Bijna altijd is er wel ergens op de wereld oorlog of een conflict. Denk de laatste jaren aan oorlogen in Israël en Gaza, Soedan, Oekraïne en Rusland en Syrië. Oorlogen en hongersnood die gepaard gaat met grote vluchtelingenstromen naar Europa is nog altijd wereldnieuws. Maar buiten deze Europese crisis gebeurt er ook van alles buiten het westen. In Colombia bijvoorbeeld woedt al meer dan 50 jaar oorlog; één van ’s werelds grootste vergeten crises. Waar de laatste jaren ook Venezuela bij is gekomen. Een conflict waarover de westerse media nauwelijks meer berichten. Wat weet jij bijvoorbeeld over vluchtelingen in Colombia? Lees verder en ontdek wat er schuil gaat achter die mooie groene Colombiaanse bergen.
Wat is een vluchteling?
Er worden verschillende termen door elkaar gebruikt als het gaat over vluchtelingen. Om verwarring te voorkomen geeft ik daarom eerst enkele definities van termen die je zult tegenkomen in dit artikel:
- Asielzoeker: iemand die politiek asiel aanvraagt in een land waarin hij denkt beter of veiliger te kunnen leven (bron);
- Vluchteling: iemand die zijn land is ontvlucht uit vrees voor geweld of zijn leven. In Nederland is iemand pas een vluchteling wanneer hij de asielprocedure met goed gevolg heeft doorlopen en dus asiel en daarmee de status van vluchteling heeft verkregen (bron);
- Ontheemde: iemand die gedwongen zijn huis of woonplaats moet ontvluchten, maar wel binnen de grenzen van zijn eigen land blijft. Een ontheemde heeft vaak dezelfde redenen als een vluchteling, zoals oorlog of ander geweld en zou door zijn eigen land beschermd moeten zijn. Iets dat in de praktijk vaak niet zo is (bron).
De cijfers: hoeveel asielzoekers, vluchtelingen en ontheemden zijn er wereldwijd?
In 2022 werden er in de Europese Unie bijna 1 miljoen asielaanvragen ingediend; het hoogste aantal sinds 2016. De grootste toename van asielaanvragen vond plaats in Ierland, Kroatië en Oostenrijk. Maar ook in Duitsland, Spanje en Frankrijk stegen de asielaanvragen.
De meeste asielzoekers in de EU komen uit Syrië, Afghanistan, Venezuela en Turkije (totaal bijna 40% van alle aanvragen). En sinds 2022 zijn daar ook miljoenen vluchtelingen uit Oekraïne bijgekomen. (bron)
Daarnaast zijn er wereldwijd ook zo’n 75 miljoen ontheemden. De top 5 landen met de meeste ontheemden zijn Oekraïne (8 miljoen), Syrië (7,6 miljoen), Ethiopië (5,5 miljoen), Congo (5,2 miljoen) en Colombia (4,9 miljoen). (bron)
Als je naar Colombia op reis gaat zou je dit niet verwachten, maar helaas is dit ook hier de realiteit.
Colombia: een humanitaire crisis
Achter de prachtige groene Colombiaanse bergen gaat een heftige en zeer complexe geschiedenis schuil die na ruim 50 jaar nog steeds tot op de dag van vandaag voortduurt. Het gewapende conflict tussen de guerrillabewegingen, waaronder de ELN enerzijds, en het regeringsleger en illegale paramilitairen anderzijds, heeft al aan meer dan 250.000 Colombianen het leven gekost en miljoenen zijn ontheemd.
Tegenwoordig is het conflict vooral gericht op de strijd over controle en beheer van natuurlijke bronnen, waarin de drugshandel een belangrijke rol speelt. De drugsindustrie maakt dat duizenden boeren hun land gedwongen moesten verlaten om de cocateelt uit te breiden. Ontvoeringen, mishandelingen en moord werden niet geschuwd en hebben gezorgd voor één van de grootste ontheemde populaties ter wereld. Zo’n 7 miljoen hectare land werd achtergelaten of met geweld afgepakt van de lokale bevolking. (bron)
Ook andere vormen van geweld deden en doen mensen vluchten. Colombia kampte een aantal jaar geleden nog met de hoogste moordcijfers ter wereld en het aantal ontvoeringen was ook ongekend. Motieven voor deze moorden waren van politieke, economische of sociale aard. Veel ontvoeringen werden gepleegd om losgeld te vragen en soms uit politieke redenen. Wellicht de bekendste is de ontvoering van Ingrid Betancourt, die in 2002 ontvoerd werd door de FARC.
Inmiddels bestaat de guerrillabeweging FARC niet meer, maar er zijn veel guerrilla’s overgestapt naar andere bewegingen.
Schokkende cijfers over vluchtelingen in Colombia
Colombia telt ruim 50 miljoen inwoners. Daarvan zijn door conflicten in het land ruim 5 miljoen (!) mensen op de vlucht geslagen en nu ontheemd. Elk jaar komen daar door het voortdurende conflict nog steeds duizenden nieuwe ontheemden bij. Jarenlang was Colombia zelfs het land met de meeste ontheemden ter wereld (bron).
Als je deze cijfers ziet zou je het misschien niet verwachten, maar er zijn ook mensen die juist in Colombia een beter leven komen zoeken en hier asiel aanvragen. Volgens cijfers waren dat er in 2014 zo’n 300. Deze asielzoekers kwamen uit Cuba, Nicaragua, Venezuela en andere landen. Inmiddels, sinds 2022, zijn er door de crisis in Venezuela ruim 3 miljoen Venezolanen naar Colombia gevlucht en hebben hier asiel aangevraagd. (bron)
Wat heeft dit voor gevolgen en wat doet de overheid?
De laatste jaren is de situatie in Colombia sterk verbeterd, maar er zijn nog steeds grote problemen. Want wat gebeurt er met die miljoenen ontheemden? Colombia mag dan een groot land zijn, in veel landelijke gebieden kunnen deze mensen niet wonen. Dus verplaatst ongeveer 80% zich van het platteland naar de stad op zoek naar veiligheid en een betere toekomst. Maar vinden deze kwetsbare mensen echt het geluk waarop ze hopen?
Veel ontheemde gezinnen verdienen slechts 70 dollar per maand. En in de steden die steeds voller worden is niet zomaar werk te vinden. Veel ontheemden zijn boeren en hebben geen scholing. Om te zorgen voor onderwijs besloot president Santos in 2012 het primair en voortgezet onderwijs gratis te maken. Dit is natuurlijk prachtig, maar onvoldoende voor de duizenden arme kinderen. Het gezin moet namelijk zelf zorgen voor schooluniformen en boeken, wat veel families zich niet kunnen veroorloven. Dit zorgt er voor dat veel kinderen moeten werken om hun families te voorzien in hun basisbehoeften. In 2014 telde Colombia naar schatting zo’n 1,1 miljoen kinderarbeiders. Daarnaast werken er veel adolescente meisje in de prostitutie om te kunnen overleven. (bron)
Tevens zijn er vele NGO’s en internationale hulporganisaties actief in Colombia om de situatie voor deze mensen te verbeteren en om te proberen iets aan de humanitaire crisis te doen. Denk aan de mooie stichtingen Children of Medellín en Mi Barrio Mi Sueño.
Achter het paradijs
Colombia is een fantastisch land: zo prachtig met zulke lieve inwoners. Een land dat zoveel te bieden heeft en door de uitgebreide flora en fauna een paradijs op aarde is.
Dat er achter dit paradijs al jarenlang zoveel ellende schuilt is onbegrijpelijk. Maar liefst 12% van de Colombiaanse bevolking is ontheemd, een bizar hoog percentage. En de laatste jaren zie je overal in de grote steden Venezolaanse vluchtelingen bedelen. Een status die niemand verdient. Net als alle andere vluchtelingen, ontheemden en asielzoekers in de rest van de wereld.
Dit probleem wordt helaas niet zomaar opgelost, en door de grote inkomensongelijkheid in het land misschien zelfs alleen maar groter. Gelukkig kunnen zowel buitenlandse toeristen als Colombianen zelf wél op reis in Colombia. Wat veel mensen werk bezorgd. Draag je steentje bij door een stichting te bezoeken en te doneren, of door verantwoord te reizen. Verblijf in kleine familiehotels of hostels in plaats van in grote ketens, eet in lokale restaurants en doe je boodschappen bij lokale kleine winkeltjes.
En geniet van het prachtige Colombia, een paradijs op aarde.
Disclaimer: met grote zorgvuldigheid heb ik de informatie in dit artikel samengesteld. Echter, het is mogelijk dat verschillende bronnen andere informatie weergeven, omdat nu eenmaal niet alles helemaal duidelijk is of goed staat geregistreerd. De cijfers over vluchtelingen en ontheemden in Colombia zijn daarnaast niet met zekerheid te bepalen, want veel vluchtelingen worden niet geregistreerd. Het aantal zou dus nog veel hoger kunnen liggen. De informatie in dit artikel is niet volledig, daar het een heel boekwerk vereist om alles over dit conflict te vertellen. Ik heb het kort gehouden. Als je meer wilt weten, klik dan op de bron achter het betreffende stukje.
50 reacties
Wat een goed stuk Sabine! Ook ik had hier geen weet van!
Dankjewel! Ja erg wat hier allemaal gebeurt…
Jeetje wat heftig zeg. Dit is duidelijk een land met 2 kanten/gezichten. Wij horen hier voornamelijk de FARC verhalen, de moorden en de ontvoeringen.
Daarom vind ik jou tegen woord zo mooi. Jij laat juist de andere kant ook erg zien.
Maar deze cijfers zijn wel heftig hoor.
Ja is behoorlijk heftig, ik schrok ook best wel van die cijfers. En het is nog lang niet voorbij, elk jaar komen er meer bij. Helaas…
Hier gaan je ogen wel even van open, vreselijk voor al die mensen. Er is zoveel ellende in de wereld… Goed geschreven.
Dankjewel! Ja er is vreselijk veel ellende in de wereld, ik denk dat we het merendeel ook niet eens weten…
Wat goed dat je ook deze kant van Colombia laat zien, hoe schrijnend ook. Het doet een mens stil staan bij al het ‘vergeten’ en stille leed in zoveel meer gebieden in de wereld dan hetgeen we dagelijks op tv zien.
Dankjewel, ik dacht dat ook inderdaad: ook eens de andere kant laten zien. Er gebeurt zoveel narigheid in de wereld, veel meer dan dat we met zijn allen weten denk ik…
Zoals we al op de andere blog bespraken, het doet je eigenlijk inzien hoe goed je het dan in Nederland hebt. Ontheemd in eigen land, het is te bizar voor woorden.
Ik moest ook denken aan Mexico waar ik laatst een (drugs) documentaire zag. Achter de schijn-toeristische-pracht oorden, schuilt een wereld van corruptie. Je kan kiezen tussen asiel in de VS, vluchten, de misdaad in of je hoofd aan de brug. We horen hier te weinig over, maar is minstens, zo niet meer, zo beestachtig als die hele IS-leeghoofden.
Soms lijkt slecht doen en je land tot een puinhoop te maken gemakkelijker en ‘leuker’ dan er wat opgeruimd leefbaars van te maken.
Goed stuk…goed om onder ogen te krijgen.
Ja klopt. Mexico is net zo erg denk ik, ook met die studenten toen. Vreselijk. Er gebeurt hier van alles wat het daglicht eigenlijk niet kan verdragen.
Ohjee wat vreselijk toch! En het is inderdaad alsof het alleen in Europa een probleem is.
Ja precies, daarom even wat aandacht op deze manier. Het is heel erg helaas.
Zo zonde he. Zo’n mooi land en zoveel onzichtbare en zichtbare ellende 🙁 Colombia is inderdaad schitterend en heeft zoveel potentie. Hopelijk verandert de situatie ooit.
Ja inderdaad, heel zonde! Gelukkig is de situatie de afgelopen tien jaar best veel verbeterd, hopelijk dat deze cijfers over nog eens 10 jaar zijn gehalveerd…
Heel goed geschreven Sabine! De academicus komt in je boven, met je brave verwijzingen. 🙂 Ja, het onderwerp is heftig natuurlijk. Het is sowieso vreselijk dat mensen, waar ook ter wereld, moeten vluchten. Ik snap niet dat wij mensen niet gewoon samen kunnen leven in onze ‘samenleving’. Uiteindelijk gaat het altijd weer om geld en macht… Triest.
Dankjewel! 😉 En precies: niemand zou moeten vluchten. Maar helaas is het nodig om te kunnen overleven. Macht is zoiets engs vind ik altijd…
Jeetje Sabine, ik had hier inderdaad geen idee van. Wel natuurlijk dat het niet allemaal rustig is daar, maar niet deze schokkende concrete nummers. Vind het fijn dat je het ook over deze kant van het land hebt want denk dat het belangrijk is dat mensen dit toch ook blijven horen. Via het reguliere nieuws ben je puur afhankelijk van de ‘nieuws hype’ en hoor je inderdaad enorm veel ook niet. Juist via bloggen kunnen we dit soort kennis ook nog blijven verspreiden!
Even helemaal off topic, maar ik heb je site de laatste tijd vooral op via mijn telefoon bezocht. Nu op mijn mac zie ik pas hoe ontzettend mooi je lay out en alles is geworden!! Goed gedaan man 😀
Dankjewel! Deze kant mag inderdaad ook best wel eens belicht worden. Altijd als ik iets op het nieuws zie is het dat er weer een buitenlander is ontvoerd of vermoord, maar dat zijn er zo weinig, dit komt nooit in het nieuws.
Dankjewel voor je mooie compliment! 😀
Je hebt een goed stuk geschreven, kritisch en laat nu een ander stuk van Colombia zien. De ontvoering van Ingrid Betancourt weet ik mij nog te herinneren.
Dankjewel! Ik kan me dat ook nog herinneren, nooit gedacht dat ik nu zelf in dat enge land zou wonen 🙂 Gelukkig is het de laatste 10 jaar enorm verbeterd, maar dus nog lang niet over.
Ik wist dit om de één of andere reden wel, dat er nu weinig hier in het nieuws is, wil niet zeggen dat al die ellende van toen zomaar is opgelost, dat kan niet, daar was en is het te groot voor!
Mensen beseffen het gewoon niet, tot ze er zelf eentje worden, kunnen zich niet inleven in de situatie, dat merk je hier met name natuurlijk des te meer… waar ik zeg.. wat als hitler 2 opstaat… waar ga jij dan heen…
X
Precies, al die ellende is er nog steeds, alleen wat verplaatst naar andere gebieden. Ik zie hier ook elke dag mensen langs de weg zitten met helemaal niets. Heel triest. Soms denk ik dat men van WOII niet bijster veel heeft geleerd.. x
Hier had ik geen idee van lieve Sabine. Interessant, schokkend, pijnlijk…. Wanneer gaat het beter met onze wereld?
Ja absoluut schokkend. Ik hoop dat men dat eens gaat beseffen…
goed dat je die kant van Colombia ook eens in de aandacht brengt, Sabine.
Het is dus zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn daar.
Ik blijf maar in België… 😉
Dankjewel. Nee het is hier absoluut niet allemaal perfect kan ik je vertellen. Gelukkig zit er verbetering in en hopelijk voor al deze mensen zo snel mogelijk.
goed stuk, je kijkt toch ook kritisch naar Colombia. Achter die warme aardige mensen, gaat ook veel ellende en geweld schuil. De vele doden en ontvoeringen en de angst ervoor in de tachtiger jaren vorige eeuw, hebben gemaakt dat ik minder vrolijk terugkijk op mijn jaren daar. De angst was nog het ergste, achter elke bocht in de bergen tussen Bogota en Boyaca kon een auto van de FARC staan. En soms stond die er ook. Het zweet breekt me weer uit.
Dankjewel. Ik begrijp je helemaal, dat moet echt heel angstig zijn geweest. Gelukkig is de situatie enorm verbeterd en zit de FARC alleen nog in bepaalde gebieden. Naar Boyacá is het tegenwoordig veilig. Gelukkig maar, want ik vind het één van de mooiste gebieden in Colombia.
Wat heb je dat helder geschreven. Interessant artikel, je verloochent ook je wetenschappelijke achtergrond niet. Wij zijn zeer gecharmeerd van Colombia en vooral zijn bewoners. Dit land verdient ieders aandacht en ik hoop mét jou dat dit land uiteindelijk een vreedzame samenleving gaat krijgen.
Dankjewel! 🙂 Colombia is ook een geweldig land in vele opzichten. Prachtige natuur en lieve mensen. Waarvan er helaas velen niet in vrijheid leven en zelfs onder vreselijke omstandigheden. Ik hoop dat dat steeds een beetje verbeterd.
Interessant maar bizar!!
Wel voorzichtig doen hoor!
xxx
Thnx! x
Dat was wat ik destijds ook vaak gedacht heb: Dit zou een paradijselijk land kunnen zijn als er niet zo veel geweld was. Zelf kon ik daar heel slecht tegen, tegen de gevaren waarmee je voortdurend rekening moet houden, alle voorzorgsmaatregelen die je steeds moet nemen en alle beperkingen die dat met zich meebrengt. Daardoor ben ik de vanzelfsprekendheid waarmee je hier in Nederland ’s avonds gewoon over straat loopt als vrouw alleen, of waarmee ik mijn kind gewoon kon laten buitenspelen, ontzettend gaan waarderen.
Ja precies. Gelukkig komen er steeds meer veilige gebieden bij. Jij was hier in een veel gevaarlijkere tijd, maar ik snap wel helemaal wat je bedoeld. Ook ik moet altijd rekening houden met van alles. Geen sieraden om, geld verdelen, etc. Maar dat zijn geen heel schokkende dingen meer. Bij jou was dat waarschijnlijk écht nodig.
Weer zo mooi geschreven al is het onderwerp een stuk minder aantrekkelijk. Goed om ook dit onder de aandacht te brengen. Wat is er toch vreselijk veel gaande in de wereld en wat levert het veel leed op.
Dankjewel Marion. Ja het onderwerp is heftig. Ik moet er ook altijd even aan denken als ik hier weer mensen die duidelijk niet uit Bogotá kijken in hun kapotte kleding aan de weg zie zitten. Dan hebben de vluchtelingen in Nederland het in ieder geval stukken beter.
Interessant om dit ook eens te lezen. Het is ook zo dat er in de media komt wat er in mag komen, het is allemaal geconditioneerd. Vreselijk dat er zoveel landen zijn met oorlog, waarom? We zijn allen maar zo kort op deze aarde.
Ja dat klopt. Jammer eigenlijk, want hier mag ook best eens wat meer aandacht voor zijn. Hopelijk gaat alle oorlog nog eens de wereld uit.
Ik wist inderdaad bijna niets hierover. Enkel de ontvoering van Ingrid Betancourt heb ik natuurlijk wel wat meegekregen in de media. Interessant om te lezen!
Dankjewel! Ja dat was destijds groot nieuws, helaas tegenwoordig denken nog maar weinig aan wat er hier nog steeds gaande is. Ook in de regio, met Venezuela bijvoorbeeld waar aan de grens regelmatig heel erge dingen gebeuren. Komt volgens mij ook niet bij jullie op het nieuws.
Ik was me er wel bewust van dat er veel problemen geweest zijn in Colombia, maar je hebt gelijk, tegenwoordig bericht de media daar amper nog over. Sterke post!
Dankjewel! Dat klopt precies, tegenwoordig hoor je er weinig meer over terwijl de problemen er nog steeds zijn. Er leven duizenden kinderen hier in armoede. Vreselijk ook.
Interessant artikel, Sabine!
Dankjewel!
Deze kant van Colombia en omgeving heb je nog nooit in beeld gebracht, maar is één van de eerste zaken die in het hoofd schieten als je over dit land hoort. Mooi dat je ook dit eens uitklaart.
Ja dat klopt, hieraan denken mensen vaak. Ze zien van alles op tv, alleen narigheid. En die narigheid is er ook, alleen nu nog geconcentreerd in bepaalde gebieden. Tien jaar geleden was het nog heel anders. Dus hopelijk over tien jaar is de situatie weer aanzienlijk verbeterd.
Wat sijn we rijk vergeleken met alle narigheid als evacuees, vluchtelingen ed.
Overal in elk land is er iets, is er geen oorlog dan wel extreme armoede.
groet, Wilma
Ja absoluut… als er tenminste vrede is en een veilige plek om te leven ben je eigenlijk heel rijk.
Hoi Sabine, ongelooflijk he….
Uit Venezuela zijn er veel meer mensen, maar veel registreren zich niet als vluchteling maar komen via dezelfde procedure als jij en ik binnen. Toen ik mn verblijfsvergunning ging aanvragen zat de wachtruimte bomvol, en ik denk 90% uit Venezuela…dat waren er op die ene dag minstens een stuk if 100…..wat een hoop ellende in de wereld….
Ja echt ongelooflijk. Ik dacht ook al van de mensen uit Venezuela: dat aantal kan bijna niet anders dan hoger liggen. Misschien dat de cijfers nog eens goed worden bijgewerkt en er dan een nog schokkender getal uitkomt..