Home Boyacá Het Archeologisch Museum & de zonnetempel van de Muisca in Sogamoso
Zonnetempel Sogamoso Colombia - featured

Het Archeologisch Museum & de zonnetempel van de Muisca in Sogamoso

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Buiten de gebaande paden in Colombia vind je vele schatten aan historie, cultuur en natuur. Sogamoso is zo een plek. Het hoofdstadje in de regio van Lago de Tota heeft namelijk veel te bieden. Denk aan street-art, Páramo de Ocetá en natuurlijk het meer van Tota. Daarnaast vind je ook misschien wel het bekendste museum in deze regio: het Archeologisch Museum van Sogamoso met een prachtige reconstructie van de zonnetempel. De meeste reizigers in Colombia denken bij Colombiaanse geschiedenis direct aan Pablo Escobar en de FARC, maar er is natuurlijk veel meer. In Sogamoso leer je over de Muisca, de Colombiaanse indianenstam die Bogotá oprichtte. Ben je in de omgeving van Lago de Tota? Bezoek het Museo Arqueológico de Sogamoso.


Het Archeologisch Museum in Sogamoso


Als hoofdstad van het Muisca-rijk in de Sugamuxi provincie is Sogamoso de ideale plek voor het Museo Arqueológico waar je precies alles leert over de Muisca. In het Archeologisch Museum vind je archeologische vondsten uit de regio van de Stad van de Zon: Sogamoso. Het museum heeft 4000 stukken uit de Muisca-tijd in het bezit die je kunt bewonderen. Het museum stamt uit het jaar 1942.

In het museum vind je een archeologisch park en vele stukken uit de Muisca-tijd. Van muziekinstrumenten tot kleding tot mummies tot potten en pannen. Ook vind je er vele gereconstrueerde hutten en in 2015 werd er een graf ontdekt op het terrein.

Het mooiste om te zien is echter de zonnetempel.

 


De zonnetempel van Sogamoso


De zonnetempel van Sogamoso was een tempel van de Muisca die werd gebruikt als een plek om de zonnegod Sué te eren. Deze zonnetempel was de meest belangrijke tempel uit de religie van de Muisca. Helaas werd de originele tempel verwoest door brand door Spaanse veroveraars. In 1942 werd een Muisca-begraafplaats ontdekt in Sogamoso. Hier werden onder andere mummies en andere archeologische stukken gevonden. Hiermee konden ze de originele plek van de zonnetempel achterhalen om deze te reconstrueren.

De reconstructie van de zonnetempel is 18 meter hoog en de symbolen op het dak vertellen het verhaal van het ontstaan van de aarde volgens de Muisca. Er zijn geen ramen, wel smalle openingen waar je naar binnen kunt kijken. Daarnaast fungeren deze openingen als een kalender: elk jaar op 22 december valt het zonlicht precies op de centrale pilaar in de tempel.

 


Praktisch: bezoek het museum in Sogamoso


Hoe kom je er?

Vanaf Bogotá gaan er directe bussen naar Sogamoso. Deze rit duurt tussen de 4 en 5 uur. Kom je vanaf Villa de Leyva of San Gil? Als je geen directe bus kunt vinden ga dan naar Tunja en stap daar over op de bus naar Sogamoso.

Openingstijden en kosten

De entree tot het museum kost 9000 pesos per persoon. Het museum is dagelijks geopend van 9.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 17.00. Op zondag is het museum geopend tussen 9.00 en 15.00.

Waar te verblijven?

Op slechts 10 minuten lopen vanaf het museum vind je een heel fijn hostel, midden tussen de street-art, namelijk Hostal La Cazihita. De perfecte plek om te verblijven als je Sogamoso en omgeving wilt ontdekken.

Meer te doen en te zien in en om Sogamoso

In Sogamoso en omgeving is ontzettend veel te doen. Als je niet zoveel tijd hebt is Sogamoso de perfecte uitvalsbasis. Heb je meer tijd dan kun je er ook voor kiezen om in één van de dorpjes rondom Lago de Tota of in Monguí te verblijven. In ieder geval kun je dit allemaal doen in deze regio:

Sogamoso en je reisroute Colombia

Sogamoso is prima in te passen in je reisroute door Colombia. Sowieso kom je er langs als je deze route buiten de gebaande paden neemt. Maar ook kun je makkelijk een tussenstop maken als je bijvoorbeeld vanaf Bogotá naar San Gil of Barichara doorreist.

 


Natuur en geschiedenis: je vindt het in en rondom Sogamoso


In dit artikel staat een afilliatie link. Klik hier voor meer informatie.

Lees meer!

4 reacties

Morgaine 17 december 2019 - 03:41

411111111111111 <—- namens Picasso… ik denk fijne feestdagen 😉

Dat ziet er prachtig mooi uit, vooral de eerste foto, lijkt op een zwembad, water, fontein, prachtig!

En als ik er ben, zou ik hier zeker heen gaan, ik hou ervan, de oudheid…

x

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 12:26

Ja is zeker een mooie plek en iets voor jou. Alleen een beetje ver weg 😉 xx

Reply
Els 15 december 2019 - 02:51

Erg mooi! Misschien ook op ons to do list?
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 12:27

Zou zeker voor jullie iets zijn! Gaat op de lijst 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!