Home Miami Een must-see wijk in Miami: het Wynwood Art District
Wynwood Art District in Miami Florida

Een must-see wijk in Miami: het Wynwood Art District

door Sabine
Languages / Talen:

Het Wynwood Art District is tegenwoordig één van de leukste wijken van Miami. Een ware culturele hotspot en een explosie van kleuren. Overal waar je loopt zie je de mooiste muurschilderingen. Een absolute must-see als je in Miami bent en zéker als je van streetart houdt. Lees hier alles over de transformatie die de wijk Wynwood de laatste jaren heeft doorgemaakt en vind een overzicht van musea, evenementen en de mooiste streetart.

 


De transformatie van Wynwood: van industriële wijk tot kunstparadijs


Ooit was de nu bekende wijk Wynwood in Miami een industriële wijk vol met magazijnen en fabrieken. Wynwood stond destijds bekend als minder veilige en verwaarloosde wijk, waar criminaliteit aan de orde van de dag was. Totdat ondernemer Tony Goldman in 2009 het project ‘Wynwood Walls’ in het leven riep.

Goldman was al bekend vanwege zijn inspanningen om verwaarloosde buurten op te knappen door middel van kunst en cultuur. Zo had hij eerder SoHo in New York nieuw leven ingeblazen en nu was Wynwood in Miami aan de buurt. Zijn visie was om de grauwe muren en gebouwen om te toveren tot een creatieve speeltuin voor internationaal erkende straatkunstenaars.

 

En dat is meer dan gelukt. Door de muren en gebouwen te laten beschilderen door straatartiesten veranderde de ooit grauwe wijk in een openluchtmuseum vol kleurrijke muurschilderingen en graffiti.

Al snel trok dit de aandacht van kunstenaars, kunstliefhebbers en toeristen van over de hele wereld. Wynwood Art District, nu dé artistieke wijk van Miami, was geboren.

Inmiddels vind je er meer dan 70 kunstgalerijen, musea en kunstcollecties. En dat aantal blijft groeien. Met recht dé plek in Miami als je van streetart en kunst houdt.

 


Wat te doen en te zien in het Wynwood Art District in Miami?


Het Wynwood Art District was zeker een hoogtepunt van mijn stedentrip Miami en Fort Lauderdale. Je leert er een totaal andere kant van de stad kennen. Wat mij betreft een must-see als je naar Miami gaat.

Wij hebben zo’n 3 uur rondgelopen in Wynwood. En nog niet eens alles gezien. Hier een overzicht van wat er te doen is.

Wynwood Walls

Wynwood Walls was de start van de transformatie van de wijk Wynwood. Inmiddels is dit hét streetart museum van Miami. Een openluchtmuseum welteverstaan, want je loopt in het museum buiten langs de muurschilderingen.

Hoewel wij onze wandeling door de wijk begonnen bij Wynwood Walls, hebben we het museum zelf overgeslagen. Na er een hoop over gelezen te hebben wilde ik graag de wijk zelf ervaren.

Het museum zal echter zeker de moeite waard zijn. De entreekosten voor Wynwood Walls zijn 12 dollar. Op de website lees je alle informatie over het museum. Wil je een rondleiding met een gids langs de muurschilderingen? Dat boek je hier. Wil je op eigen houtje door het museum, maar niet in de rij staan voor een kaartje? Boek hier je online ticket voor Wynwood Walls.

Hier vind je Wynwood Walls op de kaart.

 

Door het Wynwood Art District lopen

Wij waren vooral erg geïnteresseerd in de wijk zelf. De sfeer in de wijk en natuurlijk de muurschilderingen. Ik vond het bijzonder om te zien dat Wynwood nog steeds in ontwikkeling is. Er worden nieuwe panden gebouwd, bestaande gebouwen gerenoveerd en meer muurschilderingen gemaakt.

Als je door de wijk wandelt zie je dat deze wijk ooit heel anders was. Het gedeelte bij Wynwood Walls is heel levendig, met veel restaurants en hippe winkels; als je meer de wijk inloopt wordt het stiller.

Maar waar je ook komt: overal om je heen zie je muurschilderingen. De meest bijzondere creaties op de mooiste plekken. Je kijkt er letterlijk je ogen uit.

Voor de muurschilderingen hoef je dus niet per se naar Wynwood Walls: deze zie je overal. Alle foto’s die je ziet in deze blog zijn gemaakt in de wijk zelf.

Neem er de tijd voor, want hoewel het niet een heel groot gebied is, is er wel ontzettend veel te zien. Het is ook leuk om wat van de hippe winkeltjes binnen te lopen.

Vind je het leuk om meer uitleg te krijgen over de artiesten en het Wynwood Art District? Je kunt met een gids in een golfkarretje de wijk door.

Hier vind je het Wynwood Art District op de kaart.

 

Voetballer Messi op de muur

Hoewel ik na de wedstrijd Nederland Argentinië in 2022 niet zo’n fan meer ben van Messi, is dit toch wel een muurschildering om even te noemen. Streetart op zijn mooist. Hoog op de muur is Messi afgebeeld. Prachtig gedaan en zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij dit specifieke kunstwerk.

Je vind de muurschildering van Messi hier op de kaart.

 

Musea in Wynwood Art District

In het Wynwood Art District vind je vele musea. Je kunt je er makkelijk een dag vermaken. Hier enkele musea op een rijtje.

Paradox Museum Miami

Een interactief museum voor moderne kunst. Leuk voor jong en oud. Een ticket kost 26 dollar per persoon. Op de website vind je alle informatie over het museum. Hier vind je het Paradox Museum op de kaart.

Museum of Graffiti

Naast Wynwood Walls vind je het kleinere Museum of Graffiti. Voor 16 dollar kun je zowel binnen als buiten de meest bijzondere graffiti bewonderen. Er zijn ook regelmatig evenementen in het graffiti museum, en je kunt er zelf op los sprayen als je wilt. Lees daarover hier meer. Je vindt er ook een shop waarin je graffiti en meer kunstartikelen kunt kopen. Hier vind je het Museum of Graffiti op de kaart.

Cerveceria La Tropical

Een brouwerij verstopt in een zijstraat in Wynwood. Cerveceria La Tropical biedt tours door de brouwerij, een restaurant, een grote tuin en evenementen met live muziek in het weekend. Houd je van bier? Neem dan zeker een kijkje. Hier vind je de brouwerij op de kaart.

 

Events in Wynwood

Wil je naar een event in het Wynwood Art District? Veel evenementen vinden plaats in Oasis Wynwood. Hier vind je de evenementenkalender.

Of kijk eens bij Mana Wynwood. Deze evenementen locatie ligt aan de andere kant van Wynwood en heeft ook veel te bieden. Hier vind je hun opkomende evenementen.

 


Wynwood Art District in Miami: praktische informatie


Hoe kom je in het Wynwood Art District?

In Miami is het handig een auto te huren. En ook Wynwood kun je makkelijk bezoeken met de auto. Parkeergarages direct in het Art District zijn erg duur, daarom kozen wij voor deze parkeergarage. Vanaf daar is het ongeveer 15 minuten lopen naar het hart van Wynwood Art District.

Je kunt ook met de metro. Stap dan bijvoorbeeld uit bij Santa Clara Station. Vanaf daar is het ongeveer 40 minuten lopen naar Wynwood Walls.

Wat is er te doen in de buurt?

Aan de achterkant van deze parkeergarage vind je de shopping malls Midtown Miami en Nordstrom Rack. Leuk om te combineren met Wynwood. Twee totaal verschillende wijken zo dicht bij elkaar. Je hebt er naast leuke winkels ook veel eetgelegenheden. Een gezellige wijk.

Eten in Wynwood Art District

Er zijn vele restaurants en bars in het Wynwood Art District. De meeste eettentjes vind je rondom Wynwood Walls. Zoals:

Verblijven in Wynwood Miami

Beide keren dat ik Miami bezocht verbleef ik in Fort Lauderdale. Rustiger en goedkoper. Maar je kunt ook in Wynwood of net daarbuiten verblijven. Sentral Wynwood bijvoorbeeld, midden in de wijk. Of het Arlo Wynwood Miami. Vanaf waar je gratis fietsen kunt meenemen om de wijk te ontdekken. Klik hier voor een overzicht van alle hotels in Wynwood Art District.

 


Wynwood Art District: een must-see in Miami als je van streetart en kunst houdt!


In dit artikel staan affiliate links. Klik hier voor meer informatie.

Lees meer!

Laat een reactie achter

error: Content is protected!