Home Het dagelijkse leven Guama: dons met een zoet randje
Guama

Guama: dons met een zoet randje

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Colombiaanse supermarkten liggen bomvol met exotisch fruit. Ook niet zo gek als je je bedenkt dat hier zo’n 150 fruitsoorten bestaan. Ik heb al van alles gegeten waarvan ik nog nooit had gehoord. Zoals lulo of guanábana. Als ik langs de schappen loop weet ik vaak niet eens wat ik eigenlijk zie. En ook op straat verbaas ik me nog regelmatig. Gisteren bijvoorbeeld, toen ik met collega’s langs een karretje liep met langwerpige platte groene dingen. Een soort uit de kluiten gewassen snijbonen. Een fruitsoort, zo bleek. Mijn collega kocht er een paar, want dit moest ik proeven natuurlijk. Toen hij de vrucht openmaakte zag ik witte donzige katoenachtige ‘dingen’. Zoiets als mini-suikerspinnen. Ik pakte er eentje uit en stopte deze met enige aarzeling in mijn mond. Weer een bijzondere vrucht die ik aan mijn lijstje kan toevoegen. Maak kennis met: de guama.

De guama groeit aan een hoge boom afkomstig uit Zuid-Amerika, die met name bloeit in het regenseizoen. Door de vele bladeren en vertakkingen is de boom uitermate geschikt voor het leveren van schaduw en wordt vanwege die functie dan ook dankbaar gebruikt in koffie- en cacaoplantages. Maar hier blijft het niet bij. Want het blijkt dat een vrucht als deze voor van alles en nog wat kan dienen. Zo gebruiken inheemse volken in de Amazone de pitten en bladeren voor medicinale doeleinden, met name tegen diarree en ontstekingen. Ook wordt de gom van de boom gebruikt voor het maken van kleuren, om onder andere hoeden en manden mee te schilderen. En net als met vele andere vruchten, hebben de Colombianen ook van deze een gezegde gemaakt: salió como pepe de guama, wat wordt gebruikt als iets of iemand heel snel vertrekt. Zal wel komen door de glibberige eigenschap van de grote zwarte noot, die, als je niet uitkijkt, vliegensvlug door je vingers glipt.

 

Terwijl ik het katoenachtige fruit in mijn mond stopte, werd mij verteld om alleen het witte op te eten. Een soort dons raakte mijn lippen en zorgde voor een bijzonder spektakel in mijn mond. Na enig gestuntel met mijn tong kwam het witte katoen los van de grote zwarte pit. Aan de binnenkant van het donsachtige laagje zat een soort sappig randje met een aangename licht zoete smaak. Met enige moeite lukte het om de glibberige pit uit mijn mond netjes in mijn hand te deponeren. In gedachten verzonken vroeg ik me af wat ik hier eigenlijk van vind. Op mijn gezicht verscheen een glimlach. Ik pakte spontaan nog zo’n donzige lekkernij. Want het is een béétje vreemd, maar wél verassend lekker!


Lees meer!

18 reacties

Joke 30 december 2015 - 16:31

vreemd zeg, zolang het niet stinkt, steek ik alles in mijn mond. 🙂

Reply
Sabine 30 december 2015 - 19:00

Haha dat is leuk! Zo leer je nog eens nieuwe lekkere dingen kennen 😀 Deze heb ik al een tijdje niet meer gegeten trouwens, want het seizoen is er nu niet voor.

Reply
Genieten op een prachtig stukje Andes | BESABINE 8 mei 2015 - 00:48

[…] al een hele dag alleen op uitgetrokken om op eigen houtje Bogotá te ervaren. Én ze hebben de guama geproefd; een beetje gek, maar wel lekker. Maar Colombia is meer dan alleen Bogotá. Een land met […]

Reply
kliefje 27 april 2015 - 23:41

Van zijn looks moet ie het niet hebben 😉

Reply
Sabine 28 april 2015 - 06:57

Haha dat klopt, mijn vriend wilde het daarom eigenlijk ook helemaal niet eten 🙂

Reply
Els 25 april 2015 - 09:33

Mmm, nou ik weet niet……?…..geef mij maar een ander van die 150 soorten!

Reply
Sabine 25 april 2015 - 09:50

Je weet niet wat je mist 😉

Reply
Suskeblogt 25 april 2015 - 08:51

voor het proeven van mij onbekend fruit sta ik steeds klaar.

Reply
Sabine 25 april 2015 - 09:49

🙂 Houd ik ook van!

Reply
Morgaine 25 april 2015 - 03:57

Altijd spannend om nieuw fruit uit te proberen, wat ik mij nu zomaar afvraag, kennen ze daar ook de Durian? Of Doerian, het wordt op verschillenden manieren geschreven, ik ken het vanuit mijn Indische achtergrond, het stinkt vreselijk als je hem open snijdt, maar doet aan als de textuur van een banaan en is ook zoet… worden ook snoepjes van gemaakt in rolletjes en zo, hahaha

X

Reply
Sabine 25 april 2015 - 09:48

Ik ken de Durian niet, maar ik ken nog heel veel fruitsoorten niet. Volgens mij komt de Durian oorspronkelijk uit Zuidoost Azië, dus misschien dat het niet hier groeit. Maar wie weet duikt ie toch ergens op!

Reply
Morgaine 25 april 2015 - 10:02

hahaha, zoals al zei… vanuit IndonensiË maar nu vraag ik mij af.. klimaat lijkt mij idem, is de mango daar te vinden bijv….. 😉

Reply
Sabine 25 april 2015 - 10:06

Jaaa de mango is hier zeker te vinden! 🙂 Komt nog een keer een blog over. Ik denk inderdaad dat het min of meer hetzelfde klimaat is. Maar misschien groeit de boom alleen in lager gelegen gebieden, dus in het oerwoud of in het noorden van Colombia. Als ik m tegenkom maar ik een foto voor je 😉

Reply
Morgaine 25 april 2015 - 10:10

Ga je hem dan ook proeven en ruiken, hahahahahaha 😉

Sabine 25 april 2015 - 10:17

Hahahaha 😀 Ik ga hem zeker ook heel stoer proeven en ruiken! Na jouw verhaal kan het vast alleen maar meevallen (of niet? haha) 😛

Morgaine 25 april 2015 - 10:29

uhm…. zelfs dat ik hem ken, als ik hem ruik, denk ik…. zal ik? hahaha

Thomas Pannenkoek 25 april 2015 - 00:21

Ik zou er op het eerste zicht niet aan denken dat zoiets eetbaar is 🙂

Reply
Sabine 25 april 2015 - 09:45

Ik ook niet! 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!