Home Buiten de gebaande paden Reizen in Colombia: 6 tips om het land echt te leren kennen
Reizen in Colombia - het land echt leren kennen - featured

Reizen in Colombia: 6 tips om het land echt te leren kennen

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Reizen in Colombia is tegenwoordig mateloos populair. Zo populair dat de Colombia highlights lang niet meer zo bijzonder zijn als een aantal jaar geleden. Toerisme is goed voor de economie en geeft werkgelegenheid aan de bevolking, maar toerisme heeft ook nadelen. Met name als er massa voor staat. Voor mij betekent reizen het leren kennen en begrijpen van een ander land en cultuur. Als backpacker reisde ik naar plekken die niet als highlight in de Lonely Planet stonden. En vermeed ik de meest populaire landen, zoals Thailand. En nog steeds wijk ik graag af van de gebruikelijke route. Als reiziger kun je nooit helemaal bekend worden met een land, maar je kunt ver komen als je het een beetje anders aanpakt dan anders. Reizen in Colombia is zó leuk: zonde om met de massa mee te gaan. In dit artikel geef ik 10 tips om het land beter en op een andere manier te leren kennen.


6 Tips om Colombia echt te leren kennen tijdens je reis


1. Leer (basis) Spaans

In veel landen kun je met een beetje Engels uit de voeten. En anders werkt lichaamstaal ook erg goed. Dat is altijd het makkelijkste natuurlijk: gewoon Engels kunnen spreken op reis. Maar niet in elk land is dat goed mogelijk. In Colombia bijvoorbeeld.

In de meest populaire backpackers hostels spreken ze vaak wel een paar woordjes Engels, net als op de populaire highlights. Ook steeds meer hoogopgeleide jongeren spreken een beetje Engels, al is een compleet gesprek voeren in het Engels bijna nooit mogelijk. Over het algemeen geldt dat er slecht tot niet Engels wordt gesproken in Colombia.

Wil je Colombia écht leren kennen? Dan is een beetje Spaans spreken noodzakelijk. De Colombianen zijn erg gastvrije en vriendelijke mensen die graag een praatje maken. En als reiziger is het ook ontzettend leuk om meer over de mensen te leren. Om het gesprek met ze aan te gaan en te horen over hoe zij leven.

Ook om normaal te communiceren, af te rekenen bij de kassa en op het busstation, is ten minste basis kennis van de Spaanse taal een must. Ook zonder Spaans kun je reizen door Colombia, maar dat maakt de ervaring een stuk minder leuk. Plus dat je het soms behoorlijk lastig zal hebben.

 


2. Ga van de gebaande paden af


Ik krijg vaak de vraag of reizen in Colombia buiten de gebaande paden wel écht veilig is. Blijkbaar zijn er veel reizigers die alleen de highlights bezoeken omdat het daarbuiten misschien onveilig is. Helemaal niet nodig: buiten de gebaande paden in Colombia is niet onveiliger dan de highlights. Verre van zelfs. Waar meer toeristen zijn zijn immers vaak ook meer zakkenrollers en weten mensen beter hoe ze geld aan je moeten verdienen.

Het is wel handig te weten dat niet alle gebieden veilig zijn. Lees hier meer over veiligheid in Colombia. 

Buiten de gebaande paden reizen in Colombia is helemaal niet moeilijk en vaak juist heel goed te combineren met de highlights. Bijvoorbeeld van Villa de Leyva niet meteen door naar Barichara, maar maak een tussenstop bij Lago de Tota. Is gewoon op de route.

Net als Honda: vanaf daar gaan bussen naar bestemmingen in heel het land. Of ga bijvoorbeeld paragliden in Sopó in plaats van in Medellín of San Gil. Ook kun je je prima twee of drie weken in Cundinamarca, Boyacá en Santander vermaken. Bijna iedereen slaan de plekken buiten de highlights over, terwijl het zó mooi en leuk is. Check hier reisroutes Colombia buiten de gebaande paden.

 


3. Blijf weg uit backpackers hostels


Als je met de lokale bevolking in aanraking wilt komen en meer wilt zien dan andere toeristen, ga dan niet naar een typisch backpackers-feest-hostel. Als je daar van houdt wissel het dan af met niet-backpackers-hostels. Bekijk bijvoorbeeld eens deze 7 mooiste hotels in Colombia buiten de gebaande paden in de natuur.

In de grote steden kan het best gezellig zijn; daar heb je minder aanspraak met locals en er zijn vaak minder mogelijkheden buiten de gebaande paden. Buiten de grote steden is er zoveel moois om te verblijven. Zulke bijzondere finca’s en locaties. Op plekken die je nooit meer zult vergeten. Vaak ver weg van alles. Regelmatig zonder Internet en soms moeilijk te bereiken zonder auto. Maar in Colombia is overal een oplossing voor.

Mijn favoriete hotels in Colombia (tot nu toe):

 


4. Verdiep je in het land en de bezienswaardigheden


Geldt natuurlijk voor elk land dat je wilt leren kennen: verdiep je in de cultuur, de bevolking, de gebruiken en de bezienswaardigheden.

Ik heb het niet over het uitstippelen van de route, maar over weten wat er speelt in een land en wat voor cultuur er eigenlijk is. Zeker in Colombia is een goede voorbereiding handig. Niet alleen wegens de veiligheid, maar ook zodat je weet wat mee te nemen. Zo heeft Colombia een nogal bizar klimaat. Weet wat mee te nemen en kom niet voor verrassingen te staan. Zo kun je optimaal genieten van wat het land te bieden heeft en hoef je niet op je slippertjes of sneakers door de modder.

In Colombia zijn ontzettend veel bezienswaardigheden zoals musea, kerken, parken en nog veel meer. Ik merk vaak dat reizigers geen weet hebben van wat er allemaal te doen is op de plek waar ze zijn. In ieder geval: er is vaak meer te doen dan je denkt.

Bijvoorbeeld Popayán: geen idee waarom velen dat maar een saaie stad vinden. Er zijn zoveel interessante musea en de omgeving is prachtig. Ik had er nog wel dagen kunnen blijven.

Of neem Bogotá. Er zijn maar weinig toeristen die dit een leuke stad vinden en raden anderen aan er maar 1 of 2 dagen te blijven. Als je maar kort in Colombia bent snap ik dat helemaal, maar als je de tijd hebt is Bogotá juist heel leuk om te ontdekken. Je kunt er makkelijk een week of zelfs meer blijven om de stad en de omgeving te zien: er is zoveel te doen en te zien!

Lees je in en ontdek Colombia: er is meer dan je denkt.

 


5. Doe een beetje moeite om ergens te komen


Reizen in Colombia is erg makkelijk. Je kunt overal naartoe met de bus, zelfs naar de meest afgelegen dorpjes, en ook het vliegtuig landt op heel veel plaatsen. Maar als je buiten de gebaande paden gaat kan het lastiger worden en meer tijd kosten. Of misschien zijn er bestemmingen waar je graag heen zou willen, maar je weet niet exact hoe precies. Zonde als je het daarom maar overslaat.

Doe een beetje moeite en zoek uit hoe je ergens komt. Vraag het op straat, in het busstation of in je hotel. Of ga eerst naar het ene dorpje en daar vind je wel uit hoe je bij het andere dorpje komt. Vraag iemand die iemand kent die daar woont (Colombianen kennen overal wel iemand). Of huur een auto in Colombia en rijd er zelf naartoe.

Colombianen zijn erg behulpzaam en zullen je altijd helpen. Dus weet je een plek die je graag wilt bezoeken, maar is het niet zo makkelijk om er te komen? Maak er dan een leuke uitdaging van! Als je trouwens relaxt op reis wilt en zo min mogelijk wilt regelen is dit wellicht niet voor jou…

 


6. Reizen in Colombia: neem de tijd


Tegenwoordig wordt slow travel steeds populairder. Ook ik ben groot fan van langer op één plek blijven om het beter te leren kennen. Colombia is perfect voor slow travel.

Je kunt sowieso met gemak een paar maanden reizen in Colombia, maar het maakt het nóg leuker als je ook daadwerkelijk langer op één bestemming blijft. Waarom haasten om in één dag Valle de Cocora, Salento én een koffieplantage te zien als je er ook vier dagen kunt blijven om de omgeving te leren kennen.

Er zijn vaak ook interessante musea en natuurgebieden die minder bekend zijn. Ook als je gaat backpacken kun je prima het land op een andere manier ontdekken.

Als je maar drie weken in Colombia bent is dit wellicht geen optie, al zou je er ook voor kunnen kiezen om alleen twee departementen te ontdekken en de rest voor een volgend bezoek te bewaren. Bijvoorbeeld alleen Eje Cafetero en Cundinamarca. Maar heb je wel de tijd? Dan kun je langer op een bestemming blijven om deze goed te leren kennen. Je zult het fantastisch vinden!

 


Houd jij ook van het echt leren kennen van een land? Van reizen als een local? Of ben je meer van snel reizen en alleen de highlights zien?


Wil je graag reizen in Colombia buiten de gebaande paden maar vind je dat spannend of weet je niet hoe? Dan kun je ook een local vragen je te helpen. Via Local Hero Travel kom je in contact met Sjors, die samen met jou je reis samenstelt. Benieuwd? Klik hier voor meer informatie.


In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

1 reactie

Els 7 oktober 2018 - 01:56

Leuk blog! Ja het land is te mooi om er doorheen te sjezen.
Xxx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!