Home Lifestyle Colombiaans Carnaval – een boekrecensie
Boekrecensie - Boek - Lezen - Colombia - Colombiaans Carnaval

Colombiaans Carnaval – een boekrecensie

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Toen we afgelopen december een paar dagen in Nederland waren ontmoette ik op de verjaardag van mijn vader voor het eerst de ouders van mijn schoonzusje, die zomaar voor zowel Jimmy als voor mij een cadeaupakketje hadden meegenomen. Hierin vond ik heerlijke Hollandse lekkernijen en een boek. Dat is toch ontzettend lief!? Afgelopen maand heb ik eindelijk tijd gevonden dit boek te lezen, en omdat het over Colombia gaat deel ik graag mijn mening hierover. Want hoe leuk is het om wat meer over Colombia te leren vanuit een andere hoek? Daarom vandaag een boekrecensie van het boek Colombiaans Carnaval.

Colombiaans Carnaval: waar gaat het over?

Het boek ‘Colombiaans Carnaval’ werd in 2011 geschreven door Judith en Sabine van Vugt die samen door Colombia reisden als inspiratie voor hun boek. De road novel die daaruit resulteerde gaat over de zussen Linda en Daphne. Daphne reist in haar eentje naar Colombia, vanwaar ze actief haar zus via mail en sms op de hoogte houdt van haar avonturen in dit verre onbekende land. Totdat Linda op een dag niets meer van haar hoort. Ze besluit af te reizen naar Colombia om haar verdwenen zus op te sporen. Haar zoektocht start ze in de vochtige jungle van Chocó om vervolgens verder te reizen naar onder andere Bogotá, Ciudad Perdida, San Andrés, Medellín en San Augustin, en belandt ze in Barranquilla midden in het Colombiaanse carnaval. Onderweg ontmoet ze de Colombiaan Felipe, een mysterieuze professor die haar graag wil helpen op haar zoektocht naar Daphne. Naarmate de reis vordert gebeuren er vreemde dingen en begint Linda steeds meer argwaan te ontwikkelen voor Felipe. Wanneer ze er achter komt waarom hij werkelijk met haar mee is gegaan op haar zoektocht, beseft ze ook opeens waar Daphne te vinden is. De vraag is alleen: komt ze nog op tijd om haar te redden zonder ook haar eigen leven op het spel te zetten?

Wat kun je verwachten?

Ik vond het erg leuk eens een boek van Nederlandse bodem te lezen waarin het verhaal zich afspeelt in Colombia. De zusjes nemen je in deze razendsnelle road novel mee op reis door dit prachtige land en geven handige reistips voor onderweg: de dat je t weet-jes (het boek is echter niet als reisgids te gebruiken). Op een levendige manier beschrijven ze kenmerken van het land en de mensen, de cultuur, het landschap en bezienswaardigheden. Onderweg gebeurt er van alles wat het verhaal spannend houdt tot het einde. Al vanaf de eerste regel hadden de schrijvers mij in hun greep en wilde ik niets anders dan doorlezen.

Kanttekeningen

Hoewel het een goed, spannend en leuk boek is, zijn er ook enige kanttekeningen bij te plaatsen:

  • Naar mijn mening wordt er in het verhaal een beetje te veel drugs (en alcohol) gebruikt. Als je het boek leest als je nooit in Colombia bent geweest, kan dit een verkeerd beeld oproepen van het land. Of beter gezegd: een bevestiging van wat je wellicht al dacht. Het klopt dat drugs in Colombia veel worden gebruikt en dit goedkoop en makkelijk verkrijgbaar is, maar zeker als toerist (en ook voor de meeste Colombianen) heb je hier niets mee te maken en is het zeer makkelijk om van de drugs af te blijven.
  • Een aantal gebeurtenissen zijn nogal onrealistisch. Uiteraard ga ik niet verklappen welke, maar de kans dat deze dingen gebeuren in het echte leven lijkt me nogal onwaarschijnlijk. Alhoewel: in Colombia is alles mogelijk…
  • Ook het einde vond ik onrealistisch en daarom tegenvallen.

Waarom lezen?

Ondanks deze kanttekeningen vind ik het boek ‘Colombiaans Carnaval’ wél een aanrader.

  • Je leert op een leuke en spannende manier nieuwe dingen over Colombia, zoals weetjes over leven in de jungle en over Colombianen. Vooral om die laatste moest ik vaak erg lachen, want ja: voor mij zijn bepaalde kenmerken van de bevolking heel herkenbaar.
  • Het is een mooie kruising tussen fictie en werkelijkheid.
  • Al lezend kom je erachter hoe veelzijdig Colombia is en wat dit land allemaal te bieden heeft voor de reiziger. Zelfs zonder foto’s kun je je makkelijk een voorstelling maken van de schoonheid van het land en van de flora en fauna.
  • Het boek leest lekker weg en pakte mij vanaf het begin.

Informatie

Titel: Colombiaans Carnaval   

Auteurs: Judith en Sabine van Vugt

Jaar van uitgave: 2011

Aantal pagina’s: 192.

Welk boek ben jij nu aan het lezen?

In dit artikel is een affiliatielink gebruikt. Klik hier voor meer informatie.


Lees meer!

20 reacties

Roos 13 juni 2016 - 13:30

Klinkt als een leuk, spannend boek. 🙂 Zet ‘m op de lijst, al moet ik eerst nog een andere stapel wegwerken, haha. Wil trouwens ook nog heel graag Dantes ‘Goddelijke Komedie’ lezen deze vakantie. Mits ik eerst door m’n stapel heen kom, haha. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 08:57

Haha ja ik lees ook niet zo snel meer tegenwoordig 🙂 Terwijl lezen zo leuk is!

Reply
Natasja 10 juni 2016 - 02:03

Lijkt me een leuk boek!! Heb nog nooit een roadboek gelezen weleens een roadmovie gezien. Ik ben nu weer even aan de tijdschriften. Ik zit weer in een fase dat ik me wat moeilijker kan concentreren.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juni 2016 - 18:44

Dit was ook mijn eerste road novel 😀 Beviel goed haha. Ik lees niet zoveel ook hoor, alleen logs eigenlijk. Voor andere dingen heb ik weinig tijd. Als we straks naar Hongkong gaan neem ik wel mijn e-reader mee 🙂

Reply
Patricia 9 juni 2016 - 12:55

Dat klinkt niet verkeerd Sabine. Hier sta ik wel voor open.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juni 2016 - 18:37

Leuk! Misschien hebben ze m in de bieb!

Reply
Maaike 8 juni 2016 - 13:51

Dat klinkt als een lekkere doorlezer! Toch een beetje apart om dan het land waar je woont als achtergrond te hebben (al is dat bij NLse boeken dan weer niet het geval). Tijdens een maand in Colombia ben ik totaal niet in aanraking geweest met drugs, dus ik kan me voorstellen dat je het een beetje jammer vindt dat dit zo benadrukt wordt. Ik lees momenteel een Nicci French, Wachten op woensdag, uit de Frieda Klein serie.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juni 2016 - 18:33

Haha ja klopt! Alles anders dan Nederland. Meestal spelen verhalen zich af in NL, USA of Engeland. Gelukkig heb jij ook een goede ervaring in Colombia! Er zijn veel mensen die juist komen voor de drugs, maar zo niet dan heb je er ook echt niets mee te maken. Nicci French is ook leuk! Ik heb veel boeken op de e-reader maar te weinig tijd om alles te lezen helaas.

Reply
Jenn 8 juni 2016 - 08:49

Ik ben wel nieuwsgierig geworden naar dit boek, hij gaat op mijn lijstje. Op dit moment lees ik De Ijzeren Engel van Cassandra Clare.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 juni 2016 - 12:32

Leuk, dankjewel! Het boek dat je leest ken ik niet, maar heb even een samenvatting opgezocht en klinkt heel spannend! De reviews zijn ook supergoed!

Reply
Els 8 juni 2016 - 06:38

Na jouw verhaal nodigt het zeker uit om dit boek te lezen! Ga ik ook zeker een keer doen.
Op dit moment lees ik ‘Pluche’ van Femke Halsema. Nee, ik ben geen Groen Links aanhanger maar vind Femke wel een fascinerende vrouw. Daarna ligt het spraakmakende boek van Hendrik Groen te wachten.
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 juni 2016 - 12:29

Ja zeker doen! Kun je doen als jullie hier zijn eind dit jaar 🙂 Leuk dat je een boek leest van Femke Halsema, wist niet eens dat ze iets had uitgegeven. Klinkt heel interessant! x

Reply
Nesrin 8 juni 2016 - 03:45

Ik heb nog nooit een road novel gelezen maar dit lijkt mij wel heel leuk. Mocht ik het boek lezen dan zal ik jouw kanttekeningen zeker in mijn achterhoofd opslaan 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 juni 2016 - 12:28

Dit was ook mijn eerste road novel 🙂 En het beviel goed!

Reply
Jennifer 8 juni 2016 - 02:03

Inderdaad altijd leuk om een boek te lezen over het land waar je bent geweest/woont! Misschien dat ik dit boek ook nog eens ga lezen

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 juni 2016 - 12:27

Ja zeker leuk! Heel herkenbaar haha

Reply
sunny mama 8 juni 2016 - 01:50

Lijkt me een spannend boek en road novels zijn toevallig één van mijn favoriete genres. Leuk om jouw recensie ervan alvast gelezen te hebben. Ook al maak je een paar kanttekeningen, toch ben ik nu wel nieuwsgierig geworden naar dit boek. Ik ga snel kijken of ik het hier kan vinden in de bieb. Bedankt voor de tip!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 juni 2016 - 12:26

Leuk dat je graag road novels leest! Ik moet zeggen dat dit mijn eerste was haha 🙂 Zeker zoeken in de bieb, je herkent er ook vast veel in!

Reply
Samaja 8 juni 2016 - 00:56

Lijkt me wel een leuk boek! Omdat het op mijn werk zo druk is, heb ik enkel zin in luchtige literatuur en dus ben ik de hele Shopaholic serie aan het herlezen. Verstand op nul, zeg maar :-).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 juni 2016 - 12:26

Oh ja dat herken ik! Bij dit boek hoef je ook niet echt na te denken. Ik vind Sophie Kinsella trouwens geweldig ook. Vooral de boeken Aanpakken en Hou je mond! Lekker verstand op nul 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!