Home Emigreren Wel of niet emigreren? | De voor- en nadelen van emigratie
Voor en nadelen emigreren

Wel of niet emigreren? | De voor- en nadelen van emigratie

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Emigreren: nog steeds verhuizen er jaarlijks meer dan 154.000 Nederlanders naar het buitenland. Inmiddels is het 5,5 jaar geleden dat ik zelf emigreerde naar Colombia, ben ik geïntegreerd in deze nieuwe cultuur en geniet ik van mijn leven hier. Maar is het gras aan de overkant echt groener? Heb je echt minder stress in je nieuwe land? Wat maakt emigreren zo mooi? En wat zijn de nadelen waar je tegenaan kunt lopen? In dit artikel geef ik je 10 redenen om te emigreren én 10 nadelen van emigratie. Daarnaast lees je welke eigenschappen het makkelijker maken om te emigreren en om te integreren in je nieuwe land.


10 Redenen om te emigreren


Eind 2014 emigreerde ik naar Colombia en nog geen seconde heb ik spijt gehad. Er zijn vele redenen die ik kan noemen waarom emigreren geweldig is. Dit mis ik bijvoorbeeld totaal niet uit Nederland. En emigreren heeft me deze 5 levenslessen opgeleverd. De meeste Nederlanders emigreren vanwege de verharding van de samenleving, het Nederlandse klimaat, de tegenvallende politieke situatie, een beter toekomstperspectief in een ander land, voor werk of vanwege de behoefte aan meer rust en natuur. Hier vind je trouwens vele cijfers over emigreren uit Nederland en België. Maar er zijn meer redenen om te emigreren. Lees hier de voor mij 10 belangrijkste op een rijtje.

1. Emigreren is één en al zelfontwikkeling

Als je niet van zelfontwikkeling houdt dan kan emigreren een behoorlijke uitdaging worden. Nu woon ik aan de andere kant van de wereld, maar dat geldt ook voor landen in Europa. Je komt in een totaal andere cultuur en of je nu wilt of niet: daar moet je je toch enigszins aan aanpassen. En daar leer je heel veel van (en kom je jezelf soms ook flink tegen). Ik ben dol op zelfontwikkeling en vind het heel interessant om die verschillen tussen twee culturen te zien en daarvan te leren. Je moet alles opnieuw ontdekken. Veel regelen zonder te weten hoe het eigenlijk werkt. Opeens leer je andere kwaliteiten van jezelf kennen. Krijg je dingen voor elkaar waarvan je nooit had gedacht dat je het kon. Je wordt er een rijker mens van, met meer kennis en levenservaring. Prachtig toch?

2. Je durft opeens veel meer en je zelfvertrouwen neemt toe

Hoewel ik ‘vroeger’ veel dingen die ik wilde niet durfde, heeft verhuizen naar het buitenland die angsten grotendeels opgelost. Als je kunt emigreren kun je letterlijk de wereld aan. Je zult er sterker door in je schoenen komen te staan. Je moet veel zelf regelen en opnieuw ontdekken, en als je dat voor elkaar krijgt geeft dat je zelfvertrouwen een enorme boost. Opeens lijkt alles makkelijker en pak je makkelijker nieuwe dingen aan die je vroeger wellicht niet had gedurfd.

Na mijn emigratie maakte ik nog andere grote veranderingen in mijn leven:

 • Na jaren werken als wetenschappelijk onderzoeker nam ik ontslag om een eigen bedrijf in webdesign en bloggen op te zetten. In Colombia dus. Het ondernemen was totaal nieuw voor mij, maar als ik kan emigreren kan ik dat ook toch?
 • Ik verhuisde van de grote stad waar alles dichtbij was naar een boerderij en woonde 2,5 jaar boven een paardenstal op het Colombiaanse platteland.
 • Helaas heeft mijn huwelijk het niet gered, maar deze enorme verandering van weer opnieuw beginnen, een eigen huisje zoeken en echt op eigen benen te staan ging ik in met puur en alleen de gedachte dat alles weer helemaal goed komt.

3. Een vrijer lever

Nederland is een heel vrij land waar andere landen nog wat van kunnen leren. Dat voelt alleen lang niet altijd zo. De vele regeltjes, de druk vanuit de maatschappij en de bemoeienis vanuit de overheid maken Nederland soms een beetje beklemmend. En bij mij was dat gevoel na mijn emigratie al vrij snel weg. Nu is Colombia ook niet heilig, maar het gevoel van vrijheid is groot. Winkels die zeven dagen per week tot laat open zijn. Overal op straat en zelfs in de file eten en drinken kunnen kopen. Op zeer korte termijn met iemand iets af kunnen spreken zonder dat daar een agenda aan te pas hoeft te komen. Bepaalde dingen zijn zeer snel geregeld, zoals een (huur)huis vinden en regelen, meubels kopen of een nieuwe pinpas aanvragen. Om maar wat te noemen.

4. Emigreren maakt positief

Juist doordat je merkt dat opeens veel meer mogelijk is dan je ooit had gedacht, word je een positiever persoon. Of tenminste, ik wel. Nu was ik altijd al positief ingesteld, maar nu maak ik me echt nog over heel weinig dingen zorgen. Stress heb ik zeker wel, vooral over werkgerelateerde zaken. Maar minder. Alles komt altijd weer goed.

5. Een minder gehaast leven

In Nederland heeft iedereen het altijd druk. En toegegeven: ikzelf heb ook een druk eigen bedrijf waar ik de hele dag mee bezig ben. Maar dat gehaaste leven zoals in Nederland is hier en in veel andere landen niet. Als iets vandaag niet lukt komt het morgen wel. Of ergens volgende week. Mensen maken zich weinig zorgen en dat is aanstekelijk. Pas als er reden is voor zorgen dan gaat iemand zich zorgen maken. En dat is best fijn.

6. Emigreren voor een beter klimaat en spectaculaire natuur

Nederland is hartstikke mooi en als ik op het nieuws iedereen buiten zie genieten van dat eerste zomerzonnetje denk ik daar echt nog weleens aan terug. Maar die paar maanden mooi weer in Nederland kunnen niet op tegen het klimaat waar ik nu in leef. Dat er geen seizoenen zijn vind ik helemaal niet erg: op elk gewenst moment van het jaar kan ik in de auto of het vliegtuig stappen om een uurtje later in 30 graden weer uit te stappen. Of tenminste, als er geen virus heerst natuurlijk… De bergen kan ik echt niet meer missen en de prachtige natuur overal waar ik kom is puur genieten.

7. Verhuizen naar het buitenland voor je geliefde

Een heel goede reden om te emigreren als je het mij vraagt. Tenzij je natuurlijk écht Nederland niet kunt missen. Het is spannend, een nieuw avontuur in je leven en je leert er heel veel van zoals hierboven beschreven. Dé kans om een ander land en cultuur te leren kennen. En ook nog samen te zijn met je buitenlandse liefde.

8. Je verbreedt je wereld

Lekker cliché, maar het is nu eenmaal zo. Je doet kennis op die anderen niet hebben en staat open voor dingen die anders zijn dan jouw standaard. Dingen die eerst heel vreemd leken worden nu steeds meer normaal. Denk aan bepaalde eetgewoonten, de manier van groeten of simpelweg de manier waarop andere mensen dingen aanpakken. Dit maakt je flexibel en je begrijpt de wereld beter. Ook zie je hierdoor opeens hoe vreemd sommige dingen in Nederland zijn.

9. Je voelt je niet meer goed in Nederland

Een goede reden om te verhuizen naar het buitenland. Je niet meer goed voelen in Nederland kan vele oorzaken hebben. Denk aan het gehaaste leven, de luchtvervuiling, de politieke situatie, discriminatie, de mentaliteit van de bevolking of de rust en ruimte die je mist. Perfect is het nergens, maar je ergens niet goed voelen vraagt om een verandering. Je kunt je er tegen verzetten, maar beter is een oplossing te zoeken voor je slechte gevoel. Verhuizen naar het buitenland kan zomaar die oplossing zijn.

10. Het avontuur tegemoet en je dromen achterna

Vind je je leventje in Nederland maar saai? Dan is emigreren een goede manier om in ieder geval tijdelijk in een groot avontuur te belanden. Het duurt wel even voordat je helemaal ingeburgerd bent in een land en afhankelijk van het land blijf je je ook na jaren nog steeds regelmatig verbazen. Had je altijd al de droom om te wonen in een ander land? Doen!

 


10 Nadelen van emigreren


Is het gras echt groener in een ander land? Nee. Emigreren is ontzettend leuk en leerzaam, maar er kleven nu eenmaal ook nadelen aan. Nu moet ik toegeven dat ik zelf weinig last heb van deze nadelen, maar ze kunnen er zeker wel zijn. En in mijn toekomst kunnen er ook meer nadelen naar boven komen. Voordat je de stap zet om huis en haard achter te laten en te verhuizen naar het buitenland, is het goed je bewust te zijn van de minder leuke kanten van emigreren.

1. Een andere taal (leren) spreken is niet altijd leuk

Afhankelijk van hoe goed je de taal beheerst kan je nieuwe taal best last met zich meebrengen. Ikzelf spreek heel goed Spaans. Ik communiceer ook in het Spaans thuis met mijn vriend. Hoewel ik grammaticale fouten maak en nog weleens woorden tegenkom die ik niet ken, doe ik eigenlijk alles in het Spaans. Van mijn bedrijf inschrijven bij de Colombiaanse KvK tot naar de huisarts tot boodschappen doen. Toch brengt die taal soms lastige situaties met zich mee, hoe goed ik het ook spreek:

 • Spreekwoorden en typische grapjes begrijp ik vaak niet. Dan moet het uitgelegd worden of ik mis simpelweg de reden waarom iedereen zo moet lachen. Niet leuk.
 • In sommige gevallen voel ik me simpelweg dom omdat ik iets niet begrijp, en dat is niet echt fijn.
 • In het Spaans, in ieder geval in Colombia, worden veel dingen op een andere manier gezegd dan in het Nederlands. Bijvoorbeeld omslachtig of op een manier die voor mij niet duidelijk is, terwijl ik de zin wel begrijp. Dit is heel lastig, omdat ik geneigd ben iets te zeggen op z’n Nederlands in het Spaans. Maar wat hier dan dus niet begrepen wordt.

Als je net begint met het leren van een nieuwe taal is het ook heel lastig om emoties te uiten. Hoe zeg je hoe je je voelt in de betreffende taal? Dat klinkt echt makkelijker dan dat het is. En spreken in groepen: echt een drama. ‘Gezellig’ lunchen met je nieuwe vrienden wordt dan een hele uitdaging. Eén op één spreken lukt nog wel, maar in een groep ben je de draad na een paar seconden al kwijt. Natuurlijk gaat dit helemaal goed komen, maar de eerste maanden in je nieuwe land kan dit veel onzekere situaties opleveren.

2. Je zekerheden vallen weg

Tenzij je voor je emigratie al verzekerd bent van een goede baan in je nieuwe land vallen er een hoop zekerheden weg. Een nieuwe baan zoeken kan best een uitdaging zijn en mogelijk verdien je niet zoveel als voor hetzelfde werk in Nederland. En de sociale zekerheid zoals die best wel goed is geregeld in Nederland: daar hebben ze in je nieuwe land misschien nog nooit van gehoord. En dat is best wel spannend. Je flexibel opstellen helpt hierin een hoop, accepteren dat dit erbij hoort en het voor jezelf zo goed mogelijk proberen op te lossen. Niet altijd makkelijk, maar als je positief bent ingesteld kom je er wel.

3. Je thuis voelen kost tijd

Het eerste jaar van je emigratie staat vaak in het teken van dingen regelen. Zowel in Nederland als in je nieuwe land. Goede huisvesting, je nieuwe verzekeringen, een huisarts en tandarts zoeken, een baan zien te vinden, je eventuele visum regelen; noem maar op. Daarnaast kan het makkelijk een jaar duren voordat dat vakantiegevoel dat je ongetwijfeld gaat hebben verdwijnt. Dan is het ook nog zaak je te begeven in je nieuwe samenleving en nieuwe vrienden te maken. Zodra je klaar bent met regelen, wat nieuwe contacten hebt gemaakt en je een nieuw leven gaat opbouwen ga je je steeds meer thuis voelen.

4. Je bent Nederlandser dan gedacht

Ben je weggegaan omdat je de gehaaste samenleving in Nederland wilde ontvluchten, gaat alles opeens wel héél langzaam in je nieuwe land. De Nederlandse directheid is niet altijd fijn, maar in andere culturen blijk je daar opeens enorme behoefte aan te hebben. En dan kom je jezelf dus flink tegen. Blijk je Nederlandser te zijn dan je dacht. Ikzelf ben ook echt nog Nederlands, wel met vele nieuwe eigenschappen. Een mengelmoes kun je het noemen. Echter, ergeren aan de Colombiaanse mentaliteit doe ik bijna nooit meer. In het begin werd mijn geduld wel vaak op de proef gesteld overigens…

5. Familie en vrienden missen na emigratie

Als je naar een buurland bent verhuisd kan het nog meevallen, maar een beetje verder is dit de realiteit. Niet meer even op de koffie bij je ouders, kerst vieren met je familie is niet meer vanzelfsprekend, verjaardagen van familie en vrienden mis je en belangrijke gebeurtenissen maak je van een afstandje mee. Denk aan de geboorte van een neefje of nichtje, het overlijden van een goede vriend of als een vriend of familielid gaat trouwen. Nu tijdens de Coronacrisis kun je in veel gevallen zelfs überhaupt niet meer bij je familie komen. Hier lees je hoe het is om maandenlang in Colombia in quarantaine te zitten en wat dat met mij doet.

Ook vanuit je familie gezien is het moeilijk. Een kind dat naar het buitenland verhuist is niet makkelijk. Mijn ouders schreven dit artikel over hoe het is als je kind gaat emigreren.

6. Je kunt last krijgen van een schuldgevoel

Je familie achterlaten heeft een grote impact op zowel je familie als op jou. Of het nu je kinderen, je broers, zussen of je ouders zijn. Zeker als je ouders ouder worden en wat meer hulp nodig hebben. Of je als enige dochter niet meer gezellig kunt gaan winkelen met je moeder. Ook ik kamp regelmatig met een schuldgevoel, al wordt het wel minder. Skype en een jaarlijks bezoek scheelt een hoop, maar makkelijk is het echt niet altijd.

7. Je moet je overal aan aanpassen

Dat is juist het mooie van emigreren, maar kan ook heel lastig zijn. Je moet je namelijk ook aanpassen aan dingen waar je je eigenlijk helemaal niet aan aan wilt passen. De manier van groeten, manier van spreken, manier van sociale contacten, de manier van eten en de manier van werken bijvoorbeeld. Dit gaat de ene persoon makkelijker af dan de ander. Ikzelf bijvoorbeeld heb niet heel veel moeite met me aan te passen. Alleen werken in Colombia werd me op een gegeven moment echt te veel, waarna ik ontslag nam en voor mezelf begon. Hier lees je daar meer over.

8. Je kunt Nederland gaan missen

Of het gaat om heimwee of het missen van kleine dingen: het kan zomaar gebeuren dat je Nederland ontzettend gaat missen. Het kan ook zijn dat je af en toe iets mist uit Nederland, maar het niet hinderlijk is. In mijn geval mis ik niet zo snel iets, maar eerder zette ik dit lijstje van 10 dingen die ik mis uit Nederland op een rijtje. Echt missen doe ik het niet, maar ik geniet bijvoorbeeld wel extra van stroopwafels, Nederlandse kaas, hagelslag, ontbijtkoek en Nederlands brood als ik eens op familiebezoek ben. Ohja wat ik wél mis is die typische Nederlandse gezelligheid, dat vind je echt bijna nergens. Ik probeer dat zo goed mogelijk na te bootsen in mijn huis, maar het is niet hetzelfde.

9. Je bent altijd buitenlander

Als je emigreert weet je opeens heel goed hoe een buitenlander in Nederland zich moet voelen. En dat is niet altijd prettig. Het hangt enorm van het land af hoe er met buitenlanders wordt omgegaan. Colombia bijvoorbeeld is over het algemeen (in mijn ervaring) een heel fijn land voor buitenlanders. Er zijn zelfs heel veel voordelen die ik heb als buitenlander. Ik voel me meestal geen buitenlander, alleen in bepaalde situaties. Als er gedanst ‘moet’ worden bijvoorbeeld, dan voel ik me echt vreemd. Als ik in een groep niet goed mee kan komen. Of als ik iets moet regelen in verband met mijn bedrijf of de belastingdienst en ik de Nederlandse belastingdienst begin te missen omdat het hier (zeker voor buitenlanders) extreem ingewikkeld is. Maar verder heb ik van dat gevoel geen last. Dat kan echter heel anders zijn.

10. Nederland is zo slecht nog niet

Juist als je geëmigreerd bent zie je Nederland opeens op een andere manier. Letterlijk van een afstandje, waardoor je alles eens goed kunt bekijken. Wat eerst doodnormaal was is nu best bijzonder. Wat je eerst niet waardeerde begin je nu te missen. Kijk maar eens naar deze 50 redenen waarom Nederland zo tof is. Elk land heeft voor- en nadelen, ook Nederland en je nieuwe land.

 


Heb je bepaalde eigenschappen nodig om te kunnen emigreren?


Ik ben een positief ingesteld persoon en ik denk dat iedereen kan emigreren, als je maar écht wilt. Als je die droom hebt, dat verlangen, dan moet het goed komen. Echter, als je in het bezit bent van bepaalde eigenschappen maakt dat emigreren zeker wel makkelijker. Aan het begin van je emigratie is met name flexibiliteit belangrijk, maar als je langer weg bent dan kunnen deze eigenschappen wel helpen:

 • Ruimdenkend zijn | Niet meteen een oordeel klaar hebben over andere gewoonten, normen en waarden. Hiermee maak je sneller vrienden en het bespaart je ook een hoop irritatie.
 • Initiatief kunnen nemen | Vrienden maken in een nieuwe land is nog niet zo makkelijk, dus enige sociale vaardigheden en initiatief kunnen nemen zijn dan wel handig. Zelf op mensen afstappen en een voorstel doen voor een leuk uitje bijvoorbeeld.
 • Flexibiliteit | Zowel aan het begin als later handig. Je gedrag makkelijk en snel kunnen aanpassen. Je makkelijk aanpassen aan voor jou vreemde gewoontes. Een uitdaging zien in nieuwe situaties.
 • Vermogen tot zelfreflectie | Je gaat jezelf ongetwijfeld tegenkomen in je nieuwe land. Het is heel makkelijk om problemen die je tegenkomt af te schuiven op iemand anders, maar echt gelukkig word je daar niet van.
 • Positief ingesteld | Overal een probleem van maken, altijd maar commentaar hebben op hoe anderen bepaalde dingen aanpakken. Dat is niet handig als je wilt gaan emigreren. Je gaat namelijk heel veel dingen tegenkomen waar je het niet mee eens bent of die je stom vindt. Blijf positief, zie de dingen positief. Leer ervan en ga weer verder.
 • Avontuurlijk ingesteld | In ieder geval een beetje. Emigreren is nu eenmaal een groot avontuur.

 


Wat moet je eigenlijk allemaal regelen als je gaat emigreren?


Daar heb ik dit stappenplan voor emigratie voor je op een rijtje gezet.

 


Heb jij plannen of dromen om naar het buitenland te verhuizen? Of ben je al geëmigreerd? Wat zijn de grootste voor- en nadelen van emigreren voor jou?


 

Lees meer!

11 reacties

josien Hoogland-Neher 25 augustus 2023 - 12:41

Sabine je hebt me geholpen uit mijn ‘ordelijk schoon en netjes’ modus. 5 jaar geleden met echtgenoot geëmigreerd naar la profonde France, pensionado’s, altijd wat te verbouwen, heerlijk, maar… Flexibel zijn, kunnen leven met chaos (af en toe) dat heb ik opgestoken van je website. Dank!

Reply
Yvonne 25 mei 2020 - 06:10

Wat een leuk artikel.emigreren is niet aan mij besteeds haga. Alle eigenschappen die je juist zo goed kunt gebruiken die mis ik. 🤣

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 mei 2020 - 11:12

Haha dankjewel! 😀

Reply
Koen 24 mei 2020 - 13:28

Het zal je niet verbazen dat ik veel herken. Ik heb het tenslotte al twee keer gedaan. Ik ga er eens over nadenken of ik aan dit lijstje zou kunnen toevoegen (voor mezelf hoor).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 mei 2020 - 11:12

Leuk dat je het herkent, verbaast me inderdaad niet 😀

Reply
Yvonne 24 mei 2020 - 12:08

Mooi artikel en ondanks dat ik nooit geëmigreerd ben deels herkenbaar, door het maken van een wereldreis. Ik blijf het heel knap vinden: alles achterlaten en in een andere cultuur opnieuw beginnen. Fijn dat het jou nog steeds zo goed bevalt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 mei 2020 - 11:17

Dankjewel Yvonne! Kan me goed voorstellen dat je er dingen uit herkent. Een wereldreis is immers ook een tijd buiten Nederland en maak je ook veel dingen mee van andere culturen en gewoonten. Prachtige ervaring!

Reply
Esther 24 mei 2020 - 08:08

Heeeel herkenbaar Sabine! Zie ons tweetjes opeens weer op het bankje pauze zitten nemen op het INC en even onze frustratie als recente immigranten delen en ook lekker lachen. Hopelijk gauw weer een echt bakkie koffie/warm water doen ergens! Bedankt weer voor je leuke stukje!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 mei 2020 - 11:19

Haha ja vond ik altijd heerlijk! Zo fijn om iemand te hebben waarmee dat kan. Nog steeds trouwens, want volgens mij blijven er altijd wel situaties die frustrerend zijn, alleen een minder dan eerst. Zodra het hele coronagebeuren over is snel weer afspreken inderdaad, zin in!! Liefs en knuffels

Reply
Sandra 24 mei 2020 - 02:56

Goed verwoord, Sabine. Precies zoals ik het ook voel. Ik kan niet wachten om opnieuw te gaan emigreren. Nog even wachten voor ons maar we zijn ons aan het voorbereiden.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 mei 2020 - 11:20

Dankjewel Sandra! Ik hoop dat het er snel in zit voor jullie, ik weet hoe graag je wilt! Echt iets moois om weer naar uit te kijken. Veel liefs!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!