Home Het dagelijkse leven Bye bye 2019 – Hello 2020
Pisac Cusco Peru 3

Bye bye 2019 – Hello 2020

door Sabine
Languages / Talen:
 

Gelukkig nieuwjaar! Ongelooflijk hoe snel de tijd gaat. 2020. Het klinkt zo futuristisch. Toch zijn we maar één jaartje opgeschoven. En woon ik opeens alweer 5 jaar in Colombia, nog steeds helemaal dol op dit land. In deze terugblik op 2019 geef ik je zoals elk jaar een inkijkje in mijn statistieken, mijn best gelezen artikelen, in wat ik allemaal heb gedaan afgelopen jaar, de belangrijkste persoonlijke momenten en kijk ik natuurlijk even kort vooruit op dit nieuwe jaar. Enjoy!


2019 op mijn blog


Blog update en statistieken

Het was weer een fantastisch jaar op mijn blog! Ondanks dat ik maar één blog per week plaats mocht ik afgelopen jaar 102.000 unieke bezoekers verwelkomen. Die met elkaar 283.000 paginaweergaven genereerden. Een groei van ongeveer 15% ten opzichte van 2018. Ook mijn Facebookpagina groeide naar inmiddels 1653 likes en 1842 volgers. Ik ben trots op dit resultaat en ook dit jaar ga ik voor groei. Ik vind het zo gaaf om reizigers in Colombia te kunnen helpen en hen een toffe ervaring te kunnen bezorgen. En om mensen te laten zien hoe Colombia echt is. Colombia is zo fantastisch mooi en leuk: op naar weer een nieuw passievol jaar!

 

De 5 best gelezen artikelen op BESABINE

Van de artikelen gepubliceerd in 2019 zijn dit de best gelezen. Allemaal gericht op reizen in Colombia buiten de gebaande paden: hoe leuk! De echt best gelezen artikelen stammen echter uit eerdere jaren, namelijk 5 Praktische tips voor reizen naar Colombia, 16 Reisroutes door Colombia langs de highlights en Hoe gevaarlijk is Colombia echt? De 10 grootste risico’s.

1. 22 dagtrips vanaf Bogotá: laat je verrassen door het diverse Colombia! De meeste reizigers in Colombia vinden Bogotá maar niks en verlaten de hoofdstad dan ook het liefst zo snel mogelijk. Maar wat velen niet weten is dat (naast dat Bogotá eigenlijk hartstikke leuk is) er letterlijk meer dan 20 heel toffe dagtrips te maken zijn naar de mooiste plekken in Cundinamarca. Benieuwd? Lees het best gelezen nieuwste artikel van 2019!

2. Wandel naar de hoogste waterval in Colombia | La Chorrera in Choachí. Eén van die dagtrips vanaf Bogotá is de hoogste waterval van Colombia. Een prachtige wandeling op grote hoogte naar dit best indrukwekkende verschijnsel. Goed te combineren met thermaalbaden in Choachí.

3. Wonen in Colombia | Een home-tour door onze finca (video). Na bijna 2 jaar wonen in Sopó plaatste ik afgelopen jaar eindelijk een home-tour op mijn blog. Kijk hoe ons huis op het Colombiaanse platteland er van binnen en van buiten uitziet.

4. Hiken in Colombia (10KM) | Naar de top met spectaculair uitzicht over Sisga. Weer een pareltje buiten de gebaande paden. Veel reizigers komen langs het meer van Sisga met de bus onderweg naar het noorden. Maar niemand stopt er. In en rondom het meer is echter van alles te doen. Zo kun je er surfen, lama’s kijken en dus kilometers hiken.

5. Mini-gids Sopó | Het leukste dorp van Colombia. Sinds bijna 2,5 jaar woon ik in Sopó en ik hoop hier nog heel lang te blijven. Ik houd van Sopó. Naast dat het rondom Bogotá de beste plek is om te wonen, is het ook dé plek om Colombia buiten de gebaande paden te ontdekken. Sopó zelf is een heerlijk dorp. Vol met street-art, leuke cafeetjes, wandelmogelijkheden, lekkere toetjes en nog veel meer. Om de hele omgeving te zien kun je hier makkelijk een week of meer verblijven. Met stip op nummer 1 het leukste dorp van Colombia!

 

Dankjewel!

Ik ben zo ontzettend dankbaar voor jou als lezer. Door jou schrijf ik nog steeds elke week met heel veel liefde en passie een nieuw artikel. Daarom wil ik jou bij deze enorm bedanken. Niet alleen voor het volgen en lezen, maar ook voor de leuke interactie, je lieve woorden en voor er simpelweg te zijn. Ik geniet hier zo ontzettend van en door jou heb ik zoveel plezier in schrijven. Jij als lezer maakt bloggen voor mij fantastisch! Door jou kan ik de liefde voor Colombia helemaal kwijt. Dankjewel! ♥

 


De hoogtepunten van 2019


Nieuwe motor

Voor de derde keer in 1,5 jaar kocht Jimmy een nieuwe motor. Deze keer een behoorlijk grote, namelijk een BMW GS1200. Hoewel ik eerst niet zo’n fan was van zijn passie voor motoren heb ik afgelopen jaar toch heel wat ritjes achterop mogen maken en dat was bijzonder leuk. Het voelt zo vrij op de motor en zeker in Colombia door de bergen is het prachtig om een tour te maken. Zo reden we afgelopen jaar vele keren naar Guatavita, maakten we een tour off road naar Cucunubá en reden we van ons knaloranje kerst-verblijf in Toca naar Paipa en weer terug.

Met mij ouders naar Sevilla

In maart vertrokken Jimmy en ik voor 1,5 week naar Europa. Jimmy ging op wintersport en ik wilde niet mee, maar in Nederland blijven wilde ik ook niet. Dus besloot ik met mijn ouders op reis te gaan. Sevilla stond al jaren op mijn bucketlist en nu kwam het er eindelijk van. Het was niet alleen fantastisch om deze geweldige stad te mogen ontdekken, maar ook heerlijk om samen met mijn ouders op pad te zijn. Hier lees je over onze stedentrip Sevilla.

Spreken op TEDx

Al in 2018 werd ik gevraagd om te spreken op TEDx. En ondanks dat ik het idee dat ik voor duizenden mensen moest spreken doodeng vond zei ik toch ja. In oktober 2019 was het zover. Na meer dan een jaar van voorbereiden stond ik op 4 oktober in Veghel op de rode TED-stip. In zowel het Engels als Nederlands vertelde ik over het creëren van je eigen pad in het leven. Lees hier over hoe het was om op TEDx te staan en kijk mijn talk hieronder terug.

 


Niet alles was fantastisch: de moeilijke momenten


Een groot verlies

Op details ga ik niet in, maar na een groot verlies aan het begin van het jaar heb ik vele slapeloze nachten gehad. En niet alleen ik. Ik was daarom ook erg blij om in maart afgelopen jaar even naar Nederland te gaan om bij mijn familie te zijn. Een zwarte periode in 2019 die ik hoop niet nog een keer mee te maken.

Geesten in huis?

In april schrok ik in de nacht wakker van iets waarvan nog steeds niemand weet wat het was. Nu geloven veel Colombianen in geesten, zeker op het platteland, en na vele verhalen resulteerde ook deze angstige ervaring in zo’n 3 weken amper slapen. Gelukkig was de angst daarna over en slaap ik weer gewoon goed. Lees het hele geesten-verhaal hier terug. Nu ik erover nadenk is dit niet het eerste geesten-avontuur in Colombia. Lees dit artikel uit 2015 nog maar eens (als je durft).

Juaco door paard geschopt

Toen we in oktober terug kwamen uit Nederland werd Juaco op onze finca door een paard getrapt op zijn hoofd. Hij lag doodstil op de grond en ik dacht dat hij dood was. Maar omdat hij toch nog ademde ging ik direct met hem naar de spoed-dierenarts. Daar bleek hij wonderbaarlijk genoeg geen breuk te hebben. Hij werd een dagje opgenomen met infuus en pijnstillers en de volgende dag stond hij weer (ietwat wankelend) op zijn pootjes. Ik mocht hem komen ophalen en een paar weken daarna was hij weer de oude. Dit is al de derde keer dat hij bijna dood is en Juaco lijkt dan ook 7 levens te hebben, net als een kat. En mocht je je afvragen of hij iets overgehouden heeft van deze trap? Het lijkt alsof er door de schok juist iets goed is gezet, want hij heeft meer energie dan ooit…

 


In de media


Interview voor Young Wild Free In januari werd ik geïnterviewd voor de website Young Wild Free over mijn leven in Colombia, wonen op het platteland, een eigen bedrijf in Colombia en reizen in dit prachtige land. Lees het interview hier terug.

Live op NPO Radio 1 Naar aanleiding van de bomaanslag in Bogotá op 17 januari 2019 waar 21 mensen omkwamen en er meer dan 65 gewond raakten, werd ik voor radio 1 geïnterviewd over de veiligheid in Colombia. Luister het interview hier terug.

Interview voor Merel Lisanne In februari gaf ik een interview over emigreren naar Colombia. Hoe was dat, waar ging ik werken en wat zijn de cultuurverschillen? Lees het interview hier terug.

Interview voor Colombiaans.nl Ook in februari werd ik geïnterviewd voor de website van Colombiaans.nl over emigreren naar en wonen en werken in Colombia. Lees het artikel hier terug.

Spreken op TEDx Op 4 oktober stond ik op TEDx Veghel en vertelde ik over het creëren van je eigen pad in het leven. Dit werd live uitgezonden op livestream en verscheen later het jaar op YouTube. Bekijk mijn talk hier.

Live op NPO Radio 5 Op 17 december werd ik live geïnterviewd voor radio 5 over mijn leven in Colombia. Het interview is niet terug te luisteren.

 


Het jaar in reizen


Reizen internationaal

Nederland Afgelopen jaar reisde ik maar liefst twee keer naar Nederland: in maart en in oktober. In beide gevallen was ik maar kort in Nederland, maar toch heb ik genoten van familie, vrienden en typisch Nederlandse dingen. Zoals thee met stroopwafels, heel veel kaas, witlofsalade, pindakaas met hagelslag en roggebrood met kaas. Ik kijk elke keer weer mijn ogen uit door de enorme hoeveelheid verschillende producten in de supermarkt. Nederland is vooral fijn om familie en vrienden weer te zien.

Spanje In maart vloog ik met mijn ouders naar Sevilla. Wat een genot die stad. Tot nu toe zeker mijn favoriet in Spanje en één van de fijnste steden waar ik ben geweest. Het klimaat, de architectuur, het lekkere eten… Echt een hoogtepunt van 2019.

Peru In juni backpackten we 2,5 week door buurland Peru. Een prachtige reis door de woestijn en het hoge Andesgebergte. Met als hoogtepunten de 5-daagse Salkantay Trek, Machu Picchu en indrukwekkend Cusco.

 

Reizen in Colombia

Sogamoso Na vele keren Lago de Tota en omgeving te hebben bezocht was het eindelijk de beurt aan Sogamoso en Páramo de Ocetá. Ocetá staat bekend als de mooiste páramo ter wereld en dat is niet voor niets. Als je van hiken en bijzondere natuur houdt: bezoek Páramo de Ocetá. In Sogamoso maakten we een wandeling langs prachtige street-art en bezochten we het Archeologisch museum en de zonnetempel van de Muísca. Een aanrader buiten de gebaande paden!

Melgar Op de route tussen Bogotá en de Tatacoa Woestijn en tussen Tatacoa en Salento vind je het hete Melgar en Girardot. Dé plek om vakantie te vieren voor Colombianen. Melgar staat bekend om de discotheken, maar ik ging voor het grootste waterpark van Colombia: Piscilago. Houd je van avontuur, glijbanen, dierentuinen of ben je op reis met kinderen in Colombia? Overweeg dan piscilago.

Guaduas Na eerder het pittoreske Honda te hebben bezocht was nu het dorpje net voor Honda aan de buurt: Guaduas. Buiten de gebaande paden vind je dit witte stadje tussen de bergen. Op slechts 1,5 uur van Bogotá en zo’n 15 graden warmer. Een prachtig dagje of weekendje weg. Lees hier alles over Guaduas.

Cucunubá Ook prima te doen op een dagtrip vanaf Bogotá vind je in dit dorpje de lekkerste yoghurt-toetjes die je ooit hebt gegeten. Daarnaast is dit simpelweg een wit pareltje in Cundinamarca. Ontdek het authentieke Cucunubá.

Bucaramanga Voor een werkbezoek van Jimmy vlogen we naar de hoofdstad van Santander: Bucaramanga. Deze hete stad heeft van alles te bieden, waaronder prachtige uitzichten, mooie parken en het nabijgelegen witte stadje Girón.

Chingaza Inmiddels heb ik 3 hikes gedaan in één van de mooiste natuurgebieden van Colombia: Chingaza. Waarvan de hike naar Lagunas de Siecha inmiddels twee keer. Het is daar zó mooi en bijzonder, een derde keer komt er vast ook nog. Houd je van hiken en ben je (in de buurt van) Bogotá? Sla Chingaza dan niet over!

Choachí Voor mijn verjaardag in april nam Jimmy me mee naar Choachí. Daar maakten we de wandeling naar de indrukwekkende hoogste waterval van Colombia en genoten we in de beroemde thermaalbaden van Choachí.

Tobia Afgelopen jaar ging ik voor de derde keer naar Tobia: hét extreme sport walhalla nabij Bogotá. De meeste reizigers reizen 8 uur naar San Gil om te raften, maar dat kan dus ook gewoon op 1,5 uur van Bogotá.

 


De 9 populairste foto’s op Instagram


Het jaar 2019 was een mooi jaar op Instagram. Ik genoot enorm van het posten van mooie foto’s, om mijn volgers mee te nemen door het prachtige Colombia. Ook ben ik actief op Insta-stories: ik post elke dag een inspirerende quote en ik neem je mee in mijn leven in Colombia. Hieronder de 9 meest-gelikte foto’s op Instagram 2019. Een mooie mix van Colombia en Peru.

 


Mijn persoonlijke doelen voor 2020


  1. Fit blijven. Ik ga al maanden 4 of 5 keer per week naar de sportschool en dat wil ik graag zo houden. In februari opent mijn sportschool weer, inclusief geheel nieuwe apparaten. Ik heb al even kennis mogen maken met de vernieuwde sportschool en het is werkelijk fantastisch! Ik kan dan ook niet wachten weer te beginnen in februari. Op dit moment sport ik tijdelijk in een andere sportschool in Sopó.
  2. Online cursussen opzetten. Voor mijn bedrijf ben ik online (blog)cursussen aan het opzetten en deze wil ik dit jaar up and running hebben. De eerste is bijna af en dan moet de rest snel volgen. Ik wil me daarbij ook focussen op verkoop om meer inkomsten te genereren uit online aanbod.

 


Reizen in 2020


Pasto Later in januari vlieg ik in mijn eentje naar Pasto, de hoofdstad van het departement Nariño. Hier blijf ik 5 dagen om onder andere Las Lajas te gaan bezoeken en om een dagtrip naar Lago de la Cocha te maken. Zin in!

Ecuador Nog niet geboekt, wel op de planning: Ecuador. Hopelijk gaat het lukken om weer een toffe reis te maken door weer een ander land in Zuid-Amerika.

En er volgen vast nog vele andere reisjes in Colombia en misschien ook wel daarbuiten. Het jaar is pas net begonnen dus er is nog van alles mogelijk!

 


Nu genieten van 2020: ik heb er zin in! Op de hoogte blijven van mijn avonturen en nieuwe Colombia-tips en -verhalen? Volg mij op Facebook! Wat zijn jouw plannen voor het nieuwe jaar? En wat was jouw mooiste (reis)moment in 2019? Veel geluk, avontuur en gezondheid gewenst! ♥


 

Lees meer!

12 reacties

Morgaine 6 januari 2020 - 10:44

Wow, dat is nogal een verhaal en heel wat mee gemaakt in 2019, ik wens jullie een fantastische geweldig nieuwjaar, dat al jullie dromen en wensen uit mogen komen!

Bijzondere verhalen waren er in elk geval, en je bent aardig gegroeid in alles!

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 12:02

Dankjewel lieverd! We zijn inmiddels bijna in februari en voor jou ook nog een geweldig jaar gewenst! xx

Reply
Jenn 5 januari 2020 - 15:24

Mooi uitgebreid overzicht! Ik wens je een fantastisch 2020 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 12:03

Dankjewel! Voor jou ook! xx

Reply
Saskia 5 januari 2020 - 09:40

Wat een fijn en uitgebreid overzicht! et plezier gelezen. Op naar een mooi 2020<3

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 12:03

Dankjewel, lief! Een geweldig jaar ook voor jou! Inmiddels al bijna in februari haha

Reply
Els 5 januari 2020 - 05:58

Mooi overzicht! Voor 2020 wens ik je natuurlijk ook veel goeds.
xxxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 12:03

Dankjewel mams, voor jullie ook! xx

Reply
schrijfsels 5 januari 2020 - 04:04

Ik volg je blog al heel wat jaren met veel (lees)plezier, ik wens je veel mooie momenten in 2020

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 12:04

Dankjewel, zo lief! Een heel goed jaar ook voor jou! xx

Reply
Koen 5 januari 2020 - 01:59

Alweer een mooi overzicht cq terugblik. Succes met je 2020 doelen

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 12:04

Dankjewel Koen! Inmiddels al bijna in februari, maar toch nog een mooi jaar gewenst!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!