Mijn mailbox zit regelmatig vol met vragen over rondreizen in Colombia. Ook wonen en werken in dit Zuid-Amerikaanse land is populair en roept vragen op. Vaak dezelfde vragen, met hier en daar een creatieve uitspatting. Tijd dus om de meest gestelde vragen eens op papier te zetten. Zo kun je gemakkelijk het antwoord vinden en kan ik gemakkelijk hiernaar verwijzen zonder elke keer hele teksten te moeten typen. Wel zo handig. Wonen of reizen in Colombia? Check de FAQ!
1. Ik wil in *maand* naar Colombia, heb ik dan goed weer?
Als ik een euro zou krijgen voor elke keer dat ik deze vraag in mijn mail krijg, dan zou ik nu hartstikke rijk zijn. Het antwoord is heel simpel. A: lees nog eens dit artikel over het klimaat in Colombia goed door. En B: dit is gewoon echt niet te voorspellen. In het regenseizoen kan ook de zon schijnen en in het droogseizoen kan het ook regenen. Zeker in de laatste jaren, omdat de seizoenen steeds minder afgebakend zijn dan ‘vroeger’. Daarnaast hangt het er maar net vanaf waar in Colombia je bent. Deze vraag in een Facebook-groep voor reizigers stellen heeft dus ook geen zin, want dan krijg je allemaal antwoorden van mensen die één keer in die betreffende maand in Colombia zijn geweest.
Zo hoor ik weleens dat het in Bogotá alleen maar regent, wat gewoon echt niet waar is. Die persoon heeft dan net pech gehad. Of dat in Cartagena altijd de zon schijnt. Ook niet waar helaas. Zelfs in de woestijn kan het regenen. Ik woon hier al ruim 8 jaar en echt: geen jaar (en plek) is hetzelfde.
Het beste antwoord is:
- Voor de beste kans op mooi weer moet je tussen medio december en februari in Colombia zijn, dit zijn de officiële droog seizoenen, maar tegenwoordig is het niet meer zo zwart wit. Ook in deze maanden kan het dus regenen.
- Daarnaast ga je in die hoogseizoenen wel last hebben van massatoerisme;
- Colombia is geen land waar altijd de zon schijnt, gewoon gaan wanneer je wilt en hopen op mooi weer. Je kunt dus het hele jaar door naar Colombia reizen. Wil je 3 weken gegarandeerd zon? Zoek dan een andere bestemming;
- Colombia is zo groot dat het altijd wel ergens regent en er altijd wel ergens zon is, het klimaat is nergens hetzelfde. Mocht je op een plek zijn met slecht weer, dan vlieg je naar de andere kant van het land voor mooier weer. Bijvoorbeeld.
Kan ik ook in het regenseizoen door Colombia reizen?
Is dan vaak de volgende vraag. Ja hoor! Het regenseizoen betekent dat het meer regent, maar ook dat hangt af van de plek en van het jaar. Er zijn jaren dat er echt wel hevige regenval is met overstromingen en dergelijke, terwijl het regenseizoen in andere jaren wel meevalt. Als je van plan bent om in de bergen te gaan hiken tijdens het regenseizoen (of eigenlijk in elke maand buiten december en januari) is het wel handig om goede wandelschoenen, een regenjasje en een sneldrogende broek mee te nemen. Tot je enkels in de modder is geen uitzondering.
En in juli en augustus?
Vaak wordt deze vraag helemaal uitgediept. Ja in juli en augustus kun je ook prima door Colombia reizen. Het hele jaar eigenlijk. Juli en augustus zijn geen droge periode, maar ook geen regenseizoen. Je moet dus een beetje mazzel hebben met het weer. Wat betreft toerisme vind ik dit overigens persoonlijk niet de prettigste periode. Lees daarover hier meer.
Als het regent regent het dan de hele dag?
Nee, meestal niet. Kan wel, als je pech hebt. Maar meestal zijn het buien. Eén of een paar keer per dag. De kans dat je de hele dag door regen hebt is niet heel groot.
2. Wat voor kleding moet ik inpakken voor een reis door Colombia?
Colombia is na Brazilië het meest biodiverse land ter wereld. Dat betekent onder andere dat zo’n beetje alle ecosystemen voorkomen in Colombia. En daarmee samenhangend bijna alle soorten klimaten. Zo kun je in Colombia zowel bibberen in de sneeuw als wegsmelten in de woestijn, en alles wat daar tussen zit. Mensen die beweren dat Colombia een warm land is waar het het hele jaar door 30 graden is, zijn hier duidelijk nog nooit geweest.
Waar ga je reizen?
Wat je mee moet nemen hangt er dus vanaf waar in Colombia je gaat reizen. Blijf je op de standaard toeristische route (Bogotá, Salento, Medellín, Cartagena en Tayrona), dan heb je vooral kleding nodig voor warm tot heet weer. Alleen in Bogotá (en Salento in de nacht en afhankelijk per maand) heb je een jas, lange broek en een warme trui nodig.
Ben je echter van plan om hikes te gaan maken door páramo of zelfs naar de sneeuw, dan heb je goede wandelschoenen, warme kleding en regenkleding nodig.
Ga je naar de Amazone, dan kun je klam weer verwachten, dus dan is lichte kleding die snel droogt een aanrader.
Wil je bijvoorbeeld Pasto en Las Lajas bezoeken, dan kun je een Bogotaans klimaat verwachten. Dus lange broek en jas.
Of misschien ga je wel de omgeving van Bogotá ontdekken. Deze reisroute buiten de gebaande paden bijvoorbeeld gaat door het departement Cundinamarca. Waarin ik zelf woon. Je begint in 35 graden en eindigt bij 16 a 20 graden (en 10 graden in de nacht). Of andersom.
Kleding en veiligheid
Voordat je naar Colombia vertrekt kan het dus zinvol zijn om eerst te bedenken waar je naartoe wilt. Vergeet ook niet het veiligheidsaspect: met korte broek en slippers in Bogotá rondlopen is niet alleen vrij koud, maar ook erg ongepast. Waardoor je enorm opvalt als toerist en dus makkelijk te vinden bent voor zakkenrollers en andere criminelen. Hetzelfde geldt voor alle hooggelegen regio’s, waar het fris is en niemand in een korte broek loopt.
3. Kun je ook Engels spreken of is Spaans leren een must?
Colombia is een Spaanstalig land waar weinig Engels wordt gesproken. Het aantal mensen dat Engels spreekt neemt de laatste jaren wel toe, met name onder jongeren en mensen die in het toerisme werken. Dat betekent niet dat je overal maar terecht kunt met Engels. Ook in het toerisme kun je heel vaak nog steeds niet met Engels uit de voeten.
Persoonlijk vind ik het altijd leuk om met lokale bevolking te kunnen spreken als ik op reis ga. Zo leer je het land en de mensen beter kennen, gaat reizen een stuk makkelijker, maakt het reizen ook leuker en kun je er nog contacten aan overhouden ook.
Wie spreekt er Engels in Colombia?
Om in Colombia met de lokale bevolking te kunnen spreken heb je wel echt kennis van de Spaanse taal nodig. Zoals gezegd zijn er steeds meer mensen die een beetje Engels spreken, maar nog steeds beperkt en vaak ook niet in een mate dat je alles in het Engels kunt bespreken.
De mensen die Engels spreken zijn vaak bijvoorbeeld gidsen op een tour of eigenaars van een hotel. Als je gaat reizen met de bus hoef je geen Engelssprekende buschauffeur te verwachten. Hetzelfde geldt voor andere dingen: in een willekeurig restaurant, in veel winkels, zeker buiten de gebaande paden en in dorpjes spreekt men geen tot zeer beperkt Engels. En stel dat je aangifte wilt doen bij de politie mocht je beroofd worden, of als je een arts nodig hebt, dan is dat zonder Spaans wel een uitdaging. Er zijn Engelssprekende artsen, maar daar moet je wel naar op zoek.
Taal en veiligheid
Dan de veiligheid. Je kunt je vast voorstellen dat als je weinig Spaans spreekt de taxichauffeur je gemakkelijk kan oplichten. Ook in andere situaties kan het een stuk veiliger zijn om wat Spaans te spreken.
Kortom: je kunt prima zonder Spaans door Colombia reizen, maar verwacht niet te veel van het Engels van de Colombianen. Wat kennis van de Spaanse taal maakt het simpelweg stukken makkelijker, leuker en veiliger om door Colombia te reizen.
Wat is je doel?
Is het je doel om (in een hoog tempo) alle highlights af te werken, vooral met andere backpackers om te gaan en in backpackers hostels te verblijven op de meest toeristische plekken? Dan kom je er wel met wat basis Engels en handen en voeten werk. Wil je het land echt leren kennen, met de lokale bevolking kunnen communiceren en buiten de gebaande paden reizen? Dan is kennis van de Spaanse taal echt aan te raden.
4. Ik wil graag naar Colombia, maar mijn ouders zeggen dat het heel gevaarlijk is met veel drugs en criminaliteit. Is dat zo?
En deze vraag krijg ik ook andersom gesteld: mijn kind wil naar Colombia, maar ik ben bang dat hem/haar iets overkomt. Ik begrijp de angst, zeker omdat Colombia helaas nog steeds regelmatig negatief in het nieuws komt. Sterker nog: als hier honderden mensen vermist raken of overlijden bij demonstraties en er een complete crisis is wordt er geen letter over geschreven in het Nederlandse nieuws, maar als er weer een paar duizend kilo cocaïne uit Colombia ergens is opgedoken staan de kranten er meteen vol mee.
Het nieuws toont nu eenmaal de meest heftige en sensationele berichten waar mensen naar willen kijken. Zeggen dat het zo goed gaat in Colombia of dat er wat protesten zijn levert niet het gewenste aantal lezers op. Je wordt dus gefopt waar je bij staat.
Niet heilig
Betekent niet dat er niks aan de hand is in Colombia. Er is politieke instabiliteit, Colombia is één van de landen met de meeste vluchtelingen en ontheemden ter wereld, ook staat Colombia bovenaan de lijst cocaïne producenten, is er (zware) criminaliteit in de grote steden, worden er jaarlijks nog steeds honderden activisten voor milieu en mensenrechten vermoord en zijn er nog steeds guerrilla’s actief. Ook overvallen op bussen komen nog steeds regelmatig voor, iets meer nu met de pandemie. Soms krijgen toeristen daarmee te maken.
Colombia is echter ook een enorm land. Met 50 miljoen inwoners en een afmeting van 27 keer groter dan Nederland kun je je voorstellen dat die problemen niet op elke vierkante meter plaatsvinden. De kans dat je te maken krijgt met een overval of andere criminaliteit is niet zo groot, als je het tenminste niet opzoekt en onnodig risico’s neemt. In Colombia noemen ze dat: geen papaya geven. Lees hier alles over de grootste risico’s van reizen door Colombia.
Belangrijk is om:
- niet naar rode gebieden te gaan;
- bij twijfel altijd in je hotel te vragen of iets veilig is;
- niet te denken dat er geen gevaar is omdat andere reizigers zeggen dat het superveilig is omdat hen niks is overkomen;
- never nooit een cocaïne plantage te bezoeken;
- nooit cocaïne of andere drugs te kopen en te gebruiken;
- geen dingen te doen die je in Nederland ook niet zou doen;
- je goed in te lezen over de veiligheidssituatie en de veiligheidsadviezen in acht nemen;
- vragen naar de situatie in je hotel en aan de locals op de bestemming waar je bent.
De eerste 6 in dit rijtje zijn extreem makkelijk om niet te doen, de uitdaging zit ‘m in die laatste. Colombia is nu simpelweg geen Nederland waar je ook in Amsterdam gewoon kunt bellen op straat. Kan ook in Bogotá, de gevolgen kunnen dan alleen wat anders uitpakken. Door de Coronacrisis is de onveiligheid helaas toegenomen, ook op toeristische plekken en buiten de grote steden. Alleen niet overal in het land. Daarover lees je meer in de link hierboven. Lees je goed in, houd je aan de veiligheidsadviezen en geniet vooral van dit prachtige land.
5. Is het veilig om alleen te reizen door Colombia?
Ja, het is veilig om alleen door Colombia te reizen. Neem alle adviezen in de vorige paragraaf in acht.
6. Wat is de beste reisroute Colombia voor 3 of 4 weken?
Tja, hoeveel blogs er wel niet zijn geschreven die zeggen de allerbeste reisroute Colombia voor je te hebben. Helaas: de beste reisroute bestaat niet. Ten eerste maken de meeste reizigers (en dus ook reisbloggers) precies hetzelfde rondje, dus niks nieuws en vooral de toeristische bestemmingen. Ten tweede hangt dit helemaal af van je eigen wensen. En ten derde is Colombia zo enorm groot dat de meeste toeristen geen idee hebben wat er eigenlijk allemaal te zien is. Wist je bijvoorbeeld dat je in Colombia ook op safari kunt en een paar dagen later met beiden voeten in de sneeuw kunt staan?
Waar ben je naar op zoek?
Je eigen wensen zijn natuurlijk ook nogal van belang hierin. De één houdt van strandvakanties, de ander wil gewoon in een paar weken de highlighs van Colombia zien en weer een ander geeft juist de voorkeur aan reizen buiten de gebaande paden.
Reisroutes langs de highlighs in Colombia
Hier heb ik 16 reisroutes Colombia van diverse reisbloggers voor je op een rijtje gezet. Welke voor jou de beste is mag je helemaal zelf bepalen. Ik heb er wel enkele uitgelicht die een heel mooie route beschrijven, misschien heb je daar iets aan.
Buiten de gebaande paden
Wil je juist de onbekende plekken van Colombia zien en het echte Colombia leren kennen zonder massatoerisme? Dan heb je aan die 16 reisroutes vrij weinig. Kijk eens bij deze reisroute van Bogotá naar Honda en deze van Villa de Leyva naar Barichara voor mooie routes buiten de gebaande paden. En hier vind je alle bestemmingen off the beaten track in Colombia. Doe er je voordeel mee.
7. Ik heb maar 2 weken de tijd, is dat genoeg voor een rondreis door Colombia?
Zoals eerder in dit artikel genoemd is Colombia 27 keer groter dan Nederland. Als je over de weg 300 kilometer met de auto of bus gaat reizen doe je daar met gemak 8 a 10 uur over. Dus nee, 2 weken is niet genoeg voor een rondreis door Colombia. Het kán wel, maar dan moet je in sneltreinvaart het land door en alleen een paar highlights bezoeken. Als je dat leuk vindt dan kun je best in 2 weken wat van Colombia zien.
Hoe lang heb je nodig?
Om een beetje relaxt te kunnen reizen, het land te leren kennen en om ook nog iets anders dan de toeristische bestemmingen te zien heb je minstens 4 a 5 weken nodig en bij voorkeur meer. In Colombia kun je prima 2 a 3 maanden zoet zijn.
Dit kan wel in 2 weken
In 2 weken tijd kun je wel een gedeelte van Colombia zien. Zoals alleen de noordkust, alleen Medellín en omgeving of alleen Cundinamarca. Deze reisroutes passen (afzonderlijk) bijvoorbeeld prima in 2 weken.
Dat klinkt misschien gek, naar Colombia gaan en alleen één regio bezoeken, maar is eigenlijk heel normaal. Als je op reis gaat naar de VS of naar Canada bezoek je ook niet het hele land. De meeste reizigers doen bijvoorbeeld Californië en komen later terug voor de oostkust. In Canada hetzelfde: meestal bezoeken reizigers of Oost of West-Canada.
Dat kan natuurlijk ook in Colombia, daar is het land groot genoeg voor. En echt: het is geen straf om nog eens terug te komen voor meer. Zo leer je het land ook nog stukken beter kennen. Is je doel zoveel mogelijk landen in de wereld te zien en heb je weinig tijd? Dan moet je genoegen nemen met slechts een indruk van een paar plekken in het land.
8. Kun in Colombia water uit de kraan drinken?
Dat hangt er vanaf waar je bent. Ikzelf drink water uit de kraan in Colombia. Maar niet overal. In Bogotá bijvoorbeeld kun je prima water uit de kraan drinken, maar toch zou ik dit niet aanraden als het gaat om een kraan in een heel oud gebouw. De kans dat de boel daar goed schoongehouden wordt is kleiner.
Ook in dorpjes, zoals Sopó, waar ik 4 jaar lang woonde, kun je water uit de kraan drinken. Het gebeurt echter weleens dat er vies water uit de kraan komt door een storing ergens, dan kook ik het water vooraf. Veel inwoners hebben ook een waterfilter op de kraan zitten.
Alle keren dat mijn ouders op bezoek waren hebben zij bij mij thuis water uit de kraan gedronken.
In de grote steden
Over het algemeen kun je in Colombia water uit de kraan drinken in de 5 grote steden: Bogotá, Cali, Barranquilla, Medellín en Bucaramanga. Ikzelf drink in Bogotá ook het water uit de kraan. Ook in de hoger gelegen gebieden is het vaak geen probleem om water uit de kraan te drinken, maar nogmaals: het hangt er een beetje vanaf waar precies je bent en in wat voor huis of gebouw die kraan is.
In de hete gebieden is het meer oppassen. In Cartagena en Montería bijvoorbeeld drinkt zelfs de lokale bevolking geen water uit de kraan.
Bij twijfel vragen
Twijfel je? Vraag dan in je hotel of het veilig is om het water uit de kraan te drinken. Ze zullen daarop eerlijk antwoorden. Sommige hotels en hostels hebben waterfilters of tonnen met drinkwater.
Je kunt ook een waterfilter meenemen. Als ik op reis ga (ook binnen Colombia naar hete gebieden), neem ik altijd mijn waterfilter van Water-To-Go mee.
9. Ik ben zwanger, kan ik dan zonder zorgen door Colombia reizen?
Een vraag die ik regelmatig krijg. Colombia is een tropisch land waar ook tropische ziektes voorkomen, waarvan de meest bekende diverse muggenziektes zoals Zika en Malaria. Daarnaast liggen er ook voedselvergiftiging of andere infecties op de loer. Zeker in warme gebieden. Tropische ziektes zijn al een risico voor als je niet zwanger bent, laat staan voor als je wel een kindje verwacht of zwanger wilt worden. Daarnaast zijn de medische voorzieningen ook niet overal even goed. Als je iets overkomt en je hebt acute zorg nodig, maar je bent ergens ver weg van een grote stad waar die zorg is, dan wordt het heel lastig.
Als je zwanger bent en je geen risico wilt lopen kun je beter niet door Colombia gaan reizen. Ben je zwanger geworden nadat je de vlucht al hebt geboekt of wil je wel op reis gaan tijdens je zwangerschap, lees je dan goed in voordat je gaat.
Verklein de kans op ziektes
Om zo veel mogelijk de kans op tropische ziektes, muggenbeten en infecties te verkleinen is het verstandig om in hoger geleden gebieden te blijven. Ook weer niet zo hoog dat je er hoogteziekte van krijgt, maar zo rond de 2100 meter hoogte. Dat betekent dan wel dat je populaire bestemmingen, zoals Tayrona en Cartagena, moet overslaan. Gelukkig is het Colombia boven de 2100 meter ook hartstikke leuk. Volg bijvoorbeeld deze reisroute en haal Honda er vanaf. Ook Villa de Leyva en Lago de Tota zijn prima te bezoeken. Net als Pasto en omgeving en het koffiegebied.
Ben je zwanger en ga je toch naar lager gelegen gebieden, dan neem je een extra risico.
Bereid je goed voor en raadpleeg een arts
Zoek vooraf uit wat je verzekering vergoedt en bekijk waar goede ziekenhuizen te vinden zijn op je reisroute. Zorg ook dat je de juiste vaccinaties hebt en bezoek vooraf een tropendokter voor meer advies.
Als je zwanger bent en naar een tropisch land op vakantie wilt is het altijd een goed idee om vooraf je arts een bezoekje te brengen. Deze kan je adviseren en je vertellen waar je rekening mee moet houden. Ook kan de arts je zeggen in welke maanden van je zwangerschap de beste maanden zijn om op reis te gaan. Heb je een zwangerschap met risicofactoren (zoals eerder een miskraam of pre-eclampsie) raadpleeg dan sowieso vooraf een arts, deze zal je wellicht afraden naar Zuid-Amerika (of überhaupt) te reizen.
10. Ik wil een tijdje wonen en werken in Colombia, hoe regel ik een visum?
Om te mogen wonen en werken in Colombia heb je een visum nodig, ook als je slechts een paar maanden wilt blijven. Bij binnenkomst in Colombia krijg je een toeristenvisum voor 90 dagen, dit kun je daarna verlengen voor nog eens 90 dagen. Dit visum is echter niet bedoeld om te werken of om langer dan 180 dagen in Colombia te verblijven.
Voor bijna alles in Colombia heb je een cédula (ID-kaart) nodig, dus als je langer wilt blijven is het sowieso handig dit goed te regelen.
Een visum is echter niet zo gemakkelijk te krijgen. Zeker tegenwoordig niet.
Om een visum voor Colombia te verkrijgen moet je iets hebben met het land. De meest voorkomende situaties:
- Een baan vinden waarbij je werkgever je visum regelt;
- Een investering doen;
- Gaan studeren;
- Trouwen met een Colombiaan(se) (of een geregistreerd partnerschap tekenen);
- Een kind hebben met een Colombiaan(se).
Herken je jezelf niet in één van deze 5 puntjes? Dan wordt een visum krijgen lastig. De makkelijkste wegen zijn studeren, werken of trouwen. En bij werken komen weer andere dingen om de hoek kijken. Een baan is niet altijd makkelijk te vinden en salarissen zijn laag. En tenzij je werk vindt bij een internationaal bedrijf zal je ook Spaans moeten spreken.
Je regelt dus niet ‘even’ een visum voor Colombia. Hoe ik mijn visum heb verkregen, de verschillende typen visa, tips en links om je visum aan te vragen, vind je in dit artikel.
11. Via Internet heb ik een Colombiaan(se) ontmoet. We zijn verliefd geworden, maar ik vraag me toch af of het wel veilig en oprecht is. Kun je daar iets over vertellen?
Een lastig onderwerp om over te schrijven vind ik. Omdat de situatie altijd anders is en er ook zoveel wél goede bedoelingen zijn. Het betekent helemaal niet dat online daten verkeerd is of dat het altijd mis gaat, echt niet. Maar omdat ik deze vraag zo regelmatig krijg ik er blijkbaar toch behoefte aan deze informatie.
Vaak gaat het om mensen die vanuit Nederland of België online een liefde in Colombia hebben gevonden, daarmee (video)bellen en die hun geliefde willen gaan opzoeken. Toch is er blijkbaar soms enige twijfel. Is het wel veilig? Wil mijn vriend of vriendin eigenlijk alleen geld? En hoe kom ik erachter of het veilig is of niet?
Dit is een heel logische vraag, aangezien er regelmatig buitenlanders worden opgelicht door hun, wat ze dachten, geliefde. Het is helaas ook een heel lastige vraag om te beantwoorden. Je kunt immers niet zeggen dat het nooit betrouwbaar is en iedereen maar over één kam scheren. Maar tegelijkertijd komen verkeerde bedoelingen wél veel voor. Ondertussen gaat het ook vaak juist wel goed en ontstaat er een serieuze liefdesrelatie.
Doorvragen
De beste tip die ik kan geven is om door te vragen en meer te weten te komen over je geliefde:
- Ga niet alleen telefonisch bellen, maar ook via video;
- Vraag naar de achtergrond van de persoon: wat doe hij/zij voor werk, waar woont hij/zij precies, wat doen de ouders, waar heeft hij/zij gestudeerd en wat is de gezinssituatie. Uit de informatie over waar iemand precies woont (dus niet simpelweg Cartagena, maar vraag echt naar de straat) kun je al veel afleiden. Vraag ook eens om de ouders en/of broers en zussen via de video te ontmoeten;
- Vraagt je geliefde weleens om geld? Zo ja, wees dan voorzichtig;
- Vraag naar de social media kanalen, zoals Facebook en Instagram. Heeft iemand die niet of wil hij/zij die niet geven, dan is dat reden voor argwaan. In Colombia is social media zeer populair, zeker Facebook. Vooral bij een jong persoon is het een beetje gek als deze persoon niet actief is op social media;
- Is er een groot leeftijdsverschil tussen jullie? Met name als jij een oudere Nederlandse man bent en een twintig of dertig jaar jongere Colombiaanse hebt ontmoet op Internet, is dat reden om een beetje op te letten. Het wil niet zeggen dat de vrouw in kwestie altijd verkeerde bedoelingen heeft! Absoluut niet. Maar het komt helaas wel vaak voor.
Nu kan het natuurlijk zijn dat iemand alles bij elkaar liegt, maar met deze vragen kom je toch wel meer te weten en zal je sneller merken of iemand de waarheid spreekt of niet. Tussen Colombianen en Nederlanders zitten enorme cultuurverschillen en in Colombia gaan mensen anders met elkaar om dan in Nederland. Dat kan de communicatie en het geloof in elkaar behoorlijk lastig maken, zeker als je elkaars cultuur nog niet kent.
Volg je gevoel
Nogmaals: heel vaak is er helemaal niets aan de hand en ontstaat er gewoon iets moois. Echter, in deze gevallen krijg ik deze vraag ook niet. Als je al argwaan hebt zou ik altijd zeggen om je gevoel te volgen. Vaak als je onderbuikgevoel al tekenen geeft dat je het niet vertrouwd, kan dat zomaar waar zijn.
Niemand kan deze vraag beantwoorden
Hoewel ik je altijd zo goed mogelijk probeer te helpen, is dit echt een heel lastige vraag om te beantwoorden. Die ik dus ook niet kán beantwoorden. Niemand niet. Niemand kent immers de situatie en de persoon. Zeggen of iets oprecht is of niet is altijd moeilijk. Ik hoop vooral dat je met deze informatie verder komt, maar je moet uiteindelijk zelf inschatten en bepalen of het wel of niet veilig is.
12. Is een auto huren in Colombia veilig?
Ja hoor, dat kan prima! Bij SunnyCars bijvoorbeeld, waarmee je meteen alle verzekeringen goed hebt geregeld. Het is wel handig er rekening mee te houden dat autorijden in Colombia echt anders en stukken gevaarlijker is dan in Nederland, de regels anders zijn en ook de wegen niet zijn zoals je gewend bent. Als je dat aandurft is het allemaal prima te doen. Het hangt er ook erg vanaf waar je gaat rijden. Er zijn bergwegen die echt doodeng zijn om overheen te rijden, terwijl de weg tussen Bogotá en Tunja bijvoorbeeld heel goed is.
In ieder geval, in dit artikel lees je alles over autorijden en een auto huren in Colombia, inclusief leuke routes.
Wat wil jij graag weten over wonen of reizen in Colombia?
Kijk ook eens bij mijn reistips Colombia, misschien vind je daar de antwoorden op je andere vragen.
1 reactie
Hee wat een goed en nuttig stuk weer Sabine! Dat weer vraagt iedereen mij ook altijd, het schijnt dat je vroeger meer de klok erop gelijk kon zetten en na 15 december de regentijd voorbij was in Bogota maar dat is duidelijk niet meer het geval. Je hebt het prima omschreven, en dan nog, hoe vaak heb ik een enorme onweersbui of hagelbui en hebben andere Bogotanen een prachtige zonovergoten dag gehad zonder een drupje regen. Gelukkig zijn het geen moessonregens die wekenlang onophoudelijk zijn. Misschien nog wel belangrijk om te melden om altijd heel erg voorzichtig te zijn bij de prachtige rivieren. Ik wil er altijd naartoe, zo´n kolkend beekje met grote stenen, maar wees enorm voorzichtig – als het hogerop in de bergen flink regent kan dat beekje binnen 2 minuten een enorme kolkende rivier worden, die mensen mee kan sleuren. Dus echt voorzichtig doen, dat zijn we in Nederland niet gewend – daar komt hoogwater uit Duitsland of België met een aankondiging van in elk geval een dag vantevoren en niet zo plotseling! Mensen, als je er zin in hebt, kom absoluut maar wees verstandig. Ik ben echt geen enorme avonturierster maar woon hier (meestal) met veel plezier, het land is heerlijk en de meeste mensen erg erg lief.