Home Het dagelijkse leven Jimmy studeert af als anesthesioloog: een diploma-uitreiking + feestdag op z’n Colombiaans
Afstuderen Colombia - featured

Jimmy studeert af als anesthesioloog: een diploma-uitreiking + feestdag op z’n Colombiaans

door Sabine
Languages / Talen:
 

Afgelopen 9 februari was het zover: na 4 jaar keihard werken studeerde Jimmy af als anesthesioloog. Dat een opleiding tot medisch specialist er in Colombia een beetje anders uitziet dan in Nederland schreef ik al eens eerder in ‘het leven met een arts-in-opleiding‘. Zo’n 90 uur per week werken en daarnaast nog studeren, niets verdienen en alleen maar duizenden euro’s moeten betalen, nooit thuis zijn en altijd moe: deze mijlpaal mag dus groots gevierd worden. En dat gebeurde ook. Op 8 februari kwamen zowel mijn ouders als mijn schoonmoeder aan in Bogotá en heel 9 februari stond in het teken van Jimmy. We begaven ons om 4.45AM al naar Bogotá om de typisch Colombiaanse ceremonie bij te wonen. Lees en kijk verder en beleef deze dag van de ceremonie, de borrel, een rondleiding door het ziekenhuis en chique uiteten op de berg met ons mee!


Jimmy studeert af: de typisch Colombiaanse ceremonie


De ceremonie vandaag is voor zo’n 100 studenten: alle nieuwe medisch specialisten op elk vakgebied. Deze groep is in tweeën gedeeld en elke groep telt dus 50 studenten. Jimmy studeert samen met drie andere studenten af als anesthesioloog. De ceremonie waarin Jimmy zijn diploma krijgt begint om 8 uur in de ochtend. Door slechte communicatie a la Colombia kunnen we bijna niet naar binnen, maar gelukkig praat Jimmy ons toch door de beveiliging heen. Eigenlijk mochten er maar drie gasten per student naar binnen, maar uiteindelijk kon ook mijn vader mee nadat twee lieve mensen hem als derde persoon meenamen.

 

De mars

Nadat alle afdelingshoofden klaar zitten achter hun tafel wordt de mars van studenten aangekondigd en komen alle studenten de zaal in. Door de eerste letter van zijn naam en specialisme loopt Jimmy voorop en hij zal ook de eerste zijn die zijn diploma in ontvangst neemt. De studenten hebben een toga aan en een academische baret op en op de kleding van elke student staat de naam en specialisme. Heel leuk om te zien!

 

Het volkslied

Zoals vaak in Colombia wordt ook hier als eerste het nationale volkslied gezongen. Iedereen gaat staan en zingt uit volle borst mee, want Colombianen kennen dat lied uit hun hoofd. Vervolgens wordt het lied van de universiteit gezongen, want elke school, universiteit of instelling heeft een eigen lied.

 

Afstuderen: de diploma’s

Er volgt een nogal saai algemeen praatje en vervolgens mogen alle 50 nieuwe medisch specialisten hun zo verdiende diploma in ontvangst nemen. Dit gaat allemaal ontzettend snel en na 10 minuten heeft iedereen dat langverwachte papiertje op zak.

 

Een eervolle vermelding

Van alle studenten krijgen er drie een eervolle vermelding en een extra certificaat. Ook Jimmy is één van deze gelukkigen en neemt vol trots het certificaat voor zijn wetenschappelijke bijdrage in ontvangst. Hij heeft in die jaren zoveel wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, dit is absoluut dik verdiend.

 

Trots!

Ik kan niet trotser zijn dan op dit moment! Mijn man zien stralen nu hij eindelijk na dat harde werk en afzien zijn medische specialisatie op zak heeft. Het waren geen makkelijke jaren, voor hem niet, voor mij niet en voor ons samen ook niet. We hebben zoveel leuke dingen samen kunnen doen, maar daar stonden dagenlange werkdagen voor hem en dagen- en nachtenlang alleen zijn voor mij tegenover. Nu kan hij eindelijk zijn passie uitvoeren als anesthesioloog!

 


De borrel


Na zo’n 1,5 uur was de ceremonie afgelopen, werden er foto’s gemaakt en gingen we borrelen. Lekkere hapjes en gezellig kletsen op de vroege ochtend.

 


Een rondleiding door het prachtige historische ziekenhuis San José


Na afloop hebben we nog tijd over voordat we met z’n allen uiteten gaan. Jimmy besluit ons een rondleiding te geven door het prachtige ziekenhuis San José Centro. Ikzelf heb hier een aantal jaar geleden ook gewerkt en we gaan onder andere op bezoek bij mijn oude collega’s. Het ziekenhuis zelf is prachtig mooi en mag niet verbouwd worden, het is namelijk een monumentaal gebouw. Al in 1902 werd het ziekenhuis gebouwd na een initiatief van tien artsen die een impuls wilden geven aan chirurgie in Bogotá. Nu, meer dan 100 jaar later, is het een universitair ziekenhuis en behoort het tot Fundación Universitaria de Ciencias de la Salud (FUCS). San José Centro is een bekend ziekenhuis in Bogotá en heeft met name patiënten uit een lagere sociaal-economische klasse. Het ziekenhuis staat dan ook in een niet al te fijne wijk waar je zeker als buitenlander beter niet in je eentje kunt gaan rondwandelen.

 


Chique uiteten op Monserrate


We gaan met z’n vijven uiteten naar een restaurant gekozen door Jimmy. Daarvoor moeten we eerst Monserrate op en toevallig op dit moment is het ontzettend druk met hordes toeristen bij de ingang. We moeten een uur wachten in de brandende zon, in onze chique kleding tussen alle toeristen, maar gelukkig zijn we op tijd en redden we het nog tot de reservering.

 

Restaurante Casa San Isidro

Jimmy heeft gereserveerd in Restaurante Casa San Isidro, gelegen op 3100 meter hoogte op Monserrate. Het restaurant bestaat al 40 jaar en staat bekend als één van de beste Franse keukens in Bogotá. Het is dan ook een waar genot om hier Jimmy z’n afstuderen met z’n allen te vieren!

 

Samen op de foto

Na het eten wil ik in deze mooie omgeving graag nog wat leuke foto’s van Jimmy en mij. Zo gezegd zo gedaan. Wat ben ik trots op mijn man!

 

Genieten op de top van de berg na het eten

Na het eten lopen we weer terug naar de kabelbaan en genieten ondertussen van de zon, de uitzichten en van elkaar.

 


Het begin van een nieuwe levensfase


Nu Jimmy anesthesioloog is en inmiddels als zodanig werkt, na in totaal meer dan 10 jaar studeren, is het tijd voor nieuwe plannen. Jimmy heeft nu meer tijd om thuis te zijn en dingen te doen die hij altijd al wilde, zo heeft hij meteen werk gemaakt van zijn droom om een motor te hebben en is hij begonnen met theorielessen. Ook heeft hij duizenden plannen en wil hij nog veel meer studeren. Het zou dus zo maar kunnen dat we over een paar jaar heel ergens anders wonen wegens studie of werk van hem. Ook kunnen we nu wat vaker samen weg en wordt het financieel wat makkelijker om buiten Colombia op reis te gaan en dus ook om Nederland te bezoeken. Een nieuwe fase dus, alhoewel ik zoals altijd geen idee heb wat dit precies gaat brengen. In ieder geval is dit papiertje binnen en kunnen we nu meer samen genieten!

 


 

Lees meer!

35 reacties

Paul 8 maart 2018 - 14:48

Wat fijn dat dit voor Jimmy (en jou) achter de rug is. Het klinkt alsof de extra vrije tijd om leuke dingen te doen echt verdiend is! Geniet ervan samen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2018 - 19:06

Dankjewel Paul, lief!

Reply
Marcella 4 maart 2018 - 15:07

Wauw, wat een mooi moment voor jullie! Wat heerlijk dat jullie dit samen konden vieren, met jouw ouders erbij! Ook fijn dat Jimmy vol mooie dromen zit die hij nu nu waar kan maken. Ik wens jullie samen onwijs veel geluk toe. Ik ben benieuwd waar jullie over een tijdje wonen 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2018 - 19:07

Dankjewel Marcella! Ik ben ook wel benieuwd naar wat de toekomst brengt haha 😀

Reply
Roos 28 februari 2018 - 12:33

Wat fijn, gefeliciteerd (met) Jimmy! 😀 Die foto’s van jullie samen zijn ook erg leuk. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2018 - 19:07

Dankjewel! <3

Reply
Nesrin 27 februari 2018 - 16:34

Gefeliciteerd! Wauw wat staat hij er trots op, heel mooi om te zien en zeker ook iets om trots op te zijn. Wat leuk dat je dit deelt!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2018 - 19:08

Dankjewel Nesrin! Hij is ook heel trots en ik nog meer denk ik haha 😀

Reply
Elisa 25 februari 2018 - 11:26

Wat goed, gefeliciteerd! Dat maak het afzien het helemaal waard. Bijzonder ook om mee te maken, echt een hele ceremonie. Kunnen ze hier wat van leren, ik kreeg mijn diploma in mijn hand geduwd met een “nou gefeliciteerd hoor”erbij haha.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2018 - 19:08

Dankjewel! Haha ja ik heb ook niet echt leuke herinneringen aan mijn diploma uitreiking. Was echt zo ontzettend niet bijzonder…

Reply
Natasja 24 februari 2018 - 14:52

Gefeliciteerd wat ontzettend goed zeg!! En wat heerlijk dat hij nu iets meer tijd heeft. Heerlijk ook om dit met je dierbare te mogen vieren! Je foto’s zijn weer super mooi

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2018 - 19:09

Dankjewel, lief! <3

Reply
Monita 24 februari 2018 - 02:35

Geweldig!! Gefeliciteerd allemaal en wat een verademing voor Jimmy met die bizarlange dagen in het ziekenhuis..eindelijk iets meer tijd samen! Yoga…?;) Heel leuk artikel Sabien! 🙂 Kan me goed voorstellen dat je trots bent! Geniet!!! X Mo

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2018 - 19:11

Dankjewel lieverd! Jij hebt zelf meegemaakt hoe veel hij thuis is haha 🙂 Hij werkt nog steeds veel, maar er is zeker druk van de ketel en dat is heel fijn. Liefs <3

Reply
Wilma 22 februari 2018 - 20:13

gefeliciteerd met Jimmy!!
Geweldig dat je ouders erbij waren. Volgens mijn zijn het schatten van mensen waar je echt trots op kunt zijn.
Geniet van de toekomst!!
Groet
Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 februari 2018 - 21:57

Ah wat super lief, dankjewel!! <3 <3 Liefs, Sabine

Reply
Frits 22 februari 2018 - 09:49

Sabine van harte gefeliciteerd met dit behaalde succes!
Groetjes

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 februari 2018 - 21:57

Dankjewel Frits!

Reply
Maaike 22 februari 2018 - 08:41

Van harte gefeliciteerd voor Jimmy! Ik kan me voorstellen dat je ontzettend trots bent. Jullie stralen op de foto’s!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 februari 2018 - 21:58

Dankjewel, wat lief! Het was ook wel echt een heel mooie en gelukkige dag 😀

Reply
Els 22 februari 2018 - 07:06

Fantastisch! Leuk dat we er bij mochten zijn! Geniet maar volop van die extra vrije uren. Die worden vast wel al opgevuld ?
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 februari 2018 - 21:58

Haha ja die zijn al bijna opgevuld 😛

Reply
yvonne den ouden de pagter 22 februari 2018 - 05:36

Zo trots op je man, geweldig. Geniet er samen van dit mooie behaalde diploma!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 februari 2018 - 21:59

Dankjewel Yvonne!

Reply
yvonne den ouden de pagter 22 februari 2018 - 05:32

Wat leuk dat je ons weer mee liet genieten van de uitreiking van zo,n fantastisch diploma .Nogmaals gefeliciteerd!

Reply
Rob 22 februari 2018 - 05:23

Wat een mooie reportage van deze voor jullie zo bijzondere dag. Nogmaals proficiat en hopelijk kan Jimmy nu inderdaad wat minder uren gaan maken zodat jullie meer tijd voor elkaar hebben.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 februari 2018 - 22:00

Dankjewel Rob! Hij is nu weer 4 dagen aan het werk, maar daarna twee dagen vrij. Dat is al een hele verbetering haha 😀

Reply
Yvonne 22 februari 2018 - 03:58

Wat leuk om te zien! Gefeliciteerd ook. Waarom begon die uitreiking eigenlijk op zo’n raar tijdstip?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 februari 2018 - 22:01

Dankjewel! Geen idee waarom het zo vroeg begon. Het was gewoon een standaard ceremonie voor daar in de vroege ochtend… In Colombia heel normaal eigenlijk 🙂

Reply
Jenn 22 februari 2018 - 02:45

Gefeliciteerd!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 februari 2018 - 22:01

Dankjewel!

Reply
Marja 22 februari 2018 - 02:37

Van harte gefeliciteerd! Een belangrijke mijlpaal in jullie leven. Leuk dat je deze samen met ons deelt.
Groetjes, Marja

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 februari 2018 - 22:02

Dankjewel Marja! Liefs, Sabine

Reply
Christine 22 februari 2018 - 01:16

Sabine
Proficiat hoor met het einddiploma van je man.Ja dit vergt enorm veel energie voor jullie beiden maar het is gelukt.Moeilijk gaat ook.
Wat leuk om telkens je verhalen te lezen….
Op 3/3 vertrek ik vr een rondreis in Colombia zie er enorm naar uit..
Veel geluk samen…
Beste groeten uit Belgie
Christine

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 februari 2018 - 22:03

Dankjewel Christine! Leuk om te lezen 🙂 Heel veel plezier op je rondreis door het prachtige Colombia, dat wordt genieten! Liefs uit Sopó, Sabine

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!