


 

Lees meer!

4 reacties

Els 16 oktober 2021 - 14:34

Interessant en mooi verhaal en foto’s!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 oktober 2021 - 16:16

Dankjewel! <3

Reply
Koen 16 oktober 2021 - 14:05

Opnieuw een bijzondere bijdrage. Dank

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 oktober 2021 - 16:16

Dankjewel Koen!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!