Home Het dagelijkse leven Plastische chirurgie in Colombia: het schoonheidsideaal, borsten en billen, cultuur en de cijfers
Plastische chirurgie in Colombia

Plastische chirurgie in Colombia: het schoonheidsideaal, borsten en billen, cultuur en de cijfers

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Laten we het eens over plastische chirurgie hebben. Iets waar je niet omheen kunt als je door Colombia reist en zeker niet als je er woont. Het Colombiaanse schoonheidsideaal verschilt nogal met het Nederlandse, waar vrouwen het liefst zo naturel mogelijk door het leven gaan. In Colombia niet. Hoe meer siliconen, hoe meer vreugd lijkt hier het motto. Het straatbeeld kenmerkt zich door grote borsten en uitpuilende billen. In dit artikel neem ik je mee in een wereld van plastic, waar schoonheid bijna belangrijker is dan een goede baan. Lees alles over de cijfers en wat je hiervan merkt in het dagelijkse leven. Plastische chirurgie in Colombia: hoe zit dat?


De drang naar perfectie: het belang van schoonheid


Al vanaf jongs af aan worden meisjes opgevoed met het belang van schoonheid. Miss-verkiezingen beginnen al vroeg en het is een grote eer daaraan mee te doen. Meisjes van 5 zijn niet slim, lief of leuk, maar worden knap of mooi genoemd. Blijven de borsten en billen achter in de groei tijdens de puberteit? Dan is de plastisch chirurg dé oplossing om toch dat zogenaamde ‘perfecte’ lichaam te creëren. Er is veel druk van buitenaf, binnen families en vriendengroepen en zelfs op de werkvloer wordt schoonheid als zeer belangrijk gezien. Termen als ‘sociale status’, ‘macht’, ‘aanzien’, ‘goed voor de carrière’ en ‘een betere toekomst’ kun je hieraan verbinden.

 

Deze interessante en mooi gemaakte video laat heel goed zien waarom schoonheid en meedoen aan een schoonheidswedstrijd zo belangrijk is voor de toekomst van vrouwen uit een lagere klasse. Tevens geeft het een mooi beeld van het Cartagena dat bijna niemand ziet. | Engels gesproken/ondertiteld.

 


Het Colombiaanse schoonheidsideaal


Aan het schoonheidsideaal in Colombia is een afmeting verbonden, namelijk 90-60-90. Oftewel: grote borsten, een slanke taille en dikke billen. Niet gezegend met grote borsten? Dan is plastisch chirurg snel gevonden. Niet een taille van 60? Dan laten ze dat gewoon maken. In Nederland worden natuurlijk ook borstvergrotingen uitgevoerd, maar daar ligt nog enigszins de nadruk op een zo natuurlijk mogelijke uitstraling. In Colombia, echter, is het geen enkel probleem als het er overduidelijk nep uitziet. Iedereen mag het zien en zelfs op het werk lopen veel vrouwen erbij op een manier wat de mannen zeker van hun taak afhoudt. Vrouwen kopen vaak te kleine bh’s zodat de borsten er extra goed uitkomen. En er wordt meer uit de kast gehaald om maar dat perfecte lichaam te krijgen als je een paar kilo’s te veel weegt, zoals de pakjes hieronder die de boel precies maken zoals iedereen het wil.

 


In de sportschool: een plek om te zien en gezien te worden


Dit is natuurlijk een persoonlijke ervaring en zal per sportschool verschillen, maar toen ik voor het eerst in de sportschool in Bogotá kwam voelde ik me er niet bepaald tussen passen in mijn simpele zwarte broek en roze shirt met mouwtjes. Alleen maar mooie mensen die allemaal lijken te voldoen aan de maten van het schoonheidsideaal. En dat niet alleen. De sport-bh is opeens het enige bovenkledingstuk dat vrouwen dragen, veel te grote borsten rollen er bijna uit en de instructeurs proberen zo onopvallend mogelijk in die decolleté te gluren. Er is meer bloot dan kleding, iedereen mag zien wat er in huis is. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de reclame voor plastische chirurgie op de sportschool-tv’s terwijl je in de gewichten hangt.

Dit is reclame van BodyTech: er wordt een nieuw filiaal geopend.

 


Een borstvergroting cadeau op je 15e verjaardag


En het gaat nog veel verder dan dit. Voor ouders is het namelijk belangrijk dat hun kleine meid het mooiste meisje van de klas is. Je kent vast de Sweet 16 uit Amerika? Ook in Colombia wordt dit groots gevierd, ook wel Quinceañera genoemd, maar dan op de 15e verjaardag. Als cadeaus van de ouders worden vaak sieraden of reisjes (afhankelijk van de financiële situatie binnen een familie) gegeven, maar een net zo populair cadeau is die borstvergroting of een andere vorm van plastische chirurgie. Ouders zijn het helemaal eens met het veranderen van het lichaam van hun dochter en zijn vaak zelf ook onder het mes geweest.

Een meisje op haar Sweet 15. Fotocredits. 

 


Plastische chirurgie Colombia en schoonheid in het dagelijkse leven


In het dagelijkse leven is de nadruk op schoonheid en plastische chirurgie goed te merken. Op straat, de vele reclame, het grote aanbod aan plastisch chirurgen en op tv en sociale media. Zelfs in het koudere Bogotá lopen veel vrouwen er bloot bij, waar de grote borsten nog net in het truitje blijven zitten. Echter, in steden als Barranquilla en Medellín kijk je pas echt je ogen uit. Paspoppen blijven ondanks de grote voorgevel nog maar nét overeind en soms vraag ik me af of tv-presentatrices worden uitgezocht op cup-grootte. Ook op sociale media komt de obsessie voor het eigen lichaam goed naar voren. Veel Colombiaanse vrouwen maken vooral foto’s van zichzelf die ze veelvuldig op Facebook of Instagram plaatsen. Op deze foto’s ligt vaak de nadruk op het lichaam en dan met name de borsten en billen. Opvallend is ook dat veel Colombianen kampen met overgewicht, maar dit ze er niet van weerhoudt met veel te strakke truitjes en leggings in een paar maten te klein de straat op te gaan. Schaamte kennen ze hier niet.

 

Het duurt even 32 minuten, maar dan heb je wel een interessante documentaire. Het begint bij de Colombian Fashion Week 2012 in Medellín, waar je je al zult verbazen over de modellen. Daarna spreekt de presentatrice met een plastisch chirurg en maak je kennis met het straatbeeld en het dagelijkse leven. | Engels gesproken/ondertiteld. 

 

Dat schoonheid en uiterlijke verzorging voor Colombiaanse vrouwen heel belangrijk is, zie je ook terug in de verzorging van het haar, de huid en nagels, en in make-up en kleding. Latina’s zijn zeer verzorgd en zitten gerust elk weekend in de schoonheidssalon voor hun haar of nagels. Naar hun werk gaan ze zoals wij Nederlanders op een feestje verschijnen. Eigenlijk zien ze er altijd tot in de puntjes verzorgd uit. Mannen trouwens ook. Overigens kunnen Nederlanders hier nog wel iets van leren.

 


Medisch toerisme in Colombia


Ook toeristen komen allang niet meer naar Colombia alleen maar voor de groene bergen en witte stranden. Met het toenemend aantal buitenlandse bezoekers, neemt ook het medisch toerisme toe. Met meer dan 500 klinieken staat Colombia in de top 7 van landen waar de meeste plastische chirurgie wordt uitgevoerd. Artsen hebben er meer ervaring mee, de kwaliteit en nazorg is goed, het aanbod is groot en het is ook nog stukken goedkoper dan in bijvoorbeeld de VS. Bovendien staat de gezondheidszorg bekend als goed voor diegenen die het kunnen betalen. Er is wel enig gevaar bij, daar er vele zogenaamd plastisch chirurgen zijn die zichzelf eigenlijk niet zo zouden moeten noemen. Er raken dan ook elk jaar vele mensen verminkt of overlijden zelfs door slecht uitgevoerde cosmetische chirurgie, met name onder de minder rijke bevolking die een dure plastisch chirurg niet kan betalen.

Fotocredits.

 


De cijfers over plastische chirurgie wereldwijd


Plastische chirurgie in Colombia

Denk je nu: ‘het zal allemaal wel meevallen’ of ‘in Nederland is dit ook’? Dan hier de cijfers. Colombia behoort tot de top 10 landen waar de meeste plastische chirurgie om esthetische redenen wordt uitgevoerd. Op nummer 7 om precies te zijn, met zo’n 548.635 procedures in 2015 (2,5% van het totaal wereldwijd). Het land wordt voorgegaan door 1) de VS (4 miljoen procedures); 2) Brazilië (2,3 miljoen procedures); 3) Zuid-Korea (1,2 miljoen procedures); 4) India (935.000 procedures); 5) Mexico (908.000 procedures) en 6) Duitsland (617.000 procedures). In 2015 werden er in Colombia bijna 85.000 borstoperaties uitgevoerd, wat neerkomt op 3% van het totaal aantal borstoperaties wereldwijd. Echter, chirurgische ingrepen aan het lichaam en extremiteiten (zoals liposuctie en bil-implantaten) is nog populairder met ruim 122.000 procedures in 2015 (4,2% van het totaal wereldwijd). Ook op niet-chirurgische ingrepen (zoals botox) scoort Colombia hoog met bijna 234.000 behandelingen (1,9% van totaal wereldwijd). Opvallend is dat Brazilië (19%) en Colombia (18,6%) de landen zijn waar de meeste vrouwen van 17 jaar of jonger een borstvergroting werd aangemeten. Met een gemiddelde van 24,7% is Colombia tevens het land met het hoogste aantal medisch toeristen. Deze komen voornamelijk uit Spanje, de VS en uit Canada.

Nederland

Grappig om te weten is dat Nederland niet eens meer is meegenomen in het rapport met de cijfers over 2015. In 2011 nog wel, op nummer 24 met 101.452 (wel en niet chirurgische) ingrepen (0,7% van het totaal wereldwijd) en 215 plastisch chirurgen (ook 0,7% van het totaal wereldwijd). Dat was een lichte stijging ten opzichte van 2010, waar er in Nederland nog ruim 88.000 ingrepen plaatsvonden (1% van alle procedures wereldwijd). Actuele cijfers ontbreken.

Algemene weetjes over plastische chirurgie wereldwijd

  • Wereldwijd werden in 2015 ruim 21 miljoen cosmetische procedures uitgevoerd. Dat waren er 1 miljoen meer dan in 2014.
  • In de VS worden de meeste chirurgische cosmetische procedures gedaan.
  • De meest populaire procedures waren een borstvergroting (10% meer dan in 2014), liposuctie (2% meer dan in 2014), ooglidcorrectie (11% minder dan in 2014) en buikwandcorrectie (11% meer dan in 2014).
  • Van de niet-chirurgische ingrepen staat botox eenzaam aan de top met bijna 5 miljoen procedures (38,4% van het totaal aantal niet-chirurgische ingrepen wereldwijd).
  • 85,6% van alle cosmetische ingrepen werd gedaan bij vrouwen, slechts 14,4% vond plaats bij een man.

De bron van deze cijfers (2015) vind je hier: International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS). Meer actuele cijfers zijn er op het moment van schrijven (april 2017) nog niet.

 


Of je hier nu woont of door het prachtige Colombia aan het reizen bent: de nadruk op uiterlijk valt overal op. Hoe denk jij over plastische chirurgie en streven naar perfecte schoonheid?


Disclaimer: In dit artikel beschrijf ik persoonlijke ervaringen van wat ik zie en heb gezien in mijn omgeving tijdens mijn leven in Colombia. Dit kan een ander persoon anders ervaren. Zoals de cijfers laten zien geldt de obsessie voor plastische chirurgie uiteraard niet voor elke Colombiaan(se). Het uiterlijk vertoon verschilt bovendien per stad en regio. Het doel van dit artikel is te informeren en de lezer een stukje van Colombia te laten zien zoals het is, niet om mensen te beledigen. 


 

Lees meer!

44 reacties

Hoeveel tijd kost het om een blog te schrijven? En wat is normaal? - Sabine Boogaard 20 juni 2020 - 13:14

[…] er letterlijk vele cijfers bij hebt gehaald en dat allemaal netjes op moet schrijven. Bijvoorbeeld deze blog over plastische chirurgie in Colombia of dit artikel over hoeveel blogs je per week moet schrijven voor meer […]

Reply
25 Blog onderwerpen voor je zakelijke blog - Sabine Boogaard 11 augustus 2019 - 20:35

[…] Klinkt een beetje stoffig misschien, maar werkt doorgaans heel goed. Hoe lang moet een blog post zijn? Hoeveel dagen heb je nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren? In hoeveel tijd kun je een goedlopend bedrijf neerzetten? Haal er ook je eigen statistieken en ervaringen bij en zoek bij voorkeur in online onderzoeken naar referenties. Dit is een leuk voorbeeld van een statistieken- en ervaringen artikel over plastische chirurgie. […]

Reply
Kirsten 29 maart 2018 - 10:29

Oww dit verklaart een hoop! Ik werd hier op straat namelijk aangesproken door iemand die vroeg ‘waarom ik niet meer vlees liet zien’. Ik heb getwijfeld of ik dit wel goed had verstaan maar na het lezen van dit artikel denk ik van wel haha. Daarnaast was het niet eens warm (ben momenteel in Bogotá). Wel heftig om te lezen dat meisjes van 15 een borstvergroting voor hun verjaardag krijgen terwijl ze nog lang niet volgroeid zijn.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 mei 2018 - 16:36

Haha ja dar kan inderdaad zomaar zo zijn. Heel erg wat hier gebeurt, net als in andere landen met hoge cijfers.

Reply
Els 12 september 2017 - 07:59

Dag Sabine. Zou jij mij kunnen helpen om uit te zoeken waar plastisch chirurge Dra Iramis Mejia is gevestigd, ik zou graag naar haar toe willen gaan voor een buikwandcorrectie. Hoor graag van je.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 september 2017 - 21:17

Hoi Els, ik kan haar niet vinden, maar wel ene Dra Iramis Mejias. Met een s erachter dus. Zou dat dezelfde zijn? Hier is de website: https://www.drairamismejias.com/

Reply
Sanne 3 mei 2017 - 01:46

Wat mooi dat je hier over schrijft! Wat een bizarre situatie eigenlijk, een borstvergroting voor je 15de verjaardag. Als ik dat toentertijd aan mijn ouders voor mijn verjaardag had gevraagd had ik eerder een bezoekje aan de psycholoog cadeau gekregen. 🙂 Ik kan me voorstellen dat je jezelf er echt een beetje overheen moet zetten, die eerste paar keer in de sportschool!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 mei 2017 - 11:45

Dankjewel 🙂 En ja best bizar, ook vooral dat de ouders het allemaal goed vinden. Of sterker nog, het stimuleren. Ze zouden hier ook beter een bezoekje aan de psych cadeau kunnen doen haha 😉

Reply
Jeanine 2 mei 2017 - 00:32

Jeetje, wist niet dat het zo heftig was! Ik zag laatst een programma op tv waarbij ze lieten zien dat het in Zuid Korea ook zo erg was. Vrouwen zagen daar compleet westers uit. Grote ogen, blond haar etc. En iedereen meen op elkaar. Bizar hè? Gelukkig valt het in Nederland nog mee.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 mei 2017 - 15:47

Ja echt bizar! Ik heb ook een documentaire gezien over Zuid-Korea, echt vreselijk dat die mooie meisjes zichzelf massaal willen veranderen. Je gezicht is ook nog wel iets wat natuurlijk nóg meer opvalt. Hopen maar dat het in Nederland nooit zo ver komt als in ZK en Colombia.

Reply
Els 28 april 2017 - 02:06

O jee! Slechte zaak! De mensen kunnen beter leren om van zichzelf te houden. Dan kunnen de pastiche chirurgen naar huis!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 20:49

Precies!

Reply
Wilma 27 april 2017 - 21:43

Ik zou zo in aanmerking komen, haha. Maar ik blijf maar gewoon Skinny en plat.van voor en achter wie doet me wat..
Ongelooflijk zeg. Waar ik me aan erger als je bij een balie komt en een oude vrouw zit er en de boobs hangen er half uit.
Groet, Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 20:52

Haha ja precies, daar kan ik me ook aan ergeren. Ik blijf ook zoals ik ben hoor, ga niet laten snijden in een gezond lichaam! Groetjes!

Reply
Michelle 27 april 2017 - 15:09

Jeetje wat een cijfers! Heel interessant bericht overigens maar ook wel zorgwekkend. Ik vind het sneu voor die meiden dat ze opgroeien met het idee dat hun lichaam niet mooi genoeg is.
Persoonlijk ben ik niet per se tegen cosmetische ingrepen. Ieder zijn of haar ding. Zelf zou ik er nooit aan beginnen in elk geval. In een gezond lichaam snijden hoeft voor mij niet 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 20:55

Ja heel sneu eigenlijk! Het wordt ook overal in stand gehouden en waarschijnlijk alleen maar erger. Even naar de plastisch chirurg is zoals even naar de bakker gaan voor nieuwe broodjes. Voor mij hoeft het ook niet hoor.

Reply
Roos 27 april 2017 - 12:28

Absurd… Dat komt als eerste in me op. Zoveel risico’s, zo… onnodig. Het eerste filmpje laat echter wel zien dat die meiden het doen om hun buurt vooruit te helpen met het prijzengeld; mooi streven. Desondanks heb ik echt niks met plastische chirurgie, tenzij het vanuit medische redenen gebeurt – bijv. hazenlip.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 20:57

Ja precies. Ik zou ook niet laten snijden in een gezond lichaam. In het eerste filmpje zie je dat idd wel heel goed. Al is het (nog) niet per se om plastische chirurgie, maar dat komt ook door het geld dat ze dan nog niet hebben. Het is een beetje triest eigenlijk, ook omdat velen het waarschijnlijk vooral doen voor de aandacht en niet omdat ze er zelf zo mee zitten.

Reply
Nesrin 26 april 2017 - 13:31

Poeh dit is best heftig. Ik vind het zo erg dat meiden ermee worden opgevoed. Ik snap dat als je doodongelukkig met je lichaam bent er iets aan wilt veranderen, maar om op zo een manier op (en zo jong) de focus op een perfect lichaam te zetten vind ik echt ernstig.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 21:00

Ja vind ik ook. De redenen zijn ook zo anders dan dat het vaak in Nederland is. Dat meiden er echt een complex van krijgen en dan op hun 21e ofzo er toch maar iets aan laten doen. Hier zijn de redenen echt anders. Het is als even broodjes kopen bij de bakker helaas.

Reply
Jenn 25 april 2017 - 03:38

Interessant om te lezen, de documentaire bewaar ik even, kijk ik op een later moment wel. Zelf heb ik niet veel met plastische chirurgie. Alhoewel, ik ben gezegend met een grote cupmaat en ik heb altijd gezegd ‘als ik er last van krijg dan gaat er een stuk af!’, en daar sta ik nog steeds achter. Maar gewoon in me laten snijden omdat ik ergens niet tevreden over ben zie ik mezelf niet doen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 21:13

Dankjewel! Ik heb er ook niks mee, al ben ik niet gezegend met volle rondingen haha. Maar toch, als je tevreden bent is het goed toch? Een wereld waar iedereen er hetzelfde uitziet is alleen maar saai. En ja als je ergens last van hebt is het een heel ander verhaal.

Reply
Morgaine 25 april 2017 - 01:32

Ik heb er weinig mee, ook in zuid Korea gaan ze er zo mee om, vooral het gezicht, zag ik in Reizen Waes, ik vind het gewoon te gek voor woorden eigenlijk. zo jammer en zonde.

Voor mij is plastische chirurgie, toen het op kwam, ben ik gaan uitzoeken waarom dit bestaat, nog altijd een medische ingreep. Zoals bij brandwonden en dan opnieuw opbouwen als dat kan en zoveel mogelijk. Of een ooglid wat gaat hangen wat pijn brengt of minder zicht.

Of andere ingrepen natuurlijk die nodig zijn vanuit een medische basis. Ik word liever normaal ouder en later oud. Als je tekent en schildert wil je dat ook, je wil karakter zien bij oudere mensen, niet van die glad getrokken koppen, hahaha

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 21:15

Ik ook. Ja ik heb er ook documentaires over gezien, Zuid Korea is heel anders in her schoonheidsideaal maar niet minder ernstig. Inderdaad te gek voor woorden. Om medische redenen is een ander verhaal, maar precies wat je zegt: van die strak getrokken hoofden vind ik ook maar niks haha x

Reply
Sandra 24 april 2017 - 14:52

Die te strakke truitjes in combinatie met overgewicht zie ik hier ook enorm. Terwijl ik mij zelf telkens af vraag of het niet te strak om mijn lijf zit hebben zij er helemaal geen moeite mee. Dikke borsten en dikke konten is helemaal hip, Haha.
In Medelinn hadden wij een hotel met een sportschool en er kwamen toch veel mensen van buitenaf. De één nog in een mooier pakje dan de ander. Ik voelde mij helemaal underdressed? leuke blog!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 21:17

Hahaha ja klinkt bekend! 🙂 Sommigen lijken net op van die rollades, maar ja als zij dat mooi vinden, prima. Ik voelde me zelf ook mega uit de toon vallen in de sportschool, had toen meteen een nieuwe outfit aangeschaft. Wel met een normaal t-shirt hoor, maar gewoon wat hipper haha. Gelukkig kijken de meesten niet veel verder dan mijn blonde haren 😛

Reply
Wanda 24 april 2017 - 14:23

Pfff, dat lijkt me bepaald geen gemakkelijke maatschappij om als jong meisje in op te groeien. Zo jong en dan al zo moeten voldoen aan het ideale plaatje. Ik met mijn maatje meer zou me er dan ook niet prettig voelen, ligt ongetwijfeld aan mijzelf hoor maar als een land zo streeft naar het ideaal beeld dan word ik al snel onzeker.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 21:18

Nee zeker niet. Of waarschijnlijk is het gewoon normaal voor hen, net als broodjes halen bij de bakker. Ik voldoe ook helemaal niet aan het ideaalbeeld hier hoor, ben veel te plat. Maar eigenlijk kan me dat vrij weinig schelen haha

Reply
Stéphanie 24 april 2017 - 12:30

Ik vind het best wel triest eigenlijk, dat er zo overdreven wordt gestreven naar “perfectie”. Tenminste, wat volgens de colombianen perfectie is. Want uitpuilende borsten en billen is niet echt mijn idee van schoonheid haha. Maar ik begrijp enerzijds wel dat dit voor de armere meiden een springplank kan zijn naar een beter leven. Ook best eng dat dit een norm aan het worden is, alles fake. Aan slim zijn heb je dus weinig in colombia 😉 Ik heb ook een hekel aan halfnaakte vrouwen in de sportschool, ook hier in Nederland zie je trouwens ze geregeld. Dan denk ik, waarom moet dat hier?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 21:21

Absoluut, heel triest. En inderdaad ook niet mijn idee van mooi. Voor de arme dames snap ik het meedoen aan zo een schoonheidswedstrijd ook wel, maar het is echt in alle lagen van de bevolking. Hoe rijker hoe meer er gesleuteld kan worden. Het land van plastic wordt het ook wel genoemd. Je ziet het ook heel erg in de serie Ugly Betty. Deze serie komt origineel uit Colombia en daar wordt het slimme zogenaamd lelijke meisje niet gezien. En nee ik snap al dat naakt in de sportschool ook niet haha. Het aparte is dan wel weer dat ze hier met douchen en sauna’s ed hartstikke preuts zijn. Denk maar niet dat je hier met z’n alles gaat douchen of dat je naakt naar de sauna kan haha

Reply
Esther 24 april 2017 - 11:59

Overigens is de sportschool hier op de universiteit helemaal niet zoals jij beschrijft. Gewoon slobberbroeken, ook aardig wat oudere mensen en mensen “aan de maat”…geen enkel punt en geen blote dames, geen sportbh´s zichtbaar

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 21:10

Ja grappig dat het bij jou zo anders is! 🙂 Ik heb eens een les Zumba gevolgd en toen was ik gewoon verbaasd dat iedereen er zo gewoon uit zag. Ik denk dat Bodytech het soort sportschool is waar wellicht dat soort types komen? Ik weet het niet… maar wel goed dat er nog verschil in zit in ieder geval!

Reply
Samaja 24 april 2017 - 11:41

Zo vroeg al een borstvergroting… je lichaam kan toch nog zoveel veranderen na je 15e?! Het lijkt me moeilijk om met die druk te moeten omgaan. Voel jij de druk om je ook zo te gaan kleden of trek je je daar allemaal niets van aan?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 21:09

Ja klopt, is helemaal niet gezond. Ouders vinden het ook allemaal gewoon goed. Onbegrijpelijk toch? Ik voel die druk zelf niet, maar ik ben me wel iets netter gaan kleden en heb wel een nieuwe sport outfit gekocht (met een normaal shirt) om wat minder uit de toon te vallen. Ik heb sowieso weinig om te laten zien dus daar hoef ik me niet druk om te maken haha

Reply
esther 24 april 2017 - 06:08

Die te kleine.bhs komt ook omdat groter dan cup D niet te krijgen is…heb ik.zelf.dagelijks last van…koopin NL hele stapels! Maar leuk stuk en die.billen ook! Ze vroegen mij toe ik geopereerd werd «wat voor implantaten» ik had…geen dus hahahaha

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 21:07

Ja dat klopt, maar ik kan me niet voorstellen dat iedereen cup D heeft of zou dat wel zo zijn? Het is wel groot inderdaad… haha. Haha jeetje vroegen ze dat? Ze gaan er gewoon al standaard van uit. Bij mij niet denk ik trouwens haha

Reply
Inge 24 april 2017 - 03:30

Ik kan me daar ook niks bij voorstellen, snap het echt niet dat mensen vrijwillig laten snijden in een gezond lichaam.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 21:06

Ik ook niet 🙁 Al kan ik wel begrijpen dat je iets laat doen als je er echt depressief van wordt, maar dat is in dit geval helemaal niet ter sprake. Echt een beetje triest.

Reply
Natasja 24 april 2017 - 02:21

Ik merk wel dat ook hier het steeds normaler wordt om wat aan je uiterlijk te doen. Maar jeetje 16 jaar en dan al een borstvergroting, her kijkt me allemaal niet zo gezond. Dan daarbij kunnen je borsten tot latere leeftijd nog groeien. Iedereen moet het boor zichzelf weten. En misschien ga ik ook ooit eens voor de bijl, maar tot nu toe ben ik tevreden.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 21:05

Ja Nederland is echt nog niets vergeleken met hier. Het zal wel steeds meer komen, maar de hele nadruk op uiterlijk ontbreekt in Nederland veel meer dan hier. Het is ook helemaal niet gezond. Bovendien zijn er veel risico’s bij zo een operatie. Onder de 18 zou het eigenlijk compleet verboden moeten worden.

Reply
yvonne 24 april 2017 - 00:36

Wat een interessant artikel. denk dat je zo een goed beeld geeft van hoe dit onderwerp leeft in Colombia. Veel meer dan bij ons. Die borstvergrotingen op zo’n jonge leeftijd vind ik wel heel erg… Vind het goed dat dat hier pas vanaf 18 mag en eigenlijk mag die leeftijd voor mij ook omhoog naar 21. Grappig dat je zegt dat vrouwen te kleine bh’s dragen om hun borsten maar zo mooi mogelijk uit te laten komen. Ik vind daar namelijk niks moois aan. Dan denk ik altijd please dress your size! Ik weet mij je artikel nog te herinneren over de sportschool. Hoe kijken ze verder eigenlijk ( qua uiterlijk) tegen jou aan?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 21:03

Dankjewel! Ja in Nederland valt het allemaal nog reuze mee gelukkig. IK weet ook niet of het legaal is dat het hier onder de 18 al mag hoor, maar het wordt wel gedaan. Zou echt zwaar verboden moeten worden, onbegrijpelijk dat ouders dat ook toelaten. Ik heb eigenlijk nergens last van… ik voelde me wel echt uit de toon vallen in de sportschool dus heb wel een wat hippere outfit gekocht (met een gewoons shirt trouwens haha). Ik val zelf al enorm op door mijn blonde haren, verder kijkt niemand volgens mij haha

Reply
Kliefje 23 april 2017 - 23:44

Bah, ik heb er niks mee. Alleen bij extreme afwijkingen snap ik dat mensen het laten doen. Maar omdat je niet tevreden bent met jezelf? Kan ik me niks bij voorstellen. Maar ja: wij worden dan ook niet -zoals jullie in Colombia- op elke hoek van de straat de ogen uitgestoken met die priemende borsten. Ik snap wel dat het creëert dat iedereen steeds “gekker” wordt…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 21:01

Nee ik ook niet. Er zijn natuurlijk andere gevallen inderdaad, maar dit heeft daar niets meer mee te maken, meer om de aandacht en gezien worden. Het is overal aanwezig en dat maakt het voor velen moeilijk er overheen te kijken.

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!