Home Het dagelijkse leven Amor y Amistad: het Colombiaanse Valentijn
Hartjes

Amor y Amistad: het Colombiaanse Valentijn

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Ik merkte het wel. Onbewust. Dat er iets anders was in de supermarkten. Eigenlijk al een paar weken. Ja ik zag al die stellingen wel. Vol met hartjes, chocolade, knuffelbeertjes en rode lingerie. Maar op één of andere manier drong het gewoon niet door. Totdat ik me ergens vorige week toch zomaar ineens afvroeg: waarom is dat eigenlijk? Waarom zijn opeens alle winkels versierd met hartjes in alle kleuren rood en paars? Welke datum is het eigenlijk? Niet 14 februari in ieder geval. Tot zover wist ik: dit kan geen Valentijnsdag zijn. Maar wat is er dan wel aan de hand hier in Colombia elke derde zaterdag van september?

 

Amor y Amistad

Om daarachter te komen ging ik op onderzoek uit. Eerst bij vriendlief en collega’s. Daarna het wereldwijde web op. En kwam ik er al snel achter dat in Colombia en enkele andere landen hier in de buurt helemaal geen Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. In plaats daarvan hebben ze Amor y Amistad. Oftewel: de dag van de Liefde en Vriendschap.

Wat doen de Colombianen tijdens Amor y Amistad?

Ooit, in 1969, besloot de Colombiaanse overheid dat er in de maand februari wel al genoeg geld werd omgezet door alle vakantie, en Valentijnsdag daarom beter verschoven kon worden naar een maand zonder vakantie of feestdagen. Nu zijn die schaars hier in Colombia, maar als je goed zoekt vind je er toch één: september. Ondanks dat achter deze verschoven feestdag gewoon nog steeds de historie van Valentijn schuilgaat, ligt de nadruk hier meer op vriendschap dan op liefde. Een belangrijk onderdeel van dit traditionele feest is namelijk het spel ‘geheime vriend’. Wat eigenlijk neerkomt op zoals wij Nederlanders kerst of Sinterklaas vieren. Een groep vrienden trekt lootjes en voor diegene die jij op je briefje hebt staan koop je een cadeautje. Niemand weet wie wie heeft. En dan op de dag van Liefde en Vriendschap komt de groep bij elkaar om te raden en te ontdekken wie jouw geheime vriend was om vervolgens de cadeautjes uit te pakken.

Liefde

Natuurlijk is ‘liefde’ ook onderdeel van deze dag, waarin geliefden elkaar een cadeautje, een kaart of een etentje geven. Romantiek ten top. Iets dat hier net als in de rest van de wereld vooral draait om de commercie die ermee gepaard gaat. Nu zijn Colombianen best wel big spenders en ook nogal gevoelig voor dit soort massale dingen. Dus het zou me niets verbazen als er hier meer waarde wordt gehecht aan deze dag dan in Nederland.

Geschiedenis van Amor y Amistad

Maar wat is eigenlijk de historie achter deze dag? Een vraag die helemaal niet zo makkelijk te beantwoorden is. Er blijken namelijk diverse verhalen te zijn waarin heel veel jaren geleden er allerlei verschillende dingen zouden zijn gebeurd met verschillende mensen die allemaal Valentijn of Valentinus heetten. Bijvoorbeeld Priester Valentinus uit Rome die ergens tussen de 250 en 300 jaar na Christus ondanks het verbod van de keizer in het geheim verliefde stellen trouwde en daarom op 14 februari werd onthoofd nadat hij eerst ook nog even de dochter van zijn bewaker van blindheid genas. En dan bestaan er van dit verhaal nog drie versies. Anderen beweren weer dat deze dag te maken heeft met de start van het paringsseizoen van vogels op 14 februari. Ook zou het zomaar kunnen zijn dat deze dag de dag van godin Juno uit het oude Rome is, de beschermheilige van alle vrouwen en van het huwelijk, waarop jongens en meisjes door middel van een loting samengebracht werden. Hier zou de uitspraak ‘jij bent een lot uit de loterij’ vandaan komen. Of dat nog niet genoeg is, werd toevallig ook nog op 14 februari in de grotten van Romulus en Remus in Rome, de stichters van de stad die opgevoed waren door wolven, een vruchtbaarheidsfeest gevierd. Maar wat nu écht ten grondslag ligt aan dit mega-commerciële gebeuren? Ik heb werkelijk geen idee.

Lief zijn voor elkaar

We kunnen dus veel beter met zijn allen lief zijn voor elkaar gewoon op elke willekeurige dag van het jaar. Lief zijn voor je vriend, voor je man of vrouw, voor je vader en moeder, voor je broers en zusters, voor je collega’s en voor je vrienden. En laten we ook de ouderen, mensen die het met weinig moeten redden, zieken en natuurlijk de vluchtelingen niet vergeten. Een knuffel, een spontaan bloemetje of wat lieve woorden. Gewoon een beetje positieve aandacht. Gewoon omdat het kan. Ik wens je bij deze vast een heel fijne, positieve en vooral liefdevolle zondag toe!


Lees meer!

46 reacties

Simone 27 oktober 2015 - 17:36

Wat heb je dit weer mooi en liefdevol beschreven. Ik vind ook dat we liever voor elkaar moeten zijn. Ik werk zelf veel voor vluchtelingen. Ik zoek voor hun vrijwilligerswerk en help ze naar een plekje in de maatschappij. Dat is zeer moeilijk, omdat veel mensen hier niet op zitten te wachten. Je moet zo hard knokken om voor hen een plekje te krijgen, maar daar zet ik me heel erg voor in. Als het dan lukt, voel ik me zo euforisch. Die mensen zijn zo dankbaar. Een AZC is geen pretje. Mensen denken er zo makkelijk over. Maar goed, sowieso, waar iemand ook vandaan komt, respecteer elkaar. Dat is het belangrijkste vind ik. En help je medemens. Zo zit ik zelf ook heel erg in elkaar. Ik wil altijd iedereen helpen. Daarom is dit werk ook zo leuk wat ik doe. Met valentijnsdag geef ik mijn vriendje altijd een kaartje met wat leuks of we gaan uit eten, maar dat doen we de rest van het jaar ook, hihi. Wij vinden elkaar gewoon altijd super lief!

Reply
Sabine 27 oktober 2015 - 21:10

Wat goed dat je dat doet zeg! Volgens mij zou dit hele gebeuren er al heel anders uitziet als iedereen er gewoon positief naar zou kijken. De vluchtelingen voelen zich al enorm anders natuurlijk en daar zullen ze zich ook automatisch naar gedragen. Vind het echt fijn om te horen dat je er zoveel voor doet. Bedankt voor je reactie!

Reply
Zo simpel is dan geluk 26 september 2015 - 12:48

Heel erg leuk! Ik vind het een mooi idee om vriendschap en liefde te vieren. Heb niks met Valentijnsdag, maar dit heeft toch wel een heel andere insteek.

Reply
Sabine 27 september 2015 - 10:27

Ja zeker! En ik weet inmiddels dat er op het werk ook actief aan wordt gedaan. Zo doen veel collega’s cadeautjes met elkaar. Grappig hè?

Reply
Floor 22 september 2015 - 10:14

wat leuk! Veel beter dan Valentijn eigenlijk.. xx

Reply
Sabine 22 september 2015 - 10:21

Eigenlijk wel 🙂 Maar ook dit ‘vierde’ ik niet haha

Reply
Godelieve 21 september 2015 - 16:48

Lief voor elkaar zijn dat maakt het leven tot een feestje elke dag weer 🙂
Leuk om te lezen dat in Colombia de dag van de liefde in september gevierd wordt Sabine 🙂

Reply
Sabine 21 september 2015 - 19:32

Haha ja inderdaad! Alles is liefde toch? 😀

Reply
sunny mamas 21 september 2015 - 09:22

Ik ben het met je eens: we moeten het hele jaar door lief zijn voor elkaar. Maar soms laten we ons wat te veel opslokken door onze eigen besognes om daaraan te denken. Ik vind het daarom niet slecht dat we daar op vaste ijkpunten in het jaar nog eens aan herinnerd worden, al zal dat op een commerciële manier zijn…

Reply
Sabine 21 september 2015 - 09:58

Daar zit inderdaad wel wat in. Als een soort van herinneringen is het best handig en goed. Vooral als het een soort motivatie is voor de rest van het jaar 🙂

Reply
Ester 21 september 2015 - 09:20

Goede gedachte om vriendschap en liefde te vieren 🙂 Geen mens kan zonder, toch?

Reply
Sabine 21 september 2015 - 09:56

Zo is het! Toch één van de belangrijkste dingen in het leven 🙂

Reply
naomiinwonderland 21 september 2015 - 07:21

Hee, wat leuk! Ik vind dit eigenlijk veel leuker dan Valentijn. Wel, ik wens jou ook een dag met liefde en vriendschap toe 😉

Reply
schrijfselsvanmij 20 september 2015 - 11:52

Ooit, in een ver verleden kreeg ik van een Amerikaanse collega een kaart op Valentijnsdag. Ik wist niet wat ik er van moest denken, vond die collega wel aardig maar meer ook niet. ‘He’s got a crush on you’ was aan mij niet besteed. Het hele opgeklopte idee rond dit soort dagen ook niet.

Reply
Sabine 20 september 2015 - 19:28

Hahaha ja het zal je maar gebeuren 😀 Ooit toen ik nog heel jong was vond ik dat soort dingen wel spannend, maar als me dit nu zou overkomen zou ik niet weten wat ik er mee moet en ik heb er ook niets meer mee met deze dag.

Reply
Florentine 20 september 2015 - 10:40

Wat leuk, ik wist helemaal niet dat zo was in Columbia. En wat een onwijs positief artikel, love it! ♥

Reply
Sabine 20 september 2015 - 19:24

Dankje! Leuke reactie! Ik had ook werkelijk geen idee 😀

Reply
Esther de Vries 20 september 2015 - 09:25

Ha Sabine, en dan is er nog de traditie van “Endulzar” waarbij je voor je geheime vriend(in), niet alleen een cadeautje koopt maar ook 2x per weer iets lekkers als verrassing op hun bureau of zo laat liggen, zonder dat diegene natuurlijk weet van wie. Soort van surprise maar dan anders…vorig jaar deden we het op het werk, dit jaar in onze groep niet, ik zag wel overal tekenen van deze activiteit op andere plekken van het INC.

Reply
Sabine 20 september 2015 - 19:24

Hahaa wat grappig! Dat heb ik dus nergens gelezen! Dat is echt een bijzondere manier van dit te vieren eigenlijk. Ik kreeg in NL ook wel eens een chocolaatje of een roosje van een collega (ja van Jimmy zelfs toen we nog geen relatie hadden), maar daar hield het wel mee op 🙂

Reply
carlavanvliet1 20 september 2015 - 07:08

Lief! 🙂

Reply
Myriam 20 september 2015 - 06:57

Wel fijn vind ik dat het een dag is waar zowel de aandacht wordt gevestigd op vriendschap als op liefde. A

Reply
Myriam 20 september 2015 - 06:58

Ik was nog niet rond: al is het natuurlijk beter om daar gewoon alle dagen aandacht voor te hebben…;

Reply
Sabine 20 september 2015 - 19:22

Haha ik lees van oud naar nieuw 🙂 Klopt ook, net als voor geliefden en ouders en eigenlijk voor iedereen.

Reply
Sabine 20 september 2015 - 19:21

Ja dat vind ik eigenlijk ook!

Reply
Morgaine 20 september 2015 - 06:12

Ik ga voor die achterliggende gedachten, mythe, sagen en legende noemen we het dan, is het echt gebeurd, en ja elke dag is een dag van vriendschap en liefde, dat moet elke dag gevierd worden. Daar kan geen commercie tegenop! En ook hier, op 14 feb doe ik er nu weinig aan, maar toen nog niemand het wist, en het Amerikaans was vooral nog, in de eighties toen deed ik er wel aan, ik heb ze nog, die valentijnskaarten van mijn ex man en mijzelf aan elkaar, hahaha

X

Reply
Sabine 20 september 2015 - 19:20

Inderdaad! En wat grappig van die kaarten! Het begon inderdaad in de VS. Zoals veel dingen haha. Ik heb vast ook nog wel ergens kaarten van vroeger liggen. Als je jong bent en geheime liefdes hebt kan het nog wel wat spannends hebben 😉

Reply
Morgaine 21 september 2015 - 02:13

Wij hadden al verkering, hahaha 😉

Reply
BlogbyDenisee 20 september 2015 - 04:00

Wat heb je dat mooi beschreven

Reply
Sabine 20 september 2015 - 19:19

Dankjewel!

Reply
Els 20 september 2015 - 03:15

Leuk verhaal, ook ik doe niets met dit commerciële gebeuren, de boodschap die er achteraan komt……… toppie!
Ehhh. …. heeft jou deze dag eigenlijk nog iets extra’s opgeleverd? ?
Xxx

Reply
Sabine 20 september 2015 - 19:18

Bedankt! En nee, Jimmy werkte 24 uur dus we hebben elkaar niet eens gezien haha 🙂 Vandaag gezellig geluncht maar dat had weinig met die dag te maken 🙂 x

Reply
wiebie74 20 september 2015 - 02:45

Ondanks het commerciële er achter is de boodschap natuurlijk mooi!

Reply
Sabine 20 september 2015 - 19:17

Ja dat klopt zeker! Maar toch gaat er niets boven liefde geven op de spontane manier 😀

Reply
bentenge 20 september 2015 - 02:41

Persoonlijk doe ik niet mee aan dat opgeklopte 14 febrauri gedoe, maar wat je in het laatste stukje predikt… ik ben een aanhanger ! Ik geef je bij deze vanop afstand een zondagse vriendschappelijke knuffel !

Reply
Sabine 20 september 2015 - 19:16

Haha bedankt! Heel lief! 🙂

Reply
Hans en Thea de Vries 20 september 2015 - 02:39

we wensen ook jou een fijne dag met veel liefde en vriendschap

Reply
Sabine 20 september 2015 - 19:15

Wat lief! Bedankt!

Reply
Marion 20 september 2015 - 01:50

Jaaa! Iedere dag lief zijn voor elkaar! Spread the love! ♥

Reply
Sabine 20 september 2015 - 19:15

Haha zo is het! Wat een energie Marion! 😀

Reply
Godelieve 21 september 2015 - 16:47

Daar sluit ik me met alle liefde bij aan 🙂

Reply
Margo Hermans 20 september 2015 - 01:18

Positieve aandacht geven, en ook krijgen, is fijn! Daarom Sabine, mooi stukje tekst heb je geschreven. Leuk om weer iets meer van Colombia te weten.

Reply
Sabine 20 september 2015 - 19:14

Bedankt! Ja dat vond ik zelf ook wel leuk, want had echt geen idee haha 🙂

Reply
Thomas Pannenkoek 20 september 2015 - 00:07

Mooi dat het nog eens in de kijker wordt gezet, maar de boodschap is inderdaad om elke dag proberen het meeste van jezelf te geven om liefde uit te stralen!

Reply
Sabine 20 september 2015 - 19:13

Inderdaad! Dat is toch veel belangrijker dan eens per jaar bonbons kopen met de gedachte ‘dan hebben we dat ook weer gehad voor de komende 12 maanden’ 😛

Reply
Tessa | 52druppels.nl 19 september 2015 - 23:59

ja precies, ik heb ook helemaal niks met dit soort dagen. laat het mooi aan me voorbij gaan. het liefst zou ik dat met alle ‘feest’ dagen doen, haha!

Reply
Sabine 20 september 2015 - 19:13

Haha klopt wij doen er ook niet aan! Alleen kerst vind ik wel echt leuk met de familie en al die lichtjes. En Sinterklaas zou ik wel vieren met de kids. En misschien nu ook wel om de Nederlandse traditie hier in Colombia een beetje in stand te houden 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!