Home Wonen / Recepten / Boeken Zelf vegetarische kaas maken: zó doe je dat!
Zelf vegetarische kaas maken

Zelf vegetarische kaas maken: zó doe je dat!

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Jimmy en ik zijn tegenwoordig helemaal op de doe-het-zelf-toer. Sinds een week hebben we een broodbakmachine die overuren draait, en daarbij kan zelfgemaakte kaas voor op dat heerlijke versgebakken brood natuurlijk niet achterblijven. Bovendien is de meeste kaas helemaal niet vegetarisch terwijl wij dat wel zijn. Dus ook daar wilden we wel eens iets aan doen. Maar zelf kaas maken: dat kan toch helemaal niet? Toch wel, zo blijkt. Jimmy kwam laatst aanzetten met een recept voor vegetarische kaas, gevonden op Internet. En ik moest toegeven: dat zag er wel heel makkelijk uit. Bijna té makkelijk om waar te zijn. Hoog tijd dus om eens te testen of het ook daadwerkelijk zo simpel is. Benieuwd naar of het gelukt is? Lees dan snel verder!

Is kaas vegetarisch?

Kaas: dat is toch vegetarisch? Nee, meestal niet. In kaas zit namelijk stremsel, een product uit de lebmaag van kalveren. Tegenwoordig zijn er in Nederland ook kazen te krijgen waarvoor vegetarisch stremsel is gebruikt, maar het blijft goed zoeken. In Colombia heb ik deze variant nog nooit gezien en als ik het vind is het waarschijnlijk nog duurder dan de gewone kaas al is. Wij eten zelf graag kaas, maar als vegetariërs zouden we hier best iets meer op kunnen letten. Dus heb ik voor dit recept een heel mooie stremsel-vervanger gebruikt.

 

Wat is en doet stremsel precies?

Stremsel is dus een product dat wordt gewonnen uit de lebmaag van geslachte kalveren. Het is een complex van spijsverteringsenzymen dat wordt gebruikt om kaas mee te maken. Voor dit proces wordt stremsel aan melk toegevoegd, waarna de eiwitten zich scheiden van het vocht, ook wel stremmen genoemd. (bron) Hierdoor ontstaat er wrongel (samengeklonterde eiwitten uit de melk die het eerste stadium van de kaas vormen) en wei (een dunne, waterige vloeistof) (bron; bron).

Nu kan kaas ook worden gemaakt met vegetarisch stremsel, daarvoor zijn twee opties (bron):

  1. Door stremsel na te maken uit een schimmel;
  2. Door stremsel door middel van genetische modificatie na te maken uit een schimmel of gist.

Maar er is nog een optie om kaas vegetarisch te maken, met een middel dat stremsel perfect nabootst: citroen (of een ander zuur middel, zoals yoghurt of karnemelk).

Wat heb je nodig?

Het enige dat je nodig hebt is:

  • 2 liter volle melk
  • 1 citroen
  • een vergiet
  • een schone theedoek

 

En mocht je je afvragen wat je op de foto ziet: in Colombia komt de melk in zakken in plaats van in pakken. Ikzelf heb maar 1,8 liter volle melk gebruikt, daar één zak melk 900 ml. bevat. Dat leek me wat makkelijker en werkte prima.

Zo maak je zelf vegetarische kaas

1. Doe de melk in een grote pan en breng langzaam aan de kook. Ondertussen pers je de citroen uit.

2. Zodra de melk kookt haal je de pan van het vuur en roer je er beetje bij beetje de citroensap door. Tussen de scheutjes citroensap zet je het vuur weer aan om het even te laten koken.

3. Je kunt ook kruiden of specerijen aan de kaas toevoegen (zoals oregano, basilicum of komijn). Als je dat wilt, dan moet je dat nu doen.

4. Blijf eventjes doorroeren en laat het mengsel vervolgens 10 minuten staan.

Dit is het moment waarop de melk gaat stremmen en de eiwitten zich scheiden van het vocht.

 

5. Terwijl je wacht zet je de vergiet klaar en leg je daar de schone theedoek in.

6. Na 10 minuten giet je het mengsel in de theedoek in de vergiet.

7. Nu moet je al het vocht eruit persen (pas op het is heet!). Dit kun je doen door er iets zwaars op te leggen zodat het goed samengeperst wordt. Alles kan hiervoor werken, zoals een zware kan, een steen, of een pot gevuld met van alles.

8. Laat de kaas met het gewicht erop in de theedoek zo’n 2 tot 3 uur staan (kan binnen of buiten de koelkast).

9. De kaas is klaar! Open het doek en haal je kaas eruit.

Met de hele voorbereiding t/m punt 7 ben ik niet langer dan 15 á 20 minuten bezig geweest.

Dit recept komt trouwens van de geneeskrachtige keuken, waar je nog veel meer fijne recepten kunt vinden. En wil je een voorbeeld van dit proces, kijk dan eens dit zeer duidelijke filmpje:

 

Wat doe je met je zelfgemaakte kaas?

Als je bovenstaand recept volgt, dan krijg je paneer, een witte Indiase basiskaas. Deze 100% vegetarische kaas lijkt niet op traditionele Hollandse kaas, maar meer op mozzarella. Alleen dan wat steviger. De basiskaas heeft niet zoveel smaak, het is gewoon lekker fris. Ideaal dus om met kruiden en specerijen de smaak te creëren die je wilt. Je kunt paneer niet smelten, wat voor- en nadelen heeft. Zo krijg je er geen gesmolten kaas van op een zelfgemaakte pizza, maar kun je het wel heel makkelijk bakken en door allerlei warme gerechten doen. Ook is het leuk voor een vegetarische barbecue en lekker door salades. Eigenlijk kun je er dus alle kanten mee op. Zelf heb ik het door de salade gedaan en op ons zelfgemaakte brood ‘gesmeerd’, met oregano en peper eroverheen. Het smaakte niet alleen ontzettend lekker, het rook ook heerlijk! Een beetje zoals verse kruidenkaas. De zout die op het oorspronkelijke recept staat heb ik er trouwens niet overheen gedaan, ook ideaal voor een zoutarm dieet dus.

 

Is de missie geslaagd?

Absoluut! Ik vond het ook best wel cool om gewoon een zelfgemaakte kaas in de koelkast te hebben. Als je bezoek krijgt is dit echt een hit! De kaas was bovendien heerlijk, Jimmy kreeg er maar geen genoeg van. Het is vegetarisch, lekker, goedkoop, ontzettend makkelijk en je weet precies wat je eet. Aangezien de kaas na twee dagen alweer op was ga ik morgen weer nieuwe maken. Zo kan ik blijven oefenen en de kaas nog iets steviger krijgen. Deze keer ga ik er ook kruiden doorheen doen, eens kijken hoe dat smaakt. Zo wissel ik steeds af en ga ik de komende weken een aantal kazen maken. De taken bij ons thuis zijn nu ook mooi verdeeld: Jimmy bakt het brood, ik maak de kaas. Uiteraard komt er een foto-update (misschien in de terugblik op mei) van alle kazen die ik ga maken!

 


Eet smakelijk!


 

Lees meer!

59 reacties

Taimoennisa Nazir 31 mei 2018 - 09:50

Goedemiddag,
Wij wonen sinds 2006 in Suriname en gezien het vrij moeilijk is met kaas soorten wil ik zelf morserella maken. Papier hebij ik gemaakt en het ging prima.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:36

Leuk!

Reply
Ima van Bergen 2 april 2018 - 05:45

Dankjewel voor deze info! Ik ga er meteen mee aan de slag! En trouwens wist je dat wij in Nederland zo’n 40 jaar geleden ook melk in plastic zakken hadden? enne ik heb nog wel een tip voor mensen met een glutenintollerantie: brood bakken van havermout, want daar zitten geen gluten in. Ik bak het zelf ook en het smaakt echt lekker! 250 gram havermoutvlokken, hierop giet je 400ml water, een ei een scheutje olijfolie en wat zout. Hier bovenop doe je 200 gram Havermeel, 2 volle theelepels ongeraffineerde suiker en 7gram gedroogde gist. Je zet de broodbakmachine op de stand voor een brood van 800 gram en bakken maar. Ikzelf snijd het brood als het klaar is in sneetjes en vries het in, zo heb ik elke dag een lekker ‘vers’ sneetje brood. Succes met je blog Sabine! Erg leuk! Warme groet Ima

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 mei 2018 - 16:07

Dankjewel voor de goede tips Ima, klinkt zo lekker! Mijn man doet ook vaak havermout dor het brood, maar niet helemaal van havermout. Ben benieuwd!

Reply
whitley 21 juni 2016 - 11:21

Dit is echt ge-ni-aal!! Had nooit gedacht dat dit kon haha. Ook wist ik niet dat kaas soms zo wordt gemaakt, en dat schrikt wel af ( ben niet vegetarisch maar alsnog… ) HEEL erg bedankt voor dit delen, ik ga nu zelf ook maar eens aan de slag om kazen te maken!

xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juni 2016 - 11:42

Haha dankjewel! En heel graag gedaan 😀 Ik heb sindsdien geen gewone kaas meer gekocht, we maken alles zelf. Als je het wat minder lang laat staan heb je smeerkaas! Superhandig voor op brood 🙂 Succes! xx

Reply
wilma 9 juni 2016 - 15:23

ga dit ook eens proberen! Brood bakken doen we al, bruin en af en toe wit, kruidenbrood enz. Heerlijk. Ben benieuwd wat manlief zegt, want hij moet het al zuur verdienen zegt ie en dan ook zuur eten? Nee dat gaat niet. Maar met komijn erdoor zal dat vast lukken.
Je kunt het ook wel makkelijk met een kasschaaf doen?
Hier verbuigen ze de kaasschaaf, want een dikkere plak is veeeeel lekkerder. Hoe komt die kaas zo gauw op?
Hier is kaas onbetaalbaar, tenminste de Hollandse!!
Groet, Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juni 2016 - 18:42

Leuk! Moet je zeker doen! Ik kan het niet doen met de kaasschaaf, maar misschien als je er meer gewicht op doet en het in de koelkast laat harden dat het wel kan. Het is bij mij ook wel twijfelachtig hoor, misschien dat het net gaat maar niet goed. Maar je kunt de kaas wel harder maken nog. Haha ja onze kaasschaaf snijdt ook dikke plakken 😉 Sinds we geen kaas meer kopen besparen we wel enorm veel geld trouwens! Hier ook hartstikke duur 🙂 Groetjes!

Reply
Jaixy 19 mei 2016 - 13:55

En ik maar denken dat kaas maken zo moeilijk is….
Jammer dat ik niet van kaas houd….

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 14:26

Ja zo makkelijk! Maar het is geen echte Hollandse kaas, misschien vind je deze daarom wel lekker 🙂 Tenzij het de textuur is, dan ga je deze ook niet lekker vinden haha

Reply
Roos 18 mei 2016 - 09:50

Oohh wat geinig! Is paneer een soort feta? Het lijkt daar wel wat op namelijk.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:29

Ja super leuk! Het lijkt op feta, maar is het niet echt. Misschien dat je de smaak van feta ongeveer krijgt als je er veel zout bij doet. Want feta is best wel zout. Heel lekker ook trouwens.

Reply
Yvonne 17 mei 2016 - 12:54

Jaaaa! Zo doen wij dat al jaren. Als we een recept maken met Indiase paneer erin. Deze kaas is nl perfect daarvoor. En erg lekker!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:17

Wat leuk dat je dat ook doet!! Ik heb het inmiddels al door zoveel recepten gedaan en op brood. Echt blij dat ik het heb gevonden dit recept!

Reply
denise 17 mei 2016 - 11:55

Wat leuk om te zien hoe je zoiets kunt maken!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:16

Ja echt vond ik ook leuk om te ontdekken!

Reply
Billy 17 mei 2016 - 08:54

ik ga passen voor dit, lijkt me toch wel te omslachtig

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:16

Ja in de winkel kopen is makkelijker… maar dit is vers en lekker! 😀

Reply
Anna 17 mei 2016 - 01:33

Wat leuk om zelf kaas te maken! En zelf brood bakken, jaaa! Daar wil ik me ook altijd al eens aan wagen. Heerlijk! Ik wist trouwens helemaal niet dat kaas niet vegetarisch is, wow! Wat erg eigenlijk dat daar niet voor gezorgd wordt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:15

Ja superleuk! En vooral heel lekker 😀 Ja kaas is niet vegetarisch wat best wel makkelijk wél vegetarisch te maken is. Waarschijnlijk te veel werk ofzo voor de industrie. Jammer is dat..

Reply
Gerlinde 16 mei 2016 - 14:50

Lekker! Heb het zelf ook wel eens gemaakt, lang geleden. Krijg gelijk weer zin om het te gaan maken 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:13

Ha leuk dat je het ook hebt gemaakt! Ik had echt eerst geen idee dat dit zo makkelijk was. Maar wel dus!

Reply
Kelly 16 mei 2016 - 12:32

Wat leuk om zelf te doen! Ik ben zelf geen kaas-eter, maar het ziet er leuk uit.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:11

Ja echt leuk! Ook heel lekker. Heb het maandag weer gemaakt met oregano erdoor. Ook heel lekker!

Reply
Anne-Sterre 16 mei 2016 - 08:40

Wauw, wat simpel!! Wil ik zeker een keer zelf gaan proberen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:09

Ja super simpel! Stond er zelf ook van te kijken. Ik vind het ook leuk om te doen trouwens. Zeker een keer proberen!

Reply
Natasja 16 mei 2016 - 06:08

Wat leuk dat je het deelt. Mijn zoon heeft vroeger ook eens kaas gemaakt op school. Geen vegetarische hoor.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:08

🙂 Leuk dat je zoon ook kaas heeft gemaakt! Het is onwijs makkelijk, had echt geen idee dat zure dingen die doen met melk..

Reply
gerhilde maakt 16 mei 2016 - 05:13

Wat interessant! Ik dacht dat dat een enorm werk zou zijn, maar dat valt dan blijkbaar toch wel mee. Melk in zakken, daar had ik nog nooit van gehoord. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:08

Dat dacht ik dus ook! Maar het is zo makkelijk! Ja melk in zakken is inderdaad wel apart, al ben ik er nu wel aan gewend 🙂

Reply
Rob Alberts 16 mei 2016 - 04:59

Leuk!

Melk uit zakken vind ik ook wel apart.

Vrolijke groet,

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:06

Haha ja dat vond ik eerst ook, maar ben er nu aan gewend. Is ook best wel makkelijk moet ik zeggen.

Reply
Nesrin 16 mei 2016 - 04:43

Oh wat leuk dat je dit deelt! Ik zou dit graag een keer willen maken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:05

Is leuk om te doen én lekker! 😀

Reply
Marion 16 mei 2016 - 04:17

Ja, ik heb ook een keer zelf kaas gemaakt en het was best lekker inderdaad. Nu drink ik geen melk meer, maar het is echt een aanrader om eens te proberen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 09:04

Leuk dat je het ook hebt gemaakt! Jimmy vroeg ook al of het met plantaardige melk kan, maar volgens mij niet…

Reply
Els 16 mei 2016 - 03:49

Nou ja, het moet niet gekker worden met jullie. Ik kom het een keer hoogstpersoonlijk proeven!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 08:58

Haha ja eind dit jaar! Of je kunt het natuurlijk ook eerst zelf proberen! 😀

Reply
Jennifer 16 mei 2016 - 03:18

Haha zo cool! Melk in zakken vind ik echt hilarisch (net als water ;))

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 08:52

Haha ja water! Ik dronk in Ghana altijd uit van die vierkante zakjes. Toen ik dat voor het eerst zag vond ik die Ghanezen maar vreemd hahaha. Nu is het zo normaal 😀

Reply
Sas 16 mei 2016 - 02:53

Nog nooit van gehoord, maar het ziet er overheerlijk uit!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 08:52

Ja superlekker! We genieten er erg van. Ook lekker met honing trouwens 🙂

Reply
Thea de Vries 16 mei 2016 - 02:45

Zo hee keukenprins en -prinses, dat hebben jullie goed voor elkaar. Leuk om te weten hoe makkelijk het is. Ik kan me voorstellen dat je een broodbakmachine hebt aangeschaft Sabine, wat zal dat heerlijk zijn voor je.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 08:51

Haha ja he 😀 Die broodbakmachine is echt geweldig. Sindsdien hebben we geen brood meer gekocht!

Reply
Myriam 16 mei 2016 - 02:43

Vegetarische kaas, ik wist niet dat kaas niet vegetarisch was…..OMG;)

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 08:50

Haha ja mijn ouders stonden ook met hun oren te klapperen 😉

Reply
Debby 16 mei 2016 - 02:34

Haha die zakken, herkenbaar. Zou dit ook kunnen met plantaardige melk?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 08:49

Haha ja dat is in veel van dit soort landen zo volgens mij. Jimmy zei ook: kan het niet plantaardig? Ik kan het me bijna niet voorstellen… Ik heb inmiddels wel wat recepten van iemand gekregen voor notenkaas (veganistisch). Als je die wil laat maar even weten!

Reply
Vetexbart 16 mei 2016 - 02:08

Veggie kaas? Nog nooit van gehoord! 🙂 Maar eigenlijk lijkt het helemaal niet zo moeilijk om te maken…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 08:48

Haha nee is heel makkelijk! Zeker eens proberen op een regenachtige dag 😉

Reply
yvonne 16 mei 2016 - 01:41

Niet gedacht dat het zo simpel zou zijn. Is dit ook de kaas die ze daar in de chocolademelk doen? Ben benieuwd of je ook nog een recept tegenkomt met iets dat in de buurt komt van Goudse kaas.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 08:48

Kijk, je hebt me op een heel goed idee gebracht! Ik ga dat eens testen om dit in de chocolademelk te doen, en dan komt het op de blog. De kaas heeft zonder kruiden weinig smaak, dus ik denk dat het ideaal is voor in de chocolademelk! Als ik een recept tegenkom voor Goudse kaas laat ik het meteen weten 🙂 Maar ik denk dat dat proces wel wat lastiger is om thuis te doen. Al zou je denken dat het toch wel moet kunnen…

Reply
yvonne 19 mei 2016 - 22:01

ik ben benieuwd!

Reply
sunny mama 16 mei 2016 - 01:27

Hier kan ik ook helemaal enthousiast van worden! Ik ga je recept bewaren, want ik wil dit binnenkort gaan proberen. Lijkt trouwens een beetje op de receptuur voor mascarpone. Dat wil ik ook nog een keertje gaan proberen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 08:46

Leuk!! Ik heb geen idee hoe je mascarpone maakt, maar nu ben ik wel nieuwsgierig 🙂

Reply
Morgaine 16 mei 2016 - 00:39

Gaaf zo, maar ja ik eet bijna geen kaas en zo wel, dan is het omdat ik trek heb in tosti’s en dit kun je dus niet op een tosti doen begrijp ik al.

Wel heel fijn dat het zo makkelijk is zo klinkt het ook, wie weet ga ik het wel een keer proberen van de zomer, voor inderdaad in de salades, klinkt en ziet eruit als feta 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 08:46

Haha nee precies deze kaas gaat niet op tosti´s. Of nouja, het kán wel, maar het blijft gewoon hard haha. Het ziet eruit als feta maar zo smaakt het echt helemaal niet hoor. Misschien als je er heel veel zout doorheen doet 😛 x

Reply
Thomas Pannenkoek 16 mei 2016 - 00:24

Als ik een duif een kwartier boven mijn boterham hou, krijg ik hetzelfde resultaat 🙂 !
Of, ernstig nu, lijkt me heerlijk, maar nogal veel werk…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 mei 2016 - 08:45

Het is echt heel lekker, en juist zo weinig werk! Je hoeft alleen maar te wachten totdat het klaar is 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!