Home Emigreren 10 dingen die ik niet mis uit Nederland

10 dingen die ik niet mis uit Nederland

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Emigreren is niet altijd makkelijk, je laat een hoop achter waar je zo aan gewend of gehecht was. Je cultuur, normen en waarden. Een tijdje geleden schreef ik een artikel over 10 dingen die ik mis uit Nederland en vertelde ik je dat ik onder andere wel eens die typisch Hollandse gezelligheid, de eerlijkheid en brood en kaas mis. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De afgelopen anderhalf jaar ben ik veel gaan waarderen in Colombia en gewend geraakt aan het leven hier. En heb ik ondanks die dingen die ik soms mis uit mijn geboorteland, geen behoefte om terug te keren. Natuurlijk vanwege Jimmy, maar ook omdat ik het fijn vind om hier te wonen. En ja, er zijn echt dingen uit Nederland die ik juist helemaal niet mis. Welke? Dat lees je hier!


10 Dingen die ik niet mis uit Nederland


1. Het platteland

De Nederlandse natuur is werkelijk prachtig. De zeeën van bloemen, de uitgestrekte heides. De mooie meren en de lange kustlijn. Maar één ding ontbreekt: bergen. Ik ben een echt bergenmeisje, heb niet zoveel met de zee. Bergen vind ik echt magisch. Uren kan ik er naar kijken, wandelen op grote hoogten en genieten van de mooie wolkenzeeën. Na bijna 1,5 jaar in Bogotá vind ik die hoge toppen rondom de stad nog steeds geweldig. Een leven zonder bergen kan ik me al bijna niet meer voorstellen.

2. Het klimaat

Nu moet ik meteen toegeven: nu ik al die vrolijke foto’s in achtertuintjes en op terrasjes voorbij zie komen van blije mensen in Nederland, dan mis ik dat toch wel een beetje. Die verandering van seizoen, iets dat we hier niet kennen. Maar zodra het in Nederland weer begint te regenen, de zomer geen echte zomer is en iedereen wekenlang in de winterse kou zit, dan ben ik maar wat blij met het klimaat in Colombia. De temperatuur is echt perfect tussen de 5 en 20 graden het hele jaar door, met af en toe wat regen. En als ik in december even wat zomer wil, dan stap ik in het vliegtuig en land ik in een halfuurtje aan de kust met 30 graden. Een groot voordeel van emigreren: een beter klimaat.

3. Onvriendelijkheid

Je kent het vast wel, dat je op vakantie gaat naar Griekenland of Thailand. Of naar Colombia natuurlijk. Om vervolgens dolenthousiast weer thuis te komen met de boodschap dat de bevolking daar toch zo verschrikkelijk aardig is. Het hele feit dat ons Nederlanders dat opvalt, is omdat we het zelf niet kennen, die enorme vriendelijkheid. Colombianen zijn ontzettend lieve en vriendelijke mensen, heel fijn om daar tussen te leven.

4. Het gehaaste leven

Ik denk dat dit weinig uitleg nodig heeft. Het ritme in Colombia, en zelfs in Bogotá, ligt stukken lager dan in Nederland. Mensen maken zich veel minder druk, of zeg maar gerust bijna niet druk, en alles komt altijd wel weer goed. Geen wonder dat een burn-out hier veel minder voorkomt dan in Nederland.

5. Beperkte openingstijden

Zoals je hier kon lezen ben ik opgegroeid in een klein dorpje waar ik vaak moest haasten uit mijn werk om nog iets van eten te kunnen kopen. En iets anders dan boodschappen doen kon alleen in het weekend, want alles gaat om 5 of 6 uur dicht. Die beperkte openingstijden mis ik dus echt totaal niet. Bij ons om de hoek is een grote supermarkt 24 uur per dag open en een normale supermarkt tot minstens 10 uur. Winkelcentra gaan doordeweeks pas dicht om 9 of 10 uur en op zondag is ook gewoon bijna alles open. En wist je dat je hier zelfs om 4 uur in de ochtend al naar de sportschool kunt? Ik vind deze ruime openingstijden veel vrijheid en rust geven, iets dat ik in Nederland toen al miste.

6. Uiteten gaan

In Nederland uiteten is meer een uitje dan een dagelijkse bezigheid. Het is duur, niet altijd van goede kwaliteit en de service is zeker vergeleken met Colombia gewoon niet zo goed. Ik ergerde mij in Nederland regelmatig aan de attitude van het personeel, dat soms niet eens normaal begroette. Hier uiteten is heerlijk, goedkoop en het personeel rent echt voor je, service hebben ze hier hoog in het vaandel. Ook overgebleven eten meenemen is geen probleem en iets delen vinden ze hier ook heel normaal. Geen wonder dat wij zo vaak buiten de deur eten! Tips voor uiteten gaan in Colombia lees je hier.

7. Ongastvrijheid

Colombianen zijn gastvrij. En Nederlanders gewoon niet zo. Dat uit zich op vele manieren. Zoals altijd welkom zijn bij iemand thuis, dingen met elkaar delen en blij zijn met jouw gezelschap. Maar ook gastvrijheid in het land. Hier ben ik een buitenlander en het enige dat ik ervaar is positiviteit. Welkom in Colombia, is een zin die ik al zo vaak heb gehoord. Ja, mensen staren naar me, maar uit interesse. Ze willen van alles weten. Maar nooit wil iemand mij hier niet hebben. Dat voelt ontzettend goed kan ik je vertellen. Warm en veilig in een land vol met lieve mensen. Ik kan me bijna niet voorstellen hoe het voor een buitenlander moet zijn om in Nederland te komen. De mentaliteit in Nederland is overigens een veelgehoorde reden om te emigreren.

8. Niet zo veel diversiteit in landschap

In Nederland op vakantie: echt hartstikke leuk! Nederland is ook best heel tof. Maar de kans dat je ergens terecht komt waar het net zo plat is als thuis, met dezelfde temperatuur en met dezelfde dingen te doen, is vrij groot. Het is allemaal mooi, maar wil je echt naar een andere wereld, dan moet je op zijn minst een paar uur vliegen. Colombia is een bijzonder divers land, waar je eigenlijk alle soorten landschappen en klimaten hebt. Twee uur buiten Bogotá rijden en ik zit al in een andere wereld. Die diversiteit in natuur en landschappen vind ik geweldig. Bijna alles is mogelijk, van zonnen in de Caraïben tot bergbeklimmen op 5000 meter hoogte. En alles wat daar tussen zit. Echt een paradijs op aarde. Op vakantie in eigen land was nog nooit zo leuk!

9. Fruit

Fruit in Nederland: duur en alles behalve vers. Hier in Colombia is fruit het allerlekkerste ooit, ze hebben zo ontzettend veel soorten en het meeste is gewoon hartstikke vers. Sterker nog, even buiten de stad kun je gewoon mango’s, limoenen en nog veel meer direct van de boom plukken!

10. Afstand en warmte

Colombianen zijn niet alleen vriendelijk, maar ook ontzettend warm. In Nederland zit er letterlijk een grote afstand tussen mensen, zelfs als je elkaar heel goed kent. Elkaar de hand schudden tijdens een begroeting is in Nederland heel normaal, maar hier behoorlijk afstandelijk. Mensen begroeten elkaar met een kus op één wang en vaak ook nog een knuffel. En dan bedoel ik niet alleen vrienden, maar ook op het werk of in de sportschool. Het geeft me een gevoel van gewenst zijn, geliefd zijn en warmte. Zo mooi toch?

Emigreren naar Colombia: grote cultuurverschillen en soms ergernissen. Maar vooral leef ik hier met ontzettend veel plezier en geluk en krijg ik een heel warm gevoel als ik aan dit prachtige land denk. Voor al die dingen die ik soms mis uit Nederland, komen hier zoveel mooie en fijne dingen terug!


Wat uit Nederland (of België) zou jij wel kunnen missen?


Alles over emigreren lees je hier.


 

Lees meer!

88 reacties

Guillermo 23 november 2016 - 15:41

Woon nu bijna anderhalf jaar in Colombia, in San Antonio de Pereira, wat een verademing met NL!!! Dat je de knuffel benoemt vindt ik zo toepasselijk, ik geniet daar zo van, die aanrakerigheid. Ik heb veel bekenden en vrienden hier en hoe dichterbij ze staan hoe “aanhankerlijker” ze zijn. Ik heb dat gemist mijn hele leven, kwam ik achter toen ik hier kwam wonen, daarom kan ik er soms ook zo weer emotioneel van worden. Maar wat geniet ik ervan!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 november 2016 - 18:43

Ah wat leuk dat je het ook zo ervaart Guillermo!! Ik vind het hier zoveel warmer, de mensen zijn warmer. Je voelt je geliefder vind ik, door al dat geknuffel haha. Zo fijn! 😀

Reply
Ellen 20 mei 2016 - 20:17

Zelf woon ik nu zes jaar in Colombia (Cali) en ik zou nog één zaak toevoegen: wat ik niet mis van België, is de grijsheid 🙂 Toen ik twee jaar terug voor het eerst weer op bezoek ging, dacht ik meteen: ‘Waar is alle kleur naartoe??’ Hier is alles kleuriger: de huizen, de kleding, de vogels, de planten … In België viel het me opeens op dat de gebouwen grijs zijn, dat de straten grijs zijn, dat de mensen het liefst in zwarte / beige / grijze kleren rondlopen … Maar misschien is Cali ook wel kleuriger dan Bogota? Dat weet ik niet zo …

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 mei 2016 - 22:02

Oh ja wat een goede! Zeker voor bepaalde plaatsen in Colombia geldt dat absoluut. In Bogotá is ook alles best wel grijs, maar toch is er nog steeds meer kleur dan in Nederland en België. Prachtige muurschilderingen en het oude centrum is mooi. Mensen lopen hier vooral in donkere kleren, zal we komen door het klimaat haha. Cali is zeker kleurrijker dan Bogotá, ben er nooit geweest maar Bogotá is denk één van de meest grijze steden in Colombia.

Reply
Maaike 16 mei 2016 - 15:12

Wat een herkenning! Ik woon zelfs sinds jaren in Bolivia en mis vooral niet de eindtijd van feestjes, ook het fruit en dat altijd alles op de minuut nauwkeurig gepland moet worden.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 mei 2016 - 22:53

Hoi Maaike, wat leuk dat je al zo lang in Bolivia woont! Dan herken je vast een hele hoop van alles haha. Ik ga ook even op jouw blog kijken!

Reply
Faabs 15 mei 2016 - 06:31

Ik herken het helemaal, alle punten die je op noemt. En toch als ik na 2-3 weken buitenland weer thuis ben denk ik: he fijn gewoon weer hier in NL :-). Ik ben dus nogal honkvast haha.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 mei 2016 - 22:46

Haha ja dat herken ik ook wat je zegt! Ik heb dat nu alleen andersom, dus met Colombia. Is denk ik omdat ik hier nu alles heb en er zo gewend ben. Dit is nu normaal, zeg maar. Maar toen ik nog in NL woonde had ik dat met NL ook. Superleuk om weg te zijn, maar dan dat fijne vertrouwde thuis was ook wel weer fijn haha

Reply
Maris Maria Renne 12 mei 2016 - 17:11

Wat een heerlijk lijstje, ik begrijp je helemaal! Nou ja, behalve dan dat je niets met de zee hebt 😉 (dat staat namelijk in mijn top 3 favoriete dingen in het leven). Bergen en vriendelijkheid missen we hier inderdaad!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 mei 2016 - 14:08

Haha ja die zee… is best fijn af en toe hoor, zeker om te wandelen. In Nederland ging ik ook wel eens wandelen aan het strand. Maar liggen zonnen… nee. hahaha

Reply
De Hoestende Avonturier 12 mei 2016 - 05:56

Hah, net als je stukje over dingen die je juist wel miste, kan ik al deze punten zoooo goed begrijpen 😀 Bergen zijn idd prachtig en mis ik hier ook. In de trein naar Berlijn kwam ik ook niets noemenswaardig tegen, afgezien van een inieminie stukje wat me een beetje aan Zuid Frankrijk deed denken. Toen kwam het vakantie gevoel opeens pas aanzetten haha. En wat een heerlijk klimaat heb je daar! Ik dacht dat het wel nog iets warmer zou zijn. Maar ideaal om die 30 graden ook nog op zo een korte afstand te hebben ^_^

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 mei 2016 - 14:07

Leuk dat je het herkent!! 🙂 Ja bij Colombia denk je inderdaad meteen aan tropisch, wat het ook is, maar niet op 2600 meter hoogte. Het is eigenlijk heel grappig: als we gaan rijden met de auto buiten Bogotá voor twee uurtjes naar beneden en we stappen uit, is het veel warmer. Hoe lager je komt hoe hoger de temperatuur. Het klimaat hier hangt dus af van de hoogte. Aan de kust of gewoon onder de 1000 meter is het snikheet hier, tot zeker 40 graden.

Reply
Roos 11 mei 2016 - 05:50

Haha, oh zo herkenbaar! Vooral de gastvrijheid, vriendelijkheid, gehaastheid, blablabla. Omkijken naar anderen is hier echt taboe soms hè. Zonde.
Wat ik zeker kan missen is het vreselijke weer. De ene week hagel, de andere week 26 graden. Bah! Van het ene naar het andere uiterste, haha. Geef mij maar 18-20 graden, warm genoeg. Zonder regen uiteraard. 😛 Van die straatverkopers/promotiemensen kan ik ook wel missen. Loop je, gehaast uiteraard, over het station omdat je een trein moet halen, houdt iemand je staande om ‘iets’ te verkopen, aan te prijzen, uit te leggen… Ik vind het altijd lullig om ‘nee’ te zeggen, dus luister gedwee het praatje af. Gevolg: trein gemist. Dus…. hehe. 😛

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 mei 2016 - 14:05

Leuk! Ja dat onregelmatige weer, echt wel fijn dat het hier altijd ongeveer gelijk is. al mis ik soms de overgang naar een ander seizoen. En ik slaap heerlijk in die koude kamer hierzo 🙂

Reply
Michelle 11 mei 2016 - 02:14

Leuk dat je ook deze dingen uitgeschreven hebt 😉 Altijd interresant om nou eens te lezen wat je wel maar ook wat je niet mist aan Nederland. Dat afstandelijke en gehaaste ben ik ook wel eens zat. En hier in Nl is het met het weer natuurlijk alles of niets. Nu is het 25 graden en over twee dagen is het nog maar 13 graden met regen, dit zou van mij ook wel wat gelijkmatiger mogen zijn. Leuk stuk!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 mei 2016 - 14:04

Thnx! Dat gehaaste mis ik echt niet, de maatschappij maakt dat ook zo helaas. En ja het weer… haha. Ik heb hier al 1,5 jaar niet meer op het weerbericht gekeken. Heeft ook geen zin, want het klopt nooit. Maar sowieso is het altijd ongeveer hetzelfde dus ook nooit last met wat ik nu weer aan moet 🙂

Reply
Mathilde 10 mei 2016 - 13:57

Goed lijstje, leuk onderwerp. Wat ik toevoeg: het oordelen over een andermans uiterlijk. Je moet in Nederland met de mode mee. Als je puntige schoenen aan hebt terwijl die net uit zijn ten gunste van ronde schoenneuzen, is het al niet goed. In Colombia – en op heel veel plekken in de wereld – doe je aan wat je zelf wilt en word je daarop niet beoordeeld. Blij dat je schoenen hebt. Terwijl Nederlanders dan hard beweren dat ze ronde neuzen veel en veel mooier vinden. Jaja, tot die weer uit zijn, denk ik dan. Ik vind dat in Nederland supervermoeiend en heb dus nogal eens het verkeerde aan.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 mei 2016 - 14:02

Dankjewel! Ja dat herken ik wel, al vind ik het hier ook niet altijd makkelijk. Mensen oordelen dan wellicht minder snel, je wordt wel verwacht er tiptop uit te zien aangezien uiterlijk hier zo’n beetje belangrijker is dan wat dan ook. Ook op het werk bijvoorbeeld, ziet iedereen eruit alsof ze naar een feestje gaan. In Nederland trok ik juist makkelijker gewoon maar iets uit de kast, terwijl ik hier erg moet nadenken of het wel netjes en mooi genoeg is.

Reply
Nathalie 10 mei 2016 - 10:41

Weer heel leuk geschreven! Ik mis de bergen in Nederland, maar ook in Uruguay! De goede service in restaurants trouwens ook 😉 We hopen volgend jaar rond juli naar Colombia te gaan! Ik kan niet wachten, het klinkt echt heerlijk! Bart is trouwens nu even in Barranquilla!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 mei 2016 - 14:00

Dankjewel! Ohja in Uriguay zijn ook geen bergen, maar wel iets heuvelachtig toch? Leuk dat jullie naar Colombia willen komen! En Dat Bart nu in Barranquilla is. Ik ben daar zelf nog maar één keer geweest. Jimmy zijn familie woont daar.

Reply
wilma 10 mei 2016 - 10:03

De regen, was toch wel fijn de afgelopen dagen, mede voor de bosbranden noord hier. Wij gingen dus samen een eind lopen, door de regen. agent zag ons en heeft vast gedacht; niet wijs!! Maar normaal ben ik geen regen mens.
Fruit/groente: zijn wel erg duur hier. Winkels open: wij gaan niet op zondag.
Maar het asociale gedrag mis ik niet hoor, hier zijn mensen altij beleefd. How are you? is normaal. En veel beleefdheids vormen, deuren openhouden voor dames/meisjes, en excuse me zeggen voor je langs iemand heenloopt.
ALs iemand de deur hier niet openhoud is niet netjes. ALs het toch gebeurd dat iemand de deur loslaat zeg ik altijd tegen de rug: O Thank you!! Soms kijken ze om…. Voor hetzelfde geld heb ik de deur in mijn gezicht.thanks.
Begroeten als je ergens komt, gaat met een hug. Geen gezoen, dat vind ik zo erg!! haha, ik neem altijd gelijk virussen mee,dus dat is niets voor mij. Feliciteren doe je alleen de jarige en zijn/haar man/vrouw. Niet de rest.
Gehaast zijn kennen ze niet. Vandaag niet? morgen is er weer een dag!
Het klimaat is hier goed en zoals ik al eens heb gezegd, midden op de weg, of aan het eind van de straat zijn de Mountains. Daar krijg je echt nooit genoeg van.
En ik vind het heerlijk om allerlei nationaliteiten te zien,ook hier in dit land.
groet, Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 19:12

Haha ja ik vind regen ook helemaal niet zo erg hoor, als het maar niet elke dag is haha. Ja die beleefdheidsvormen zijn hier ook, ook tussen mannen en vrouwen is het heel anders. Jimmy vond het echt heel raar toen in Nederland iedereen werd gefeliciteerd met één verjaardag hahaha. Hier wordt alleen de jarige gefeliciteerd. Groetjes!

Reply
Nesrin 10 mei 2016 - 04:55

Dit lijstje had zo die van mij kunnen zijn. Beperkte openingstijden vind ik hinderlijk net als het dure fruit.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 18:30

Leuk dat je het zou herkennen! Ja dat dure fruit en beperkte fruit ook mis ik helemaal niet haha. Is hier echt geweldig met al dat verse fruit!

Reply
Jenn 10 mei 2016 - 04:41

Veel van de dingen uit je lijstje zou ik ook niet missen in nederland hoor.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 17:26

🙂

Reply
Jaixy 10 mei 2016 - 04:07

De regen, en het asociale gedrag van Nederlanders in het buitenland. Schreeuwen, populair doen… Vreselijk

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 16:49

Oh ja daar had ik nog niet eens aan gedacht: dat aso gedrag inderdaad. Ik haal Nederlanders er ook altijd meteen uit op reis. haha

Reply
Esther 9 mei 2016 - 21:51

Herkenbaar hoor Sabine, en leuk onderwerp! Ik vind de bergen prachtig, heb er dit weekend weer heerlijk van kunnen genieten (zie fb), maar…ik mis de vergezichten en ons platte land ook wel hoor. Iemand vroeg me ooit waarom we niet “gewoon” een paar bergen transplanteren naar Nederland…tja…. dan moet de rest daar ook wel bij mee komen he?!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 16:35

Bedankt! Fijn dat je het herkent 🙂 Haha ja bergen transplanteren… ik denk dat dat niet meer past in Nederland haha

Reply
Natasja 9 mei 2016 - 21:33

Mooi beschreven en ook zo waar!! Ook ik had tijdens het lezen zoiets van: ik kom er aan!!! Maar ik zou ook weer mijn familie missen en het bekende hier denk ik…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 15:16

Dankjewel! En ja er zijn ook nadelen hoor, in elk land 🙂 Familie is één ding en het is ook wel spannend uit je comfortzone te gaan 🙂

Reply
Kim 9 mei 2016 - 16:09

Als ik dit lees dan wil ik mijn koffers gelijk pakken… wat maken wij ons toch vaak ook druk om niks. Het zit zó in onze cultuur.. zelf ben ik ook echt een piekeraar. Heel irritant.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 14:59

Haha ja herkenbaar hoor! Ik ben ook wel een piekeraar, maar dit is hier wel echt duidelijk minder geworden gelukkig.

Reply
Miriam 9 mei 2016 - 13:56

Hee, dat is een leuke lijst. Je kan natuurlijk ook dingen NIET missen. Leuk om te lezen en sommige dingen heel begrijpelijk ;p

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 14:58

Thnx! Ja dingen niet missen maakt wonen in het buitenland zo leuk 😀

Reply
Rowan 9 mei 2016 - 13:38

Mooi artikel. Dit zijn precies de redenen die ik zou opnoemen, mocht ik ooit emigreren haha. Vooral het klimaat, de hartelijkheid, en het minder gehaaste leven trekken mij heel erg aan in het buitenland. Ik ben zelf ook gek op de zee, kiezen tussen de bergen en de zee kan ik niet.. 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 14:57

Dankjewel! Die hartelijkheid is echt fijn! Misschien moet je een plekje zoeken waar de bergen uit de zee oprijzen 😀

Reply
Elaintje 9 mei 2016 - 13:32

Ja dat ga je je echt beseffen als je een tijdje in het buitenland bent. In Nederland word je zeker niet zo hartelijk ontvangen als buitenlander, maar ook niet als Nederlanders hebben besloten dat je buitenlander bent omdat je een kleurtje hebt. Ik zal straks tijdens mijn jaar buitenland vooral niet het gehaast en gestress missen. Maar ook niet het altijd binnen moeten zijn, maar juist meer ‘en la calle’ kunnen zijn.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 14:36

Ja dat klopt, een kleurtje is al reden tot ongastvrijheid. Ja jij gaat het straks zelf ervaren! Zo leuk! En Suriname is ook echt totaal anders met warme mensen. Ben heel benieuwd hoe je het gaat vinden!

Reply
Debby 9 mei 2016 - 13:27

Ohh heerlijk om te lezen dit!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 14:17

Haha bedankt! 🙂

Reply
Myriam 9 mei 2016 - 12:40

Wat ik niet zou missen: het klimaat, het hectische leven, hoe duur alles hier (België) is. Toch zal dit voor mij nooit een reden zijn om voorgoed naar een ‘beter’ buitenland te vertrekken. Ik zou té veel dingen juist wel missen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 11:11

Ja die prijzen, daar ben ik het ook mee eens. Hier is alles zo lekker goedkoop…. Ik weet ook niet of ik was vertrokken als het niet om de liefde zou zijn hoor. Het gras is nergens groener 🙂

Reply
Billy 9 mei 2016 - 12:32

ik vind dat je die onvriendelijkheid en ongastvrijheid wel een beetje teveel veralgemeent, Sabine.
Ik heb dat in mijn tripjes naar Nederland nooit echt ervaren.
Maar wellicht zijn zuiderse mensen toch wel wat minder stijf en opener.
In België hebben we wel wat meer heuvels en zo, ik vind zelf ons landje heel mooi van natuur en omgeving. Echte bergen mis ik hier ook wel
En koud en regenachtig weer mag er best uit… 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 10:31

Nederlanders zijn ook niet per definitie allemaal onaardig ofzo. Maar als je het vergelijkt met andere landen, zoals Colombia dus, is er wel echt een wereld van verschil. Of je nu wordt aangesproken met ‘hallo’ of met ‘goedemorgen, hoe gaat het? Wat kan ik voor je doen’. Ja België heeft eigenlijk een heel mooie natuur! Vooral de Ardennen vind ik heel mooi. Voor een Nederlander zijn dat al best hoge bergen haha 😀

Reply
BySilke 9 mei 2016 - 11:14

Sabine, je foto’s zijn echt weer de maaaax! Wow! Zo leuk dat mensen elkaar zo begroeten, dat vind ik in Belgie echt vaak spijtig.. Liefs!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 10:15

Dankjewel! Ja dat is heel bijzonder, daar moest ik ook echt even aan wennen in het begin maar nu zo fijn! x

Reply
Thomas Pannenkoek 9 mei 2016 - 11:03

Ik bleef hier maar scrollen voordat ik een reactie kon geven :).
Er is allicht één iets wat je altijd zult missen, en dat is de familie dichtbij. Dàt is wat ons indertijd weerhield om ons ergens in het Zuiden te vestigen…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 10:14

Haha dat was toch al zo? Ja de familie… ik mis soms dingen gezamenlijk doen, maar ik ben erg tevreden met het contact dat we hebben. Tot nu toe vind ik het geen reden om terug te gaan. Al zou ik het wel fijn vinden om wat dichterbij te wonen voor als mijn ouders wat ouder worden.

Reply
Wanda 9 mei 2016 - 10:42

Het wisselvallige klimaat zou ik zeker niet missen, net als dat gehaaste leven waar ik steeds flauwer van word. Altijd maar dat moeten, al die verplichtingen en al die rekeningen die elk jaar hoger en hoger lijken te worden terwijl je er qua salaris niet zoveel op vooruit gaat. En ja, qua natuur… natuurlijk zijn er genoeg mooie plekken in Nederland maar zoals je weet hou ik ook erg van de bergen en van een wat meer divers landschap, dus nee, ook dat deel van Nederland zou ik prima achter me kunnen laten.
Mooi, je nieuwe layout trouwens! Een gekochte thema dit keer?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 10:12

Ja dat gehaaste leven mis ik echt het allerminst denk ik. Al dat gehaast en zorgen maken. Ja jij in de bergen: dat kan ik me zo voorstellen haha 😀 Thnx! Je hebt er oog voor hahaha: een gekocht thema dit keer inderdaad. Ik was het zo zat met al dat gedoe met css en dingen die ik wilde die niet lukten. Ik heb lang gezocht naar dit thema, dat onwijs veel mogelijkheden heeft. Als ik weer iets wil veranderen kan het gewoon en hoef ik niet weer een ander thema. Zo fijn!

Reply
kim 9 mei 2016 - 10:15

De Nederlandse verjaardagen of feestdagen mis ik vooral niet. Een beetje in een kringetje zitten en op de kosten van de jarige eten en drinken. Ik had daar nooit zo over nagedacht totdat mijn man mij daarop wees. Eerst een kopje koffie met een stukje taart en dan pas een biertje hahaha. ( Hier neemt iedereen hun eigen drinken en eten mee om te delen. Zodat de host niet voor alle kosten opdraait.) Heel formeel allemaal. Natuurlijk is dat niet bij iedereen zo. Maar elke keer als ik weer in Nl ben stoor ik me hier aan hahaha.
En ik mis de koude grijze dagen absolouut niet.
Maar er zijn zeker heel veel dingen die ik wel mis, maar zeker zonder kan. Of een tijdje zonder hahahah.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 10:03

Oh ja goede! Mijn vriend heeft dat ook wel eens gezegd ja, altijd in zo een kringetje hahaha. Ja ik mis ook een hoop dingen, maar dat zijn geen dingen waarom ik zou terugkeren. Elk land heeft zo zijn plus en minpunten. Dat houdt het lekker spannend 😀

Reply
Stéphanie 9 mei 2016 - 09:02

Ik zou dezelfde dingen kunnen missen. Als ik het vergelijk met Frankrijk kom ik op ongeveer op hetzelfde neer. Frankrijk is ook veelzijdiger, het klimaat is beter, het eten is lekkerder, het is er knusser en het leven iets ongehaaster tenzij je in de drukke stad leeft uiteraard. Punt 5 klopt trouwens niet helemaal (meer). In Nederland zijn de openingstijden juist steeds ruimer. Waar ik nu woon daar is de supermarkt gewoon open tot ’s avonds en ook op de zondag. Ook mijn sportschool is elke dag van het jaar open, van ’s ochtend vroeg tot laat ’s avonds. Ik denk dat het vooral in de kleinere Nederlandse dorpjes (nog) anders is. En de bergen, tja die mis ik ook onwijs. Het liefst woon ik in de bergen, waar ik ben opgegroeid, dat mis ik in Nederland. Fijn dat het je in Colombia zo goed bevalt en dat je je daar ondanks een aantal mindere dingen toch thuis voelt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 10:00

Leuk dat je dat herkent! Punt 5 klopt waarschijnlijk niet voor mensen die in de stad wonen, maar voor Kudelstaart klopt het zeker wel haha. Misschien zijn de openingstijden in de grotere dorpen en stadjes wel veranderd, dat weet ik niet. Ik vond het altijd behoorlijk vervelend om op zondag echt eerst een uur te moeten zoeken waar er winkels open zijn haha. Ja die bergen… als ik wakker word en het gordijn omhoog doe kijk ik er al tegenaan. Misschien woon ik wel ooit in zo een mooi huisje op een berg 😀

Reply
Marcella 9 mei 2016 - 08:58

Tsja, nu wil ik natuurlijk emigreren! Dat warme en hartelijke klinkt toch wel erg aantrekkelijk! En het gevarieerde landschap én de contante temperatuur natuurlijk ook. Wauww!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 09:57

Haha ja dat is best fijn! 🙂 Maar er zijn ook nadelen hoor 🙂

Reply
Morgaine 9 mei 2016 - 08:22

Nummer 5 is maar net waar je woont natuurlijk, hier ook heel veel open tot 10 uur, en sommigen tot 7 uur, anderen tot 8 uur en 9 uur, kortom… 24 uur vind ik wat overdreven denk ik… nou goed, hahahaha En ook op zondag alles open hier, dus ik zit goed wat dat betreft.

Wat kan ik missen, heel veel van wat jij verder beschrijft, en dat verschil merkte ik al tussen Indonesiërs en Nederlanders, ik ben in twee culturen opgegroeid gewoon hier in Nederland, en inderdaad, mijn oma en Indische tak, altijd die knuffel en een kus, vond mijn moeder weer overdreven, echt Hollands, ik heb dus dat van mijn oma in mij, ik knuffel alles en iedereen en nu men ouder wordt… accepteren ze het iets beter, ook door verliezen van andere dierbaren, maar toch.. merk ik nog verschil.

En daar hoort ook de visite bij, bij mijn oma was de deur altijd open, en iedereen kwam gewoon binnen lopen, er werd niet aangebeld, hahahahaha En of ze nou wist of we kwamen of niet, er stond altijd al eten op tafel en drinken stond in de koelkast, je wist de weg of ze liet het je 1x zien, 3 keer raden hoe ik mijn gasten ontvang, oké op het eten na, omdat ik niet zoveel aanloop heb, maar als ik het weet… ja dan wel 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 mei 2016 - 09:55

Ja klopt, in Almere zal het wel anders zijn dan in Kudelstaart 🙂 Maar ook in Amstelveen en andere steden eromheen was het echt wel zoeken wat er op zondag open was hoor. Hier zijn ook veel apotheken 24 uur open. Er zit er eentje om de hoek, en echt daar is al vaker gebruik van gemaakt. Leuk dat je zoveel herkent trouwens! Ik ben ook wel knuffelig maar geen idee van wie ik dat heb haha.

Reply
Els 9 mei 2016 - 06:54

Het ikke, ikke en de rest kan stikke gevoel op de weg en op straat, in de winkel, wil ik hier wel missen.
Het fruit is hier vaak niet rijp dat is jammer. Vanmorgen zag ik papaya bij de AH liggen. Zal ik hem kopen of wordt het dan weggegooid geld. Kijk, dat heb je niet in Colombia!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 mei 2016 - 23:38

Ohja zeker, dat kan er inderdaad ook nog wel bij. Ja dat fruit is lastig in Nederland. Ook mango enzo. Hier weet ik inmiddels al snel wanneer iets wel en niet goed is, en eigenlijk is het altijd wel goed haha. De papaya vooral: zo lekker!

Reply
Greet 9 mei 2016 - 06:29

Ik krijg als ik dit bericht lees vooral zin om een ticket te boeken naar Colombia! Leuk dat het je daar zo goed bevalt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 mei 2016 - 23:37

Haha leuk! Dankjewel!

Reply
Angelique 9 mei 2016 - 05:38

Ik zou de regen kunnen missen, de kou, de architectuur, inderdaad de haast. Toch wel een aardig lijstje. Leuke post!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 mei 2016 - 23:37

Dankjewel! De architectuur, dat is ook een mooie!

Reply
Rob Alberts 9 mei 2016 - 05:10

Het Nederlandse eten zal ik niet missen.

Zonnige groet,

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 mei 2016 - 23:27

Ohja daar heb ik nog niet eens aan gedacht! Dingen zoals gekookte witlof, spruitjes en andijvie mis ik echt totaal niet haha

Reply
Thea de Vries 9 mei 2016 - 04:02

Ben het wel met je eens Sabine, alleen ben ik meer een mens van zee, en wijde luchten (zoals in de polder).

Wat zou ik niet missen? Het gemekker!
Wij Nederlanders hebben altijd wat op- of aan te merken op Jan en alleman. Is het niet de lezeres van het journaal dan is het wel een meneer met een grote neus, maakt niet uit, overal vinden we wat van. In Colombia heb ik dat nergens gehoord!! En ik heb me voorgenomen om die Colombiaanse gewoonte over te nemen.

Wat heb je trouwens een prachtige nieuwe kopfoto! Waar is die genomen?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 mei 2016 - 23:26

Oh ja dat gemekker en geklaag de hele tijd, die had er inderdaad ook nog wel bij gekund. Al kunnen Colombianen ook behoorlijk klagen hoor, maar niet zoals in Nederland. Mensen hier accepteren dingen veel sneller, nemen het gewoon zoals het is. Best een fijne instelling. Dankjewel trouwens! Die foto heb ik genomen bij een kerkje op de berg bij het dorpje Zipacón, vlakbij Bogotá. Het was een beetje regenachtig, maar zo zie je maar weer wat dat voor mooie plaatjes oplevert 🙂

Reply
Koen 9 mei 2016 - 03:08

Ik zou niet zo snel tien dingen kunnen noemen die ik NIET mis uit Nederland. Toch ga ik er eens over nadenken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 mei 2016 - 23:24

Dat is interessant! 🙂

Reply
Annemarie van Loo 9 mei 2016 - 02:19

Fijn te lezen dat je het flink naar je zin hebt in Colombia. Wij hebben toch wel wat meer met open velden, kijken tot aan de horizon, water en zee. Bergen vinden we wel leuk voor een keertje maar geeft benauwend gevoel. Hetgene dat we wel kunnen missen is het gehaaste leven. Alles moet sneller en beter dan voorheen. Uiteraard speelt technologie en ontwikkeling een belangrijke rol hierin. Ik denk dat er in elk land wel wat van te vinden is.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 mei 2016 - 23:22

Ja jullie wonen ook wel echt heel mooi haha! Dat weidse is ook echt prachtig hoor! En ja klopt: in elk land is wel wat positiefs en minder leuks te vinden!

Reply
Jennifer 9 mei 2016 - 01:18

Herkenbaar! Wat ik niet zou missen zijn de afstandelijke mensen inderdaad. Ik woon in een klein dorp en zelfs hier zeggen mensen elkaar niet altijd meer gedag. Ziet ik op de fiets “Hoi!” en dan mompelend “Nou ja, dan niet he”. Maar toch zijn er altijd dingen ik zal blijven missen uit Nederland, al weet ik ze nu nog niet haha

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 mei 2016 - 23:20

Ja precies, terwijl Nederlanders echt niet zó onaardig zijn ofzo. Mensen leven veel meer in hun eigen wereld in Nederland denk ik. Ze zijn meer koel, en hier en in Ghana meer warm. Net als het klimaat 😀

Reply
JC 9 mei 2016 - 01:14

Ik ben nomade, ik mis niets uit Nederland, momenteel reis ik in Azie en mis ik Zuid Amerika, vooral dat wat ik bij jou lees 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 mei 2016 - 23:17

Oh ja kan ik me voorstellen! Ik mis doorgaans ook niet veel echt heel erg hoor, alleen af en toe. Grappig te horen dat je in Azië Zuid Amerika mist. Ik ben ooit in Azië geweest en vond het leven daar ook wel behoorlijk aangenaam en lieve mensen. Ben wel benieuwd wat maakt dat je juist de andere kant mist!

Reply
yvonne 9 mei 2016 - 01:12

Haha, veel dingen zou ik inderdaad ook niet missen uit Nederland. Zoals de gehaastheid, klimaat en ongastvrijheid. Behalve de openingstijden is het hier ook steeds normaler dat de gemiddelde supermarkt tot 8 uur open is en ook steeds meer op zondag. En hier is de sportschool is 24/7 open.

Bergen daar heb ik nou weer niks mee. En dat gekus en geknuffel hoeft voor mij ook niet zo( ik krijg gelijk weer een 1 januari trauma) Dat vind ik ook zo overdreven in Amerika Ik Ben eigenlijk behoorlijk Nederlands als ik erover nadenk haha.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 mei 2016 - 23:14

Ja die openingstijden in Nederland veranderen wellicht ook. Toen ik nog in Nederland woonde was echt niet alles op zondag open en moest ik altijd zoeken naar een stad waar de winkels eens open waren. Zelfs in Amstelveen was alles alleen maar eens per maand open en doordeweeks iets kopen ging ook niet want alles sloot om 5 of 6 uur. In Kudelstaart, het dorp waar ik woonde, daar denk ik niet dat de openingstijden verruimen haha 🙂 Haha ja maar de amerikanen zijn volgens mij ook echt overdreven 😛 Dat valt hier wel mee gelukkig, want van dat overdreven gedoe houd ik ook niet. Ik ben zelf wel erg knuffelig dus dat komt wel mooi uit. Grappig is trouwens dat Jimmy daar juist weer helemaal niet van houdt en zelfs ooit eens met collega’s heeft afgesproken dat hij het niet nodig vind elke ochtend iedereen een kus te moeten geven 😛

Reply
Peter 9 mei 2016 - 01:10

Fijn dat je zoveel positieve dingen ervaart en dat je je echt thuis voelt in Colombia.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 mei 2016 - 23:11

Ja zeker! 🙂

Reply
Samaja 9 mei 2016 - 01:08

De drukte en stress, altijd maar het gevoel hebben dat je meer moet presteren in minder tijd, ja, dat zou ik best kunnen missen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 mei 2016 - 23:10

Ha ja precies! Best fijn als niemand het erg vind als ik eens tien minuten later ben 🙂

Reply
sanne 9 mei 2016 - 00:58

Hee wat een leuk idee om dat zo te beschrijven! Denk dat ik aardig wat met je gemeen zou hebben als ik die kant op zou emigreren. Heb je ook een lijstje met de dingen die je juist wel mist uit NL? Liefs en fijne dag daar xx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 mei 2016 - 23:09

Dankjewel! Ik heb zeker een lijst met 10 dingen die ik wel mis. Die vind je hier: https://www.besabine.com/10-dingen-die-ik-mis-uit-nederland/ . Liefs!

Reply
Gerlinde 9 mei 2016 - 00:53

Wat leuk. En ik herken ook veel, gek genoeg. Zelfs tussen de ‘stugge’ Noren. Behalve het uit eten gaan. Leuk dat dat zo betaalbaar is bij jou. Zo kan je nog eens een keertje buiten de deur eten.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 mei 2016 - 23:08

Leuk dat je dingen herkent! En ja uiteten gaan is hier heel goedkoop. Zeker voor Europeanen. Zelfs in een voor Colombiaanse begrippen duur restaurant eet je nog steeds een hoofdgerecht van onder de 10 euro.

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!