Home De omgeving van Bogotá Wandeling: na regen komt zonneschijn
Wandelen in Colombia

Wandeling: na regen komt zonneschijn

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

We zijn midden in het regenseizoen. Wegen veranderen spontaan in rivieren en bergweggetjes worden modderpoelen. De wolken hangen laag. De zon wil maar niet tevoorschijn komen. Onze wekker gaat om 6 uur. Want wat doe je op een koude, regenachtige zondag? Inderdaad: een zes uur durende wandeling maken natuurlijk!

 

Met een georganiseerde wandeling door de omgeving van Bogotá

Om al het moois van Colombia te zien is het helemaal niet nodig om uren te rijden, want ook de omgeving van Bogotá is simpelweg prachtig. Daarom gaan we zo af en toe met een georganiseerde wandeling mee, zodat we op een actieve manier het prachtige land kunnen leren kennen. Dus vroeg op zondagochtend sluiten we ons aan bij een wandelgroep en stappen we in een oude gammelbus op weg naar Zipacón, een klein bergdorpje op zo’n 2500 meter hoogte op ongeveer 1,5 uur rijden van Bogotá. Het dorpje staat bekend om haar versgebakken maïsbrood. Onze eerste bestemming is dus de bakker, waar we smullen van deze heerlijke trots van Zipacón. Na een halfuurtje zijn we lekker opgewarmd en klaar voor een lange tocht in de regen.

 

Van Zipacón naar La Esperanza – van hoog naar laag

De wandeltocht beslaat 12 kilometer vanaf Zipacón naar het lager gelegen La Esperanza. Dat is ook meteen het mooie aan deze tocht: we beginnen in een koud bergklimaat en eindigen in de warmte. We volgen een oude spoorlijn die midden door de weilanden loopt, waar zo’n 35 jaar geleden voor het laatst een trein overheen denderde. De spoorlijn leidt ons regelrecht de wolken in, die het zicht doen afnemen en de temperatuur nog verder laten zakken. Wandelend door dit ongerepte stukje Colombia komen we langs oude boerderijen en zeggen we gedag tegen de schapen, koeien en geiten. We lopen over enge houten bruggetjes en door een 800 meter donkere tunnel. Zo’n tunnel die perfect in een spookverhaal zou passen, maar die wij natuurlijk gewoon gebruiken om spectaculaire lichtspektakels mee te maken. Op de foto zie je Jimmy met een brandend touw rondjes draaien, wat bijzondere taferelen oplevert.

 

In de modder

Een kilometer na de tunnel nemen we afscheid van het spoor en slaan we af naar een stijl, glibberig modderpaadje. Na een hoop geglij en gelach verlaten we na een kilometer of wat de bush bush en komen we op een wat bredere weg met gladde stenen. We moeten naar beneden en dat is knap lastig op een ondergrond waarop we meer glijden dan lopen. Ondertussen stap ik ook nog tot mijn enkels in de modder en zijn mijn schoenen ineens niet meer wat ze geweest zijn. Gelukkig spoelt de regen veel modder weg.

 

Lunchen in de regen

Na 4 uur wandelen komen we bij een huisje midden in de bergen waar zowaar ook nog iemand woont. En hij heeft nog eten en drinken ook. Dus nemen we plaats onder het afdakje en eten onze zelf meegebrachte lunch met iets warms te drinken van het huis. Als onze buikjes weer gevuld zijn en we weer enigszins zijn opgewarmd vervolgen we onze moddertocht.

 

Na regen komt écht zonneschijn!

Het blijkt waar te zijn: na regen komt écht zonneschijn. Want wat we nooit verwachtten, kwam toch zomaar opeens: de zon! Plotseling komen die prachtige bergen weer tevoorschijn. Net als onze zonnebrillen. De zonnestralen verlichten de prachtige bloemen en het groene gras. Inmiddels zijn we al aardig gedaald, wat de temperatuur automatisch zo’n 10 graden doet stijgen. Na een barre en koude tocht door de modder zitten we om een uurtje of 4 met z’n allen voldaan en tevreden op een bankje in de zon in een opeens totaal ander klimaat. Wat een heerlijke beloning na al die kilometers in de regen.

 

Wat was het geweldig, deze wandeling: het één zijn met de natuur, de prachtige Colombiaanse landschappen, die schattige huisjes. Ik heb intens genoten. En vriendlief ook, zo te zien…

 


Voor meer inspiratie voor reizen buiten de gebaande paden in Colombia, klik hier!


 

Lees meer!

0 reactie

BYE BYE 2015 – HELLO 2016! | BESABINE 30 december 2015 - 21:41

[…] wandelingen, de mango-route, Chicaque, na regen komt zonneschijn en in de Andes, hebben we gemaakt in dit prachtige land. Volgend jaar […]

Reply
Sharing Is Caring #tag | Mijn Kladblog 7 mei 2015 - 04:20

[…] op probeert te bouwen samen met haar grote liefde. Het eerste artikel wat ik bij haar las was Wandeling: na regen komt zonneschijn. Dit beschreef zij zo ontzettend mooi dat ik meteen verkocht […]

Reply
Marion 2 mei 2015 - 11:13

Wat kan jij prachtig mooi schrijven zeg! Alsof ik met jullie meeliep! De foto’s mogen er trouwens ook zijn! 🙂

Reply
Sabine 2 mei 2015 - 15:55

Bedankt voor het mooie compliment! 😀

Reply
Zo simpel is dan geluk 22 april 2015 - 10:51

Wauw, prachtige foto’s en heel erg leuk om te lezen!

Reply
Sabine 22 april 2015 - 11:40

Bedankt! 🙂

Reply
Esther de Vries 22 april 2015 - 08:16

Leuk verhaal weer… ik wacht nog op tips voor zulke mooie plekjes waar je met kleine kinderen makkelijk kan komen! En natuurlijk ook op het moment dat de kinderen groot genoeg zijn om zo´n wandeling te kunnen maken…

Reply
Sabine 22 april 2015 - 10:48

Bedankt! Met kleine kinderen is het iets lastiger inderdaad… Als ik iets leuks voor kids tegenkom laat ik het je weten!

Reply
Annemarie van Loo-Boogaard 21 april 2015 - 13:50

Het is erg leuk je belevenissen te lezen, net alsof we er zelf in zitten en meemaken wat jullie daar allemaal doen en beleven. Omgeving is inderdaad prachtig met de foto’s en zeer afwisselend ook met het klimaat (lijkt me ook wel eens lastig of kan je daar inmiddels wel goed tegen?) Spannend dat je ouders binnenkort komen, al aan het aftellen? Geniet er in ieder geval goed van met z’n allen, blijft toch bijzonder!
Groetjes van ons allen.

Reply
Sabine 21 april 2015 - 21:32

Wat leuk om te horen! Ja dat klimaat kan best eens lastig zijn: je moet voor alles wat meenemen, dus zomerjas, dikke trui, regenjas, zonnebrandcrème, anti-muggencrème, etc. De afwisseling met de temperaturen ben ik inmiddels wel gewend, al blijft het een apart fenomeen die grote verschillen in één landje. Ja, ik heb er al veel zin in dat mijn ouders komen! 🙂 Groetjes aan iedereen!

Reply
wiebie74 21 april 2015 - 12:21

Prachtige foto’s hoor! Zo zie je maar dat zelfs wandelen met regen leuk kan zijn en het ook zeker een hoop prachtige foto’s op kan leveren! Mooie natuur ook!

Reply
Sabine 21 april 2015 - 12:24

Bedankt! Wandelen is altijd fijn, ook in de regen 😉

Reply
Anoniem 21 april 2015 - 11:29

Tja, Sabine, wat moet ik hier nog aan toevoegen………… jammer dat ik niet meer in de koffer pas??
Je schrijft prachtig, zo kunnen we meegenieten van een mooie, andere cultuur! Merci!!

Reply
Sabine 21 april 2015 - 11:49

🙂 Bedankt voor het compliment!

Reply
Judith van der Vaart 21 april 2015 - 07:18

Wat een mooi verhaal en prachtige foto’s. Leuk dat je zoveel doet daar. Iets meer dan een week en je ouders zijn er.

Reply
Sabine 21 april 2015 - 10:00

Bedankt voor het compliment! Ja nog even, heel spannend!

Reply
Els 21 april 2015 - 07:01

Wat maak je elke keer toch mooie foto’s van de bloemen!
Zou zo in een boekje kunnen!
En verder…….ik wil je voetjes niet voelen na zo een lange wandeling!!

Reply
Sabine 21 april 2015 - 10:00

Bedankt mams 🙂 Ik moet wel even toegeven dat die foto met de vlieg en die met de spin (als je die hebt kunnen ontdekken) door Jimmy gemaakt zijn 😉 En inderdaad: ik voel nog steeds vandaag ook liever mijn voeten niet haha

Reply
omamathea 21 april 2015 - 03:02

Wat mooi om dit te lezen en te zien. Wat zou ik graag deze tocht ook maken maar dat kan ik jammergenoeg fysiek niet aan. Nu ben ik er ook een beetje bij geweest, prachtige foto’s heb je geplaatst.

Reply
Sabine 21 april 2015 - 09:57

Bedankt voor het compliment! Misschien kun je wel een keer naar het dorpje rijden en de omgeving bekijken vanaf het uitzichtpunt.

Reply
iliveformydreams.com 21 april 2015 - 02:55

wat een prachtige foto’s zijn dit!

Reply
Sabine 21 april 2015 - 09:55

Bedankt! 🙂

Reply
Suskeblogt 21 april 2015 - 00:54

wat een prachtige natuur.

Reply
Sabine 21 april 2015 - 09:55

Ja het was echt bijzonder mooi weer, zelfs in de stromende regen 😉

Reply
bentenge 21 april 2015 - 00:32

Schitterende foto’s. Ik vind die met dat dorpje, die twee mensen en die nevel echt schitterend.

Reply
Sabine 21 april 2015 - 09:54

Bedankt! Ja die foto is ook één van mijn favorieten 🙂

Reply
Morgaine 21 april 2015 - 00:31

Wat ontzettend prachtig al die foto’s ook, als ik mij bedenk dat het maar een kwart over brengt van hoe het in het echt is dan. Alleen dat bruggetje, hahahaha ik ben bang dat de groep heel veel last van mij had gehad op dat punt 😉

Reply
Sabine 21 april 2015 - 09:53

Bedankt! Het was ook echt heel mooi! Ja die brug was een beetje eng, ook niet de hele groep durfde erop te staan voor de foto 😉

Reply
Morgaine 21 april 2015 - 11:12

Ik weet niet of jullie mij mee hadden gekregen naar de overkant, hahaha 😉

Reply
Sabine 21 april 2015 - 11:49

haha je had altijd door het water gekund 😉

Reply
Morgaine 21 april 2015 - 12:16

oh veeeeeeel meer mijn ding, hahaha 😉

Sabine 21 april 2015 - 12:23

😛

Thomas Pannenkoek 21 april 2015 - 00:02

Hier ben ik jaloers van. Kijk, ik boek meteen een vlucht en laat alles achter 🙂

Reply
Sabine 21 april 2015 - 09:52

Haha bedankt 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!