Home Wonen en werken Een contract tekenen in Colombia: hoe gaat dat?
Werken in Colombia

Een contract tekenen in Colombia: hoe gaat dat?

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Een nieuwe werkcontract tekenen: makkelijk toch? Sollicitatiegesprek, wat gegevens inleveren, naar je nieuwe kantoor, en tekenen maar! Ik zou willen dat het hier in Colombia ook zo makkelijk was. Maar helaas, het tekenen van een ogenschijnlijk simpel contract van nog geen twee pagina’s kostte een hoop stress, frustratie en ongeloof. Mijn Nederlandse denkwijze botste weer even met de Colombiaanse gang van zaken. Lees hier welke 25 stappen nodig waren om uiteindelijk mijn handtekening te zetten onder het nieuwe contract!

De 25 stappen naar mijn Colombiaanse contract

Colombianen zijn dol op de meest nutteloze regeltjes en waanzinnig goed in last-minute werk. Het contract tekenen verliep dus niet helemaal vlekkeloos:

 1. Op vrijdag 13 mei kreeg ik een mail van een collega die via via heeft doorgekregen dat we maandag het contract moeten komen tekenen + een lijst met benodigde documenten.
 2. In dat weekend haast ik me een ongeluk om in die korte tijd alle documenten bij elkaar te krijgen. Op maandag 16 mei stond ik netjes om 8.30u op het kantoor van mijn nieuwe bureau, waar ik de hele stapel papieren, inclusief mijn cv, inlever bij de dame aan de balie.
 3. Ze kijkt alles door en zegt: de helft ontbreekt. Het zal toch niet waar zijn…
 4. Het stoom kwam nu al uit mijn oren, want hoe moeilijk is het om de juiste lijst benodigdheden gewoon een week van tevoren op te sturen en niet mensen voor niets langs te laten komen? Maar niemand die dat iets kan schelen zo lijkt het.
 5. Ik kon wel alvast wat formulieren invullen.
 6. Formulier 1: mijn cv. Ik heb serieus nét mijn cv van 4 kantjes ingeleverd, kan ik alles nóg een keer op een papier gaan schrijven. Zucht…
 7. Formulier 2: een persoonlijkheidstest. Steeds twee woorden waarbij ik het woord dat het beste past moet aankruisen. De woorden zijn zo moeilijk dat iedereen er een handleiding bij krijgt met uitleg. Ik dacht dat het aan mijn Spaans lag, maar ook alle Colombianen zitten constant naar uitleg te zoeken.
 8. Ik lever de formulieren in en vraag nadrukkelijk om een briefje waarop ze schrijft wat ik dan nog meer nodig heb voor mijn contract. Om niet morgen weer voor niets op de stoep te staan.
 9. De tweede race tegen de klok kan beginnen.
 10. Onder andere heb ik twee certificaten van collega’s nodig en een nieuwe bankrekening. Hier in Colombia is het namelijk heel lastig om geld over te maken van de ene bank naar een andere.
 11. Eerst de rekening regelen besloot ik. Na 45 minuten wachten bij de bank ben ik eindelijk aan de beurt. En wat denk je? Ik kan niet zomaar een rekening openen, want als buitenlander moet ik eerst geautoriseerd worden. Een dag wachten dus.
 12. Na de bank ging ik naar huis om de twee certificaten te regelen, een briefje dat nergens op slaat en waar ze niet eens naar kijken. Ook leert Jimmy mij in de avond hoe ik via Internet mijn pensioen en zorg kan betalen.
 13. De volgende ochtend ga ik eerst naar het kopiecenter om alle documenten te printen en naar de bank voor mijn rekening. Duurt weer een hele tijd, maar dan heb ik wel meteen mijn nieuwe pinpas.
 14. Vervolgens loop ik terug naar het kantoor om nu hopelijk wél mijn contract te tekenen. Deze keer bleken de documenten goed. Nu wachten op de volgende stap.
 15. Een halfuur later komt een aardig meisje mij uit de wachtruimte plukken voor een ‘sollicitatiegesprek’.
 16. Het meisje heeft mijn hele dossier voor haar neus liggen, met onder andere 2 cv’s, maar toch is haar eerste vraag: wat heb je gestudeerd?
 17. Mijn haren stonden inmiddels alweer recht overeind.
 18. Even tot 10 tellen ondertussen…
 19. Als ze voor de derde keer mijn cv in het dossier stopt, komt de volgende vraag: wat wil je bereiken de komende 6 maanden, 5 jaar en 10 jaar? Van 5 jaar kan ik nog wel iets maken, maar 10 jaar? Ik weet niet eens waar ik ben en wat ik doe over één jaar.
 20. Vervolgens moet ik wachten totdat ik kan tekenen. Het duurt uiteindelijk 30 minuten om een contract van twee kantjes uit te printen. Ik ga er even goed voor zitten en het eerste dat opvalt is dat mijn naam verkeerd gespeld is. Ook lees ik dat ik 30 dagen opzegtermijn heb als ik ontslag wil nemen, terwijl zij mij er vandaag nog uit kunnen gooien. Nouja zeg.
 21. Maar toch: tekenen maar! Na zo’n 2,5 uur wachten eindelijk klaar. Op naar huis en morgen weer aan het werk.
 22. Ruim een week later, 26 mei inmiddels, krijgen we bericht dat er een belangrijke vergadering is met het bureau. Wat nu weer?
 23. Blijken er 2 dingen te zijn: 1) er zit een fout in het contract dus we moeten allemaal opnieuw tekenen. En 2) uiterlijk morgen om 2 uur moeten we nogmaals heel veel formulieren inleveren anders kunnen ze ons niet betalen. Zucht… Waarom kunnen ze dat niet gewoon een week eerder zeggen? Ik snap daar echt niets van.
 24. Vrijdag 27 mei dus weer een stressdag. Allerlei documenten bij elkaar verzamelen, waaronder formulieren die ze al hebben. Maar het is blijkbaar écht nodig om alles nog een keer te printen. Zo zonde van de bomen. Ook moesten we precies opschrijven wat we hebben gedaan deze maand en welke projecten zijn afgerond. Om half 5 waren we eindelijk klaar: nieuwe contract getekend en alles ingeleverd voor het eerste salaris.
 25. Maakt deze handtekening dan nu eindelijk een eind aan maandenlang gedoe op het werk?

 

Mijn nieuwe contract: wat houdt het in?

Mijn nieuwe contract is er eentje die ik niet ken uit Nederland. Het heet prestación de servicios, wat inhoudt dat ik ben ingehuurd door een ander bedrijf en projecten uitvoer voor het Nationaal Kanker Instituut. Ik heb een aantal taken en projecten die bij mijn functie en contract horen, die ik moet afronden of in ieder geval waar ik in moet vorderen gedurende de tijd. Er zijn een aantal verschillen met een gewoon werkcontract:

 • Elke maand moet ik documenten inleveren voordat ik betaald word, waaronder een formulier waarop ik aangeef waaraan ik deze maand heb gewerkt, hoever ik gevorderd ben, of er obstakels waren en hoe ik die heb opgelost.
 • Ik krijg elke maand mijn brutoloon op mijn nieuwe bankrekening gestort.
 • Van dat brutoloon moet ik zelf mijn pensioen en zorgverzekering betalen via Internet.
 • Een ander groot verschil is dat ik nu geen uren meer heb. Het gaat erom dat ik mijn projecten uitvoer en resultaten behaal. Of ik dat nu tussen 7 en 4 doe, midden in de nacht of aan de andere kant van de wereld: dat maakt allemaal niet uit. Ik hoef dus in principe niet meer naar mijn werk te komen.

Hoe zien mijn werkdagen er nu uit?

Ik ben nu twee weken aan het werk onder mijn nieuwe contract en eigenlijk is er niet veel veranderd. Behalve dan die vrijheid. Ik ga gewoon naar mijn werk, maar wel iets flexibeler. Zo probeer ik één dag in de week thuis te werken en als ik ga sporten ga ik een halfuur tot een uur eerder weg. Nu kan ik ook makkelijker een paar daagjes weg. Best handig als later dit jaar een vriendin en mijn ouders op bezoek komen.

Ik ben erg tevreden met dit contract en ga er in ieder geval tot eind december lekker van genieten en verder werken aan de leuke projecten die ik heb!

Ik ben benieuwd naar Nederlandse en Belgische contractverhalen. Wat is het gekste of meest frustrerende dat jij hebt meegemaakt met je contract?


 

Lees meer!

61 reacties

metal building contractors 30 april 2018 - 18:03

metal building contractors

Locate wonderful Industrial Contractors that are available and now in stock and at the best price today only!

Reply
Sandra 9 januari 2017 - 06:53

Oh Sabine, ik herken dit allemaal. Op Bonaire gaat het ook zo aan toe. Soms om moe van te worden. Soms doe ik al die stappen en maak mij er niet druk om maar er zijn momenten dat ik haast ontplof. Daar heb ik vervolgens mij zelf mee want dan wordt er helemaal niets voor mij gedaan. Dan ben ik weer boos op mijzelf dat ik mij niet heb kunnen beheersen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 januari 2017 - 12:21

Haha ja ik ontplof ook regelmatig 😛 Soms gaat het goed, soms niet. Leuk dat je het herkent! Ik denk dat er best veel overeenkomsten zijn tussen de cultuur op Bonaire en in Colombia 🙂

Reply
Sandra 11 januari 2017 - 19:38

Als ik jouw verhaal zo lees moet ik heel erg lachen, volgens mij zijn er veel overeenkomsten. Ik herken namelijk heel veel. Iedere week is er wel weer iets aan de hand, haha. Denk je dat je het hebt gehad komt het volgende probleem weer aan. In Nederland had ik dat nooit. Ik heb hier soms een dagtaak om bepaalde dingen opgelost te krijgen terwijl het in Nederland zo gebeurd is. Hoe vaak ik niet terug gestuurd ben om andere papieren te halen die ik net niet bij mij had. De laatste keer heb ik de bankmedewerkster het briefje laten schrijven met de benodigde documenten met haar naam. Toen ik drie weken later op de afspraak kwam had ik volgens haar niet alle papieren bij mij. Gelukkig had ik dat briefje wel meegenomen. Toen ik het haar liet zien hoefde ik het document niet op te halen, kwam ik toen even goed weg haha. Ik kan wel een boek schrijven wat ik heb meegemaakt.
Jammer dat je niet op Bonaire bent, hadden we er dieper op in kunnen gaan.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 januari 2017 - 12:56

Haha zo herkenbaar!! Ik moet voor een nieuw contract ook de hele stad door om overal papieren op te halen, echt vreselijk vermoeiend. En dan kwam ik bij het kantoor met alle papieren en blijk dat er toch nog iets mist. Hebben ze dat niet gezegd? Nee dus. Of dat we op het werk een dag na het inleveren van de betalingsdocumenten een mail komt met dat sinds gisteren het bedrijf is gewisseld dus we vanaf gisteren het nieuwe bedrijf op het formulier moeten zetten. Snap ik ook nooit, hoe moeilijk is het 3 dagen eerder deze mail te sturen? En krijg ik eind december een mail met mijn ontslagbrief: WAT? Niemand wat gezegd, blijkt dat ik wordt overgeplaatst naar een andere afdeling en een nieuw bedrijf. Belt mijn bas 2 dagen later om te zeggen dat ik toch bij hetzelfde bedrijf kan blijven, maar omdat mijn ontslag al klaar was moet ik nu dus voor exact hetzelfde contract wéér al die documenten inleveren. Bizar toch? Niemand weet wanneer ik mijn contract kan tekenen, maar het zou afgelopen dinsdag zijn. Kom ik op mijn werk, blijkt het nog helemaal niet klaar. Nu zit ik dus nog steeds thuis te wachten haha. Als ik ooit naar Bonaire kom of jij naar Colombia moeten we maar eens afspreken. Denk dat we uren gespreksstof hebben 😛 😛

Reply
Deborah 9 juni 2016 - 08:13

Wow!! Je moet daar wel wat voor overhebben om aan het werk te kunnen haha. Is dat altijd het geval dat je weet? Of alleen in bepaalde functies?
Hoe dan ook, fijn dat je nu ander werk hebt. De flexibiliteit lijkt mij wel heel erg fijn. Veel plezier en uitdaging toegewenst met je nieuwe job!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juni 2016 - 18:35

Haha ja echt 🙂 Het verschilt erg per instelling hoe het gaat, maar over het algemeen is er altijd wel wat hier. Meestal wel minder erg dan dit volgens mij haha. Dankjewel!

Reply
Wanda 2 juni 2016 - 13:38

Pfff, je moet echt wel over een grote portie geduld beschikken wil je daar niet compleet van door het lint gaan! Geen idee of ik daar wel zo rustig onder zou kunnen blijven hoor! Ik heb sowieso nog nooit met instanties te maken gehad omdat ik na mijn afstuderen direct ben gaan werken en nog een dag werkloos thuis heb gezeten. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en voel je je prettig met je nieuwe contract!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 juni 2016 - 11:45

Haha ja klopt. En dat heb ik niet zo dus het was wel even moeilijk hoor 🙂 Fijn dat jou dit soort dingen bespaard zijn gebleven. Veel beter voor je bloeddruk!

Reply
Morgaine 1 juni 2016 - 03:03

Nee, ik ga niet lachen, echt hoor Sabine, ik lach niet 😉 Wat ERG! pffffffffffffff ja daar kun je dus ook van de stress schieten, weet ik als geen ander, op andere brieven en zaken en bla…. ik denk dat het net een tikje erger is, maar hier kunnen ze er ook iets van, echt hoor!

Nou goed, het is nu geregeld, je zit, klaar, nu vergeten en contracten hier, waar ik mij aan irriteer, ook al krijg je het terug, is dat je vaak voor werk een verklaring moet hebben omtrent gedrag, kosten 35 euro per keer, en nee de vorige is te oud, want wie weet, heb ik het afgelopen weekend wel in de bak gezeten, je weet het niet he?

En als die verklaring niet naar de zin is, ben je je geld kwijt… kortom, dat soort dingen irriteer ik mij aan. Aangezien dit ook voor stages geldt, en voor elk jaar, elke nieuwe stage, mijn dochter in de zorg.. dat is geld over de balk smijten! Ook al krijg je het terug, nou goed…

Jij zit, jij bent klaar, ik ga mij opmaken voor mijn sollicitatie zometeen om 11 uur, ik wil eerst even langs de fietsenmaker fietsen namelijk, mijn banden even op laten pompen en mijn stuur is gezakt… nie goed….. hahaha

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 14:06

Hahaha je reactie!! 😀 😛 En ja ik geloof je meteen dat ze er in NL ook wat van kunnen, kijk maar eens hoe het met jou gaat! Ik heb trouwens volgens mij nooit een verklaring omtrent gedrag moeten inleveren (behalve in Colombia trouwens haha). Snap niet dat één zo een papiertje 35 euro moet kosten… En waar gaat dat heen dat geld? Vervelend hoor… Je sollicitatie is al geweest inmiddels! Spannend ook allemaal voor jou 🙂 xx

Reply
Sas 31 mei 2016 - 14:20

Och wat een gedoe zeg! Ik heb wel eens sollicitatie gesprekken gehad met rare vragen, tijdje terug een blogje over gelezen. Inderdaad dat mensen gaan vragen wat je hebt gestudeerd terwijl mijn CV voor hun neus ligt…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 13:54

Ja echt gedoe! Ja dat van die cv is echt zo vaag. Zou het een test zijn ofzo? Even checken of het niet vals is en de sollicitant wel echt weet wat ie heeft gestudeerd…

Reply
Roos 31 mei 2016 - 11:14

Allemachtig zeg, wat een rompslomp! Precies, hadden ze e.e.a. niet even eerder kunnen zeggen? Maar, gelukkig is je contract nu rond en kun je wat flexibeler met je werktijden (like, welke werktijden? 😛 ) omgaan. Nu hopen dat het zo klaar is, of zou er ineens nog een document ontbreken? Je C.V. misschien?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 13:52

Ja precies! Zo moeilijk kan het toch niet zijn die mail 3 dagen eerder te sturen? Haha ik moet even lachen om je laatste woorden hoor 😛

Reply
Nesrin 31 mei 2016 - 03:08

Ai ai ai punt 16, 17 en 18. Ernstig.
Gelukkig dat je nu tevreden bent met het nieuwe contract!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 13:51

Ja echt frustrerend! Nu maar hopen dat ik gewoon salaris krijg en dat er niet weer wat mis is haha

Reply
wilma 30 mei 2016 - 21:53

voor ik bij punt 5 was geloof ik, had ik het al warm!
Hier gaat het wel iets makkelijker,maar vandaag de dag moetje Frst aid en cpr papieren hebben. Maar ik ging voor just een baantje hier. Ze kijken voor ze verdergaan of je toevallig geen criminal bent.
Maar goed dat jij een dokter bij de hand hebt! Maar door al het gestress, ben je wel aan een paar daagjes uit toe met Jimmy!!
Groet, Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 13:50

Haha ja ik ook 😉 Goh zeg dat je first aid moet hebben! Iedereen verplicht in Canada? Is wel veiliger lijkt me… Groetjes!

Reply
Ester 30 mei 2016 - 14:57

Haha ohjee. En je zou denken, wanneer ze je een contract aanbieden, dat ze je graag willen hebben…

Al verbaasde mij dat het inwisselen van een Belgisch nummerplaat voor een Nederlands nummerplaat ook 25 stappen 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 13:49

Ja precies! Maar iemand graag willen hebben komt hier nooit echt naarvoren. Voor jou 1000 anderen. Echt rare mentaliteit eigenlijk. Haha is dat zo lastig dus die nummerplaat? Zal je wel veel stress hebben opgeleverd dan! 😉

Reply
Natasja 30 mei 2016 - 12:33

Ik werkte op HR en wij stuurden digitaal: formulier Werknemersgegegens, loonheffingsformulier, kopie id bewijs hadden we nodig en het getekende contract. De werknemer printte het uit tekende het en stuurde het per mail weer terug. We moesten alles controleren, als er een datum niet goed stond moest het opnieuw ingevuld en getekend worden.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 13:48

Dat klinkt een stuk georganiseerder! 🙂

Reply
kliefje 30 mei 2016 - 11:52

Man oh man, ik kreeg meteen een torenhoge bloeddruk van alleen jouw relaas lezen… Wat een ellende 🙁

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 13:47

Ja kan ik me voorstellen 😉 Mijn bloeddruk is ook behoorlijk gestegen die week.

Reply
yvonne 30 mei 2016 - 11:33

Wat een drama. Ze zitten elkaar aan het werk te houden zo lijkt het… Niet werken/ziek is nu ook zo geworden door dit contract?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 13:45

Haha ja precies! Ze maken het echt moeilijk voor iedereen. Niet werken en ziek maakt niet uit. Ik krijg betaald elke maand hetzelfde, moet alleen verantwoorden wat ik heb gedaan.

Reply
Mirjam 30 mei 2016 - 10:09

Jeetje wat een stress toestanden…vreselijk. Hopelijk gaat het werk makkelijkr dan het contract tekenen. Succes nu maar!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 13:44

Ja echt stress! Het werk gaat zeker stukken makkelijker. Al kan ik ook wel een boek schrijven over wat hier allemaal voor gekke dingen gebeuren haha

Reply
Billy 30 mei 2016 - 08:59

wat een gedoe voor dat nieuwe contract, Sabine!
Is dat contract niet ietwat onzeker qua financiën? Prestatiegericht lijkt me toch wat riskant

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 13:43

Ja absoluut een gedoe! Nee ik krijg gewoon elke maand hetzelfde betaald. Dat is juist zo fijn. En die vrijheid is me veel waard 🙂

Reply
Esther 30 mei 2016 - 07:43

Had je geen werkgeversverklaring uit Nederland nodig deze keer? Met apostille wat dus gewoon legaal gezien onmogelijk is? En dan maar een stel stempeltjes scoren? Wat was er nu vrijdag weer nodig? Wat een gedoe he….hoop dat alles nu achter de rug is….

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 13:43

Haha daar had ik nog niet eens aan gedacht! Nee die had ik dus gelukkig niet nodig 🙂

Reply
Els 30 mei 2016 - 07:00

Tjeetje, wat een stress! Gelukkig is het allemaal weer goed gekomen!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 12:54

Ja gelukkig! xx

Reply
Marcella 30 mei 2016 - 06:38

Jeetje, wat een gedoe zeg! En zo zonde dat je veel documenten gewoon nóg een keer moet inleveren. En dan te bedenken dat er in Nederland vaak wordt aangedrongen om zuinig te zijn met prints. Dat heeft dus niet zoveel nut als je dit leest… Maar fijn dat het nu rond is. De vrijheid klinkt best fijn trouwens! Gewoon lekker werken aan je projecten, en je dus elke maand verantwoorden. Zo kan je periodes veel werken, en dat compenseren door later meer vrij te nemen. Lijkt me best fijn!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 12:54

Ja echt gedoe! Ik moet alleen nu mijn projecten afmaken, kan dus ook halve dagen werken bijvoorbeeld. Echt fijn die vrijheid!

Reply
Myriam 30 mei 2016 - 05:57

Het lijkt erop dat je nu een soortement freelance contract hebt. Je bent geen werknemer en je bent ook geen zelfstandige. Klopt dat? Ik ben zelf freelancer, ik kies ook zelf mijn uren en betaal ook zelf alle sociale lasten, maar het verschil met jou is dat ik aan het einde van de maand facturen opstel voor mijn opdrachtgevers en betaald word naargelang de prestaties die ik geleverd heb. Weinig gewerkt? Weinig geld … zoiets. Eerlijk gezegd zou ik de vrijheid die ik hierdoor heb niet meer willen missen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 12:38

Ja klopt, zoiets is het. Maar ook niet helemaal want ik heb wel mijn vaste werk en projecten. Ik krijg dus ook elke maand standaard mijn salaris, wat altijd hetzelfde is. De vrijheid is mij ook alles waard!!

Reply
Carla van Vliet 30 mei 2016 - 05:25

Ik krijg al kromme tenen als ik dit lees….laat staan zoiets te moeten meemaken….!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 12:25

Haha ja die had ik ook hoor 😉

Reply
Melle 30 mei 2016 - 05:05

Jeetje mina wat een toestand zeg! Wat je er uiteindelijk voor terug krijgt klinkt wel heel goed dus in dat opzicht was het wel de moeite waard. In ieder geval om het allemaal mee te maken en er een blogje over te typen want jee, anders had ik dit dus nooit geweten he 😉 Heel veel succes, ik ga voor je duimen dat het allemaal goed komt (en blijft). Liefs!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 12:25

Ja klopt, het is de moeite zeker waard, maar echt wat een onnodige stress zeg! Ik heb die 25 stappen trouwens stiekem ook nog een beetje ingekort. Eerst waren het er 40 hahaha Ik dacht: dat gaat niemand lezen 😛 Dankjewel voor je lieve woorden! Liefs x

Reply
Koen 30 mei 2016 - 03:37

Ik dacht dat het in Mozambique erg was, ik heb me vergist.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 12:23

Hahaha ik zou daar ongeveer hetzelfde verwachten…

Reply
Rob Alberts 30 mei 2016 - 03:23

Diploma’s inleveren en na een copy retour krijgen.
Tekenen
Klaar

Meelevende groet,

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 12:23

Haha zo simpel kan het zijn!

Reply
Samaja 30 mei 2016 - 02:51

Ik werk voor de overheid in België en ik dacht dat wij een onnodig grote papierberg hadden, maar jouw verhaal slaat werkelijk alles! Het moet enorm frustrerend voor je geweest zijn! Gelukkig heb ik zelf nog niet teveel meegemaakt op dat vlak. Al was de personeelsdienst op mijn vorig werk niet eens op de hoogte dat ik een contract van onbepaalde duur had. Zij dachten dat het tijdelijk was en ik na 6 maanden mogelijk zou moeten vertrekken. Ik begon al lichtelijk te hyperventileren, want ik had net een appartement gekocht… Bovendien was ik ervan overtuigd dat ik getekend had voor onbepaalde duur en begon ik te twijfelen aan mijn capaciteiten als jurist omdat zij aanvankelijk heel zeker leken… Gelukkig bleek ik het bij het rechte eind te hebben!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 12:23

Haha ja in België en NL kan het absoluut ook frustrerend zijn hoor! Maar niet zo als hier haha 😉 Ik kan me voorstellen trouwens dat je nogal zenuwachtig wordt als je contract alleen tijdelijk blijkt te zijn terwijl jij anders dacht. Gelukkig had jij het goed!

Reply
Jennifer 30 mei 2016 - 02:24

Het meest chill lijkt me dat je je uren zelf in kunt delen. Voor de rest is het wel een hoop gedoe. Ik las ook “25 stappen tot mijn contract getekend was” en ik dacht neeeeeeee. Leuk dat je ouders en een vriendin komen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 12:22

Ja dat is echt fijn! Die vrijheid vind ik zo belangrijk, dan maar twee dagen bezig zijn een contract te tekenen haha 😛

Reply
Jaixy 30 mei 2016 - 02:22

Jeetje wat een ervaring dit contract en het tekenen ervan. Echt heel bijzonder. Het zal vast een cultuur dingentje zijn.
Ik moet zeggen dat ik geen problemen heb ervaren met mijn contracten.
Maar ik heb ook niet veel contracten gehad. Nu heb ik alweer een tijd een vast contract. En dat is echt super fijn.
En ik van onder een CAO… Dat is ook fijn.
Dus hier gaat het best normaal.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 12:21

Ja echt een ervaring, heb er wel veel van geleerd. Dat is dan weer positief haha. Ja zeker een cultuur dingetje. Denk dat het nooit overgaat dit soort dingen. Fijn dat je onder een CAO valt! dat moet hier nog uitgevonden worden 😛

Reply
Kimber - Reisgenie 30 mei 2016 - 01:56

Jeetje! Wat een frustrerend proces zeg! Dan gaat het in Nederland toch een stuk makkelijker inderdaad. Trouwens wel gek dat je nog vragen over je opleiding en ambities kreeg terwijl alles in feite al rond was.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 12:20

Ja heel frustrerend, trok bijna mijn mooie blonde haren eruit. Dat gesprek vond ik ook nogal apart. Ik had die baan allang. Al die onzinnige dingen hier 🙂

Reply
Marion 30 mei 2016 - 01:40

Oh neee! Oh nee!!! Dat dacht ik de hele tijd tijdens het lezen van dit artikel. Gelukkig ben je wel tevreden met het contract en ben je er zelfs wat op vooruit gegaan. Iets meer vrijheid kan al zoveel schelen. Fijn voor je.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 12:19

Hahaha ja dat dacht ik ook tijdens dat hele teken-proces haha 🙂 Die vrijheid is me meer waar dan wat dan ook…

Reply
sunny mama 30 mei 2016 - 00:35

Tjonge jonge… ik kan me jouw frustraties héél goed voorstellen! Een contract tekenen gaat in onze contreien toch wel wat vlotter (op zijn zachtst gezegd).
Wat dat sollicitatiegesprek betreft, waarbij je gevraagd werd wat je gestudeerd hebt terwijl ze die info gewoon onder de neus hebben liggen, moest ik denken aan wat een collega in Colombia ooit tegen me zei. “Je met dat soort dingen niet zo serieus nemen, je moet dat zien als een spelletje. Als degene tegenover jou graag ‘sollicitatiegesprekje’ wil spelen, dan speel jij dat spelletje mee en je blijft in je rol van ‘sollicitant’. Verder zei ze: “Wij kunnen iets wat jullie Nederlanders niet kunnen en dat is ‘doblar’ “. Destijds zou ik dat ook serieus genomen hebben, die vragen van “waar denk je dat je staat over x aantal jaar”. Ik zou daar ook een oprecht antwoord op gegeven hebben, precies zoals ik erover dacht. Maar die Colombiaanse collega raadde me destijds aan om ook dat als onderdeel van het spelletje op te vatten en gewoon een antwoord te verzinnen dat ze graag willen horen.
Veel met je nieuwe contract!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 12:18

Haha ja precies: veel vlotter! 🙂 Wel een heel goede tip van je trouwens, dat spelletje spelen. Ik nam dit ook niet heel serieus gelukkig, maar ik wist ook niet goed wat te antwoorden. Bij 10 jaar heb ik maar wat verzonnen. Dankjewel!

Reply
Thomas Pannenkoek 30 mei 2016 - 00:00

Gelukkig heb ik al dat frustrerende gedoe van jou niet moeten meemaken. 35 jaar geleden werd ik werkloos en moest ik uitkijken naar een nieuwe job. Het was toen economische crisis en makkelijk was het niet. Na twee maand zoeken en solliciteren had ik ineens twee jobs waaruit ik kon kiezen – ik werk nog steeds bij die éne…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 juni 2016 - 12:17

Oh wat fijn! Bij mij ging het in NL ook heel makkelijk… dat is nu wel over haha

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!