Home Emigreren Emigreren: wat vooraf ging
Emigreren wat vooraf ging

Emigreren: wat vooraf ging

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Het is alweer ruim 2 jaar geleden dat ik Jimmy ontmoette. Op mijn werk, zittend op elkaar geplakt in ons veel te kleine kantoor. Je kent het wel: eerst vrienden en na een halfjaar barst de bom. En natuurlijk: totaal niet gepland. Want hoe kon ik weten dat er zo snel na het einde van mijn vorige relatie een knappe Colombiaan op 50 centimeter afstand komt werken? Het zal wel zo geweest moeten zijn denk ik dan. En ook dat die knappe Colombiaan toevallig ook nog eens heel leuk, lief, interessant en spannend bleek te zijn. Dat maakte de boel er niet makkelijker op. Ook niet dat hij in januari 2014 weer terug moest naar Colombia en mij helemaal alleen moest achterlaten.

Dit was het plan: we willen heel heel graag proberen samen iets op te bouwen. Ook al is de toekomst nu onzeker. Dus eerst maar eens samen genieten van het halfjaar wat we nog hebben in Nederland. Elke dag samen op kantoor en in het weekend op en neer pendelen tussen Amsterdam-Noord en Kudelstaart. Voor ons beiden een heel avontuur: hij als echte stadsjongen een klein rustig dorp ontdekken en ik als dorpsmeisje de grote stad ontdekken. Geloof het of niet, maar de eerste keer fietsen in Amsterdam was dus op mijn 28e. Net als de eerste keer naar de Wallen en de eerste keer met de pond over naar Amsterdam-Noord.. Echt, wat een avonturen zo dichtbij huis! En dat dus allemaal met een Colombiaan, die de stad veel beter bleek te kennen dan ik.

Het is vast geen verrassing dat dit halfjaar ons heel goed beviel. Des te moeilijker was het afscheid in januari 2014 op Schiphol, waar we ons heel goed bewust waren van het feit dat we elkaar pas weer eind juni zouden zien. Dat was best een heftige periode kan ik je vertellen. Elke dag bellen/skypen, nooit dingen samen kunnen doen of kunnen delen en het vervelendste vond ik eigenlijk nog wel dat ik helemaal niets wist over zijn leven daar. Hij kende mijn vrienden, mijn omgeving, mijn huis, mijn familie, mijn werk, alles. En ik wist helemaal niets. Behalve natuurlijk dat Colombia in het noorden van Zuid-Amerika ligt, hij in de hoofdstad Bogotá woont, werkt als anesthesioloog in opleiding en met iedereen ineens Spaans spreekt in plaats van Nederlands.

Gelukkig gingen de 5 maanden redelijk snel voorbij en konden we elkaar in juni 2014 eindelijk weer stevig in de armen sluiten. Voor 6 hele weken! Ik wende snel na de lichte cultuurshock en genoot met volle teugen van onze tijd samen, de cultuur, het mooie land en van het vrijwilligerswerk wat ik deed op een universiteit. Als wetenschappelijk onderzoeker werkte ik aan een onderzoeksproject en heb in die korte tijd al veel geleerd over het Colombiaanse leven en de werkmentaliteit hier.

In augustus vloog ik weer terug naar Nederland en wist ik eigenlijk al bijna zeker dat ik hier wel naartoe wil verhuizen. Om (a) helemaal zeker te zijn, en (b) niet weer 5 maanden zonder elkaar te hoeven zijn, vloog ik in oktober weer heen en weer. Dit keer voelde alles anders. Ik nam alvast spullen mee om daar te laten, we regelden een visum en een id-kaart en na 3 weken ging ik met alleen eten en souvenirs weer terug naar Nederland.

De laatste 2 maanden in Nederland bestonden uit dingen afronden en voorbereiden voor het moment van emigreren. Nog even en dan ga ik de grote stap wagen!

 

Lees meer!

18 reacties

Rianne Sonneveld 30 oktober 2016 - 19:14

Wauw wat gaaf om jouw verhaal te lezen! ik heb rond dezelfde tijd een leuke Colombiaan ontmoet in London die ook in januari 2014 weer teug moest. Colombia is zo’n geweldig land en het was voor mijn studie dat hij terug naar Engeland is gekomen ipv andersom. Heel leuk om je blog te lezen en in de stemming te komen voor ons komende bezoek aan Colombia!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 november 2016 - 14:53

Dankjewel Rianne, leuk om te horen! En wat leuk dat je ook met een Colombiaan bent! 😀 Ook helemaal niet vervelend om schoonfamilie in Colombia te hebben haha. Is inderdaad zo een fantastisch land! Wanneer gaan jullie terug?

Reply
Rianne Sonneveld 2 november 2016 - 03:15

We gaan dit jaar voor de feestdagen twee en halve week. Het is alweer twee jaar geleden dat we voor het laatst geweest zijn dus we kijken er erg naar uit!

Mocht je ooit in Londen zijn, ik zou je graag een rondleiding geven 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 november 2016 - 12:25

Wat superleuk! Dat is ook zo een leuke periode om Colombia te bezoeken met al die lichtjes en feest. Oww dankjewel ook! Als ik ooit naar Londen ga zal ik zeker aan je denken! Ik ben er geweest jaren geleden en vind het nog steeds één van de leukste steden van Europa!

Reply
Michelle 11 oktober 2016 - 12:50

Wat grappig. Wereld Is zo klein
Kom toevallig op je Blog maar zie nu dat je uit kudelstaart komt. Mijn ouders wonen daar en ik half van de tijd. Super stoer om naar Colombia te zijn geemigreerd. Een bezoekje staat nog op mijn verlanglijstje!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 oktober 2016 - 09:17

Oh wat leuk dat je Kudelstaart kent! 😀 Meestal moet ik helemaal uitleggen waar dat precies ligt haha 😉 Zeker een keer naar Colombia op reis gaan: is echt een supermooi en leuk land! Al mis ik soms de rust van Kudelstaart weleens, Bogotá is best heftig als je uit zo’n klein dorp komt 😛

Reply
Jennifer 2 maart 2016 - 05:41

Ik vind jou zo’n voorbeeld. Stiekem ken ik je verhaal maar half, omdat ik je pas vlak voor ik naar Ghana ging “ontdekte”. Dus ik heb de komende maanden wat te doen geloof ik. Gaat de tijd lekker snel van 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 maart 2016 - 10:07

Haha leuk dat je aan het inhalen bent! 😀 En bedankt voor het compliment. Voor jou komt dé dag ook!

Reply
CarpeDiem 12 februari 2016 - 03:13

Ooh dat is best snel gegaan! Leuk om te lezen.

Reply
Sabine 12 februari 2016 - 09:46

Haha ja klopt! Heb het eigenlijk in een paar maanden besloten én geregeld 😀

Reply
sylvia 11 februari 2016 - 16:10

Heel veel respect voor jou! En blijven bloggen vindt jou posts geweldig!

Reply
Sabine 11 februari 2016 - 22:41

Dankjewel Ik blijf zeker bloggen 🙂

Reply
Birgit Roobol 29 november 2015 - 14:00

Mega gaaf! Ik heb hier zoveel bewondering voor. 🙂

Reply
Sabine 30 november 2015 - 06:51

Dankjewel! 🙂

Reply
Mrs. T. 3 mei 2015 - 07:14

Ik kom hier via Wiebie. Wat een stoer besluit zeg.

Reply
Sabine 3 mei 2015 - 17:58

Wat leuk! Bedankt! Is inderdaad wel wennen maar levert een hoop leuks op gelukkig 🙂

Reply
Thomas Pannenkoek 25 april 2015 - 00:22

Voor zo’n beeld zou ik Vlaanderen ook achter mij laten 🙂

Reply
Sabine 25 april 2015 - 09:46

😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!