Home Bogotá De Muisca | Een vergeten Colombiaanse indianenstam
Indianen in Colombia: de Muisca

De Muisca | Een vergeten Colombiaanse indianenstam

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Als je aan indianenstammen in Zuid-Amerika denkt, komen waarschijnlijk eerst de Inca’s bij je op. Logisch ook, aangezien het land van Inca’s zich ooit uitstrekte van het het zuidelijkste puntje van Colombia tot het noordwestelijke deel van Argentinië en Chili, een gebied met een lengte van maar liefst 4000 kilometer. De Inca’s lieten ook bijzondere bouwwerken na, waarvan Machu Picchu wellicht de bekendste is. Naast de Inca’s weten we veel minder over inheemse volkeren in de rest van Zuid-Amerika. Heb jij bijvoorbeeld enig idee door welke indianenstammen Colombia werd bewoond voordat de Spanjaarden voet aan land zetten? Lees verder en ontdek de Muisca!


Wie zijn de Muisca?


Zo’n 300 tot 400 jaar voor onze jaartelling trokken de Muisca vanuit Midden-Amerika naar Colombia, Venezuela en Ecuador. In eerste instantie vestigde de stam zich aan de Atlantische kust, maar door de komst van oorlogszuchtige Carib-indianen uit Brazilië en de Caraïbische eilanden werden de Muisca naar het hoger gelegen Andesgebergte verdreven.

De Muisca stichtten het huidige Bogotá en noemden het Bacatá. Ze behoren samen met de Tairona-indianen tot de Chibcha: ooit de grootste etnische groep in Colombia. De politiek-sociale organisatie van de Muisca staat na die van de Inca’s bekend als beste van Zuid-Amerika.

In 1536 werden de Chibcha ontdekt door Europese veroveraars, wat het einde van de precolumbiaanse periode (de tijd en cultuur voor de komst van Columbus) betekende. (bron)

 


Weetjes over de Muisca (bron)


Huizen

De Muisca bouwden hun huizen met riet en modder en maakten lemen muren. Het dak werd bedekt met stro. Het meubilair was eenvoudig en bestond voornamelijk uit bedden gemaakt van riet. Stoelen waren schaars daar de indianen de voorkeur gaven aan zitten op de vloer. Na de komst van de Europeanen werden veel van hun huisjes door de Spanjaarden in brand gestoken.

Het dieet van de Muisca

Maïs was de basis van het dieet van de Muisca, met daarnaast nadruk op plantaardige eiwitten zoals pinda’s en bonen, en dierlijke eiwitten waaronder vogels, herten, konijnen rupsen en mieren. De liefde voor eiwitten leek er dus al vroeg in te zitten bij de Colombianen.

Seksualiteit

Voor het huwelijk was er totale seksuele vrijheid en maagdelijkheid werd gezien als groot ongeluk voor de vrouw. Polygamie kwam veel voor, maar incest was verboden. Bijzonder was de manier waarop een man aan zijn mogelijk toekomstige schoonvader de hand van zijn dochter vroeg. De vader werd goederen aangeboden die hij moest goedkeuren. Was hij niet tevreden, dan eiste hij meer en kon dit aanbod tot drie keer verhoogd worden.

Als de vader het aanbod de derde keer nog niet aanvaarde, zou het nooit meer mogelijk zijn om met zijn dochter te trouwen. Werd het aanbod wél aanvaard, dan zou de man de vrouw van zijn keuze een paar dagen in huis hebben om te kijken of zij inderdaad naar zijn zin was. Zo ja, dan trouwde hij haar.

Offers

Er zijn verhalen bekend over menselijke offers, waarbij elk gezin een zoon geeft aan de priester die vervolgens op zijn vijftiende werd opgeofferd. Dit werd gezien als een eer voor de familie en het slachtoffer. Echter, er zijn geen bewijzen voor deze verhalen. Gevalletje broodjeaapverhaal zo lijkt het. Gelukkig maar.

 


Het beroemde goud van de Muisca


Net als veel andere Colombiaanse volkeren zijn ook de Muisca beroemd om hun goudwerk: ze maakten de mooiste stukken. Daarnaast werkte men veel met het zogenaamde tumbaga, een legering die voornamelijk bestaat uit goud en koper. (bron) Veel stukken van de Muisca en andere Chibcha-stammen zijn goed bewaard gebleven en kun je bewonderen in onder andere het Goudmuseum (Museo del Oro) in Bogotá.

 


Hoeveel Muisca leven er hedendaags nog in Colombia?


Naar schatting telde de Muisca-stam op zijn hoogtepunt ongeveer 1 miljoen inwoners, verspreid over het huidige Cundinamarca en Boyacá (met name ten noorden van Bogotá). In 2006 wees een telling uit dat (bron):

  • er 3 gemeenten zijn, namelijk Cota, Chía en Sesquilé (rondom Bogotá), waar nog 2318 Muiscas leven;
  • er in Bogotá nog 5186 mensen wonen die behoren tot de Muisca.

Een leuk weetje is dat in augustus 2010 in Bogotá een kleuterschool werd opgericht voor Chibcha-kinderen, naast drie andere kleuterscholen in kleine dorpjes. In deze vier schooltjes worden de gebruiken en het gedachtegoed van de inheemse volkeren in leven gehouden door middel van weven, keramiek, sieraden maken, dans, muziek, traditionele geneeskunde en de Muisca taal. Best mooi!

 


Waar vind je overblijfselen van de Muisca?


Er zijn diverse plaatsen waar je nog steeds overblijfselen van de Muisca kunt vinden. De bekendste is wellicht het Goudmuseum in Bogotá, dat vol staat met gouden beeldjes en andere kunstwerken gemaakt door de Muisca en andere indianenstammen.

Daarnaast vind je in de omgeving van Villa de Leyva onder andere het Estación Astronómica de Muisca: een Stonehenge-achtige plek waar de indianen de seizoenen bepaalden.

Ook kun je in Sogamoso, nabij Lago de Tota, een archeologisch museum en zonnetempel bezoeken waar je overblijfselen én huisjes van de indianen kunt bewonderen.

En natuurlijk het beroemde meer van Guatavita, bekend van de legende van het goud.

 


Waar heb jij Muisca bezienswaardigheden gezien?


 

Lees meer!

48 reacties

Maaike 14 juni 2016 - 09:11

Mooi dat er nog van die indigena volken voortleven met hun cultuur en gebruiken. Ik ben in het goudmuseum geweest in Bogota, erg indrukwekkend hoe veel er nog goed bewaard is gebleven.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:02

Ja zeker! In het goudmuseum vind je inderdaad megaveel, in veel andere musea zoals het Museo Nacional ook. Heel bijzonder.

Reply
Nikki - Sukhi.nl 14 juni 2016 - 04:53

Wauw wat geweldig <3 en zo interessant! Eigenlijk echt erg dat ik zo weinig over die cultuur weet 🙁 Heel fijn om te lezen in ieder geval 🙂 gr, Nikki

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:01

Dankjewel! Is ook bijzonder interessant. Ga meer ontdekken in ieder geval! 🙂

Reply
Sas 5 juni 2016 - 02:59

Heel fijn en interessant artikel om te lezen. Ik weet er vrij weinig van…En wauw, die laatste foto<3 Die treft me toch wel in m'n hart. Erg mooi!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 juni 2016 - 23:20

Dankjewel! Ik wist er voordat ik hier kwam ook niets over. Altijd alleen de Inca’s. Ook interessant trouwens! 🙂 Ja die laatste foto heb ik gemaakt tijdens een wandeling naar een meertje waar een legende aan vastkleeft. Ga ik nog eens over schrijven 🙂

Reply
Sytse 3 juni 2016 - 03:45

Wauw! Wat interessant zeg! Ik houd sowieso wel van de culturen uit de oudheid. Echt leuk dat je dit hebt uitgezocht en gedeeld!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 juni 2016 - 23:08

Dankjewel! 🙂 Vind ik ook altijd interessant, zeker ook als je er nog dingen van terug kunt vinden.

Reply
Forever38.com (Vera) 24 mei 2016 - 06:15

Leuk stukje; erg interessant. Ik had inderdaad ook nog nooit van ze gehoord.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 mei 2016 - 20:26

Dankjewel! Ik wist er ook niets van voordat ik hier kwam 🙂 Nu vind ik het heel interessant en hoop ik er meer over te ontdekken!

Reply
Morgaine 22 mei 2016 - 02:48

Wauw Sabine, jij kunt lezingen gaan geven volgens mij, zo boeiend als je schrijft dat je mijn aandacht vast houdt over deze stam, en ook omdat ik al moet lachen over de seksualiteit en dat maagdelijkheid ongeluk brengt, hahahaha ja zoiets trekt altijd mijn aandacht 😉

Mooi, en weer iets geleerd!

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 mei 2016 - 22:09

Dankjewel, wat lief! Ja ik vond dat stukje ook wel interessant, want in veel culturen is het juist andersom. 🙂 x

Reply
Jessica 19 mei 2016 - 16:12

Geweldig hoe je een ‘informatief artikel’ toch zo leuk kunt schrijven 🙂 Ik wist eerlijk gezegd nog weinig over deze indianenstam, maar heb het met plezier gelezen! Heb er na mijn studie Journalistiek nog over getwijfeld om culturele antropologie te gaan studeren. Niet meer gedaan, maar de interesse is niet minder geworden. 🙂 Ben ook wel benieuwd naar het verhaal over het meer bij Guatavita, aangezien ik daar vanwege problemen met de bus nooit meer terecht ben gekomen haha :p

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 21:15

Dankjewel!! 😀 Wat leuk dat je zoveel interesse daarin hebt, ook zonder de studie kun je je daar mooi in verdiepen! Dat verhaal van Guatavita daar ben ik al een tijdje mee bezig. Het gaat over een legende die voortleeft, maar er zijn zoveel versies dat het lastig is er één verhaal van te maken hahaha. Maar het komt! 😀

Reply
Jaixy 19 mei 2016 - 14:11

Leuk stuk. Ik kende deze stam niet.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 14:27

Dankjewel! Ik ook niet voordat ik hier kwam, maar blijkt ook erg interessant!

Reply
Roos 19 mei 2016 - 08:48

Interessant Sabine! Ik kende de Muisca helemaal niet. Bijzonder joh, de manier waarop een huwelijksvraag plaatsvindt. Je zou maar niet met iemand mogen trouwen omdat de bruidsschat niet hoog genoeg is volgens de vader. Blij dat wij gewoon ‘zelf kiezen’ met wie we trouwen. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:33

Dankjewel! Ja echt een bijzondere gang van zaken. Gelukkig is dat achter gebleven in de geschiedenis haha 🙂

Reply
Nesrin 19 mei 2016 - 03:56

Weer wat geleerd vandaag. Ik ken deze stam niet. Zeker met plezier gelezen. Wat betreft de handel rondom het trouwen in Turkije moet je ook dokken hoor 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:32

Dankjewel! 🙂 Haha leuk weetje over Turkije. Is dat nu ook nog steeds zo?

Reply
sunny mama 19 mei 2016 - 01:35

Leuk om deze info over die precolombiaanse volk hier te lezen. Daar heb ik me nooit eerder in verdiept. Stom, hé? En ik heb nog wel een prachtige leren tas met van die precolombiaanse figuren. Ben we ooit in het Goudmuseum geweest, maar eerlijk gezegd… Daar herinner ik me helemaal niets van. Villa de Leyva vond ik prachtig! Zou je daar niet willen wonen? Ik vond het een fantastisch mooi stadje.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:32

Dankjewel! Haha leuk van die tas! Heb je er toch iets van 😀 Is best interessant om op zoek te gaan naar de geschiedenis van het land. Villa de Leyva ben ik al 3 of 4 keer geweest. Is een mooi dorp, maar in het weekend en vakanties echt horror. Vol met Bogotanen dan. Misschien zou ik wel net buiten het dorp willen wonen, het is zó mooi daar! Er is in de omgeving megaveel te zien en te doen en niet zo ver van Bogotá!

Reply
Alie van Piggelen-de Vries 18 mei 2016 - 07:50

Altijd interessant om iets te lezen over oorspronkelijke stammen die een land lang geleden bevolkten en bevolken. Prachtige foto ‘s!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:26

Dankjewel! Is zeker interessant, leuk ook dat er veel van is overgebleven.

Reply
Els 18 mei 2016 - 07:46

Interessant stukje. Leuk dat je je ook verdiept in dit soort wetenswaardigheden,
en er over schrijft. Zo zijn de onderwerpen op je blog heel divers!
Ik weet niet wie die foto’s gemaakt heeft maar die zijn erg mooi! (knipoog)
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:26

Dankjewel! Ik ga zeker meer van dit soort blogs schrijven. En ja die foto van de beeldjes is van jou 😀

Reply
denise 18 mei 2016 - 06:09

Wat leuk om te lezen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:25

Dankjewel!

Reply
Jennifer 18 mei 2016 - 04:00

Interessant! Ik vind het zo leuk dat je naast je persoonlijke artikelen ook dit soort artikelen schrijft, leren we er ook nog wat van!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:25

Dankjewel! Vond het ook leuk om te schrijven, komen zeker meer van dit soort artikelen!

Reply
Natasja 18 mei 2016 - 02:59

Mooi dat ze in de schooltjes nog het gedachtegoed in leven houden, hoewel sommige gebruiken natuurlijk erg ouderwets zijn, zoals dat trouwen en zo, ik hoop dat dat niet meer zo gaat.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:24

Ja dat hoop ik ook! Al denk ik dat dat niet meer zo gebeurt.

Reply
Thea de Vries 18 mei 2016 - 01:37

Interessant Sabine, zo komen we steeds meer te weten en gaan we de volgende keer in Colombia toch weer wat gerichter kijken als we in een museum o.i.d. zijn. Het liefst zou ik zo’n schooltje bezoeken…..

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:21

Ja dat lijkt me heel interessant ook zo een schooltje. Ik wil wel graag naar die plek bij Villa de Leyva en het museum in Sogamoso. Heb ik allemaal overgeslagen toen ik daar was. Er is ook zoveel te zien hier…

Reply
Samaja 18 mei 2016 - 01:26

Heel interessant om wat meer te weten te komen over de geschiedenis van het land en zijn bevolking. Knap gedaan!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:20

Dankjewel! Is ook leuk om te ontdekken hier, er is nog best veel te zien.

Reply
Gerlinde 18 mei 2016 - 01:14

Weer erg leuk om te lezen. Intrigerend land.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:20

Dankjewel! Ja best bijzonder. Hoop snel wat meer te kunnen ontdekken 🙂

Reply
gerhilde maakt 18 mei 2016 - 00:33

Interessant artikel!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:20

Dankjewel!

Reply
Thomas Pannenkoek 17 mei 2016 - 23:52

Toch vreemd dat in heel wat culturen zo’n handel draait rond een huwelijk.
Voor de rest: inderdaad een zeer leerrijke bijdrage met weer enkele adembenemende foto’s.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:19

Dankjewel! Ja veel culturen hebben echt van die eigenaardigheden 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:19

Bedankt voor de link! Ga meteen even kijken 🙂

Reply
Rob Alberts 17 mei 2016 - 22:52

Leuk lezenswaardig en wetenswaardig blog.

Vriendelijke groet,

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:18

Dankjewel!

Reply
Esther 17 mei 2016 - 22:51

Leuk Sabine! Vraag ook eens aan Constanza, die weet vlak bij Bogotá nog heel veel oude indianen plekken te vinden…Quininí onder andere…. en in Bogota schijnt pas een heel stuk van een dorp te zijn gevonden! Ik wil er ook altijd nog eens voor gaan zitten om wat meer van de lokale originele bevolking te leren….

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:18

Oh wat leuk! Echt interessant die geschiedenis. Dat van Bogotá heb ik niet eens meegekregen. Wat bijzonder!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!