Home Over Colombia Colombiaanse muziek #1: salsa, vallenato en cumbia
Colombiaanse muziek #1

Colombiaanse muziek #1: salsa, vallenato en cumbia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Tijd voor Colombiaanse muziek! Dat Colombia tot één van de gelukkigste landen ter wereld behoort is niet heel vreemd: Colombianen gaan namelijk bijna dansend door het leven. Ritme en muziek is overal. Op straat, in huis, en natuurlijk op de vele feestjes, evenementen en culturele activiteiten. Genieten van het leven, dat is wat de Colombiaan doet. En daar hoort muziek bij! Er zijn vele verschillende soorten muziek, vele culturen, vele klederdrachten en niets in het land is hetzelfde. Elke regio heeft een eigen cultuur en daar is dus vaak ook een andere muziekstijl aan verbonden. In deze reeks neem ik je mee op een muziekreis door het prachtige Colombia. In elk artikel behandel ik drie verschillende stijlen. Nummer 1: de salsa, vallenato en cumbia. Lees, kijk en luister snel verder en laat die heupen maar schudden!


Colombiaanse muziek en dans


Traditionele Colombiaanse muziek is onder te verdelen in drie verschillende zones: de Caraïbische (Atlantische) kust, de Pacifische kust, de Andes en de Oostelijke vlakten (Los Llanos). Elke zone heeft zijn eigen dans en ritme, maar er zijn ook muziekstijlen die door heel Colombia voorkomen. Aan de Caraïbische kust vind je levendige ritmes zoals de cumbia en mapalé, terwijl muziek uit de Pacifische kust gekenmerkt wordt door drums en een vleugje Spaanse invloeden. Ook muziek en dans uit de Colombiaanse Andes kenmerkt zich door Spaanse ritmes en wordt vaak gespeeld met de gitaar en piano. Overigens verschilt de muziek uit de Colombiaanse Andes duidelijk met muziek uit de Andes in onder andere Peru, Ecuador en Bolivia. In de muziek uit de Oosterse vlakten, oftewel Los Llanos, wordt weer veel gebruik gemaakt van de harp, maracas (sambaballen) en een cuatro (een soort gitaar). Muziekstijlen die populair zijn in het hele land zijn onder andere de beroemde salsa en de vallenato.

In één van mijn favoriete Colombiaanse liedjes vind je veel van deze stijlen terug in de diverse regio’s, duidelijk te zien (en aangegeven) in deze fantastische video!

 


Colombiaanse muziek: salsa


De salsa is waarschijnlijk de meest bekende muziek- en dansstijl ter wereld. De salsa ontstond in de jaren ’60 in New York en is het product van diverse Cubaanse en Puerto Ricaanse muziekgenres. Al snel verspreidde de salsa zich tot in Colombia. Hier ontstonden verschillende muziekgroepen die zich toelegden op de salsa. De bekendste Colombiaanse salsa-artiesten zijn Joe Arroyo, die overigens een heel eigen vorm van salsa ontwikkelde, Grupo Niche, Los Titanes en Alquimia. De salsadans in Colombia is uniek en verschilt met die in New York, Puerto Rico en Cuba. De Colombiaanse salsa is gericht op het voetenwerk en minder op een combinatie met het bovenlichaam. Dansers laten het bovenlichaam bijna stil terwijl de voeten extreem snelle en complexe bewegingen maken. Inmiddels staat Colombia bekend om de salsa en vind je hier zelfs dé salsa-hoofdstad van de wereld: Cali!

Hier een fantastische video van jongeren in Cali die de salsa dansen op straat: wedden dat je ogen dit niet bij kunnen houden?

 

En hier één van mijn favoriete nummers van Salsa-koning Joe Arroyo: En Barranquilla me Quedo.

 


Colombiaanse muziek: vallenato


De vallenato is geboren in de Colombiaanse stad Valledupar aan de Caraïbische kust, maar werd pas in de jaren ’80 populair in de rest van het land. Als je door Colombia reist kun je er niet omheen: dit is Colombiaanse muziek bij uitstek! De vallenato kenmerkt zich door het gebruik van de accordeon en ook de basgitaar is er onderdeel van. Er zijn vier basisritmes: de paseo, de merengue, de puya en de son. Vallenato was in het begin exclusief een genre aan de Atlantische kust, maar door radio, tv en de migratie van mensen binnen Colombia is deze stijl zeer populair geworden in het hele land. Het is typische Colombiaanse volksmuziek en Colombianen zijn er dan ook dol op. Artiesten zoals Alejo Duran, Alfredo Gutierrez en Lisandro Meza hebben veel invloed gehad op het genre. In 1993 introduceerde Carlos Vives een nieuwe stijl aan vallenato, gemixt met rock en pop. Hij gaf een nieuw gezicht aan de vallenato en werd hiermee wereldberoemd in Colombia.

Dit nummer van Carlos Vives – La Gota Fria is een mooi voorbeeld van vallenato-pop.

 

En wat dacht je van deze?

 


Colombiaanse muziek: cumbia


De cumbia is een totaal andere muziekstijl dan de salsa en vallenato, hoewel ook dit genre ontstond aan de Caraïbische kust. Het is een mengeling van Spaanse en Afrikaanse muziek die in opkomst was nadat in de 19e eeuw de slavernij werd afgeschaft en Afrikanen, indianen en andere etnische groepen steeds meer integreerden in de Colombiaanse cultuur. De cumbia is complexe, ritmische muziek die van oorsprong alleen uit slaginstrumenten en zang bestond, maar hedendaags worden ook blaasinstrumenten en keyboard gebruikt. Misschien is het meest interessante aan de cumbia wel de dans en de klederdracht. Het ontstaan van de dans is niet helemaal duidelijk, maar men zegt dat deze dansstijl zijn oorsprong vindt in de pogingen van aan de enkels geketende slaven om te dansen. Anderen beweren dat de dansstijl uit het Afrikaanse Guinee komt. De cumbia verspreidde zich ook naar onder andere Mexico, waar deze stijl nog steeds populair is.

Een prachtig traditioneel lied, dans en klederdracht: Cumbia del Caribe. Word jij hier ook zo vrolijk van?

 

En nog een populair nummer in het genre cumbia: La Pollera Colora.

 


Ik snap wel dat de Colombianen zulke vrolijke en gelukkige mensen zijn: van deze muziek en dans komt die lach vanzelf op je gezicht! Ik heb er van genoten en ik hoop jij ook. Maar dit is nog lang niet alles! Volgende maand Colombiaanse muziek #2: mis het niet!


Volg mij op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen en voor meer leuke video’s van Colombiaanse muziek en dans!


Kopfoto: Pixabay.


 

Lees meer!

22 reacties

Jeanine 22 mei 2017 - 12:06

Heerlijke muziek. Ik ben fan! Al beheers ik de bachata beter, dans ik ook wat basispasjes salsa. Wil dat zo graag weer oppakken. Nu ik dit lees en hoor liever vandaag dan morgen. Heb met plezier je blog gelezen en geluisterd.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 mei 2017 - 11:11

Dankjewel! De salsa heeft Jimmy me geleerd, maar niet zoals in het eerste filmpje onder salsa hoor 😉 Dat kan bijna niemand haha. Bij mij ontbreekt het ritmegevoel, maar ik merk dat het steeds beter gaat. En als ik met Jimmy dans dan leidt hij en gaat het allemaal wel goed haha

Reply
Jeanine 24 mei 2017 - 14:56

Wat leuk dat Jimmy zo goed kan dansen. Ik heb ook niet echt ritmegevoel, ik doe altijd maar wat 😉

Reply
Wanda 22 mei 2017 - 11:29

Heerlijke muziek wat mij direct in zomerse en vakantiesferen brengt! Thuis zal ik het niet zo gauw opzetten omdat het voor mijn gevoel echt bij zo’n land hoort en het hier niet echt tot zijn recht komt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 mei 2017 - 11:12

Ja precies! En ja klopt, salsa in de Nederlandse huiskamer is wel een beetje vreemd haha. Maar als je muziek wilt om te dansen is het ideaal!

Reply
Els 22 mei 2017 - 08:14

Dat is een super vrolijk blog!
Ik wist trouwens niet dat jij zoveel verstand van muziek hebt hahaha
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 mei 2017 - 11:13

Hahaha ja joh je moest eens weten 😛 Veel research gedaan natuurlijk 😉 En zoeken naar leuke filmpjes. Heb je de tweede gezien, de jongeren die dansen op straat in Cali? Dat filmpje is toch fantastisch?

Reply
Florentine 21 mei 2017 - 11:12

Hmm wat leuk!! Soms ben ik best een beetje jaloers hoor :-)) Zo’n mooi land, fijne taal en zulke vrolijke en sfeervolle muziek <3
Leuk dat je hier een artikel over geschreven hebt! Liefs, Florentine

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 mei 2017 - 11:14

Dankjewel! Hahaha ja die Colombianen kunnen er wat van 😛 Ik moet nog een hoop leren wat dans betreft 😉 Liefs!

Reply
Morgaine 21 mei 2017 - 03:13

Dit is van die muziek die je mee neemt als je op vakantie bent ergens, thuis heb ik er erg weinig mee, ja heb hier en daar geluisterd 😉

Niet mijn ding, voor party’s en de sfeer, ik zie mij hier niet op schilderen of lezen bijv. en van dansen… dat kan ik niet, dus laat maar, hahahaha

Carnaval doet het mij aan denken, en daar heb ik ook weinig mee.

mag ik nog wel een tip geven? Hoe interressant het ook is, echt, het is een beetje veel aan muziek in 1 blog om echt te gaan luisteren, ik raad je aan om hier een langdurige terug kerend iets van te maken, en dan hooguit 1 of 2 muziekstukken neer te zetten 😉 Dan is de kans groter dat mensen echt gaan luisteren 😀

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 mei 2017 - 11:33

Haha ja het is ook om te informeren en even te luisteren hoe het hier is, je hoeft het nu niet thuis op te zetten hoor haha 😉 Ikzelf houd er wel erg van, maar ik ben dan ook in het juiste land. Muziek hoort bij een cultuur en dat geeft dit mooi weer. En ja natuurlijk mag je een tip geven! 😛 Ik had dat zelf ook bedacht, daarom ook de #1 😉 Dit is de eerste van een hele reeks. Ik plaats regelmatig video’s op mijn FB pagina dus velen hebben al het een en ander gezien. Ik zal kijken of ik de #2 en verder met twee stijlen kan doen. Het punt is namelijk dat 1 stijl ook weer verschillende soorten kent (zoals de salsa bijvoorbeeld, die 2 video’s zijn totaal verschillend). En het gaat over de muziek én dans. Ik zal de volgende keer er bij zetten welke video écht de moeite waard is om te kijken, zodat lezers die niet alles willen zien en horen alleen die kunnen kijken, dat maakt het vast wat makkelijker! Bij dit artikel waren dat de eerste van de salsa (die is echt spectaculair) en de eerste van de cumbia. Bedankt dus voor de tip! De volgende keer zal ik het iets anders inrichten. xx

Reply
Morgaine 25 mei 2017 - 02:03

Al doe je er een jaar over, zo heb je 1 onderwerp wat je voorlopig door kunt laten lopen. En ik heb er ook een paar geluisterd, maar kleine stukjes, omdat ik zag dat er nog meer kwam, maar toen kwam er nog meer en nog meer, hahaha

X

Reply
Esther 18 mei 2017 - 11:41

Vind de muziek heerlijk maar krijg er af en toe ook de zenuwen van, vooral van Salsa, heb jij daar geen last van? Af en toe is het me een beetje teveel van het goede hahahaha!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 mei 2017 - 11:28

Haha echt? Nee daar heb ik nog geen last van, maar ik hoor het ook niet elke dag. Misschien dat ik er dan wel de zenuwen van zou krijgen haha

Reply
Roos 18 mei 2017 - 10:01

Oeh, Latin-muziek is zo fijn! Danst ook lekker weg, haha. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 mei 2017 - 11:26

Ja toffe muziek he! De Colombianen zijn wat lossen dan de Nederlanders en dat merk je goed hier haha

Reply
Natasja 18 mei 2017 - 08:15

Heerlijke muziek!! Het is zo vrolijk!! En levendig dat je met je heupen moet bewegen?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 mei 2017 - 11:26

Haha ja dit is perfect om te dansen! Dat doen Colombianen dan ook graag 🙂

Reply
Nesrin 18 mei 2017 - 04:28

Leuk!! Ik ben jaren fan van Shakira geweest en vind haar nog altijd wel cool. Je hebt haar inmiddels van de troon gestoten Sabine, want als ik aan Colombia denk, denk ik niet langer aan Shakira maar aan jou 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 mei 2017 - 11:17

Haha dankjewel! Wat leuk! Ik ben zelf ook fan van Shakira. Vroeger juist niet zo, maar nu wel. Haar Spaanse nummers zijn fantastisch, zeker de nieuwe. Nu ik het kan verstaan helpt ook wel mee natuurlijk. Ik hoop dat ik samen met Jimmy eens naar een concert kan. Hij is al twee keer geweest, maar ik nog niet! 😀

Reply
Stella 18 mei 2017 - 03:45

Wát heerlijk! ik kan niet wachten..ik land vanavond om 18u in Bogotá!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 mei 2017 - 11:15

Jaa superleuk! Je gaat vast een hoop muziek horen in Colombia! Inmiddels ben je er al een paar dagen: veel plezier meid! x

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!