Wie Amazone zegt denkt aan duizenden kilometers groen vol met water, bijzondere flora en dieren. En laat dat nu precies kloppen. Onder water, in bomen en op de grond. Van vogelspinnen tot termieten tot apen. Bijzondere vlinders en gevaarlijke insecten. Jaguars en pythons. Je vindt het allemaal in het Amazone gebied in Colombia. Of nou ja vinden… Deze tropische dieren zijn sterren in zichzelf onzichtbaar maken voor mensen. En eigenlijk is dat maar goed ook. Gelukkig zijn er zoveel dieren in het regenwoud dat je altijd wel iets bijzonders tegenkomt. Wij maakten zowel een nacht- als een dag wandeling door de jungle en zagen en hoorden van alles. Daarnaast kom je ook onderweg in de boot prachtige dieren tegen. In dit artikel waan je je in de Colombiaanse Amazone en vertel ik je waar precies jij dit ook kunt ervaren.
Het Amazone regenwoud in Zuid-Amerika
Ook wel de longen van de aarde genoemd. Het Amazone regenwoud heeft een oppervlakte van maar liefst 7,7 miljoen vierkante kilometer. Daarvan ligt 9% in Colombia en 60% in Brazilië. De rest is verspreid in Zuid-Amerika over Venezuela, Peru, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador en Frans-Guyana. Zoals je misschien weet is Colombia na Brazilië het meest biodiverse land ter wereld, mede te danken aan het Amazone gebied dat je hier vindt.
Door de Amazone loopt één van de langste rivieren ter wereld: de Amazone rivier. Met een lengte van zo’n 6500 tot 7000 kilometer indrukwekkend te noemen. En wat nog indrukwekkender is is de breedte van de rivier. Tijdens de regentijd is de rivier op sommige plekken tot wel 40 kilometer breed. Dat is zo breed dat je het je amper kunt voorstellen.
Geen wonder dat je in en om deze enorme rivier, waarvan overigens maar zo’n 180 kilometer door Colombia loopt, enorm veel natuurschoon vindt.
Â
De natuur in het Amazone gebied past zich aan aan het seizoen
De dieren in de Amazone weten uiteraard precies hoe ze om moeten gaan met de verschillende waterstanden van de Amazone rivier. Dit geldt niet alleen voor de onderwaterwereld, maar ook voor dieren boven water.
Dolfijnen bijvoorbeeld zie je vooral als het water diep genoeg is. In het droog seizoen kan het water tot wel 10 meter lager staan dan in het regenseizoen. Dat resulteert erin dat in meertjes waar in het regenseizoen veel dolfijnen zijn, je deze in het droog seizoen ergens anders moet zoeken. Ze zoeken plekken op waar ze het beste kunnen leven.
Tijdens het regenseizoen (november tot april) staat een groot deel van het Amazone gebied onder water, ook bomen en planten dus. Deze bomen en planten kunnen daarin perfect overleven. Het kan zijn dat je tijdens de regentijd meer dieren zoals grote vogels en apen ziet, omdat je dichter bij de toppen van de bomen bent. Met name als je over de rivier vaart ben je dan veel dichterbij. Vlinders zijn er in deze tijd dan wel weer minder. En muggen juist veel meer.
Â
Een nachtwandeling door het regenwoud
Ik twijfel serieus sterk aan het plan om om 8 uur in de avond door het pikdonkere oerwoud te gaan lopen. Of eigenlijk ben ik gewoon hartstikke nerveus. Gewapend met hoge stevige laarzen, mijn telefoon en een zaklamp gaan we op pad. De gids, een jongen uit de Ticuna stam, loopt met een enorm mes voorop. En verzekert ons dat hij precies weet hoe hij met de Amazone en de dieren moet omgaan.
Onder het motto van ‘we zijn er nu toch’ verdwijnen we in de duisternis. Het regenwoud is niet Amsterdam-donker, maar écht donker. Zonder zaklamp zie je gewoon niks. Om het nog spannender te maken.
Welke dieren kwamen er tevoorschijn?
Met z’n drieën lopen we in een rijtje de jungle in. Ook Alex staat totaal niet comfortabel in zijn laarzen. Alleen al het feit dat die laarzen aan moeten voor slangen en andere gevaarlijke dieren doet je lichtjes bibberen.
Hoewel ik het hartstikke eng vind heeft het ook wel wat. Mijn avontuurlijke ik komt helemaal naar boven hier in de jungle. Toch ontspan ik pas na een halfuurtje, als we al even onderweg zijn.
Je moet totaal mazzel hebben met het zien van dieren in het Amazone regenwoud. Je weet dus ook nooit wat er wel en niet tevoorschijn komt. Wij hadden mazzel, zo zagen we vier vogelspinnen (helaas alleen de baby-vogelspinnen op de foto, de grote tarantula’s liepen te snel weg), een boomkikker (bijzonder!), een enorme kikker op de grond, andere spinnen met enorme poten (waarvan ik het bestaan nog niet kende) en een waanzinnig mooie sterrenhemel. Dat is dan weer het voordeel van een nacht in de Amazone: hier zijn de sterren mooier dan ooit.
Op de foto’s zie je onder andere vogelspinnen, een grote spin, een boomkikker en een grote kikker.
Â
Het geluid van het Amazone regenwoud
In het regenwoud is het nooit stil. Overdag en ’s nachts niet. Overal hoor je insecten, vogels, kikkers en weet ik wat meer. De gids weet ook precies wat we horen, wat ontzettend leuk is. Ook al zie je de toekan niet, het is toch leuk er eentje te horen en te weten dat die in de buurt is.
Handig om te weten: neem oordopjes mee als je naar de Amazone gaat, de dieren zouden je zomaar wakker kunnen houden.
Na twee uur lopen komen we voldaan terug in Casa Gregorio. Het was eng, maar ook was ik zo blij dat ik toch ben gegaan. Wat is de natuur toch prachtig, dag en nacht. Een nooit te vergeten ervaring!
Â
Een dag wandeling door het Amazone gebied in Colombia
De volgende dag stapten we vroeg in de boot om over de rivier naar een plek in de Amazone te gaan om zo’n 2 a 3 uur te wandelen. Weer met laarzen, een lange broek en een shirt met lange mouwen. Niet alleen handig tegen de zon, maar ook vooral tegen eventuele slangen en andere insecten waar je geen beet van wilt.
Â
Waar ga je het Amazone gebied in?
Casa Gregorio vindt een paar dingen heel belangrijk:
- De natuur en de dieren zo min mogelijk storen;
- Dat hun bezoekers een goed beeld krijgen van het Amazone gebied.
Daarom gaan zij op pad met gidsen uit de Ticuna stam die het regenwoud op hun duimpje kennen en exact weten waar te lopen, hoe te lopen en wat we zien en horen in de Amazone. Daarnaast hebben zij meerdere plekken waar ze reizigers mee naartoe nemen, de ene keer wandelen ze door plek A en de andere keer door plek B. Zo voorkomen ze dat er teveel over een plek wordt gelopen en dit de natuur aantast.
Je kunt dus ook met geen mogelijkheid in je eentje zo een wandeling maken. Er zijn geen paden en je richtingsgevoel laat je hier compleet in de steek.
De boot wordt aangelegd op een plek waar niets is, niet eens een aanlegplaats. Het lijkt compleet willekeurig. Er zijn ook geen andere reizigers. Alsof we met z’n vieren op de wereld zijn.
Â
Bijzondere bomen, planten en dieren in het Amazone gebied
Het Amazone gebied is werkelijk enorm. Je voelt je maar klein als je daar loopt. En je ziet van alles. Verschillende bomen vol stekels, bijzondere vruchten die uit de bomen vallen, bloemen die je nooit eerder zag en vele lianen, waarvan sommigen nog groter dan een boom. Daarnaast zijn er enorm veel soorten paddenstoelen, zie je sporen van onder andere jaguars (de gids herkent deze meteen) en kom je zulke grote en brede bomen tegen, dat kan je je bijna niet voorstellen. Kijk ook omhoog, dan ontdek je vele termieten ‘zakken’ aan de boom.
Focus je niet op het zien van grote dieren zoals apen, slangen en toekans. Je moet mazzel hebben om deze te zien en vaak hebben bezoekers die mazzel niet. Focus je daarentegen op de ‘kleine’ dingen die het oerwoud te bieden heeft.
De diversiteit van plantensoorten in de Amazone is de hoogste ter wereld. In het regenwoud leven zo’n 100 miljoen insectensoorten, honderdduizenden plantensoorten en bijna 2000 soorten vogels en zoogdieren. Genoeg te ontdekken dus. Geniet!
Â
Vlinders
Er zijn enorm veel vlinders in het regenwoud. Als je in de boot zit zie je vele vlinders aan de oevers (met name in het droogseizoen, van april tot november). Maar ook al wandelend door het oerwoud kom je prachtige en vooral bijzondere vlinders tegen. Bekijk bijvoorbeeld de vlinder hieronder die precies op een blaadje lijkt, zelfs de pootjes zijn net een klein takje. Nooit eerder heb ik deze vlinder gezien. Bijzonder is ook dat deze vlinders zich onder andere voeden met het zout uit zweet, ze kunnen dus zomaar op je komen zitten. Ook rode, gele blauwe en enorm grote vlinders kun je spotten. Prachtig!
Â
Dolfijnen en piranha’s in de Amazone rivier Colombia
In de Amazone rivier leven enorm veel dieren, maar de twee meest interessante zijn misschien wel dolfijnen en piranha’s.
Dolfijnen in het regenwoud
Best bijzonder om dolfijnen te zien midden in het regenwoud. Je vindt hier de grijze en roze rivier dolfijnen. De roze is uniek in de Amazone en daarom heel bijzonder. De roze dolfijn is de langste rivier dolfijn die er bestaat en heeft een ander uiterlijk dan de grijze dolfijn.
Net als met alle dieren moet je mazzel hebben om dolfijnen te spotten. Je ziet ze met name voor het prachtige inheemse dorpje Puerto Nariño en daar in de buurt in meertjes. Ook kun je ze al spotten bij de ingang van de zijrivier door nationaal park Amacayacu.
Wij zagen diverse keren de grijze dolfijn, wat echt prachtig was. Zelfs eentje die een meter (of meer?) de lucht in sprong. Daar heb ik geen foto van, maar wel een video. Je kunt deze bekijken in mijn vastgezette story ‘Amazonas’ op mijn Instagram account. Met de roze dolfijn hadden we helaas geen geluk, deze hebben we niet gezien.
Â
Piranha’s
Piranha’s zijn carnivore zoetwatervissen die in de rivieren van Zuid-Amerika voorkomen. Deze vissen staan bekend om de scherpe tanden en agressiviteit, dat leren we allemaal al in films waar piranha’s in voorkomen. In werkelijkheid ligt het wat genuanceerder en eten piranha’s met name andere vissen en fruit dat in het water terechtkomt.
Er wordt in de Amazone rivier veel gezwommen. Door de lokale bevolking, maar ook door toeristen. Piranha’s vallen doorgaans geen mensen aan. Alleen als ze erge honger hebben doordat er bijvoorbeeld in het droogseizoen bij laag water minder voedsel voorhanden is. Ook wordt het afgeraden om te zwemmen als je wondjes hebt die bloedden of net hebben gebloed.
Piranha is ook een vis die vaak op het menu staat in de Amazone. Ze worden vers gevangen en in de avond ligt er een piranha op je bord. Ook wij gingen vissen. Jose ving een piranha die Alex tijdens het diner voorgeschoteld kreeg (zie foto hieronder). Ik ben vegetariër, maar hij zei dat het een bijzonder lekkere vis is.
Â
Het Amazone regenwoud is geen dierentuin
‘Serieus? Dat wist ik toch allang?’, moet je nu vast sarcastisch denken. Toch vind ik dit belangrijk om even te noemen. Er zijn namelijk toeristen die ontzettend teleurgesteld zijn na een jungle walk omdat ze geen enorme slangen, jaguars, krokodillen, toekans en andere grote oerwoud dieren hebben gezien. Ze horen dit zo vaak in Casa Gregorio, dat ze dit bij een boeking extra benadrukken om teleurstelling te voorkomen.
Het klinkt super logisch, maar als je naar de Amazone gaat kun je het beste zonder verwachtingen en met een enorme open blik in de boot stappen. Het Amazone gebied is geen dierentuin. De dieren zijn er niet om zich te laten fotograferen, maar leven hun eigen leven en het liefste zonder mensen om zich heen. Het zijn immers niet voor niets wilde dieren. Het is logisch dat op plekken waar meer mensen zijn, de dieren liever niet zijn. Ze kunnen zich verstoppen als de beste. Daarom zijn dieren zoals jaguars en krokodillen naar rustigere gebieden in de Amazone vertrokken en is de kans dat je er eentje ziet heel klein. Dieren horen doe je wel, en ook dat is heel leuk.
Â
Wees dankbaar voor de kleine dingen
Het Amazone gebied heeft ontzettend veel te bieden. Naast jaguars, slangen, apen en krokodillen zijn er namelijk nog veel meer bijzondere dieren in het oerwoud te vinden. Denk aan giftige insecten met stekels die je nog nooit hebt gezien, bomen met stekels, bijzondere vlinders, enorme spinnen waarvan je het bestaan niet kende, kleine exotische vogeltjes, duizenden soorten kikkers en wat dacht je van de onderwaterwereld? Ook kom je bloemetjes tegen waarbij je je ogen uitkijkt en is alleen de aanblik van dat enorme regenwoud al indrukwekkend. Je bent in één van de meest biodiverse plekken ter wereld, geniet van alles om je heen.
Wees dankbaar voor alles dat je ziet in de Amazone. Het is allemaal bijzonder. Een jaguar is echt niet nodig om deze reis super waardevol en bijzonder te maken. Er zijn zoveel planten-, bomen- en insectensoorten dat je sowieso je ogen uitkijkt.
Â
Ga verantwoord om met de natuur
Nu we het toch over dit onderwerp hebben, kan ik er meteen bij vertellen dat er plekken zijn die je beter kunt vermijden. Net als dat rijden op een olifant écht niet (meer) kan, kan het ook echt niet om naar een eiland te gaan waar apen worden gehouden om toeristen blij te maken. Ook wel het apeneiland of Isla de los Micos genoemd. Blijf daar alsjeblieft van weg. Er zijn andere manieren om apen te zien, verantwoorde manieren. Eén daarvan is simpelweg mazzel hebben als je door de jungle loopt. Een andere is een bezoek aan apen opvangcentrum Maikuchiga in de Amazone.
Â
Hoe regel je een wandeling door het Amazone gebied in Colombia?
Zoals ik eerder aangaf is het totaal onverstandig om in je eentje door het oerwoud te gaan lopen. Ga altijd met een gids. Wij regelden dit bij Casa Gregorio, waar we verbleven. De Nederlandse Heike en haar man Jose weten precies hoe ze reizigers het beste van de jungle kunnen laten zien. Laarzen hoef je niet zelf mee te nemen, deze hebben zij voor je.
Â
5 Tips voor een wandeling door het Colombiaanse Amazone gebied
Ga je ook door het regenwoud wandelen? Vergeet dit dan niet:
- Laarzen. Niet alleen om je te beschermen tegen slangen, spinnen en andere dieren, maar ook om door de modder te lopen. Zeker in het regenseizoen is het onmogelijk om met sportschoenen of wandelschoenen door de jungle te gaan. Laarzen zijn echt noodzakelijk. Je hoeft deze niet zelf mee te nemen als je bij Casa Gregorio verblijft.
- Lange kleding. Je kunt ook in een t-shirt, maar om jezelf te beschermen is een lange broek en een shirt met lange mouwen erg aan te raden. Het is warm, maar zonder dat is het ook warm, dus dat maakt niet zoveel uit. Kies een sneldrogende wandelbroek die lekker zit en bijvoorbeeld een katoenen shirt.
- Voldoende water. De combinatie van hitte en een zeer hoge luchtvochtigheid maakt dat je niet alleen veel dorst hebt maar ook voldoende moet drinken om je vochtniveau een beetje op een gezond peil te houden. Neem een hervulbare drinkfles mee, zodat je geen plastic hoeft weg te gooien. Ik gebruik zelf de Dopper drinkfles.
- Een zaklamp. Dit heb je nodig als je in de avond de jungle ingaat, zonder zie je niks. Het licht van je telefoon is niet voldoende. Wij kochten bij de Decathlon van die handige lampen voor op je hoofd. Al kun je die in de Amazone beter in je hand houden, anders komen alle vliegende insecten op je hoofd af…
- Een open mindset. Je las het al eerder in dit artikel: je kunt snel teleurgesteld zijn door het gebrek aan dieren die je ziet. Ga daarom met een open blik en weinig verwachtingen het regenwoud in en geniet van de kleine dingen van het leven.
Vergeet daarnaast je zonnebrandcrème, anti muggen spray of crème en een pet of hoed tegen de zon niet. In deze mini-gids Amazone lees je meer over wat mee te nemen.
Â
Welk bijzonder natuurwandeling is jou bijgebleven?
Klik hier voor meer informatie over reizen naar de Amazone in Colombia!
Elke nieuwste blog als eerste in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!
In dit artikel staat een affiliate link. Klik hier voor meer informatie.
Â
10 reacties
Wat een leuk verhaal weer en wat een ervaring!!! Zo stoer dat je ’s nachts bent gegaan! Ik ben in 1998 een week in de jungle geweest bij onderzoekers (via de taalschool in Cuzco) en overdag kon je het pad wat je liep al niet meer terugvinden, vond het best eng. Inderdaad focussen op de kleine dingen, goed van je! Ik ben jaloers op je verhalen maar helaas kon ik niet blijven in Bolivia nadat mijn relatie over was. Geniet van je avonturen in het mooi Colombia met Alex. Groetjes, Annet
Dankjewel Annet! Inderdaad, door de bomen raak je je hele richtingsgevoel kwijt. Aan ons vroegen ze aan het einde waar we dachten dat de boot was, we zeiden allebei precies de andere kant dan waar daadwerkelijk de boot was haha. Mooie ervaring voor jou ook, prachtige herinnering! Groetjes, Sabine
Fantastic!
Thank you!
Wow wat een mooie flora en fauna! Leuke post!
Dankjewel Carolien!
Goed verhaal Sabine, spannend!!!
Wij hebben een nachtwandeling in Costa Rica gedaan. Ook zulke prachtige dieren en planten gezien, waanzinnige geluiden gehoord! Onvergetelijk.
Dat was het zeker 😀 Dankjewel! Costa Rica staat bekend om de dieren, lijkt me geweldig!!
Heel bijzonder, ik kijk uit naar je volgende blog 😘
Dankjewel! <3