Home Het dagelijkse leven Vegetarische broccoli?
Broccoli schotel

Vegetarische broccoli?

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

De Colombiaanse keuken is niet bepaald rijk aan veel groente. De supermarkten liggen er wel vol mee, maar ik heb werkelijk geen idee wat de Colombianen er eigenlijk mee doen. Vlees, dat is meer het sleutelwoord als we het over de Colombiaanse keuken hebben. Net als koolhydraten en eiwitten trouwens. Ik als Hollandse vegetariër kook natuurlijk wél graag veel groente voor mijn eveneens vegetarische Colombiaan. Daarom besloot ik laatst om mijn heerlijke broccoli gerecht weer eens te maken. Een eigen recept: lekker, gezond, makkelijk én vegetarisch. Tenminste, dat was de bedoeling. Want terwijl ik op mijn gemakje de broccoli aan het snijden was, zag ik opeens iets bewegen tussen de groene stronkjes. Plotseling begint mij hele lichaam te kriebelen en spring ik nog net geen gat door het plafond.

Ik ben niet echt een held wat beestjes betreft. Ik houd niet van welke insecten dan ook. Tenzij ik heel zeker weet dat het bewuste beestje zich op een veilige afstand bevindt. Een groen wormpje dat opduikt tussen mijn broccoli behoort dus niet in dit plaatje. Gelukkig kwam vriendlief meteen aangesneld om me uit de brand te helpen. Hij laat me zien dat ik het kleine beestje zonder gevaar voor eigen leven gewoon weg kan halen. Maar wie weet hoeveel ander ongedierte er nog tussen mijn gezonde stronkjes rondloopt? En eten weggooien als het niet écht nodig is, doe ik niet. Dus de broccoli snijden duurde even ietsje langer.

Want natuurlijk vond ik er nog veel meer. Met de grootste precisie heb ik elk stronkje voorzichtig afgesneden en microscopisch bekeken. De beestjes die ik levend of dood vond heb ik heel stoer eigenhandig verwijderd. Vriendlief vond het allemaal maar wat grappig en was van mening dat het helemaal niet nodig was al die beestjes weg te halen. Ze gaan immers vanzelf wel dood als ik de broccoli maar lang genoeg kook. Goed om te weten, maar hoeveel extra eiwitten dat ook oplevert: ik houd het liever bij het oorspronkelijke recept.

Ondertussen vond ik weer een beestje midden in een stronk broccoli. Behendig sneed ik de kleine stronkjes er omheen weg om het groene monstertje te kunnen verwijderen. Totdat ik het wormpje kwijt was. Minutenlang gezocht op mijn snijplankje en tussen de stronkjes. Maar ik kon het niet meer vinden. Mogelijk was ons eten dus toch niet helemaal vegetarisch.

Tijdens het eten is die stoere vent van mij nogal zenuwachtig. Met grote voorzichtigheid en een nog grotere aarzeling neemt hij een hap. Als het bijna op is hoor ik zijn vriendelijke verzoek dit gerecht voorlopig maar even niet te maken. Mijn Colombiaan blijkt een waar wormen-trauma te hebben opgelopen. Misschien de volgende keer toch maar de verpakte broccoli kopen in plaats van de losse stronken die gewoon open en bloot in de schappen liggen. Opeens is het zelfs thuis een uitdaging geworden om als vegetariër door het Colombiaanse leven te gaan.

Durf je het aan en ben je nieuwsgierig geworden naar het recept? Je vindt het hier!

Vegetarische broccoli-schotel

 

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 500 gram broccoli
  • 2 of 3 tomaten
  • 2 eieren (weglaten voor vegan)
  • een teentje knoflook
  • een handje rozijnen
  • eventueel rijst

Hoe te bereiden?

Snijd de broccoli en kook deze gaar. Als je ook rijst wilt: kook deze dan nu ook gaar. Snijd ondertussen de tomaten in stukjes. Doe een beetje olie en de knoflook in een wok en roer daarin de eieren totdat ze helemaal gebakken zijn. Voeg de tomaten en de rozijnen toe en wok deze 5 minuten mee. Giet de gekookte broccoli af en voeg het bij het ei-tomaten-rozijnen-prutje (en eventueel de rijst ook). Roer alles door elkaar, en klaar! Naar wens kun je kaas en/of vegetarische balletjes toevoegen, ook heerlijk!

Eet smakelijk!


Lees meer!

23 reacties

large building contractors 30 april 2018 - 18:09

large building contractors

Contract great erectors currently available and in stock in addition reasonably priced today only!

Reply
Alie van Piggelen-de Vries 17 juni 2015 - 14:08

Mooi verhaal. Inderdaad de groente flink zouten en dan even laten staan. Deden wij vroeger ook met verse sla van het land of bloemkool. En dan flink afspoelen.

Reply
Sabine 17 juni 2015 - 20:08

Bedankt! Kan ik inderdaad eens proberen! Is beter dan die beestjes… 😉

Reply
MichielZiet 17 juni 2015 - 04:53

En nu heb ik honger gekregen…. 😀

Reply
Sabine 17 juni 2015 - 07:38

Haha ohjee 😉 Aan de slag in de keuken dus! 😉

Reply
Anoniem 16 juni 2015 - 14:28

Een smakelijk verhaal en een smakelijke foto. De beestjes die er na het koken nog in zaten waren in ieder geval vers. Bedorven vlees is tenslotte ook maar niks. Ze hebben waarschijnlijk alleen maar extra voedingsstoffen opgeleverd en dat is alleen maar goed. Is broccoli daarom een van de gezondste groenten?

Reply
Sabine 17 juni 2015 - 07:37

Bedankt 🙂 Je hebt ook helemaal gelijk: vers is altijd beter. Haha broccoli het gezondste door het verse vlees 😛 ? Zou zomaar kunnen 😉

Reply
Morgaine 16 juni 2015 - 08:58

Het is duidelijk dat jij nooit een moestuin in de familie hebt gehad, hahahahaha Want alle groenten moet je dan heel goed doornemen, vooral sla, kool en nog meer ongein, andijvie, dat soort gewassen om te zien of er geen wormpjes tussen zitten.

En ook hier, tref je het nog weleens aan hoor. Wist je dat in potten en blikken ook vaak een wormpje kan zitten hier? Dat mag ook wettelijk gezien, ja dat heb ik al eens mee gemaakt, vandaar dat ik liever geen pot of blik eet… want dan liever een vers wormpje wat ik zelf kan wegsnijden/halen dan te weten dat het al meegekookt in een pot zit… LOL

X

Reply
Sabine 17 juni 2015 - 07:34

Ohjee is het zo duidelijk haha 🙂 Mijn opa had wel een mega grote moestuin met heel veel groente, maar dit heb ik niet meegekregen haha.
Ik wist trouwens écht niet dat er ook beestjes in die potjes kunnen zitten. Dat ga ik dus nooit meer kopen hahaha 😉

Reply
Jessica 16 juni 2015 - 08:51

Geniaal verhaaltje! Ik zou inderdaad ook niet heel blij worden van groene wormpjes tussen de broccoli >.< Ik ben benieuwd hoe ik het als vegetariër ga redden als ik na de zomervakantie richting Colombia ga!

Reply
Sabine 17 juni 2015 - 07:31

Bedankt 😀 Mij lukt het wel aardig hoor. Neem deze tip mee: als je vraagt voor vegetartisch eten (bijvoorbeeld: sin carne), dan kan het zomaar zijn dat je toch kip krijgt. Je moet dus heel erg duidelijk maken wat je niet wilt, dus géén vlees, géén vis én géén kip 😉 Veel Colombianen weten niet goed wat vegetarisch eigenlijk inhoudt 🙂

Reply
Koen Schyvens 16 juni 2015 - 08:44

Haha, hilarisch stukje.

Reply
Sabine 17 juni 2015 - 07:26

Bedankt 🙂

Reply
Myriam 16 juni 2015 - 03:53

OMG, ik denk niet dat ik een hap door mijn keel zou gekregen hebben…. Moedig hoor van jou!!!

Reply
Sabine 17 juni 2015 - 07:25

Haha het ging ook met enige moeite 😉

Reply
Mrs. Brubeck 16 juni 2015 - 02:30

Je kan het ook anders bekijken… Bij ons geen kans op wormpjes, die gaan allemaal dood door de pesticiden… Dat is nog veel ongezonder 🙂

Reply
Sabine 17 juni 2015 - 07:25

Haha bedankt voor deze benadering! Je hebt helemaal gelijk! 😀

Reply
valhalla 16 juni 2015 - 01:55

Maak wel eens deze, misschien een tip want ’t is heerlijk! Maar dat is alleen lekker met écht verse broccoli, die dus niet al een week ligt te ontbinden in de supermarkt: http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/parmesan-roasted-broccoli-recipe.html Dan wordt ie namelijk veel te droog in de oven…

Als je je groenten voor gebruik een tijdje in water met bakingsoda legt komen al die beestjes er ook als vanzelf uit. Daarna even afspoelen en dan heb je echt vegetarische groenten 😉

Reply
Sabine 17 juni 2015 - 07:24

Bedankt voor de tips! Ziet er goed uit, dat gerecht! 🙂

Reply
Els 16 juni 2015 - 01:43

Haha, een heerlijk recept met of zonder ‘vlees’!
Zondag nog gemaakt. Ook als er plastiek omheen zit kan er nog een wormpje tussen zitten hoor. Misschien even in het zoute water zetten dan komen ze vanzelf bovendrijven. De niet vegetariërs kunnen ze dan alsnog opbakken! ?Daarna wel goed spoelen om al het zout weer kwijt te raken!
Xxx mam

Reply
Sabine 17 juni 2015 - 07:24

Oh wat leuk dat je het net hebt gemaakt! Bedankt voor de tip trouwens! 🙂

Reply
Thomas Pannenkoek 15 juni 2015 - 23:51

Ik pas voor dit gerechtje, als het niet geeft 🙂

Reply
Sabine 17 juni 2015 - 07:23

Nee hoor 😉 haha

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!