Home Kerst in Bogotá Kerst en oud & nieuw in Colombia: wat te doen? (2018)

Kerst en oud & nieuw in Colombia: wat te doen? (2018)

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Vandaag, 7 december, is dé dag waarop de feestmaand december in Colombia wordt ingeluid. Ook wel Noche de las Velitas (nacht van de kaarsjes) genoemd. Ben je nu in Colombia? Mis deze bijzondere traditie dan niet! Vanaf deze dag wordt Colombia een lichtjesfestijn zoals je het nooit eerder zag. Kitsch en over the top. Een ervaring om nooit te vergeten. Bevind jij je in december in Colombia? Dan heb je vast iets aan dit artikel. Met een overzicht van de belangrijkste evenementen, wat er te doen is in Bogotá en dingen om rekening mee te houden. Veel plezier!


Kerst en oud & nieuw in Colombia: zó wordt dit gevierd


Kerst en oud & nieuw zijn in Colombia echte familiefeesten. Geen vuurwerk voor de deur, weinig feesten en veel gesloten. Kerst wordt gevierd op kerstavond 24 december, de 25e is om uit te slapen of om te vertrekken op vakantie. Hele families komen samen in huis of ergens in een finca van een tante op het platteland. Tweede Kerstdag bestaat niet in Colombia en is dus een gewone dag. Of nou ja gewoon… op deze dag lopen de grote steden leeg en gaan velen op reis.

Ook oud & nieuw is een familiegebeuren. Veel families vieren of kerst of oud & nieuw, inclusief een compleet diner en cadeautjes. Buiten vuurwerk afsteken om middernacht gebeurt bijna niet en veelal alleen op aangegeven plekken door de gemeente. Ook feesten zijn er maar weinig. Lees verderop hoe je als reiziger tóch leuk oud & nieuw kunt vieren!

Wijzelf vieren kerst in onze finca, met cadeautjes bij de open haard. Oud & nieuw doet me weinig en hier heb ik dan ook al 4 jaar doorheen geslapen. Jimmy werkt ook elk jaar met de jaarwisseling.

 


December in Bogotá: dit is er te doen!


Bogotá is spectaculair in december. Absoluut de moeite waard om te bezoeken tijdens kersttijd. Van het prachtig verlichte Usaquén tot simpelweg een groot winkelcentrum. Je kijkt je ogen uit. Er zijn vele activiteiten gerelateerd aan kerst, dus voor ieder wat wils. Hier de leukste evenementen en activiteiten op een rijtje.

 

Grootste kerstboom van Colombia

Sinds 2 december is de grootste kerstboom van Colombia te bewonderen in Bogotá. In Parque Tunal om precies te zijn. Een spektakel van maar liefst 50 meter hoog.

 

7 december: Noche de las Velitas, kerstconcert en vuurwerk op Plaza de Bolívar in La Candelaria (gratis)

Verblijf je in La Candelaria, het histotrische centrum van Bogotá? Begeef je dan op 7 december in de avond naar het centrale plein Bolívar. Hier worden vele kaarsjes aangestoken ter ere van de prachtige traditie Noche de las Velitas. Dit spectaculaire familie-evenement gaat samen met een kerstconcert door onder andere het Filharmonie orkest en wordt afgesloten met vuurwerk.

 

7 t/m 14 december: kerst in de botanische tuin

Tussen 7 en 14 december kun je elke dag van 5.30PM en 8PM genieten van de botanische tuin in Bogotá gehuld in kerstsfeer. Normaal is de Jardín Botánico al fantastisch en met kerst zal het extra speciaal zijn.

 

Monserrate met kerst

Een bezoek aan uitzichtpunt Monserrate is sowieso een must als je in Bogotá bent, maar met kerst is dit helemaal spectaculair. Probeer in de vroege avond te gaan om te genieten van de lichtjes op de berg en de prachtige uitzichten over Bogotá na zonsondergang. Rond de kerst is Monserrate echt een gekkenhuis met lange files om boven te komen. Als je op het verkeerde moment komt kun je zomaar twee uur moeten wachten voor de kassa. Ga dus op tijd heen. Een kaartje kun je kopen tot 10.30PM en je moet uiterlijk 12AM weer naar beneden.

Je kunt ook na kerst nog genieten van de lichtjes, deze staan namelijk tot halverwege januari.

 

Donderdag 13 december: nachtelijke fietstocht ‘Ciclovía Nocturna’ (gratis)

Van 6 uur ’s avonds tot 12 uur middernacht vind de jaarlijkse Ciclovía Nocturna plaats. Fiets of wandel langs de mooiste verlichte locaties in Bogotá en laat je verrassen door de Colombiaanse kerstverlichting. Wegen worden afgesloten voor dit evenement, dus je kunt met een gerust hart op de fiets stappen. Onderweg vind je in verschillende parken tevens live muziek. Onder andere in Virrey, Cedritos en Parque Nacional.

 

16 t/m 23 december: kerstshow ‘Más cerca de las estrellas’ (gratis)

Dit jaar staat Bogotá in het teken van Más Cerca de las Estrellas (dichterbij de sterren). Het Italiaanse productiebedrijf Studio Festi tovert Plaza Bolívar om in een waar spektakel. Vol met grote verlichte installaties, vuurwerk, meer dan 50 artiesten en lichtshows. Het evenement geeft visueel de historie van Bogotá weer.

 

Las Novenas (gratis)

Kerst in Colombia begint eigenlijk al 9 dagen voor kerst met Las Novenas. Een bijzonder feest. Wil je hier iets van meemaken? Er zijn 8 plekken in de stad waar je dit kunt beleven. De veiligste plek is Usaquén op zondag 16 december tussen 6PM en 10PM. Naast deze parken zijn er vele andere plekken waar je dit feest kunt meemaken. Deze vind je hier. Bezoek uiteraard alleen evenementen in veilige wijken.

 

Usaquén: spectaculaire verlichting

Ook als je niet met Las Novenas in Usaquén bent, is deze wijk in Bogotá sowieso de moeite waard. Gezelligheid en spectaculaire verlichting gegarandeerd. Je kunt er fantastisch eten en als je op zondag komt maak je direct de beroemde markt mee. Hier alle informatie over Usaquén.

 

Met de kersttrein naar Zipaquirá

De zoutmijn in Zipaquirá is een populaire dagtrip vanuit Bogotá. Je kunt er gemakkelijk komen met de bus of de trein en met kerst is die laatste optie heel leuk. Namelijk de kersttrein. De trein naar Zipaquirá is het hele jaar door populair, maar december overtreft alles. De trein heeft dan iets weg van de kerstreclames waar treinen of bussen geheel verlicht door het land rijden. Wil je dit meemaken? Wees er dan snel bij en koop vooraf je ticket: het is nogal populair. Meer informatie over tickets en prijzen vind je hier.

 

Bezoek een winkelcentrum

Niet alleen buiten is de kerstversiering spectaculair, ook winkelcentra kunnen er wat van. Nu is een bezoekje aan een winkelcentrum in Bogotá sowieso een aanrader, maar met kerst is het extra leuk. Verwacht prachtige versiering zoals je nooit zag en veel gezelligheid. Mooie en leuke winkelcentra zijn Andino (Zona T), Colina, Santafé en Gran Estación (vlakbij de luchthaven). Zelf kom ik regelmatig in Fontanar, gelegen in Chía net buiten Bogotá. Een zeer groot en luxe winkelcentrum met prachtige verlichting, heerlijk eten en veel leuke winkels.

 

Kerst route (gratis)

Bogotá heeft door de hele stad prachtig verlichte plekken en vele evenementen tijdens de kerstmaand december. Een kaart én alle evenementen die daar bij horen vind je hier: https://www.rutadelanavidad.com.

 

Wil jij ook Bogotá met kerst ervaren? Boek hier je hotel voor een fantastisch verblijf!

 


Wat is er te doen in heel Colombia in feestmaand december?


Er is enorm veel te doen in heel het land. Elke stad of dorp heeft zijn eigen activiteiten en overal waar je komt kun je genieten van kerst in Colombia. Hier licht ik enkele activiteiten en evenementen uit.

7 december: Las Velitas

Ben je op 7 december in Colombia? Mis dan deze prachtige traditie niet! Op veel plaatsen in het land viert men met vele kaarsjes het begin van kerst. Rond een uur of 7 gaat iedereen de straat op en worden kaarsjes aangestoken. Gewoon op straat. Het is een heel bijzonder gebeuren, of je nu in Bogotá, Medellín of een dorpje zoals Barichara bent. In Villa de Leyva vindt in de nacht van 7 op 8 december het lichtfestival plaats (Festival de las Luces). Met onder andere vele kaarsjes en vuurwerk. Lees en kijk hier meer over deze traditie:

 

2 t/m 17 december: Ferias y Festival Turístico Sopó

Bij mij in het dorp, Sopó, vindt een compleet kerstprogramma plaats met muziek, dagactiviteiten en lichtshows. Ben je in de buurt of wil je graag reizen in Colombia buiten de gebaande paden? Dan is Sopó heel leuk. De kerstverlichting is een beetje té kitsch naar mijn smaak, maar toch is het dorp wel enorm gezellig en veel te doen. Hier vind je het programma van deze feestmaand in Sopó. Hotel nodig in Sopó? Dit is een echte aanrader!

 

25 t/m 30 december: Feria de Cali

Eén van de meest bekende festiviteiten in Cali is de Feria de Cali elke december. Vijf dagen lang muziek en dans van over de hele wereld. Daarnaast kun je genieten van de meest spectaculaire salsa optredens en een auto parade van luxe wagens. Wil je dit niet missen? Boek vooraf je hotel in Cali. Meer informatie en het programma vind je hier.

 

Beleef kerst in Colombia

Als je in december in Colombia bent heb je het voordeel een grote culturele happening mee te maken, namelijk de manier waarop Colombianen de kerstperiode beleven. Ga op zoek naar de mooiste kerstlichtjes, verbaas je over de kitsch en eet typisch Colombiaans kerstvoedsel. Ponque bijvoorbeeld: de chocoladetaart-look-a-like zonder chocola. Veel plekken zijn werkelijk prachtig met kerst, zoals Cartagena, Medellín en Bogotá. Met versiering zoals je het nooit eerder zag. Ga naar winkelcentra of bezoek een concert. Beleef kerst in Colombia!

 

Uiteten met kerst

Tijdens reizen in Colombia met kerst wil je vast uiteten. Een leuke en gezellige belevenis, zeker als je een beetje een mooi restaurant uitzoekt. Kijk in Bogotá eens in Zona G, Zona T of in Usaquén. Wil je luxe? Check dan het Hilton (heerlijk eten!), Harry Sasson of Criterion. Houd er rekening mee dat veel restaurants gesloten zijn met kerst óf al vroeg vol zitten. Zoek vooraf uit of het restaurant van je voorkeur open is en zo ja reserveer dan alvast.

 


Vier oud & nieuw in Colombia


Zoals gezegd is oud & nieuw grotendeels een nogal uitgestorven gebeuren, maar als je een beetje zoekt en rondvraagt vind je ongetwijfeld toch een leuk feestje of vuurwerk. Veel staat niet op Internet en is heel lokaal. Vraag het dus na in je hotel als je meer wilt weten over oud & nieuw op de plek waar je op dat moment bent. Hier enkele evenementen en algemene informatie.

 

Waar vier je oud & nieuw in Colombia?

Medellín en Cartagena schijnen de beste steden te zijn om de jaarwisseling door te brengen. Hier vind je meer feestjes en reuring. En spectaculaire lichtjes. Daarbij komt dat beide steden een populair vakantieverblijf zijn voor zowel Colombianen als buitenlandse toeristen in de decembermaand en er daardoor sowieso al meer te beleven valt. Bogotá loopt juist leeg na kerst, maar ook daar is zeker het één en ander te doen. Vraag het na in je hotel voor meer informatie.

 

28 december t/m 7 januari: Carnaval de Negros y Blancos

In het zuiden van Colombia vindt het belangrijkste feest in dit deel van Colombia plaats, namelijk het carnaval van de zwarten en de blanken. Ideaal om oud & nieuw door te brengen als je van festivals houdt en je in (de buurt van) Pasto bent. Het hele programma en meer informatie vind je hier. Zoek hier je hotel in Pasto.

 

28 december t/m 6 januari: Carnaval Multicolor de la Frontera

Nog verder naar het zuiden, in Ipiales aan de grens met Ecuador, vindt nóg een carnaval plaats rondom oud & nieuw: het Carnaval Multicolor de la Frontera. Ook dit begint op 28 december met een pre-carnaval en eindigt op 6 januari. Veel informatie kan ik er niet over vinden, behalve deze pagina.

 

Zoek andere reizigers op

In veel gevallen vieren reizigers samen oud & nieuw in Colombia bij gebrek aan andere festiviteiten. Heb je daar behoefte aan? Zoek dan andere reizigers op of reserveer een hotel waar ze een nieuwjaarsfeest organiseren. Met name in de grote steden zullen feestjes gegeven worden, en mogelijk in de meest populaire dorpjes zoals Salento, San Gil en Villa de Leyva. Daarbuiten zal het sowieso rustiger zijn.

 


Wat doe jij met kerst en oud & nieuw?


Naast alle activiteiten en evenementen weergegeven in dit artikel is er nog veel meer te doen. Vraag in je hotel naar lokale festivals en activiteiten. Niet alles staat (duidelijk) op Internet.

In dit artikel staan affiliatielinks. Klik hier voor meer informatie.

 

Lees meer!

9 reacties

Michelle 26 december 2018 - 13:33

Wauw wat veel gezellige dingen zijn er te beleven! Kerst in een botanische tuin lijkt mij zo mooi, haast sprookjesachtig.
Zelf zou ik ook liever alleen kerstavond en eerste kerstdag vieren. En momenteel doen wij dat ook gewoon. Vandaag, tweede kerstdag was een ‘normale’ dag. Wat ook wel nodig was met een ziekig klein meisje. Hopelijk heb je hele fijne dagen gehad!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 januari 2019 - 12:49

Dankjewel voor je reactie! Hoop dat jij ook fijne dagen hebt gehad en nog een gelukkig nieuwjaar!

Reply
Lizette 17 december 2018 - 14:05

Wauw, december voelt voor mij als een feestmaand, maar in Colombia is het dat ook echt! Ik ben altijd graag in het buitenland. En als het een goed jaar was, dan het liefst in het westen, zodat het jaar nog iets langer duurt. 😉 Wie weet dus ooit in Colombia.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 januari 2019 - 12:52

Haha dat is een goede reden om naar Colombia te komen volgende keer in december! 😀 Is een hele belevenis. Helaas wel ook hoogseizoen…

Reply
Deborah 9 december 2018 - 11:26

Wat een leuk blog met wetenswaardigheden en 2-do bezienswaardigheden..
Ook leuk om te lezen dat het er een hoop landen zijn waar 2e feestdagen helemaal niet gevierd worden.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 januari 2019 - 12:53

Ja grappig he, in heel veel landen kennen ze alleen 1e kerstdag. Ik vind het wel prima zo eigenlijk. Is net als met alle feestdagen, hier is alleen de eerste dag, nooit de tweede. Gelukkig nieuwjaar nog!

Reply
Els 7 december 2018 - 08:30

Echt heel gezellig. Een belevenis om mee te maken!!
xxx

Reply
Morgaine 7 december 2018 - 03:14

Hey, je bent er weer even, heb jou gemist! Dat ziet en leest allemaal fantastisch! En wat ga ik doen met kerst en oud en nieuw, to be honoust? Ik weet het nog niet, hahahaha waarschijnlijk helemaal niets, lekker samen zijn met mijn lief en verder, zien we het wel. Oud en nieuw, zelfde, ik zit met Picasso, dussssssssssss

Wel is er 23 december een etentje in Friesland, mijn familie doet dit jaar weinig zover… (Komt ook omdat mijn pa 21 dec. 70 wordt en dat gaan we groots vieren op 22 dec. dus een beetje overdaad, dat dus.)

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 januari 2019 - 13:02

Haha ja af en toe een blog op het moment 😀 Nog een heeeel gelukkig nieuwjaar! Liefs xx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!