Home Wonen en werken Een greep uit mijn werkweek
Congreso de la República, Capitool, Bogotá

Een greep uit mijn werkweek

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Elke dag stap ik met veel zin in de bus naar het Nationaal Kanker Instituut. Waar ik met heel veel plezier in een geweldig leuk team werk aan onderzoek onder andere gericht op roken en rookgedrag in Colombia. Afgelopen week was best een drukke. Veel werk te doen, een interessante bijeenkomst en een forum waar ik heen mocht. Hoe ging dit allemaal in z’n werk?

Aangezien afgelopen maandag weer een officiële vrije dag was, begon mijn week op dinsdag. Achter de computer op ons kantoortje in het spookgedeelte van het ziekenhuis ben ik aan het werk om te achterhalen wat elke respondent die mee deed aan het vragenlijstonderzoek naar de kennis over alles wat met het rookbeleid in Colombia te maken heeft voor informatie heeft gekregen over de effecten van roken. Een grote klus die tot mijn frustratie nog steeds niet klaar is. Het artikel dat ik aan het schrijven ben is bijna klaar, alleen deze analyse ontbreekt nog. Vandaag hoop ik dit eindelijk af te hebben, zodat ik mijn Spaanstalige artikel eindelijk naar mijn collega kan sturen voor de revisie van de taal en inhoud. En dan hopelijk snel indienen bij een tijdschrift!

Twee weken geleden kwam ik met het idee om een Journal Club op te zetten, iets wat we ook deden in Nederland. Dit houdt in dat we met een groepje collega’s discussiëren over een wetenschappelijk artikel, om zo meer te leren over de opzet hiervan, en hoe je een dergelijk artikel kunt lezen, beoordelen en schrijven. Voor mij een leuke taak om dit op te zetten én te begeleiden. Woensdag was de eerste bijeenkomst. Ik had alles op z’n Hollands heel goed voorbereid en vragen bedacht. Om tien uur zou de bijeenkomst beginnen, maar om één of andere Colombiaanse reden kwam iedereen minstens een kwartier te laat aanzetten. Even diep ademhalen. En beginnen maar. Ik leg uit hoe de bijeenkomst er uit gaat zien, maar al snel begint iedereen door elkaar te kakelen omdat iedereen een eigen mening heeft hoe deze bijeenkomst er uit moet zien. Niemand was het met elkaar eens, terwijl ik al lang heb uitgelegd wat we gaan doen en hier al goed over na heb gedacht. Als iedereen even geduld heeft komt alles vanzelf aan bod. Pff… Op een gegeven moment was ik het zo zat dat ik met enige stemverheffing de groep weer stil kreeg en nogmaals in twee zinnen heb uitgelegd hoe we het gingen doen. Daarna ging het supergoed en was het een heel leuke, nuttige en leerzame bijeenkomst. Zo succesvol dat we dit elke maand gaan doen. Heel blij, maar ook enigszins gefrustreerd door deze cultuurverschillen. Ook voor mij een mooi leermoment.

 

De volgende dag, gisteren dus, gingen we met ons team naar een forum over belasting op tabak. In Colombia is er een behoorlijk goed antirookbeleid, maar wat nog ontbreekt is de verhoging van deze belasting. Een pakje sigaretten kost hier letterlijk bijna niets en bovendien is er ook een hoop smokkel en illegale verkoop. Er valt dus nog veel te verbeteren. Ook leuk was, dat het forum plaatsvond in het Congreso de la República, oftewel: het Capitool. Dat prachtige neoklassieke gebouw op Plaza Bolívar midden in het oude stadscentrum van Bogotá. In het zonnetje loop ik met een grote glimlach in mijn nette outfit over het plein naar die prachtige zuilen. Precies om acht uur sta ik voor de deur, maar nog niemand mag er in en uiteindelijk begint het gewoon een uur te laat. Eenmaal binnen blijkt het gebouw nog mooier en begeef ik me in een zaal met prachtige stoelen die ik me altijd in een kasteel had voorgesteld. Maar nu mogen wij daar op zitten en luisteren naar de interessante presentaties gegeven door mensen uit hetzelfde veld. Na afloop wandel ik tevreden in het zonnetje in dat prachtige centrum weer terug naar de bus. Op naar de volgende werkdag!

 


 

Lees meer!

41 reacties

Marcella 27 augustus 2015 - 06:18

Wat ontzettend leuk om te lezen Sabine! Ook over de cultuurverschillen waar je duidelijk tegenaan loopt. Je werk klinkt leuk & veelzijdig!

Reply
Sabine 27 augustus 2015 - 09:20

Bedankt! Cultuurverschillen genoeg hier haha 😀

Reply
naomiinwonderland 24 augustus 2015 - 05:35

Ik denk dat ik het al eens heb gezegd maar ik vind je baan echt heel erg interessant klinken!

Reply
Sabine 24 augustus 2015 - 08:38

Haha dankjewel! Is het ook 🙂

Reply
Daphne 24 augustus 2015 - 02:38

Dat klinkt echt als een hele leuke baan! Wat fijn dat je bij kunt dragen aan zo’n goed project.

Reply
Sabine 24 augustus 2015 - 08:38

Dat is het ook zeker 😀 Heb er veel plezier in!

Reply
Koen Schyvens 22 augustus 2015 - 03:04

Te laat komen … ik zou er elke dag over kunnen schrijven. Zucht. Ook in Mozambique. Wordt er veel gerookt in Colombia? Hier in Mozambique vind ik namelijk niet dat er veel gerookt wordt (door jonge mensen). En ook hier kosten sigaretten bijna niets.

Reply
Sabine 22 augustus 2015 - 08:31

Er wordt hier veel minder gerookt dan in Nederland. Ik zal er nog eens een stukje over schrijven als mijn artikel af is. In Mozambique is het vast ook veel te heet om te roken denk ik?

Reply
Bart I Hasta la Proxima 21 augustus 2015 - 17:56

Een kwartier te laat?. Dat noemen ze toch op tijd hier in Zuid-Amerika? Misschien wel te vroeg.. haha. .. Ik lees ook de reactie van Marion hierboven. Je moet je er echt op instellen soms.

Reply
Sabine 22 augustus 2015 - 08:30

Hahaha ohjee is het bij jou nog erger dan? En inderdaad je went wel aan die dingen maar toch irriteert het me nog regelmatig. Overigens ken ik heel veel Colombianen die gewoon altijd op tijd komen 🙂

Reply
Jaixy 21 augustus 2015 - 16:19

Bijzonder hoor!

Reply
Sabine 22 augustus 2015 - 08:29

Bedankt! 🙂

Reply
Marjolein in het klein 21 augustus 2015 - 15:58

Haha grappig, ik vind het hier al irritant als mensen 5 minuten te laat komen 😛

Reply
Sabine 22 augustus 2015 - 08:29

Haha ja daarom kun je je vast inleven in hoe ik me dan moet voelen Haha 😉

Reply
Thomas Pannenkoek 21 augustus 2015 - 12:07

En ik maar denken dat je niets anders deed dan rondreizen 🙂 !

Reply
Sabine 22 augustus 2015 - 08:28

Ja dat lijkt soms zo hè 😉

Reply
Nathalie Eenkhoorn 21 augustus 2015 - 10:16

Wat super knap dat je dit allemaal doet en ook eigen initiatieven neemt! Heel herkenbaar dat te laat beginnen en een overleg waarin iedereen door elkaar begint te praten… Frustrerend, maar tegenwoordig kom ik zelf ook een half uurtje later aan bij mijn project…Oeps!

Reply
Sabine 22 augustus 2015 - 08:27

Haha bedankt! En uurtje te laat? Misschien heb je ergens niet-Nederlands bloed stromen :p

Reply
nathalieeenkhoorn 22 augustus 2015 - 08:45

Nee nee, een half uurtje 😉

Reply
mirjam1965 21 augustus 2015 - 08:00

Tja dat te laat komen zijn wij niet echt gewend he. Je moet dat een beetje kunnen laten gaan denk ik. hoop dat je dit ook kan haha

Reply
Sabine 22 augustus 2015 - 08:26

Ja dat kan ik zeker gelukkig. Ik ben zelf ook al veel makkelijker geworden met van alles 🙂

Reply
Brubeck 21 augustus 2015 - 06:22

Die cultuurverschillen zullen heel verrijkend zijn, zoals het verschil in time-management 🙂

Reply
Sabine 22 augustus 2015 - 08:26

Inderdaad! We leren daar allemaal enorm veel van en kunnen elkaar ook aanvullen 🙂

Reply
Esther 21 augustus 2015 - 06:21

Haha Sabine erg herkenbaar. Geef niet op! De regel van 15 (15 min Te last is op tijd) moet op zijn slechtst de regel van 5 Worden. Samen komen we er wel uit hihi. Bedankt voor he enthousiasme en inzet elke dag weer. Je hebt nog niet verteld dat je ook elke dag wen minicursus Nederlands geeft hihi.

Reply
Sabine 22 augustus 2015 - 08:25

Inderdaad, samen zijn we sterk 😀 En van die Nederlandse les moet inderdaad eens snel een verhaaltje komen… 🙂

Reply
kliefje 21 augustus 2015 - 04:33

Je hebt je netjes gehouden, ik was ontploft 😉

Reply
Sabine 22 augustus 2015 - 08:23

Ik ook bijna… 😉

Reply
iliveformydreams.com 21 augustus 2015 - 04:17

Och op tijd is op tijd he 😉
Heel veel succes en plezier met je werk.

Reply
Sabine 22 augustus 2015 - 08:23

Haha inderdaad! En bedankt!

Reply
schrijfselsvanmij 21 augustus 2015 - 02:40

Limburgers hebben de naam/faam altijd een kwartier te laat te komen. Hà, dan kennen ze mij niet: ik ben gewoon altijd op tijd 🙂
En ik ben zó blij dat ik niet (meer) rook en dat roken steeds meer ontmoedigd wordt. Mijn drijfveer om te stoppen was dat ik ooit zwanger wilde worden. Niet de kostprijs van de sigaretten. Die kon ik in die tijd (’85) belastingvrij=erg goedkoop krijgen.

Reply
Sabine 22 augustus 2015 - 08:23

Haha cultuurverschillen binnen Nederland 😀 Ongelooflijk hoe goedkoop dat toen was! Ik weet niet precies hoeveel het nu in nl kost, maar volgens mij kun je een keer extra op vakantie als je stopt met roken 😉

Reply
Annemarie 21 augustus 2015 - 02:12

Leuk te lezen dat je het werk leuk en uitdagend vindt. En voor toekomstige gezondheid van de bewoners zeer nuttig. Succes en veel plezier met je werk!

Reply
Sabine 22 augustus 2015 - 08:21

Bedankt Annemarie! Ik vind het ook heel fijn om iets te doen waarmee ik een klein beetje de samenleving beter kan maken 🙂

Reply
Hans en Thea de Vries 21 augustus 2015 - 01:53

Interessant werk doe je Sabine. En weer een mooi verslag!

Reply
Sabine 22 augustus 2015 - 08:20

Bedankt! Ja het is echt super interessant werk! Ben er heel blij mee! 🙂

Reply
Els 21 augustus 2015 - 01:33

Ja, wij zijn mensen van de klok.
Misschien ben je ook een beetje zo opgevoed,
8 uur is 8 uur. Sorry haha! !!?
Xxx

Reply
Sabine 22 augustus 2015 - 08:20

Ik ben wel iets makkelijker geworden hiermee geloof ik Haha

Reply
Morgaine 21 augustus 2015 - 00:42

Het moet je ding zijn om dit werk te doen, bewondering van mijn kant uit voor jou en dat je ook nog een hele cultuur probeert te veranderen naar Hollandse maatstaven, dat gaat jou wel lukken binnen dat instituut, ze zullen allemaal weten als jij iets regelt… be on time! Otherwise she gets mad 😛

hahaha Mooie foto’s ook weer, imposant gebouw.

X

Reply
Sabine 22 augustus 2015 - 08:19

Dankjewel! Dat is best lastig hoor, zo’n verschuiving maken. Gelukkig zijn er meer Nederlanders op het werk en met zn allen komen we er vast 😀

Reply
Marion 20 augustus 2015 - 23:53

Oh mijn god, dat te laat komen en zomaar een uur later beginnen. Ik ben echt een Hollandse boerentrien. Ik zou daar helemaal gek van worden!!

Reply
Sabine 22 augustus 2015 - 08:18

Haha ja ik ook in het begin, maar ik merk dat ik me hier aan ga aanpassen op de niet goede manier 😉

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!