Home Over Colombia Vrijheid blijheid? Niet voor een Colombiaan. Lees hier: het grote visum-verhaal
Vrijheid - visum

Vrijheid blijheid? Niet voor een Colombiaan. Lees hier: het grote visum-verhaal

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Wij Europeanen hebben het maar makkelijk. Waar we ook heen willen, visum nodig of niet, het kan altijd. Even naar de ambassade, visum aanvragen, en klaar. Tijdens de voorbereiding van ons vierdaags verrassingsbezoek aan Nederland heb ik aan den lijve ondervonden hoe het voor een Colombiaan is om Europa binnen te komen. Een hoop frustratie. Iets waar ik graag over wilde schrijven, maar dat kon natuurlijk niet. Daarom bij deze een terugblik op dit hele proces, lees je hoe streng Nederland (en Europa) is met de toelating van buitenlanders én leer over wat je alsnog moet regelen nu de regels voor het visumplicht van Colombianen zijn veranderd!

 

Schengenvisum

Voor heel veel niet-Europeanen geldt dat zij bij een bezoek een Schengenvisum nodig hebben. Zonder dit visum komen ze überhaupt het vliegtuig niet in. Na het boeken van onze tickets naar Nederland moest er dus ook voor Jimmy een visum worden geregeld. Op de website van de Nederlandse Ambassade in Colombia staat precies beschreven wat nodig is. Bijvoorbeeld: de aanvrager moet minimaal over €34 per dag beschikken. Klinkt heel simpel, maar is het niet.

Eind 2015 zijn de regels voor het visumplicht van Colombianen veranderd. Lees hierover verderop in dit artikel! De Nederlandse overheid wil zeker zijn dat de betreffende persoon écht alle kosten kan betalen én zo snel mogelijk het land weer verlaat, dus ondanks deze veranderde regels zijn onderstaande documenten nog steeds nodig!

Benodigdheden voor het visum

Voordat Jimmy een afspraak bij de ambassade maakte, heeft hij een hele stapel documenten bij elkaar verzameld om de kans op goedkeuring zo groot mogelijk te maken:

  • een verklaring van het ziekenhuis dat hij tot 2018 in opleiding is;
  • een kopie van ons geregistreerd partnerschap;
  • een kopie van mijn Colombiaanse ID-kaart;
  • een uitgebreide uitnodigingsbrief uit Nederland.

Met deze documenten komt hij al een heel eind, maar zit hij nog steeds met die €34. Ook al heeft hij dat wel, hij heeft geen officieel contract. Dus hoe gaat hij aantonen dat hij ten tijde van de reis nog steeds over die €34 beschikt? Alleen met bovenstaande formulieren is het bijna zeker dat hij geen visum krijgt. Daarom is een ander formulier noodzakelijk. Een formulier dat ik zelf niet voor zomaar iemand zou tekenen. En ik kan me goed voorstellen dat ook anderen daar nogal moeite mee zouden kunnen hebben.

Garantstelling

Waar gaat het om? Het formulier dat we nodig hadden is het ‘Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’. Nu is de laatste natuurlijk geen probleem: een Nederlander geeft daarmee alleen maar aan dat hij aan de Colombiaan logies verstrekt voor de duur van het bezoek. Die eerste echter, is een heel ander verhaal. Als je namelijk garantstelling tekent, dan teken je er dus voor dat je garant staat voor “alle kosten van het verblijf, de medische verzorging en repatriëring die worden veroorzaakt door de vreemdeling voor een periode gedurende 5 jaar of zoveel korter als het verblijf van de vreemdeling duurt, tot een maximum van €10.000 per jaar, dat eindigt als de vreemdeling het land verlaat”. Dit formulier moet ook getekend en gestempeld worden door de betreffende Nederlandse gemeente én de garantsteller dient drie salarisstroken mee te sturen. Je begrijpt: dat is nogal wat.

De regels veranderd: Colombia vrij van visumplicht?

Op 4 december 2015, na jaren van overleg, tekende president Santos een papiertje waarna Colombianen voortaan geen visumplicht meer hebben om Europa binnen te komen. Klinkt natuurlijk prachtig, maar er zitten een hoop haken en ogen aan. Want nog steeds moet een Colombiaan kunnen aantonen met welk doel, voor hoe lang, waar en met hoeveel geld hij verblijft. De sticker in het paspoort hoeft dan niet meer, maar al die formulieren wil de douane nog steeds zien. Wil je dus als Colombiaan naar Europa of als Nederlander een Colombiaan naar Nederland halen? Dan adviseer ik je om voor de zekerheid al deze zaken beschreven hierboven (met uitzondering van het Schengenvisum dus) nog steeds te regelen. Zorg altijd dat duidelijk is dat 1) de Colombiaan weer teruggaat naar zijn land, 2) waar hij verblijft gedurende het bezoek aan Europa (dus hotels en dergelijke boeken van tevoren) en 3) als hij bij iemand in Nederland verblijft dat hij een uitnodigingsbrief van die persoon en evt. garantstelling bij zich heeft.

UPDATE JUNI 2017: voor het eerst sinds het afschaffen van de visumplicht zijn we naar Nederland gereisd. We hebben alles goed voorbereid zoals hierboven staat, maar we besloten om bij de immigratie alleen het paspoort te geven om te testen wat ze zouden vragen. En dat was niets! Jimmy kon zo doorlopen. Een andere Colombiaan met zijn Nederlandse vrouw had ook geen enkel probleem en niets werd gevraagd. Let wel: mogelijk hangt het er ook vanaf wie je voor je hebt en of je alleen reist of met een Nederlander. Dat kan ik helaas niet met zekerheid zeggen. Om zeker te zijn is alles regelen nog steeds de beste optie.

Vrijheid blijheid

Net als voorheen, wordt het een Colombiaan dus vrijwel onmogelijk gemaakt om bijvoorbeeld te backpacken in Europa. Of waar ook ter wereld. De slechte naam die het land nog steeds heeft helpt ook niet echt mee. Als de Colombiaan al de financiële middelen heeft, worden reizen beperkt tot met name Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. Terwijl wij Europeanen zo vrij zijn als een vogeltje.

Poppenkast

Als ik dit zo schrijf, voel ik weer die frustratie. Ik kan zonder enig probleem wonen, werken en op reis in het gastvrije Colombia, terwijl mijn liefste gewoon als een crimineel wordt behandeld. Niet alleen ín Nederland voelt hij zich niet altijd welkom, maar zelfs om het land überhaupt in te komen is een grote struggle. In de VS hebben ze het voor Colombianen stukken beter geregeld: die geven meteen een visum voor de duur van tien jaar. Nederland niet: twee, hooguit drie maanden. De volgende keer dat we naar Nederland willen, ondanks dat het Schengenvisum niet meer nodig is, begint deze hele poppenkast dus gewoon weer opnieuw…


Lees meer!

117 reacties

inifajuwuire 22 oktober 2021 - 13:38

http://slkjfdf.net/ – Iduhead Okipeq cci.nand.besabine.com.hhd.ws http://slkjfdf.net/

Reply
aggabzishoz 22 oktober 2021 - 13:29

http://slkjfdf.net/ – Orumxagoc Ieuvuga gte.grii.besabine.com.isy.de http://slkjfdf.net/

Reply
rudolf 11 mei 2018 - 15:03

De beperkende maatregelen van colombianen naar Schengengebied gelden ook omgekeerd naar Colombia. Zijn zelfs nog strenger.
Je komt hier na 2015 naar binnen zonder vragen stellen in Amsterdam en Frankfurt. Madrid nog uit te proberen.
Niks uitnodiging laten zien, niks ticket, niks 34 euro. Je kan gewoon doorlopen tenzij je tot andere doelgroep behoort en eruit gepikt word. In Colombia is dat véél lastiger. Bureaucratisch land ten top! UK en Ierland is andere koek.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 13:24

Die ervaring deel ik niet 🙂 Behalve dat Colombia natuurlijk hartstikke bureaucratisch is.

Reply
Stevan 7 april 2018 - 02:39

Ik heb het allemaal even doorgelezen en ook de reacties. Leuke blog en voor mij actueel omdat ik mijn toekomstige Colombiaanse vrouw Nederland wil laten zien. We willen hier ook trouwen maar dan naar Colombia vertrekken en daar wonen. He is een wirwar aan regels en hier trouwen maar niet hier willen blijven wonen schijnt lastig te begrijpen voor Nederlandse ambtenaren 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 mei 2018 - 16:08

Wat spannend! Wij hebben het ook zo bekeken, om in NL te trouwen. Maar het leek zo een gedoe dat we toch voor Colombia hebben gekozen, ook omdat we niet in Nederland wonen. Maar het moet zeker wel kunnen dus het komst vast goed!

Reply
Erik 26 augustus 2017 - 15:33

Hoi Sabine
mijn vriendin is in nederland geweest
mijn vraag weet jij hoelang duurt het voor dat ze nederland weer mag bezoeken

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 augustus 2017 - 09:37

Hoi Erik, dat weet ik niet. Maar ik denk dat het niet zo veel uitmaakt. Op deze pagina vind je meer informatie en eventueel kun je naar de Rijksoverheid bellen om zeker te zijn: https://www.nederlandenu.nl/reizen-en-wonen/visa-voor-nederland/naar-nederland-reizen-zonder-visum

Reply
Mayra Ramos 10 augustus 2017 - 12:16

Hoi Sabine, hoe gat het dan als mijn vriend op Aruba woont meer dan dan 25 jaren al en al zijn vergunningen heeft, hier in Nederland wil komen als visite, en misschien later hier in Nederland wil emigreren , is daar ook een heel gedoe om hier te komen ? Dus ook als hij vanaf Aruba komt zal hij veel problemen krijgen? Aub kan u me adviseren?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2017 - 15:56

Hoi Mayra, je vriend is Colombiaan dus (met alleen een Colombiaans paspoort begrijp ik?)? Tegenwoordig kun je met een Colombiaans paspoort zonder visum Europa in (alleen de Schengen landen), maar hij moet wel een bepaald aantal euro’s per dag te besteden hebben en een verblijfplaats hebben. Als hij bij jou verblijft zou ik net als wij hebben gedaan een logies verstrekking of garantstelling regelen en een uitnodigingsbrief schrijven, gewoon om zeker te zijn. Mijn man had dat de laatste keer naar NL dus niet nodig, maar we hadden het wel mee voor de zekerheid. Als hij aan alle voorwaarden voldoet zou er voor een vakantie geen probleem moeten zijn (zie hier de voorwaarden: https://www.nederlandenu.nl/reizen-en-wonen/visa-voor-nederland/naar-nederland-reizen-zonder-visum). Emigreren is een ander verhaal. Hoe dat precies gaat weet ik niet, maar hij zal Nederlandse toetsen moeten doen en daarvoor moeten slagen voor een verblijfsvergunning. Iemand moet hem financieel kunnen onderhouden en zo zijn er meer voorwaarden. De regels voor immigratie zijn zeker op Internet te vinden.

Reply
john 27 juni 2017 - 12:56

Gewoon zeggen dat je moslim bent en je wordt met open armen binnengehaald. Vooral de extremen die niet willen inburgeren en dromen van de verovering van ons land. Moet jij eens zien wat er dan allemaal gratis en voor niets in je schoot wordt geworpen. Even met het korannetje zwaaien en roepen dat nederland racistisch is en klaar is het.

Reply
Sannah 1 februari 2016 - 14:18

pfff wat een moeite allemaal voor dat stomme visum!

Reply
Sabine 2 februari 2016 - 08:58

Ja behoorlijk 🙂

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 1 februari 2016 - 09:29

Iekssss, ik durf eigenlijk al die visumverhalen helemaal niet te lezen, haha. Jouw verhaal is nog tot daar aan toe, maar al die comments eronder jagen me een beetje de stuipen op het lijf 🙂 Wij waren van plan een soort van wereldreis te maken, waarbij we vanuit Belgrado zouden doorreizen naar Azië en ons elke twee of drie maanden (afhankelijk van het visumvrije verblijf per land) zouden verplaatsen. Maar we hebben de plannen omgegooid en willen eigenlijk nu drie maanden naar Nederland om te kijken hoe dit gaat bevallen… En dat betekent bij ons dus ook een Schengenvisum aanvragen. Alleen niet voor vier dagen, maar voor drie maanden. Superspannend! Vooral ook omdat we de aanvraag in Belgrado gaan doen, en daar hebben ze natuurlijk geen ervaring met Cubanen… Ik ben heel benieuwd (en buitengewoon zenuwachtig / gespannen / gestresst, kies maar) hoe dit traject zal verlopen. Papieren, papieren, papieren… En veel geduld. Fingers crossed!

Reply
Sabine 2 februari 2016 - 09:03

Haha ja ik ben ook ietwat nerveus geworden na al die verhalen hieronder. Hopelijk kom ik Amerika in over 2 weken, met mijn Latino 🙂 Echt tof hoe jullie dat aanpakken! Gewoon ff een wereldreis maken op basis van de visummogelijkheden. Levert vast toffe verhalen op! Maar 3 maanden NL is ook superleuk natuurlijk! Hopen maar dat hij dat visum krijgt! Gewoon bij de ambassade alles inleveren aan bewijzen en papieren die je hebt. Garantstelling inclusief, ticket terug naar Cuba, bewijs van werk of studie in Cuba (als hij dat heeft). Gaat vast goed komen!

Reply
Jessica 31 januari 2016 - 17:40

Ik snap die frustratie, wauw wat een gedoe zeg! Je moet zo’n vergelijkbaar verhaal maar eens opzoeken bij Edith van Travelcreaterepeat. Haar vriend is Cubaans en zij kunnen ook naar heel veel landen niet samen reizen, of het kost dus inderdaad ook onwijs veel papierwerk en frustraties… ;p

Reply
Sabine 1 februari 2016 - 08:09

Oh interessant om andere verhalen te lezen! Ik ga meteen op haar site kijken!

Reply
Nathalie 28 januari 2016 - 14:16

Ja, zo stom! Ik kan mij voorstellen dat het behoorlijk frustrerend is… En even iets heel anders: wat een mooie nieuwe site! 🙂

Reply
Sabine 28 januari 2016 - 15:53

Ja dat is het juiste woord! En: dankjewel! 😀 Ik ben er ook bijzonder blij mee!

Reply
Florentine 28 januari 2016 - 09:30

Jeetje.. Wat een gedoe! Ik wist niet dat het allemaal zo ingewikkeld was

Reply
Sabine 28 januari 2016 - 15:52

Ja behoorlijk! Maar inmiddels weet ik dat het in veel andere landen ook zo is, zelfs soms voor Nederlanders. Hangt denk vooral af wat je komt doen in het betreffende land. Voor familiebezoek zou het wel makkelijker kunnen lijkt me 🙂

Reply
Sofie 28 januari 2016 - 09:18

Wat een gedoe! Echt niet fijn om deze manier en dit om op bezoek te gaan…

Reply
Sabine 28 januari 2016 - 15:51

Nee ik zie ook al wel op tegen de volgende keer weer alles regelen… gelukkig gaan we niet zo vaak.

Reply
Sytse 28 januari 2016 - 08:51

Wowzers! Wat een gedoe zeg! Ik vind het lichtelijk overdreven. Collombianen hebben dan misschien een slechte naam, dat is toch voornamelijk verleden tijd?

Reply
Sabine 28 januari 2016 - 15:50

Ja echt een gedoe! Ja het meeste is verleden tijd, maar nog steeds is er wel veel drugshandel. Maarja daar hebben de meeste mensen uiteraard niets mee te maken 🙂 Misschien heeft men in de rest van de wereld het idee dat Colombianen niet zo georganiseerd zijn, en ja dat klopt wel zo’n beetje 😛

Reply
Margo 27 januari 2016 - 16:55

Geen fijne ervaring zo! Maar probeer het geregeld los te laten en wel te genieten van de mooie dingen!

Reply
Sabine 28 januari 2016 - 05:38

Oh maar dat doen we heel zeker hoor! We hebben op en top juist alleen maar genoten! 😀

Reply
christophe 27 januari 2016 - 14:49

Leuke blog heb je! Wou dat ik ook al zo ver stond!

Reply
Sabine 28 januari 2016 - 05:37

Dankjewel! Ben jij ook bezig met een eigen domein?

Reply
Billy 27 januari 2016 - 14:08

sjonge, niet evident dus zo’n tripje naar je land van herkomst… 🙁

Reply
Sabine 28 januari 2016 - 05:36

Dat doen we zeker niet te vaak nee. Van daar naar hier is makkelijker en stukken goedkoper.

Reply
CarpeDiem 27 januari 2016 - 02:48

Jeetje dat is nogal wat… Zeer vermoeiend als dat iedere keer moet. Ik hoop dat het in de toekomst wat makkelijke gaat worden..

Reply
Sabine 27 januari 2016 - 10:52

Ja dat hoop ik ook van harte! Ook voor diegenen die de garantstelling moeten tekenen 🙂

Reply
Miriam 26 januari 2016 - 17:00

Jeutje zeg, wat een gedoetje! Dan zijn wij hier wel echt een beetje ‘verwend’ daarin denk ik…jammer dat het allemaal zo lastig gaat, lijkt me zeer irritant!

Reply
Sabine 27 januari 2016 - 10:51

Ja super vervelend en kost ook steeds een heleboel geld. Inmiddels heb ik ook veel verhalen van Nederlanders gehoord die het lastig hadden ergens op de wereld. Maar dan nog is een Nederlands paspoort wel stukken fijner haha

Reply
Johanna Slot 26 januari 2016 - 14:15

Ik snap je frustratie wel. Het is ook geen pretje in Amerika hoor. De meeste Nederlanders kunnen voor toerisme met een ESTA vliegen, maar zodra de reis een zakelijk doeleinde heeft of wat langer duurt, dan moet je net zo goed een visum aanvragen met ontzettend veel formulieren en bewijs (en uiteraard de bijkomende kosten). En dan nog is het nog niet zeker of je je visum krijgt – ik ken helaas veel te veel voorbeelden van in Nederland wonende Europeanen die geen ESTA en geen visum kregen voor Amerika. En ik ken ook voorbeelden van mensen die na aankomst in Amerika het land niet inmochten en linea recta weer terug mochten. Met een ESTA ben je ‘overgeleverd’ aan de gunst van de officier aan de grens. De Amerikaanse visumregels zullen nog veel strenger worden. Zo zijn ze al begonnen met het weren van mensen die ooit in Irak, Iran, Syrie en Sudan zijn geweest (ook toeristen).

Mijn advies voor jullie reis straks: zorg dat je een aantal documenten op papier tevoorschijn kan toveren, om zo te kunnen bewijzen dat jullie toeristen zijn:
– Hotelreservering
– Retourticket (of bevestiging daarvan)
– Reserveringen van toeristische excursies, mocht je die geboekt hebben
– In jouw geval: je verblijfsvergunning in Colombia (naast uiteraard jullie paspoorten)
Hoogstwaarschijnlijk niet nodig, maar je zou maar niet die nare beambte treffen die denkt ‘Hee, een Latino, laten we die eens extra bevragen om te kijken of ie niet een potentiele illegaal is’ (het is heel erg, maar dit gebeurt echt, visum in de hand of niet).

Reply
Sabine 26 januari 2016 - 14:26

Ik heb inmiddels begrepen dat binnenkomen in de USA ook heel lastig is… hoop maar dat alles goed gaat. Krijg er lichtelijk de zenuwen van haha. Ik zal iig alles uitprinten wat we hebben. Ook de tickets van de Broadwayshow. Jimmy is al heel vaak in de USA geweest en gelukkig nooit geweigerd. Hopen dus maar. Bedankt voor de goede tips!

Reply
Rob Alberts 26 januari 2016 - 13:15

Sterkte!
Dit zal nooit wennen en waarschijnlijk voorlopig ook niet veranderen ….

Bemoedigende groet,

Reply
Sabine 26 januari 2016 - 14:21

Dankje! Nee denk ik ook niet, binnenkort NY ben benieuwd hoe dat zal gaan… En nee zal niet snel veranderen. Dat het visum werd afgeschaft duurde al heel veel jaren en echt beter is het er niet op geworden 🙂

Reply
De Hoestende Avonturier 26 januari 2016 - 11:55

Jezus hee, dit soort issues kunnen mij ook zo gefrustreerd maken!! Wat moet je ontzettend veel regelen in de situatie die jij beschrijft! Vriend en ik braken ons hoofd er al tig keer over door de jaren heen, en dan hebben wij het geluk Australisch en Nederlands te zijn…
En iets heel anders – ben voor het eerst op je nieuwe website. MOOI! En hoe stoer dat je ‘m zelf hebt gebouwd 😀 Dat inspireert de mens, haha. X

Reply
Sabine 26 januari 2016 - 14:19

Ja heel veel regelen voor een kleine vakantie. Volgens mij is Australië ook best streng tegenwoordig toch? Ook omdat er veel mensen willen wonen.

Bedankt voor je compliment! Ja kostte een heleboel tijd (en nog steeds) maar zo heb je (en leer je) wel wat! Ben er ook erg blij mee 😀 x

Reply
De Hoestende Avonturier 27 januari 2016 - 06:46

Australie is ook streng ja, zeker met extra gezondheidsgedoe. Gaat vooral gewoon extra tijd en geld inzitten bij elke visum aanvraag. En ben bijna elke keer dat ik daar aankwam in een kamertje gestopt en ondervraagd voordat ik naar binnen mocht, maar dat had dan weer niets met medicatie te maken haha. Wel met een zak pepernoten bijvoorbeeld ;D Maar het is gelukkig echt nog niets zoals Colombia!!

Reply
Sabine 27 januari 2016 - 10:43

Zo jeetje! Dat lijkt me ook geen pretje! Ik heb meer mensen gehoord die eten mee hadden, drop ofzo, en werden ondervraagd. Op het vliegveld van Colombia is dat echt totaal niet hoor. Wij nemen zowel in als uit het land altijd bakken en tassen vol eten mee en nog nooit problemen gehad. Zelfs kaas komt er gewoon door haha

Reply
Simone 26 januari 2016 - 09:38

Ik kan me zo goed voorstellen dat dat zwaar frustrerend is. Ik zou in elk geval echt gefrustreerd zijn. Even een leuke bliksembezoekje brengen aan Nederland, wat een rompslomp zeg! Net of je een terrorist bent. Schrijnend ook dat verhaal van die Colombiaanse terrorist. Stom Schengen visum! Ik hoop dat jullie het ondanks alles toch leuk hebben gehad, maar dat lees ik ongetwijfeld als ik zo verder lees. Complimenten trouwens wat je met je site hebt gedaan! Ziet er erg goed uit zo!

Reply
Sabine 26 januari 2016 - 14:18

Haha ja precies, heel frustrerend! Op zich snap ik het visum wel, maar het mag allemaal wel wat makkelijker. Nu het visum niet meer nodig is zal het juist alleen maar moeilijker worden… Gelukkig gaan we niet zo vaak naar Nederland 🙂

Reply
Koen 26 januari 2016 - 08:15

Ik heb nog niet alle reacties (en jouw antwoorden) gelezen. Toch moet ik je bericht een beetje tegenspreken. Niet over Colombia want daar weet ik niets van. Nou ja, dankzij jouw blog weet ik streden meer. Maar dat wij – Europeanen – zomaar overal naar toe kunnen is toch niet helemaal waar. Zoals je weet woon ik deels in Mozambique. Ik moet elk jaar weer opnieuw een verblijfsvergunning aanvragen / kopen. Ruim 500 euro. En daar moet ik veel papieren voor aanleveren en het elk jaar weer spannend of ik het voor mekaar krijg. Ik ken verschillende Europeanen die dat niet voor mekaar hebben gekregen en hier ‘illegaal’ wonen. Ook voor toeristen wordt het steeds moeizamer. Een goede vriend (Nederlander) die in Ethiopië woont en werkt krijgt het niet voor mekaar om een Mozambikaans visum te kopen / regelen. Met grote regelmaat worden Europeanen terug gestuurd op het vliegveld. Nog een voorbeeld … vorig jaar reisden 15 jonge Noren (dansers en muzikanten) voor het project waar ik voor werk naar Harare (Zimbabwe). Ze kwamen er niet in. Op het vliegveld werden ze tegengehouden. Er ontbrak een papiertje (of zoiets). Retour afzender. Terug naar Oslo. Het wordt eenzijdig maar ik kan veel meer voorbeelden geven. En weet je wat ik denk … het is een soort ‘revenge/wraak’ omdat wij (Schengen) zo moeilijk doet. Zo ongastvrij is. Zucht. Triest triest.

Reply
Sabine 26 januari 2016 - 09:31

Bedankt voor je uitgebreide reactie Koen! Ondanks dat Europeanen over het algemeen zeker wel makkelijker hebben in vele opzichten, zijn er natuurlijk uitzonderingen genoeg. Inmiddels weet ik ook dat zelfs reizen naar de USA niet altijd makkelijk gaat. En de landen die jij noemt daar heb jij natuurlijk alle verstand van en kan ik me ook heel goed voorstellen hoe frustrerend het daar kan zijn. Ook echt bizar dat al die mensen gewoon terug worden gestuurd, echt niet leuk! Zou wel kinderachtig zijn als het uit wraak is, maar kan me de frustratie van de landen die je noemt dan ook wel weer voorstellen… Fijn om ook tegenverhalen te horen, weet ik meteen hoe het er ergens anders aan toe gaat!

Reply
Jurgen Van Olmen 26 januari 2016 - 04:17

Als Europeanen zijn we inderdaad bevoorrecht. Het gaat allemaal makkelijker dan voor mensen die van buiten de Unie komen. Zeer frustrerend, want iedereen wil toch wel dezelfde rechten kunnen hebben als het over internationaal reizen gaat?

Zelfs toen wij uit België vertrokken, ondertussen 14 jaar geleden, ging het allemaal vrij vlot. Er waren een paar communicatieproblemen met het eigen land, maar uiteindelijk werden er geen problemen gemaakt over een paar ontbrekende papiertjes. Die werden achteraf allemaal wel in orde gemaakt.

Het moet ook wel gezegd worden dat er blijkbaar meer problemen gemaakt worden wanneer het gaat over mensen uit Zuid-amerika, en minder wanneer ze uit de States of Canada komen. Dat is toch wel de indruk die we hier in Spanje hebben.

Maar dan moet het ook gezegd worden dat er op ons eiland, Lanzarote, een zeer bonte mix van al deze nationaliteiten naast mekaar kunnen wonen, zonder problemen. Misschien moeten de regeringen daar meer eens een voorbeeld aan nemen?

Reply
Sabine 26 januari 2016 - 07:48

Ja zou best eerlijk zijn om dezelfde rechten te hebben, zeker aangzien de meeste mensen gewoon eerlijk zijn en ook eens willen kunnen rondreizen. Zuid-Amerikanen hebben het zeker lastiger. Komt ook zoveel drugs vandaan dus is men waarschijnlijk daar al sneller bedacht op. Vind het trouwens echt mooi om te horen dat er zoveel verschillende nationaliteiten samenwonen bij jullie. Waarom zou dat ook een probleem moeten zijn? Volgens mij is dat juist hartstikke leuk!

Reply
wilma 25 januari 2016 - 13:37

Echt vriendelijk is dit allemaal niet. Teon wij afgelopen December onverwacht naar Nederland moisten, hadden ze ook niet gezegd dat wij een esta nodig hadden. Gelukkig ben ik heel erg eigenwijs soms en waren 3 uur eerder op de airport. Geen nummer, geen toegang om over Amerika te vliegen. Maar we konden dat regelen op de computer even verder op. Wat een werk. Met help van de aardige man kregen we het voor elkaar(60 min.werk). Je moest wel een credit card hebben anders had je pech. Buurjongen had er geen en werd bijna razend. Ik was het bijna en een sky high blood pressure.
Manlief blijft in zulke dingen zo kalm….Akelig gewoon.
Onze pr card was verlopen ,maar dat is ook iets hoor. Moest dus invullen wat ik zoal doe omdat ik geen job heb.
Vlgende keer zet ik neer: Blogs lezen, hoe op vakantie te gaan in een ander land……
Groet, Wilma

PS: als je ooit wil bevallen kom je maar hierheen. Welkom!!

Reply
Sabine 26 januari 2016 - 07:45

Ohh ja echt lastig. Ik ga vanmiddag mijn ESTA aanvragen, ben benieuwd hoe dat werkt… Ik zou daar ook echt enorm nerveus van worden en hoop ook dat alles goed zal gaan over een paar weken… En ja wij vrouwen kunnen dan lekker nóg nerveuzer worden haha

Haha en bedankt voor het aanbod! Zou toch even wat zijn: een Colombiaan met een Nederlander krijgen een Canadees kind 😛

Reply
Roos 25 januari 2016 - 06:17

Wauw Sabine, dit heb je zo geschreven dat ik er ook gefrustreerd van raak. Mams, en Robert ook trouwens, kijkt vaak van die douaneprogramma’s. Ik vind het zoveel heisa. Ergens begrijp ik het wel, voorzichtigheid, blabla. Maar toch heisa… Ik hoop dat het nog veranderd, dat mensen stoppen met iedereen over een kam te scheren. Niet iedere Colombiaan is een crimineel, zoals niet iedere Europeaan/Nederlander een heilige is. Bij lange na niet zelfs…

Reply
Sabine 25 januari 2016 - 11:50

Ja precies, niemand is heilig haha. Er is zo een programma specifiek over de luchthaven in Bogotá, nog nooit gezien zelf, maar velen die hier komen zeggen dat ze dat hebben gezien en een beetje bang zijn om hier aan te komen. Heel strenge beveiliging. Maar dat begrijp ik wel. Mensen niet toelaten om van die rare dingen zoals 2 hotelovernachtingen niet geboekt te hebben… tja.

Reply
sunny mama 25 januari 2016 - 02:03

Ik kan me heel goed voorstellen hoe hoog je frustraties kunnen oplopen onder die omstandigheden.
Toen ik in Colombia verbleef, heb ik eens een Nederlandse vrouw ontmoet die getrouwd was met een Colombiaan. Samen hadden ze twee kinderen. En ze hadden ook een heel groot probleem. Ze wilden in Nederland gaan wonen met hun gezin, maar de man en de kinderen kregen geen verblijfsvergunning. Dat was een situatie waar ik toen heel moeilijk bij kon met mijn verstand!

Reply
Sabine 25 januari 2016 - 11:45

Ja dat schijnt helemaal een toestand te zijn! Zeker als de kinderen in Colombia zijn geboren. Als ze in NL zijn geboren lijkt het me makkelijker.

Reply
Falderie 25 januari 2016 - 01:34

Wat een ongelofelijk gedoe! En als dat eenmalig zou zijn, zou het allemaal wel te begrijpen zijn. Maar dat je elke keer weer door die administratieve molen moet om samen naar Nederland te kunnen. Belachelijk!

Reply
Sabine 25 januari 2016 - 11:43

Ja precies, ik begrijp ook wel dat een goede screening nodig is hoor, je weet maar nooit tenslotte. Maar elke keer weer, wat dus zelfs binnen een halfjaar kan zijn, is wel een beetje te veel van het goede.

Reply
Mathilde 24 januari 2016 - 18:25

Ik snap je frustratie heel goed en het is voor mij heel herkenbaar. Nederland is een bureaucratisch land dat moeilijk doet tegen buitenlanders zeker uit bepaalde landen. Het geldt echt niet alleen voor Colombianen.

Ik geef jaarlijks garantstellingen af voor studenten die een paar maanden naar Rwanda gaan. Daar vragen ze die garantstelling ook, en dat gaat over veel meer geld, namelijk als die studenten zichzelf in de ellende storten in een wildpark of zo en door een helicopter gezocht moeten worden waar de regering van Reanda dan kosten voor maakt. Lange verhalen, veel ellende. Er gebeurt nooit wat en ik ben ervoor verzekerd.

Het klopt wel dat een Colombiaans paspoort nou niet het meest handige paspoort is om over de wereld te reizen. Mijn kinderen zijn geboren in Colombia en hebben dus de Colombiaanse nationaliteit voor hun hele leven. Het was supermoeilijk om ze de Nederlandse nationaliteit te geven, maar gelukkig konden ze wel een Nederlands paspoort krijgen na een paar jaar.

Als jullie nog eens aan kinderen beginnen worden de bureaucratische verhalen nOg tien keer zo lang. Het is echt ontzettend lastig om met Colombiaanse kinderen het land uit te komen, ook al zijn het je eigen kinderen. En net zo moeilijk om er daarna weer in te komen. Ik kan hier uren en nachten over doorpraten, horrorstories.

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 19:31

Het geldt zéker niet alleen voor Colombianen! Dat is alleen de enige groep waar ik ervaring mee heb haha 😉 Interessant dat je er ervaring mee hebt. Ik heb inmiddels hier al diverse verhalen gehoord en het blijkt dat het voor velen echt niet makkelijk is om ergens te reizen of stage te lopen. Ik heb inderdaad van iemand gehoord dat zij ook vreselijk veel last had met haar Colombiaanse dochter mee te nemen naar Nederland. Mijn collega heeft nergens last van, maar beiden zijn geboren in Nederland. Mijn vriend heeft ooit gezegd dat als er kinderen komen we dan beter naar de VS of Nederland kunnen gaan om daar te bevallen. Hoe veel moeite dat ook kost, het zou waarschijnlijk wel handiger zijn, ook voor het kind zelf later. Al krijgt het volgens mij automatisch beide nationaliteiten… maar de verhalen die ik daar over hoor zijn verschillend.

Reply
Nesrin 24 januari 2016 - 17:53

Herkenning! De “gemiddelde” Turk uit Turkije kan ook niet zomaar naar Nederland komen. Ik ken familieleden die hier soms heel druk mee kunnen zijn maar ook de persoon in Turkije die soms teleurstelling na teleurstelling niet kan komen.

Het lijkt mij héél frustrerend dat je bij een volgend bezoek weer opnieuw mag beginnen. Succes.

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 19:27

Voor Turken lijkt het me ook behoorlijk lastig ja, zeker ook omdat er heel veel familie wellicht in Nederland woont. Als je dan ook steeds die procedure moet doen is dat ook behoorlijk frustrerend. Velen willen niet eens in NL wonen 🙂 Ik hoop dat de regeling of in ieder geval de duur van het visum ooit wordt veranderd.

Reply
Micheline 24 januari 2016 - 16:38

Ik kan je frustratie voelen wanneer ik dit lees. Echt niet normaal! En telkens weer diezelfde rompslomp…

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 17:10

Dankjewel! Ja de volgende keer weer, en dan is er nóg meer onzekerheid omdat dan dat visum niet meer hoeft.

Reply
gerhilde maakt 24 januari 2016 - 15:13

Wat een gedoe! Dus als Colombiaan kan je eigenlijk enkel ‘gemakkelijk’ het land uit als je al even vast werk hebt? En dan de volgende keer dat jullie naar Nederland willen, alles opnieuw …

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 17:10

Nee zelfs met goed werk kan het moeilijk zijn. Dat is het hele probleem ook nog eens. Eigenlijk is zonder die garantstelling niets te beginnen, ook met een goede baan niet.

Reply
Daisy || Diyaata 24 januari 2016 - 15:06

Oh wat een horror zeg! Die garantstelling, dat was voor mij ook een dingetje ten tijde van mijn lange afstandsrelatie met een Gambiaan afgelopen jaar. Wij waren nog zo pril samen, en wil je dat dan al? Lastig! En ik leef met jullie mee!

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 17:08

Oh ja dan kan ik me het helemaal voorstellen ook! Dat maakt het dan nog moeilijker. Je wilt iemand niet kwetsen maar meteen zo een formulier tekenen is dan echt wel een beslissing.. Dankjewel…

Reply
denise 24 januari 2016 - 14:09

Wow, wat een gedoe zeg!

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 17:07

Ja zeker.

Reply
kliefje 24 januari 2016 - 13:35

Ik snap dat het K&^*%$ is als je zelf in zo’n positie zit, maar heel eerlijk gezegd vind ik zo’n strenge controle/screening eigenlijk wel prima. Om redenen die ik liever niet open en bloot hier typ 😉

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 17:06

Dat is inderdaad frustrerend. En ik ben het helemaal met je eens dat een strenge controle prima is, maar dit is niet echt een controle. Hier wordt alleen maar bepaald of men de risico’s te groot vind dat de persoon in Nederland blijft of de staat moet opdraaien voor kosten voor deze persoon. Ze zouden beter per persoon kunnen kijken naar de geschiedenis. Jimmy bijvoorbeeld heeft een andere situatie (2 jaar in NL gewoond, goede opleiding, schoonfamilie NL, zus in Zwitserland, etc.) dan iemand die zomaar wil rondreizen en niet kan aantonen waarom en waarnaar. En hoe erg ik er ook voor ben dat er tienduizenden vluchtelingen goed worden opgevangen en kansen krijgen, vind ik het toch niet helemaal eerlijk dat mijn vriend die veel duidelijkere motieven ed heeft zoveel moeite moet doen en veel meer restricties heeft. Ik ben trouwens best wel benieuwd naar jouw redenen (want ik zit hier nu maar gewoon een heel betoog te typen hahaha). Je mag ze me mailen als je wilt 🙂

Reply
Mathilde 24 januari 2016 - 18:30

Hoezo zou jouw vriend duidelijker motieven hebben dan mensen die op de vlucht zijn voor een oorlog in eigen land? Nederland heeft het verdrag van Geneve ondertekend en een van de dingen daarin is dat oorlogsvluchtelingen. Iet geweigerd mogen worden. Op het moment dat ze hier in een tentenkamp tijdelijk onderdak hebben, wordt bekeken of ze echt oorlogsvluchteling zijn. Zo nee dan moeten ze terug. Zo ja dan zijn ze welkom. Hoezo heeft jouw vriend meer restricties?

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 19:25

Dat weet ik eigenlijk niet. Ik bedoel met motieven een familiebezoek. Duidelijk wat hij komt doen en vervolgens weer weg gaat. Bij iemand die in Nederland wil (of genoodzaakt is tot) wonen lijkt het me anders. Voor een vluchteling is alles veel moeilijker, die spreekt de taal niet, heeft de hele familie moeten achterlaten, is het helemaal niet duidelijk waar hij/zij precies vandaan komt, nooit in NL geweest.. om maar wat te noemen. Ik snap wel dat dit streng gescreend moet worden, net als elke niet-Europeaan. Maar als je (ook als vluchteling) al bekend bent met het land, de taal spreekt, uitzicht hebt op een baan, etc, is het een beetje vreemd dat deze hele procedure twee keer gedaan zou moeten worden binnen bijvoorbeeld een halfjaar. In NL wonen en werken is al helemaal uitgesloten. Misschien is de behandeling van elke buitenlander gelijk. Ik weet dat eigenlijk niet goed. Maar het hele feit dat er bij het ontbreken van garantstelling meteen geen toegang wordt gegeven tot Europa voor een vakantie mét een Nederlander, blijf ik vreemd vinden.

Reply
bentenge 24 januari 2016 - 12:59

ik had hier iets getypt maar was mijn naam, mail enz vergeten, sjonge, wat een bureaucratie 🙂

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 17:01

Oh ja daar moet je even aan wennen, sorry 🙂

Reply
Wanda 24 januari 2016 - 12:14

Wat een bureaucratie joh! Ik heb me dat nooit zo gerealiseerd, ja, visumperikelen okay maar je zou denken dat het gewoon een kwestie was van wat papieren invullen en klaar maar dat is dus echt te gemakkelijk gedacht. Jammer…

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 17:01

Ja in Nederland is dat het ook. Ooit moest ik een visum hebben voor Ghana en dat vond ik al een gedoe, maar nu weet ik dat dat een fluitje van een cent was haha. Helaas worden er veel Colombianen geweigerd voor een visum. Soms zal het terecht zijn, vaak niet. Vind de overheid de risico’s net te groot…

Reply
Ester 24 januari 2016 - 08:33

Ik snap je frustratie goed; vooral omdat het gewoon geluk is in welk land je geboren wordt. Wij als Nederlanders hebben het op veel gebieden goed, zonder dat we daar altijd zelf inbreng in hebben gehad. Ik heb in Brussel voor de adviesdienst van de Europese Commissie gewerkt waar ik EU en niet EU burgers adviseerde over oa visa, en vele gevallen zijn niet ‘eerlijk’.

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:59

Ja klopt, puur geluk. Onze kinderen moeten ook absoluut tenminste een niet-Colombiaans paspoort krijgen. Interessant dat jij er ervaring mee hebt op een andere manier. Kan me voorstellen dat zeker niet alles eerlijk gaat.

Reply
Inge 24 januari 2016 - 08:08

Poeh jeetje wat een gedoe zeg! En dat elke keer opnieuw. De vluchtelingensituatie maakt het er natuurlijk ook niet beter op, nu is alles helemaal strak en streng. Pff.

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:58

Ja klopt, de komst van deze crisis maakt het lastiger. En laten we ook Wilders niet vergeten, die er mede voor heeft gezorgd dat alles nóg strenger is geworden…

Reply
Sanne 24 januari 2016 - 07:43

Ongelofelijk Sabine, ik wist niet dat het zo’n impact zou hebben. Ook dat garant staan heeft wel ontzettend veel om het lijf!

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:57

Ja dat garant staan is wel een dingetje… dat kun je echt beter niet doen voor zomaar iemand. Een paar jaar geleden was het ook nog zo dat de ‘vreemdeling’ (zo een vervelend woord) zich bij aankomst in NL ook nog op het politiebureau moest melden om zeker te zijn dat de persoon er echt is. Gelukkig hebben ze dat afgeschaft…

Reply
Carla van Vliet 24 januari 2016 - 07:35

Wat een belachelijke verschillen zeg…! (btw je site werkt goed, je kwam zonder problemen binnen :-))

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:56

Dankjewel, fijn dat alles goed werkt 😀 Ja heel grote verschillen, dat zou vast wel iets makkelijker moeten kunnen. Zeker als je je bedenkt dat er duizenden mensen NL binnenkomen om er te wonen. Dan moet een vakantie toch zeker wel kunnen zonder al deze kosten en rompslomp lijkt me.

Reply
Paul 24 januari 2016 - 07:00

Ik snap dat dit niet leuk is, maar je punt over Amerika ben ik het niet mee eens. Ik heb eens rondgereisd door Amerika, had keurig een esta-formulier toegekend gekregen, en ben door de douane bijna teruggestuurd. Probleem was: ik had een camper gehuurd en kon dus niet aantonen per nacht waar ik ging slapen. En omdat ik al vaker naar de USA was gereisd, vond men de kans nogal groot dat ik dan in Amerika wilde blijven. Het liep uiteindelijk met een sisser af, maar anderen op dezelfde vlucht zijn teruggestuurd naar Nederland. Zij hadden ook een aantal nachten nog geen hotel, en de douanier durfde het niet aan hen binnen te laten.

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:54

Goed dat je het zegt! Ik had hier geen weet van en heb het in de tekst aangepast naar alleen de situatie voor Colombianen. Eigenlijk lijkt het dus omgekeerd te zijn: voor Colombianen is het naar de VS blijkbaar makkelijker en voor Europeanen juist moeilijker. Ik moet mijn ESTA formulier ook aanvragen en ik hoop dat ik er goed door komt. Ik vind dit wel een angstige gedachte. Gelukkig hebben wij wel voor elke dag een hotelovernachting geboekt.

Reply
Zef 24 januari 2016 - 06:30

ja is af en toe echt een drama, ook in andere landen. Van het lachwekkende (hier een rij staan om een visum te kopen, meteen aansluiten in de volgende rij om het te laten zien) tot het irritant (3 pasfoto’s na, 3 formulieren en mega-rijen na 18 uur vliegen). Soms denk ik het zal wel ergens goed voor zijn maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het ook wel wat minder moeilijk kan.

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:52

Ja zeker ook in andere landen! Het is zeker wel ergens goed voor (denk ik…), aanslagen voorkomen, drugshandel voorkomen, dat soort dingen. Maar ze zouden bijvoorbeeld kunnen kijken naar de visum-geschiedenis van de persoon en op basis daarvan het in de toekomst makkelijker maken. Jimmy heeft nota bene 2 jaar in NL gewoond, heeft een goede opleiding, dat soort dingen. Meer persoonlijk beoordelen zou ik zeggen. Maar dat is waarschijnlijk te veel moeite voor de ambassade…

Reply
Zef 26 januari 2016 - 02:22

ja dat denk ik ook, is vaak net productie werk en waar je van dat soort ”zachte criteria” gebruikt kun je iemand sneller bedriegen of menselijke fouten maken en dat willen ze natuurlijk voorkomen.

Reply
Sabine 26 januari 2016 - 05:31

Inderdaad dat zal het zeker zijn!

Reply
Morgaine 24 januari 2016 - 06:29

Jeetje mina, het is dat jij natuurlijk hier vandaan komt, maar eigenlijk zou je toch denken, waarom zou ik daar naar toe willen nog als men mij niet wil zien? En ja, dan hebben wij het vaak maar makkelijk, vrijheid is nog steeds niet overal zo gewoon als hier, dat blijkt wel weer.

Ik ga ooit hopen dat dit anders wordt voor hen, maar vooral ook voor jouw Jimmy, die toch overduidelijk alleen maar zijn schoonouders, zwager en schoonzus wil bezoeken zo nu en dan, lijkt mij een logische zaak!

X

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:49

Ja klopt, vrijheid is maar relatief 🙂 Voor Jimmy is het een gewoonte om dit te moeten doen, maar leuk vind hij het niet. Net als dat hij zich in Nederland ook lang niet altijd prettig voelt. Zeker niet in het dorp waar ik woonde, wilde op een gegeven moment niet meer alleen naar de supermarkt omdat mensen zo naar hem keken… tja dan breekt toch wel je hart hoor. Je wilt niet weten wat voor opmerkingen zelfs ik naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen. Niet leuk. Of ik ooit met hem in NL zou willen wonen… denk het niet. Familiebezoek is voldoende 🙂

Reply
Jenn 24 januari 2016 - 04:56

Wat een gedoe zeg!

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:47

Ja echt…

Reply
Els 24 januari 2016 - 04:46

Pfff wat een gedoe en dat allemaal zonder ons medeweten! ?
Ik hoop dat Jimmy toch onwijs leuke dagen heeft gehad en zich bij ons wel welkom heeft gevoeld.
xxx

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:47

Ja het was de moeite meer dan waard hoor! 😀 x

Reply
Jaixy 24 januari 2016 - 04:37

Het is wat! Ik sta daar nooit bij stil.
Maar het is dus niet alleen Nederland begrijp ik? Maar het gaat om heel Europa?
Gedoe zeg!!

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:47

Nee ik ook niet voordat ik Jimmy ontmoette 🙂 Als je naar Nederland gaat moet je het visum aanvragen bij de Nederlandse ambassade, maar het visum is een Schengenvisum, dus je kunt er mee naar heel Europa, behalve naar de landen die daar buiten vallen, zoals Groot Brittannië, daar is weer een ander visum voor nodig 🙂

Reply
Thea de Vries 24 januari 2016 - 04:07

Wij maakten het ook mee voor een neef die uit Zuid Afrika hier op bezoek kwam. Garantstelling en al. Niet te geloven he.

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:45

Ja niet te geloven. Elke keer weer… alsof het niets is.

Reply
schrijfsels 24 januari 2016 - 03:41

Toen mijn zoon een aantal jaren geleden een studentenvisum voor de VS nodig had moest hij ook heel wat formulieren invullen en bewijzen dat hij genoeg geld had om de tijd (9 weken) door te komen. Ik stond toen garant, dat doe je dus als moeder, mits dat kan. Hij vertelde dat bij de Amerikaanse ambassade in A’dam een meisje voor hem de (wacht)rij uit werd gestuurd omdat haar moeder het leuk vond om een foto van haar te maken ….

ps ik hoop voor jullie dat half februari de sneeuw geen overlast meer bezorgd in NY

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:45

Goh ik had geen idee dat het voor een Europeaan naar de VS ook zo lastig is! En dat van die foto, dat kan ik me helemaal voorstellen. Ze zijn zó streng met dat soort dingen. Gelukkig heb jij garant kunnen staan, maar studenten die dus ouders hebben die dat niet kunnen of willen hebben dus mooi pech, heel naar eigenlijk. P.S. Ik hoop het ook…

Reply
Vetexbart 24 januari 2016 - 03:41

Pft, wat een werkje om dat elke keer opnieuw te regelen 🙁 Ik zou er moedeloos van worden. Maar hey, vergeet dat gewoon even.. jullie gaan g*dverd*mme gewoon naar NEW YORKKKK!!! 🙂

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:43

Hahaha inderdaad!!! Daar moet ikzelf alleen nog even dat visumpje of hoe heet het voor regelen. Kan ik nu meteen wel even doen trouwens 🙂

Reply
Jennifer 24 januari 2016 - 03:36

Blegh vervelend. Met Ghana is het net zo. Ik vind het zo krom. Wij kunnen wel daarheen zonder problemen, maar als zij hier willen komen denken we gelijk dat ze willen blijven. Wie zijn wij om te bepalen dat ze willen blijven? Alsof wij een paradijselijk land hebben (op sommige gebieden natuurlijk wel, dat weet ik) en alsof iedereen die hier op bezoek komt gelijk denkt “weet je wat, vergeet mijn vrienden, familie, baan, school, hobbies, sport, cultuur, tradities etc etc in mijn moederland; ik blijf gewoon lekker hier!” Ze zullen er tussen zitten, maar als mijn vriend ooit komt (als ie door dat papierwerk + het oordeel van de ambassade komt) weet ik zeker dat ie naar een paar weken heel blij is dat ie weer terug naar Ghana mag.

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:42

Ja jij weet als geen ander hoe dit in elkaar steekt! Ik denk niet dat Ghanezen het makkelijker hebben, misschien nog wel moeilijker. Echt eigenlijk een heel arrogante gedachte van Nederland (en andere Europese landen en de VS), dat het zo geweldig is dat iedereen er wil wonen. Nederland is echt niet alles en zeker voor jou vriend zal het een mega cultuurshock zijn! Zeker als hij in de winter gaat 😉

Reply
Marion 24 januari 2016 - 03:33

Goeie genade zeg! Je zou toch de haren uit je kop trekken van zoiets? Ongelooflijk. En dan de volgende keer weer. Niet normaal. Echt niet normaal.

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:40

Ja dat heb ik ook bijna gedaan 😉 Ik zit er ook niet om te springen snel weer dit hele gedoe te hebben. Mijn ouders hierheen halen is stukken makkelijker (en die vluchten zijn ook nog eens goedkoper dan van hier naar NL). Meer dan 1 keer per jaar naar NL is eigenlijk niet te doen.

Reply
Natasja 24 januari 2016 - 02:35

Ik kan mij je frustratie wel begrijpen. Zo wordt een familiebezoek wel een hele bedoening. Je hebt het al druk zonder die regeltjes. Raar ook dat je dit moet blijven doen. Ik zou zeggen verleng het voor 10 jaar net als Amerika. Gelukkig is alles gelukt en hebben jullie het geweldig gehad… Maar het was vast nog fijner als het wat makkelijker ging!

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:38

Ja precies, het is makkelijker als er mensen uit NL hierheen komen. Goedkoper ook nog, want vluchten vanaf Bogotá naar Amsterdam zijn duurder dan andersom… ook nog. We hebben het helemaal geweldig gehad, het was de moeite ook zeker meer dan waard, maar ik weet niet of ik die frustratie vaak aan zou kunnen. Op een gegeven moment gaat het heel erg tegenstaan.

Reply
Thomas Pannentaart 24 januari 2016 - 02:24

Ik denk dat, als iemand het land binnenkomt aan jouw zijde, die er sowieso altijd verdacht uitziet. Toch?
Komt al dat gedoe voort uit ervaringen uit het verleden met mensen die uitwijken? Ik weet dat het er in Cuba ook niet mals aan toe gaat om het land te verlaten, maar jouw verhaal is toch ook frustrerend…

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:37

Ja er zijn zeker meer landen waar dit lastig is. Colombianen hebben een behoorlijk slechte naam, drugs enzo. Nu moet ik zeggen dat er tijdens dit tripje niets is voorgevallen op het vliegveld. Jimmy werd er nergens uitgepikt en met zijn visum konden we overal makkelijk door. Hij ziet er, behalve zijn huidskleur, dan ook heel westers uit, misschien dat dat helpt.

Reply
Japke 24 januari 2016 - 01:47

Wat een toestand! Het haalt een hoop herinneringen bij me naar boven: heb ooit een schoonzusje uit Marokko uitgenodigd om bij ons te komen. Dat was precies dezelfde poppenkast. Het geeft feitelijk de oneerlijkheid weer van de wereld waarin wij leven. Nederland vrij? Misschien alleen voor bepaalde mensen…

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:35

Ja precies, de oneerlijkheid. Met een Nederlands paspoort kom je ver, maar alle anderen worden gemakshalve even vergeten. Maakt het er niet leuker op om dit soort reisjes te doen.

Reply
Marco 24 januari 2016 - 01:14

Hoi Sabine,

Dit is 1 van de redenen die bijdraagt waarom ik uit ons ”fantastische” land en het nog ”mooier” europa weg wil !
Als ik dit lees dan komen dan komt ook bij mij de frustratie weer opzetten, ik heb dit process met de visa aanvraag nu een keer of 6 ondergaan over de laatste 4 jaar (ook de reden dat ik vaker naar Colombia ga dan dat mijn vrouw naar NL komt). Wij hebben vorig jaar nog tegen betaling van een behoorlijk bedrag de ”naar Nederland cursus” gekocht (is nu bijna gratis) maar dat idee laten we helemaal varen. Nu de regels zijn veranderd heb ik inderdaad gehoord dat het er niet makkelijker op geworden is, vorig jaar wist ik tenminste wat ik in orde moest hebben om haar naar Nederland te halen en dat proces duurde ongeveer 10 dagen.
Wij gaan dit jaar de voorbereidingen doen om naar het gastvrije en mooie Colombia te vertrekken, en weten dat een verassings bezoek aan NL goed gepland moet zijn, ik vlieg liever mijn familie over naar Colombia dan maar geen Efteling!

Reply
Sabine 24 januari 2016 - 16:34

Ja dat kan ik me voorstellen. Ik weet ook niet of ik er met Jimmy wil wonen, in NL. Pff jullie hebben het behoorlijk vaak moeten ondergaan dit! En nee het is er echt niet makkelijker op geworden, het is dan beter om alsnog een visum te regelen, zodat je op het vliegveld in ieder geval gewoon door kunt lopen…

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!