Als je aan reizen in Colombia denkt komen er al snel highlights als Tayrona, Salento en Medellín naar boven. Maar eigenlijk staat Colombia bekend om iets wat maar weinig toeristen zien: páramo. Sterker nog: de mooiste páramo ter wereld vind je in Colombia. Namelijk Páramo de Ocetá. Nu heb ik zelf al vaak páramo gezien, maar Ocetá is toch wel het meest spectaculaire páramo-gebied waar ik tot nu toe geweest ben. Daarnaast is het ook zonder twijfel het makkelijkst te bereiken páramo-gebied voor reizigers in Colombia. Kortom: wil je een spectaculair staaltje natuur zien dat bijna nergens anders ter wereld te aanschouwen is? Sla Páramo de Ocetá bij Monguí, één van de mooiste dorpjes van Colombia, dan niet over! Hiken in Colombia: Páramo de Ocetá. LET OP! Op dit moment (januari 2024) is de páramo voor onbepaalde tijd gesloten wegens sociale problemen in de gemeenschap. Het is onbekend wanneer deze weer opent. Het beste is contact op te nemen met een tourguide vermeld onderaan dit artikel.
Monguí | Het ballendorp van Colombia
Als je naar Páramo de Ocetá wilt moet je eerst naar Monguí. En dat is bepaald geen straf. Monguí staat bekend als één van de mooiste dorpjes van Colombia, gelegen in eveneens prachtig Boyacá. Vlakbij het Lago de Tota. Het dorp is gelegen op 2900 meter hoogte en dus vind je hier een fris klimaat met een gemiddelde temperatuur tussen de 8 en 17 graden, afhankelijk van of de zon schijnt. Net als overal in de Colombiaanse bergen.
Monguí is niet alleen een heel pittoresk wit dorpje, het is ook nog hét ballendorp van Colombia. Voetballen, basketballen, volleyballen, leren ballen, plastic pallen, grote ballen, kleine ballen: in Monguí verkopen ze het. Heb je een bal nodig of wil je gewoon ballen zien hangen in de straten? Breng dan een bezoekje aan Monguí.
Páramo de Ocetá | Eén van de mooiste páramo-gebieden ter wereld
Páramo de Ocetá is gelegen tussen de dorpjes Monguí, Mongua en Tópaga. Het begint op een hoogte van 2.900 meter en eindigt op 3.950 meter. De Ocetá Páramo staat bekend om de duizenden frailejones die je er vindt, een werkelijk spectaculair aanzicht. Wist je trouwens dat frailejones alleen maar tussen de 1 en 2,5 centimeter per jaar groeien? Veel van deze planten zijn dus al meer dan 100 jaar oud. Bijzonder!
Colombia is het land met de meeste páramo ter wereld: maar liefst 60% van dit ecosysteem vind je in Colombia. Hiervan wordt Páramo de Ocetá beschouwd als de mooiste páramo ter wereld. En dat geloof ik meteen. Niet alleen omdat het werkelijk spectaculair is als je daar loopt, maar ook is dit gebied heel divers. Zo vind je er naast frailejones ook een waterval, prachtige bloemen en planten, bijzondere rotsformaties en sculpturen uit de tijd van de indianenstam Muisca.
Hiken in Colombia naar Páramo de Ocetá
Nu is páramo altijd spectaculair, maar de páramo in Ocetá maakte nog meer indruk. De hike naar Ocetá begint in Monguí. Later in dit artikel lees je alle praktische informatie die je nodig hebt voor deze hike.
Van Monguí naar Ocetá
Omdat we in het weekend komen zijn er wat meer toeristen dan normaal. Gek genoeg alleen maar Fransen. En ons wordt verteld dat er ook met name alleen Fransen komen. Waarom is niet duidelijk. In ieder geval: als de groep compleet is vertrekken we met z’n zessen + gids richting Páramo de Ocetá. Vanaf Monguí is het zo’n 3 uur lopen naar de ingang. Een pittig stuk omhoog. Onderweg komen we sculpturen in grote stenen tegen met afbeeldingen uit de Muisca-cultuur.
Een stukje rots beklimmen
Na een uur of 3,5 komen we aan bij de grote rots waar iedereen op wil staan voor een waanzinnig uitzicht. Nu zijn we midden in de natuur en is er dus geen trappetje om naar boven te klimmen. Naar boven ging nog wel door elkaar te helpen, naar beneden was een ander verhaal. Maar eerst daar bovenop genieten van dat prachtige stuk dat we al gelopen hebben. We moeten nog hoger om de frailejones te zien, maar dit is al fantastisch! En ja toen moesten we dus weer naar beneden en die rots bleek vanaf bovenaf veel hoger dan vanaf de grond. Met instructies waar we onze handen en voeten moest neerzetten lukte het om weer met beide benen op de grond te belanden.
De eerste frailejones in zicht
Omhoog lopen wordt steeds lastiger op deze hoogte, maar als de eerste frailejones in zicht komen willen we allemaal zo snel mogelijk die duizenden bijzondere planten zien. Wat is het hier mooi!
Duizenden frailejones: spectaculair!
En dan eindelijk: die duizenden frailejones! Ik heb er in al die jaren al velen gezien, maar dit blijft fantastisch. En echt ik beloof je: als je nog nooit páramo hebt gezien dan is dit serieus spectaculair! Doet niet onder voor Tayrona, totaal niet zelfs. Alleen de temperatuur dan…
Het hoogtepunt
Na een behoorlijk pittige klim komen we aan op 3.854 meter hoogte. Pff wat een opluchting! En wat een prachtig uitzicht hier. Met onze jassen stevig dicht tegen de kou zitten we hier een tijdje om wat te eten en te drinken en te genieten van de indrukwekkende natuur om ons heen. Ook is dit natuurlijk dé plek om een leuke selfie te maken.
Naar beneden door de rotsen
Letterlijk dus. Páramo de Ocetá staat bekend om de bijzondere rotsformaties en daar kun je doorheen ‘wandelen’. Tussen aanhalingstekens, want van normaal wandelen is hier geen sprake. Het is zo smal dat zelfs ik mijn buik moet inhouden om er doorheen te komen. Alles is nat en als we de rotsen hebben gehad belanden we in de modder. Alleen heel voorzichtig lopen zorgt ervoor dat we niet in de modder vallen. Een onverwacht leuk avontuur tijdens deze sowieso al onvergetelijke hike.
Cascada de Penagos: de waterval
Voordat we het laatste stuk teruglopen naar Monguí (nog zo’n 2,5 uur vanaf hier) nemen we eerst een pauze in een houten huisje. Handig voor als het regent. Dit is ook de plek om de waterval te bekijken. Mooi, zo tussen de frailejones. Heb ik nooit eerder gezien…
Terug naar Monguí
De laatste 2 uur is vrij makkelijk te lopen. Behalve dan het allerlaatste stuk over de geasfalteerde weg naar Monguí. Omhoog is dat echt zwaar omdat het zo steil is, maar naar beneden kun je bijna niet normaal lopen. Geen goed idee als je (snel) last hebt van je knieën.
Eenmaal in Monguí ploffen we direct neer in een leuk cafeetje om wat te drinken en te eten. Wat was het weer geweldig! Al jaren stond Páramo de Ocetá op mijn lijstje en nu eindelijk heb ik het met eigen ogen gezien. Ab-so-luut een aanrader als je gaat reizen door Colombia!
Hiken door Páramo de Ocetá: praktisch
Hoe kom je in Monguí?
Vanaf Bogotá gaan er bussen naar Sogamoso, deze doen er ongeveer 4 uur over. Daar stap je over op de bus naar Monguí. Kom je vanuit een andere plek in Colombia? Reis dan eerst naar Sogamoso. Ook als je daar verblijft kun je makkelijk in een halfuurtje met de bus naar Monguí.
Wijzelf zijn al heel veel keren in deze regio geweest en kwamen zoals altijd met de auto. De departementen Cundinamarca en Boyacá zijn ideaal om met de auto te reizen. Lees hier meer over autorijden + roadtrips in Colombia.
Waar te verblijven?
Er zijn vele hotels en hostels in Monguí. Maar als je wat dichter bij je vervolgroute wilt blijven kun je bijvoorbeeld ook prima in Sogamoso overnachten. Wijzelf verbleven in een fantastisch hostel in Sogamoso: Hostal La Cazihita. Heel tof gelegen in een rustig gedeelte tussen de street-art. Het hostel is perfect schoon, heeft warme douches en een fijn binnen-tuintje. De eigenaar helpt met alles en is heel vriendelijk. Ook ideaal voor digital nomads.
Hoe regel je een hike naar Páramo de Ocetá?
Wij regelden deze hike in ons hotel, waar de eigenaar contact opnam met Maria Tours. Je kunt het ook heel makkelijk zelf regelen bij Maria Tours. Zeker buiten de weekenden en hoogseizoen is hier vrijwel niemand. In het weekend zijn er meer toeristen, maar niet zoveel dat meteen alles is volgeboekt. Wij boekten slechts 1 dag vooraf in het weekend.
Er zijn nog veel meer plekken waar je een wandeling door Páramo de Oceta kunt regelen. Kijk bijvoorbeeld eens hier:
- Mongui travels
- Caminatas al Aire Libre
- Ecoglobal expeditions (meerdaagse trip vanuit Bogotá, met deze organisatie heb ik Los Nevados gelopen)
Het is niet aan te raden om deze hike zelf te doen, er is geen duidelijke route.
Hoe lang duurt de hike?
Je bent een hele dag kwijt aan deze hike. Wij deden er ongeveer 8 uur over.
De zwaarte
Hiken in Páramo de Ocetá is best zwaar. Je loopt veel vrij steil omhoog en je bent natuurlijk op grote hoogte. Persoonlijk vind ik dat altijd pittig, maar ik heb zelf geen last van hoogteziekte. Als je net uit Nederland komt is het beter is een paar nachtjes enigszins te acclimatiseren op hoogte voordat je aan deze hike begint. En dan nog zal het pittig zijn, afhankelijk van je conditie.
De kosten
Bij Maria tours betaalden we 30.000 pesos per persoon. Ben je maar met z’n tweetjes? Dan betaal je 40.000 pesos per persoon. Nu, in 2023 zullen de kosten gestegen zijn. Daarnaast hangt het af van de organisatie waarmee je gaat.
Het klimaat
In de bergen is het weerbeeld vrij extreem. Het ene moment kan de zon schijnen, het andere moment hoost het. Om na een halfuur weer over te gaan in de zon. Ook waait het hier harder. Dit alles heeft invloed op de temperatuur: is er zon, dan is het lekker en als je omhoog loopt kun je het snel warm krijgen. Maar verdwijnt de zon en is er ook wind, dan wordt het binnen een paar minuten behoorlijk koud. Ikzelf doe op zo’n wandeling altijd vele keren mijn jas en trui aan en uit.
Wat mee te nemen
Water en eten zijn de belangrijkste dingen om mee te nemen. Vanzelfsprekend is er NIETS op de hele route om eten of drinken te kopen. Omdat het een pittige hike omhoog is is het aan te raden energie-rijk eten mee te nemen. Zoals chocoladerepen of koekjes. Vergeet ook niet om zelf je lunch mee te nemen.
Naast eten en drinken is dit aan te raden om mee te nemen:
- Stevige (bij voorkeur hoge) wandelschoenen;
- Doe deze wandeling in een lange broek, bij voorkeur één die snel droogt en vies mag worden;
- Een regenjas;
- Een rugtas met regenhoes;
- Een warme trui én een t-shirt: het weer kan snel omslaan. Laagjes zijn het meest functioneel;
- Je camera;
- Zonnebrandcrème: in Colombia en zeker op deze hoogte is een zonkracht van zo’n 15 (ter vergelijking: in de Nederlandse zomer wordt altijd gewaarschuwd voor sterke zonkracht van 7) en je verbrandt dus snel;
- Je zonnebril en een hoed of pet;
- Een plastic zakje om afval in te doen.
Verder reizen door Colombia
Monguí past perfect in deze reisroute buiten de gebaande paden in Colombia. Maar ook als je de highligts doet kun je prima een uitstapje maken naar Monguí. Je kunt daarna verder reizen naar:
Of natuurlijk de prachtige regio rondom Lago de Tota verder ontdekken.
Houd je van hiken en spectaculaire natuur? Sla Páramo dan niet over tijdens je rondreis Colombia.
In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.
8 reacties
Wilde je even laten weten dat El sendero de Ocetá momenteel gesloten is wegens sociale problemen vertelde een van de tour bedrijven. Volgens mij zijn er wel nog andere wandelingen die ze aanbieden langs oa meren, maar weet niet in hoeverre die de paramo van Ocetá aan doen. In ieder geval deze specifieke wandeling is gesloten voor onbepaalde tijd op moment van schrijven.
En bedankt voor deze schat aan informatie op Besabine over Colombia! Ik heb net de Camino Real gelopen van Barichara naar Los Santos door de Chicamocha canyon. Heet maar fantastisch
Hoi Sjoerd, dankjewel voor je bericht! Ik had het inderdaad eerder gehoord, maar kon er niks over vinden… Maar nu dus bevestigd, heb er iets over gezegd in het artikel. Wauw wat een wandeling! Ik ben nu in Barichara toevallig. Ga in het weekend ook wat hikes doen. Veel plezier!
Echt schitterende foto’s. Het zal inderdaad erg zwaar zijn. Knap gedaan hoor!
xxx
Dankjewel! xx
Prachtig, Sabine. Het lijkt mij zo gaaf
Om deze wandeling te doen. Ik weet niet of ik er ooit zou komen maar heb genoten van je verhaal en foto’s.
Dankjewel, lief! Dit is zeker iets voor jou! x
Ik kan hooguit zeggen lijkt op.. heb het even opgezocht nog, of het hier soms als kamerplant te vinden is, maar nee! Dus ook nooit eerder gezien zo.
Prachtig mooi, het doet mij dus wel aan andere planten denken, maar dan kom ik op verschillende soorten ook uit, met name vetplanten bijv. 😉
X
Haha ja het is een bijzonder geval deze, had m voor Colombia ook nooit eerder gezien 🙂 xx