Home Emigreren Trouwen in Colombia: hoe regel je dat?
Hoe regel je trouwen in Colombia?

Trouwen in Colombia: hoe regel je dat?

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Trouwen in het buitenland: een droom van velen. Zoveel mogelijkheden, zoveel mooie plekken en gewoon zo leuk! Wij zijn getrouwd in Colombia sinds 1,5 week; het verhaal van deze dag lees je hier terug. Een fantastische dag die we volgend jaar in Nederland uitgebreid over gaan doen. Maar waarom ook alweer trouwden wij voor de wet in Colombia en niet in Nederland? En hoe hebben we dat geregeld? Je leest het hier!

Hoe zat het ook alweer: waarom trouwden wij voor de wet in Colombia en niet in Nederland?

Trouwen in Nederland met een buitenlander is alles behalve simpel. In tegenstelling tot Colombia, waar dit snel en makkelijk geregeld is. In dit artikel heb ik uitgebreid uitgelegd waarom wij kozen om voor de wet te trouwen in Colombia en niet in Nederland. Hier nog even in het kort:

 • trouwen in Colombia is veel goedkoper dan trouwen in Nederland;
 • trouwen in Nederland met een buitenlander is veel meer gedoe dan in Colombia;
 • ik heb voor mijn nieuwe visum volgend jaar de trouwpapieren nodig. Als we zouden trouwen in Nederland moet eerst alles vertaald en geregistreerd worden in Colombia, dat is hoogstwaarschijnlijk niet klaar voordat ik mijn nieuwe visum moet aanvragen;
 • om te trouwen in Nederland en ons huwelijk vervolgens te laten registreren in Colombia zouden we eerst alles naar het Nederlands moeten laten vertalen om daarna alles weer terug te vertalen naar het Spaans: hogere kosten en meer tijd.

Genoeg redenen dus waarom we in Colombia trouwden! En waarom zo snel al en niet pas in december of later? Het formulier uit Nederland is maar een beperkte tijd geldig. Daarnaast was ik bang dat de notaris meer formulieren nodig zou hebben. En als mijn ouders in december komen kunnen ze die daarna dus niet meer meenemen. En het is natuurlijk ook best leuk om nu al getrouwd te zijn…

 

Trouwen in Colombia met een Colombiaan(se): hoe regel je dat?

Trouwen in Colombia is bijzonder makkelijk. Er zijn twee manieren waarop je kunt trouwen: voor de kerk en het burgerlijk huwelijk (matrimonio civil). Omdat wij niet voor de kerk willen trouwen, kozen we voor de laatste: het matrimonio civil.

Het burgerlijk huwelijk in Colombia

Het burgerlijk huwelijk in Colombia wordt matrimonio civil genoemd. Dat betekent dat je tekent voor de notaris. Of natuurlijk een grote bruiloft hebt en daar tekent. Wij kozen voor klein bij de notaris.

De notaris en welke documenten heb je nodig?

Er zijn vele notarissen in Colombia. Alleen in Bogotá vind je er al tientallen. Ze hebben allemaal min of meer dezelfde vereisten omtrent het burgerlijk huwelijk. Voor een huwelijk tussen een Colombiaan en een buitenlander heb je de volgende documenten nodig:

 • een uittreksel uit de basisregistratie in Nederland waarop staat dat je ongehuwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt (vertaald door een officiële vertaler + stempel + apostille);
 • mocht er op je document niet staan dat je niet getrouwd bent/geen geregistreerd partnerschap hebt, dan moet je een apart certificaat aanvragen waarop staat dat je ongehuwd bent;
 • je moet kunnen aantonen dat je legaal in het land ben. Dat wil zeggen: een visum of een stempel waarop staat wanneer je het land in bent gekomen;
 • een kopie van je paspoort/visum/cédula (id-kaart);
 • als je geen of onvoldoende Spaans spreekt moet er een officiële tolk/vertaler geregeld worden voor tijdens de ceremonie.

 

Hoe verkrijg je deze documenten?

Omdat ik zelf al een visum en id-kaart heb om te kunnen wonen en werken in Colombia had ik voldoende aan mijn cédula. Op onze trouwformulieren staat dus ook dit nummer en niet van mijn paspoort.

Voor een uittreksel uit de basisregistratie hangt het er vanaf of je nog ingeschreven staat in Nederland of dat je al geëmigreerd bent. Als je nog staat ingeschreven dan kun je dit document in veel gevallen ophalen in het gemeentehuis waar je staat ingeschreven (check bij je eigen gemeente wat de procedure is). Als je al uit Nederland bent uitgeschreven (zoals ik) dan moet je een Uittreksel Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) aanvragen.

Uittreksel Registratie Niet-Ingezetenen (RNI)

Het RNI kun je aanvragen bij één van deze 19 gemeenten (je hoeft daar niet gewoond te hebben): Amsterdam, Alkmaar, Almelo, Breda, Den Haag, Doetinchem, Eindhoven, Groningen, Goes, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo en Zwolle.

Je kunt kiezen uit diverse formulieren en uit diverse mogelijkheden om dit te verkrijgen. Zo kun je zelf heengaan of bijvoorbeeld een familielid die je machtigt, schriftelijk of online. Ik heb het zelf online aangevraagd. Dat is heel makkelijk:

 • selecteer het formulier dat je wilt;
 • geef het adres waar het heen moet,
 • betaal 12,20 euro.

Na een paar dagen lag het formulier netjes bij mijn ouders op de mat. Ik heb het bij Gemeente Amsterdam aangevraagd, op deze website. Let op: dit document is alleen 3 maanden geldig! Daarna accepteren ze het in Colombia niet meer en moet je alles opnieuw doen.

Een apostille en vertaling

Vervolgens moet er een apostille op. Dit laat je tegen een kleine vergoeding doen bij de Rechtbank. Ik laat de apostille altijd meteen in het Spaans zetten, dat scheelt weer vertaalkosten. Omdat ik zelf niet in Nederland was heeft mijn moeder dit geregeld.

Na de apostille is het formulier klaar en moet het alleen nog vertaald worden. Dit moet je doen bij een officiële vertaler uit Nederland of Colombia.

Alle papieren bij elkaar: naar de notaris en trouwen maar!

Als je dit document, vertaald en al, in Colombia hebt, dan heb je de resterende weken van de drie maanden de tijd om te trouwen. Je Colombiaanse partner moet ook het document aanvragen waarop staat dat hij of zij omgehuwd is en een kopie van de cédula meenemen. Vervolgens zoek je een notaris. Op deze website vind je alle notarissen in Bogotá. Een notaris vinden in Bogotá is overigens niet bepaald moeilijk: bijna op elke hoek zit er wel één.

Kosten: zo’n 130.000 pesos (40 euro; november 2016).

 

Trouwen in het buitenland: diverse scenario’s en regels

Hoe en wat je moet regelen als je wilt trouwen in het buitenland, hangt af van de situatie en het land. Er gelden bijvoorbeeld andere regels als je als Nederlands stelletje in het buitenland wilt trouwen zonder dat je daar woont, dan wanneer je trouwt met je buitenlandse vriend in zijn land. Of wanneer je zelf, zoals ik, in het buitenland woont en trouwt met iemand uit dat land. In veel landen is het niet mogelijk om te trouwen als je beiden geen band hebt met het betreffende land. In Nederland bijvoorbeeld kan dat ook niet. Voor al deze scenario’s gelden andere regels. Om te weten wat je nodig hebt om te trouwen in het buitenland, zoek je deze informatie bij de (Nederlandse) ambassade in het betreffende land.

Het huwelijk registreren in Nederland?

Als je geen ingezetene meer bent van Nederland, dan is het niet verplicht om het huwelijk te registreren in Nederland. Ben je wel ingezetene, dan moet dat wel. In mijn geval hoeft dat dus niet, maar we gaan het wel doen. Meer informatie daarover volgt later als het klaar is. Wil je hier nu al meer over weten? Klik dan even hier of hier.


De komende tijd zijn we bezig met de voorbereidingen voor onze bruiloft in Nederland en het laten registreren van ons huwelijk aldaar. En hier vind je de fotoreportage van onze trouwdag in Colombia! Wil je niets missen? Volgen kan via Facebook of Google+. Of wil je liever elk nieuwste artikel in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan!

 


Fotocredits. Kopfoto: Alwin Tilanus. Overige foto’s: Felice Hofman.


 

Lees meer!

49 reacties

Erik Koenen 27 november 2017 - 20:06

ik ben sinds kort ook getrouwd in Colombia 20-11-2017 en samen erg gelukkig
maar de huwelijk was niet zo makkelijk geregeld en is uit eindelijk niet via de notaris gegaan maar via het gerecht ik heb nog nooit zoveel papieren gezien en naar zo veel kantoren geweest om iets te regelen je hebt ook veel tijd nodig want je zit zomaar een dag op een kantoor te wachten maar dat is in colombia heel gewoon maar naar veel praten en wachten is het uit eindelijk gelukt en dus niet getrouwd door de notaris maar door een rechter

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2017 - 20:19

Van harte gefeliciteerd! En wat een toestand zeg, dit heb ik nog nooit gehoord! Ken velen die hier getrouwd zijn en dat ging allemaal super makkelijk. Gelukkig is het uiteindelijk wel gelukt, na een heleboel geduld voor jullie haha. Geniet ervan samen!

Reply
Camille 25 januari 2019 - 04:56

Hoi Sabine,
Super fijn en handig om regelmatig een van je blogs te lezen! Ik vroeg me af of je ook een blog hebt geschreven over het geregistreerde partnerschap? Groetjes Camille

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 februari 2019 - 12:47

Hoi Camille, dankjewel voor je compliment! Ik heb daar niet een aparte blog over geschreven. Mijn tips: zoek een notaris en vraag wat je nodig hebt voor een geregistreerd partnerschap. Bel eventueel 3 keer, elke week 1 keer, om zeker te zijn dat ze elke keer hetzelfde zeggen 🙂 Ik moest mijn uittreksel van de burgerlijke stand laten vertalen en een kopie van mijn paspoort hebben. Het kan lastig zijn om een geregistreerd partnerschap te krijgen omdat je daarvoor eigenlijk al een hele tijd samen moet wonen. Het kan dus mogelijk zijn dat je het bij verschillende notarissen moet proberen en je verhaal goed moet hebben om het voor elkaar te krijgen. Als het eenmaal is goedgekeurd is het een kwestie van alle documenten inleveren, een afspraak maken en tekenen. Het is mogelijk dat je een tolk nodig hebt, bij ons was dat niet zo maar ik heb andere verhalen gehoord… Succes!

Reply
camille 21 februari 2019 - 12:09

Dank je wel voor je uitgebreide reactie!

Reply
Maarten 15 februari 2024 - 08:10

Kleine aanvulling benodigde uittreksel BRP (gemeente waar je bent ingeschreven indien van toepassing) en uittreksel Burgelijke Stand (geboortegemeente) kun je beiden online verkrijgenbij betreffende gemeentes en aangeven dat ze voor internationaal gebruik, waarbij ze in diverse talen worden aangeleverd, waaronder Spaans. Heb bij verschillende notarissen in Bogotá navraag gedaan en in alle gevallen werd dit goedgekeurd, aparte vertaling niet nodig.

Reply
Erik Koenen 16 september 2017 - 01:53

Bedankt voor de mooie uitleg in ga in november trouwen in Monteria Colombia ??

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 september 2017 - 22:18

Graag gedaan! Wat spannend zeg! Is alles al geregeld? Wordt het een groot feest? Heel veel plezier en geluk alvast!

Reply
Melvin peeters 21 februari 2017 - 18:56

Hoi ik will ook gaan trouwen daar Ik heb het uitreksel all bestelt en meteen in het spaans kan Dus in meedere taalen nu.
Nou dat doe ik dan ook even bij de rechtbank en dat zou dan voldoende moeten zijn ? Mij vriendin is al naar een notaris geweest daar en stuurde mij een document : Apostillas y Declaraciones Extrajuicio. Nou zegt ze dat ik die met de uittreksel naar de ambassade can Colombia te gaan en daar te tekenen. Ben je daar bekent mee ?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 februari 2017 - 18:59

Hoi Melvin, bedoel je een uittreksel internationaal? Dus dat het er in 4 talen ofzo op staat? Dat accepteerden ze bij mij niet hoor, ik moest het alsnog helemaal vertalen. Maar als het echt helemaal is veranderd en 100% Spaans is misschien dat ze het dan wel accepteren. Het document dat je noemt komt me niet bekend voor haha… Ik heb alles direct bij de notaris in Colombia gedaan, daar was dat niet nodig. Ik zou gewoon even naar de ambassade bellen om te vragen hoe het werkt.

Reply
melvin 21 februari 2017 - 19:09

ja zal ze wel bellen spreek zelf niet echt spaans haha ik lees dat somige het wel word geacepteerd staat er achter op of zo in het spaans.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 februari 2017 - 19:11

Ja goed idee! Misschien dat sommige notarissen het accepteren, maar die van mij niet in ieder geval 🙂

Reply
Peter 2 maart 2017 - 10:31

Ik denk dat ze het niet accepteren omdat het in 7 talen is waaronder Castello.(geen español). ik spreek een aardig woordje castellano maar was er in Colombia al snel achter dat er in Colombia toch wel heel veel andere woorden gebruikt worden…Ik begrijp het meeste wel zo’n 90% ..Maar die andere 10 % moet ik nog ff snel leren…

Melvin 8 april 2017 - 20:16

Even een update. Ik had dus gewoon uittreksel gestuurd in 3 talen en even niet rechtbank laten stempelen toen naar de ambassade in Amsterdam 2 papiertjes late stempelen en we zijn gisteren getrouwd in Pereira ?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 april 2017 - 00:48

Oh joh gefeliciteerd met jullie huwelijk!! En wat makkelijk! Misschien door de handelingen in Amsterdam? Al denk ik dat het meer waarschijnlijk is dat elke notaris er eigen regels op nahoudt haha 😛 In ieder geval heel veel geluk samen en bedankt voor je update!

Reply
Peter 12 februari 2017 - 08:57

ik heb een vraag..
Ik ben nederlander maar woon al 14 in spanje..
getrouwd geweest met een spaanse en heb alle papieren uit spanje dat ik gescheiden ben .
Uit nederland heb ik geen papieren dat ik getrouwd of gescheiden ben ,Is dit nodig???
Heb vorig jaar in spanje de liefde van mijn leven gevonden(colombianse) maar zij woont in Bello
Wil gaan/willen trouwen in Bello dit jaar maar zit nu nog in Spanje..
Heb je wat advies
Heb ik papieren uit Spanje of nederland nodig of beide???

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 maart 2017 - 11:01

Hoi Peter, excuus voor mijn late reactie! IK heb geen idee hoe ze in Colombia er mee omgaan als je papieren hebt uit Spanje en niet uit Nederland… Aan de andere kant als je alleen je Nederlandse formulier laat zien, dan lijkt me dat er weinig problemen zijn. Of staat er ergens geregistreerd dat je gescheiden bent daar, bijvoorbeeld in je paspoort oid? Ik zou wat notarissen in Colombia bellen en ze allemaal diezelfde vraag stellen, kijken wat ze zeggen.

Reply
Morgaine 10 januari 2017 - 05:24

Wat een gedoe eigenlijk niet, ik heb een koppel gekend die in Las Vegas zijn gehuwd, dat is daar dus geldig, en ze hebben het hier legaal moeten maken inderdaad, dus ook hier zijn ze gewoon gehuwd, maar geen tweede ceremonie meer gedaan, maar dat is al enige jaren geleden 😉 Toen kende ik ze nog niet eens, hahaha

Ik denk dat ik voor een handfasting zou gaan, dat kan altijd en overal, lekker makkelijk 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 januari 2017 - 12:38

Haha hier is het sowieso veel makkelijker met een buitenlander te trouwen dan in Nederland. En nu je t zegt, ik moet ons huwelijk eens gaan laten registreren in Nederland haha 😀

Reply
Morgaine 11 januari 2017 - 12:43

Dat laten registreren hier zal toch wel altijd kunnen? Of moet dat ook binnen een limiet, maar lijkt me wel vestandig ja 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 januari 2017 - 13:03

Ja maar een buitenlands huwelijk met een buitenlander registreren in NL is veel moeilijker dan het trouwen zelf haha. Gaa een halfjaar overheen ofzo…

Reply
Paul 27 november 2016 - 08:37

Toch nog best een lange lijst met stappen die je moet ondernemen. Maar ja, voor de liefde moet je wat over hebben. En weer zo’n prachtige foto van jullie tweeën.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 november 2016 - 21:14

Dankjewel! Inderdaad een geregel, maar dan heb je ook wat 😀

Reply
Kees 25 november 2016 - 16:36

Top hoe je alles op papier gezet hebt
Ik wil ook trouwen met mijn Colombiaanse vriendin
Zie erg op tegen de papierwinkel omdat ik veel werk niet veel tijd
Heb en ook nog gescheiden bent moet je nog meer hebben of niet?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 november 2016 - 21:13

Dankjewel! 🙂 Leuk dat jullie ook willen gaan trouwen! Het is inderdaad even geregel, maar nog altijd minder dan in Nederland trouwen met een buitenlandse. Ik weet niet precies wat je extra nodig hebt als je gescheiden bent, daarvoor kun je het beste naar de notaris bellen om te vragen (en het beste 3 keer bellen ofzo, want er wordt vaak steeds andere informatie gegeven). Ik denk overigens niet dat je heel veel meer nodig hebt, misschien de vertaalde scheidingspapieren? Kijk eerst even wat er staat op je uittreksel van de burgerlijke stand. Als daar staar niet gehuwd dan hoef je niets extra’s te doen. Succes en vooral veel plezier!

Reply
Mariel 21 november 2016 - 13:39

Wat leuk om te lezen! En mooie foto’s van jullie 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 november 2016 - 14:55

Dankjewel! Leuk om te horen 😀

Reply
Roos 17 november 2016 - 10:58

Goh, dat is nog best een geregel. :O Ach, je bent nu wel wettelijk getrouwd met je droomman. 😛 Leuke, mooie foto van jullie ook!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 november 2016 - 23:03

Haha ja precies, we zijn getrouwd! Er valt nog een hoop te regelen maar dit gevoel is al zo ontzettend fijn! Ben er echt heel gelukkig mee 😀

Reply
wilma 16 november 2016 - 12:27

ja ambtenarij is een papier winkel en frustrerend!! Heel herkenbaar….
Maar het is allemaal goed gekomen toch?
Schitterende foto’s.
** hoe gaat het daar met een rijbewijs? Moet je opnieuw een test schrijven en een road test doen?
Hier wel.
Groet, Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 14:49

Absoluut! Alles is goedgekomen, en nog lang niet klaar trouwens haha. Nu gaan we ons huwelijk laten registreren in NL, dat is veeel lastiger dan dit. Ben benieuwd dus hoe dat zal gaan!

Het rijbewijs heb ik gewoon gekocht, zonder dat ik 1 seconde achter het stuur heb gezeten. Uiteraard had ik wel al 8 jaar een Nederlands rijbewijs, maar dat hebben ze niet gezien… Ik houd alles zoals het nu is, want mijn naam verandert niet. Daar komt nog wel iets over later. Groetjes!

Reply
Els 16 november 2016 - 07:28

Complimenten aan de fotograaf!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 14:40

Jaaa absoluut! Twee fotografen trouwens 😀 (zie onderaan de blog)

Reply
Koen 16 november 2016 - 01:30

Proficiat. Fijn dat het allemaal vlot is verlopen want het blijft een bureaucratische papierwinkel. Ik herinner het me maar al te goed …

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 14:40

Dankjewel! Ja jij zal veel hetzelfde hebben meegemaakt… het is een uitzoekwerk en vergt veel geduld. Denk dat het huwelijk registreren in NL misschien nog lastiger gaat worden. Maar in ieder geval zijn we getrouwd! 😀

Reply
Saskia 15 november 2016 - 03:16

Prachtig om nog even te genieten van deze foto’s!<3

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 14:38

Leuk, dankjewel! Bijna komt de rest 😀

Reply
yvonne 14 november 2016 - 17:42

Wat duidelijk en goed beschreven. Scheelt weer een hoop uitzoekwerk voor mensen met dezelfde situatie en plannen 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 14:37

Dankjewel! Ja dat hoop ik inderdaad 😀

Reply
Falderie 14 november 2016 - 13:37

Nog eens proficiat! Leuk om te lezen en onbegrijpelijk hoe bureaucratisch de wereld eigenlijk in elkaar zit… 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 14:03

Dankjewel! Ja sommige dingen zijn heel lastig, zeker tussen verschillende landen. Gelukkig is het goed gekomen!

Reply
Maris Maria Renne 14 november 2016 - 09:01

Echt heel leuk (en interessant) om te lezen en prachtige foto’s! De kleur van je jurk (en boeket) komt mooi uit met je huid-en haarkleur! Nu erg nieuwsgierig naar de overige foto’s natuurlijk…
Maar wat een regelgedoe zeg, pfoei! Daar kan een mens van wakker liggen 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 14:02

Dankjewel! Ik vond de jurk ook heel leuk, lekker vrolijk dacht ik op deze mooie dag 😀 Volgend jaar ga ik wel in het wit hoor 🙂 Jimmy heeft trouwens de bloemen verzorgd, ik wist van niets. Heel lief! En ja een geregel, maar ben echt heel blij dat we nu getrouwd zijn. Nu komen er nog wel wat regeldingen, maar het belangrijkste is geregeld 😀

Reply
Lizette 14 november 2016 - 08:27

Wat zien jullie er stralend uit! Ik kijk nu al uit naar de volgende foto’s. Mijn hart smelt gewoon van jullie verliefde blikken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 13:58

Dankjewel 😀 Ik moet alles nog steeds uitzoeken, is echt enorm veel werk. Maar wel zo leuk om te doen! Onze eerste trouwfoto’s 😀

Reply
Nesrin 14 november 2016 - 08:26

Nogmaals gefeliciteerd. Informatief artikel heb je geschreven. Jullie stralen beiden zo mooi op de foto.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 13:56

Dankjewel Nesrin! Ik voel ook nog steeds de energie van die dag 😀

Reply
Thomas Pannenkoek 14 november 2016 - 01:03

Van harte proficiat !

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 13:53

Dankjewel! 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!