Home Colombiaanse recepten Een Colombiaans recept: linzen met rijst en groente
Colombiaanse linzen met rijst

Een Colombiaans recept: linzen met rijst en groente

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

De Colombiaanse keuken is er één met veel rijst, vlees, vis en peulvruchten. Ikzelf bijvoorbeeld eet tijdens de lunch op mijn werk elke dag rijst, gemengd met afwisselend peulvruchten of groente. In Nederland hield ik niet van bonen, en linzen at ik al helemaal nooit. Maar sinds ik hier woon ben ik helemaal om. Vandaag een recept van één van mijn favoriete Colombiaanse gerechten: rijst met linzen. Makkelijk te bereiden, gezond en zowel vegetarisch, veganistisch als met vlees te maken. Lees verder en ontdek hoe je een beetje van de heerlijke Colombiaanse keuken in huis kunt halen!

Linzen: boordevol eiwitten

Dit gerecht bestaat voor de helft uit linzen. Linzen behoren tot de peulvruchten en kennen vele variaties. De linze is rijk aan vezels, mineralen zoals ijzer, fosfor en koper, aan vitamine B1 en aan eiwit. Door het hoge ijzer- en eiwitgehalte zijn linzen een ideale vleesvervanger. Bij het traditionele Colombiaanse gerecht hoort er wel vlees doorheen, maar dat is voor de voedingswaarde dus helemaal niet nodig. Ideaal voor een vegetarisch of veganistisch dieet.

 

Linzen met rijs en groente: de bereiding

Dit recept is zeer makkelijk te bereiden en neemt ongeveer drie kwartier in beslag.

De ingrediënten voor twee personen

  • 150 gram rijst
  • 150 gram linzen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine ui
  • 1 ei (gekookt of gebakken; laat deze weg als je het gerecht veganistisch wilt)
  • 2 tomaten
  • 1 paprika
  • zout, peper en kruiden naar smaak

 

De caldero

Voor de bereiding gebruik ik een caldero om de rijst in te koken. Een caldero is een soort metalen of aluminium ketel met deksel, die in Colombia met name wordt gebruikt voor de bereiding van rijst, bonen, vlees, vis en typische schotels. Je kunt natuurlijk ook een gewone pan of rijstkoker gebruiken.

 

Hoe kook je de rijst?

In Nederland wist ik eigenlijk nooit goed hoe je rijst kookt, maar inmiddels heeft Jimmy mij dit bijgebracht. In dit geval heb ik 150 gram rijst gebruikt, en dit in 300 ml water gedaan. Breng het aan de kook en laat het zachtjes pruttelen. Op een gegeven moment zul je zien dat het water is verdwenen en er gaatjes in de rijst ontstaan. Dit is het moment waarop je het vuur zo laag mogelijk zet (of uit) en de rijst verder gaar laat worden met de deksel erop. Als de rijst zacht is (even proeven) is het klaar.

 

De bereiding: linzen met groente

Dit gerecht is zeer makkelijk te maken: het grootste deel van de tijd bestaat uit wachten totdat de rijst en de linzen gaar zijn. Begin daar dus mee. Kook de linzen in een ruime pan, met 2 a 3 keer zoveel water als linzen. Zowel de rijst als de linzen hebben ongeveer een halfuur tijd nodig om gaar te worden. Omdat de linzen het water opnemen, hoef je het niet af te gieten.

 

Ondertussen snijd je de tomaten, de knoflook, de paprika en de ui. Het ei kun je koken of bakken: wat je wilt. Zodra de linzen bijna gaar zijn en bijna al het water hebben opgenomen, voeg je in de pan bij de linzen de knoflook, tomaten, paprika en ui. Hussel door elkaar en laat nog even koken, zodat de smaak goed wordt opgenomen.

 

Als het gaar is voeg je het linzen-groente-pannetje en het ei bij de rijst en hussel je alles door elkaar. Voeg zout, peper en kruiden naar eigen smaak toe. Laat nog een paar minuten staan en klaar!

 

In ongeveer 45 minuten heb je je eigen Colombiaanse linzenschotel op tafel. Gezond én lekker. Eet smakelijk!

 

Lees meer!

41 reacties

rini de regt 21 oktober 2016 - 09:49

Ik maak het nu vaker..is heel lekker
Ik maak het met gerookte makreel of gerookte kipfilet als variatie..

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 oktober 2016 - 19:46

Wat leuk dat je het ook maakt! Linzen zijn echt Colombiaans en vind het nu zo lekker. We hebben inmiddels een snelkookpan van Imusa gekocht, dus ze zijn nu in 15 minuten klaar!

Reply
Jessica 8 juli 2016 - 21:07

Ziet er onwijs lekker uit! Ik ben helaas niet zo’n held in de keuken, maar wie weet kan ik iemand anders strikken om dit voor me te maken hihi 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 augustus 2016 - 12:25

Haha grappig 🙂 Zeker doen want is superlekker! Jimmy maakt het tegenwoordig vaak. Het is eigenlijk vrij makkelijk, omdat je voornamelijk aan het wachten bent op de rijst en de linzen 🙂

Reply
Ester 8 juli 2016 - 04:28

Vullend en gezond!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:05

Absoluut! Ken jij het uit Mexico?

Reply
Rowan 8 juli 2016 - 01:39

Super leuk, een kijkje in de Colombiaanse keuken! Klinkt erg lekker!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:00

Dankjewel! Ja is heel lekker 🙂 Ga t vandaag weer maken haha

Reply
Maaike 7 juli 2016 - 14:19

Leuk recept! Moeten de linzen niet een tijdje van te voren al in water staan? Pablo moet in Nederland een beetje lachen om de plakkerige, superwitte rijst, vindt hij helemaal niks (en ik moet hem gelijk geven haha). Veel mensen bakken hier de rijst in wat olie voordat er water bij gaat, werkt goed!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2016 - 15:28

Dankjewel! Je kunt ze inderdaad een tijdje in water laten staan, maar dat hoeft niet. Als je ze laat staan dan hoef je ze minder lang te koken, ga je ze koken zonder eerst in water te hebben gezet dan moeten ze dus wat langer koken. Is dus net wat uitkomt. Bij bonen is het anders, die moeten een nacht in water. Haha ja die plakkerige rijst hebben ze hier ook wel veel, vind ik zelf best lekker. Deze rijst in dit gerecht was trouwens helemaal niet plakkerig, was ook geen witte rijst (de Colombianen eten het wel met witte rijst). Handig weetje trouwens om eerst in olie te bakken! Nooit van gehoord en Jimmy doet het ook niet zo. Leuk die nieuwe tips 😀

Reply
Billy 7 juli 2016 - 12:38

ziet er lekker uit, Sabine!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2016 - 15:26

Dankjewel!

Reply
Kim 28 juni 2020 - 03:21

Welke kruiden doe jij erdoor?

Reply
Roos 7 juli 2016 - 11:40

Hm, ik heb hier zo mijn twijfels bij. Het is zeker een eenvoudig gerecht, maar ik houd gewoon niet zo van linzen, haha. Knoflook en uien zijn altijd goed in en gerecht natuurlijk. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2016 - 15:26

Hahaha ja als je ze neit lust moet je het zeker niet maken 😉 Linzen gewoon los vind ik ook niet superlekker hoor, maar met rijst vind ik het heerlijk.

Reply
Eva 7 juli 2016 - 06:57

Ik heb eigenlijk nog nooit linzen op, maar ik ga het toch eens proberen 😉 klinkt goed, dit!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2016 - 15:25

Dankjewel! Ja zeker doen: ik had ze ook nooit gegeten voordat ik in Colombia kwam haha. Zeker met rijst vind ik ze erg lekker. Als ik ziek ben maakt mijn vriend altijd rijst met linzen en ei: werkt goed 😉

Reply
sunny mama 7 juli 2016 - 00:31

Oeh… lekker, lekker!
Die linzen-rijst-schotel ziet er bijzonder aantrekkelijk uit en zoals je zegt: heel gezond. Ook heel geslaagd voor vegetariërs omdat de linzen en de rijst bij elkaar voorzien van veel eiwitten. Dankjewel voor de inspiratie, ik ga dit ook eens proberen.
Trouwens, mocht je ooit het oorspronkelijke recept voor ajiaco weten te ‘vertalen’ naar een variant die je kunt bereiden met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, dan lees ik het hier bijzonder graag! En van de bandeja paisa wil ik ook wel een receptje. 😉 Zo lekker!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2016 - 15:23

Dankjewel! Ja is echt heel lekker én gezond. Leuk dat je het ook gaat proberen 🙂

Ik ben van plan wat vaker Colombiaanse recepten te maken en te posten, dus ik zal eens voor je kijken of ik dat kan regelen. Ik eet beide zelf nooit omdat het niet vegetarisch is, maar bij bandeja de paisa kan ik nog wel een vegetarische variant bedenken haha 🙂

Reply
Peter 6 juli 2016 - 15:26

Een heerlijk recept Sabine! En dus nog heel gezond ook.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2016 - 15:22

Dankjewel! Ja hartstikke gezond 🙂

Reply
Els 6 juli 2016 - 13:35

Meteen maar even boodschappen gedaan en uitgeprobeerd. Heerlijk gegeten! Wel de hoeveelheid linzen en rijst aangepast, was een beetje veel voor ons.
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2016 - 15:20

Echt zo leuk dat je het meteen gemaakt hebt! Goede tip ook van de hoeveelheid. Ik ga het dit weekend weer maken thuis 🙂 xx

Reply
Jennifer 6 juli 2016 - 12:56

Dat lijkt me echt lekker! Ik ken linzen alleen uit linzensoep, maar ik denk dat ik dit ook wel lust. Als ze linzen in Ghana verkopen (geen idee eigenlijk? Vast wel in shoprite maar misschien ook gewoon op de markt) kan ik dit ook daar maken 🙂 Kan er weer wat op mijn lijstje haha

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2016 - 15:20

Haha ja linzensoep maken ze hier ook! 🙂 Is echt lekker dit en heel gezond 🙂 Geen idee of ze het in Ghana hebben…

Reply
wilma 6 juli 2016 - 10:11

MMM! ga ik ook eens doen. Heb nog gedroogde linzen. Doe er ook vlees bij. Wat gebruiken de Colombianen? Kip?
Ben al wel wat van jullie land gaan houden en heb het manlief laten zien waar ik soms”vertoef”. Wat hij zei? Wow, daar is het mooi!!
Slowly but surely….
Love, Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2016 - 15:18

Leuk! De Colombianen gebruiken varkensvlees of gehakt om er doorheen te doen. Dat kun je dan eerst bakken en dan met de groente (die kun je dan meteen meebakken) door de linzen doen. Geen kip dus!

Haha leuk dat hij dat zei! 😀 Ja wie weet, jullie zitten al op hetzelfde continent 😛 Liefs!

Reply
MichielZiet 6 juli 2016 - 09:27

Ik heb deze onder mijn favorieten opgeslagen…ziet er lekker uit!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2016 - 15:16

Dankjewel! 🙂

Reply
Koen 6 juli 2016 - 08:59

Ik ben meteen linzen gaan kopen. Ze hebben ze hier in Mozambique (droog / vers) in twee kleuren. Geel,oranje en bruin. Ik ga d’r vast vlees aan toevoegen maar voor de rest ga ik jouw recept gebruiken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2016 - 15:16

Wat leuk! 😀 Ja zeker vlees erbij doen, dat zal ook heel lekker zijn! Ben benieuwd wat je er van vindt! 😀

Reply
Elaintje 6 juli 2016 - 08:44

Dit klinkt lekker en kan je volgens mij ook als koude lunch wel eten? Ik hou niet van ei en ben ook wel benieuwd met wat voor vlees Colombianen het normaal maken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2016 - 15:15

Ja dat denk ik ook wel, heeft Jimmy toevallig ook gedaan (koud). Je kunt het maken met gehakt of varkensvlees (geen kip dus). Dat doe je dan van tevoren bakken en dan bij de linzen met de groente. Het ei kun je gewoon weglaten!

Reply
Sandra 6 juli 2016 - 03:50

Aaah wat een heerlijk gerecht lijkt mij dit! Ben erg benieuwd naar de combinatie van rijst en linzen. Überhaupt heb ik nog nooit linzen op, dus dat is al een verrassing als ik het zou eten haha. Lekker, ik ga je recept even opslaan!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2016 - 15:14

Ja dat is het zeker! Ik moet bekennen dat ik voordat ik in Colombia kwam ook nooit linzen had gegeten… hahaha. Is niet echt een Nederlands iets volgens mij. Maar wel heel lekker!

Reply
Nesrin 6 juli 2016 - 03:02

Heerlijk! Hier in huis zijn ze gek op rijst en linzen. Ik wil dit recept proberen en je zult het dan ongetwijfeld voorbij zien komen 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2016 - 15:13

Wat leuk! Dankjewel 😀

Reply
Rob Alberts 6 juli 2016 - 01:16

Lekker!

Smakelijke groet,

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2016 - 15:13

Dankjewel! 🙂

Reply
Natasja 5 juli 2016 - 21:53

Dat ziet er lekker uit!! De moeite waard om zelf eens te maken!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2016 - 15:13

Dankjewel! Ja zeker eens doen! Mijn moeder heeft het inmiddels al gemaakt en vond het heerlijk 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!