Home Lifestyle Het recept voor een lekker & gezond sneetje Holland: brood uit de oven

Het recept voor een lekker & gezond sneetje Holland: brood uit de oven

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Je kent het wel: je gaat op vakantie naar waar dan ook en komt er al snel achter dat het brood op je bestemming op zijn zachts gezegd niet zo lekker is als in Nederland. Houd die gedachte even vast en denk je in hoe ik me voel hier in Colombia. Want ondanks dat er genoeg brood te koop is in de supermarkt of bij de bakker, is dit brood duur en lang niet zo lekker als de Hollandse versie. Nu ben ik echt niet zo dat ik alleen maar Nederlands voedsel wil eten, integendeel. Maar brood, dat is wel iets wat ik maar moeilijk kan missen. En ik niet alleen: ook mijn Colombiaan is er verslaafd aan. We hebben hier dus te maken met een heus broodprobleem.

Natuurlijk moet en zal deze broodcrisis worden opgelost. Dus: dagenlang experimenteren, per ongeluk het zout vergeten, brood dat spontaan uit elkaar valt en zesentachtig keer de keuken schoonmaken. Maar wel met als resultaat hét brood waar we hier elke dag zo van genieten. Mét chocoladepasta. Zónder zout.  Nieuwsgierig geworden? Hier vind je het recept!

Het recept voor zoutarm appel-noten-rozijnen-brood uit de oven

Benodigdheden

Om dit brood te bakken heb je een mixer met deeghaken, een bakje voor de gist, een grotere bak om het deeg in te kneden en een broodblik o.i.d. nodig. Zelf gebruik ik een siliconen cakevorm, wat prima werkt. Tijd: 2 uur (inclusief rijzen).

Ingrediënten

  • 7 gram gedroogde gist
  • 100 ml warm water
  • 160 ml lauw water (of 200 ml als je geen appel gebruikt)
  • 5 gram suiker (om de gist te activeren)
  • 15 gram boter, in blokjes
  • 500 gram meel (bloem, tarwemeel, wat je wilt)
  • Een halve appel, klein gesneden of gemalen
  • Een handje noten (soort noten is naar eigen smaak) en rozijnen, gemalen

 

Hoe te bereiden?

Doe de gist in een kommetje. Voeg daarbij de 100 ml warm water en de 5 gram suiker toe en laat dit 15 minuten staan totdat het gist helemaal is gaan schuimen. Doe ondertussen de meel in een grote kom. Maal de noten, appel en rozijnen en roer deze door het meel. Snij de boter in stukjes en voeg ook deze toe. Maak een kuiltje in het midden en giet daarin het gistmengsel. Verdeel het water aan de randen. Kneed alles in 10 minuten met een mixer met deeghaken tot een deegbal die niet te droog en niet te nat aanvoelt. Laat de deegbal in een kom afgedekt met een theedoek 15 minuten rijzen. Sla vervolgens op het keukenblad de lucht uit het deeg en maak er een rol van. Leg de deegrol in het broodblik of cakevorm. Dek deze opnieuw af met de theedoek en laat het deeg deze keer 45 minuten rijzen, totdat het boven de vorm uitkomt. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bak vervolgens het brood in 35 minuten, totdat het een mooie goudbruine kleur heeft. Laat het brood 5 minuten afkoelen in de vorm en daarna op een rooster.

 

Eet smakelijk!


Lees meer!

8 reacties

Patricia 16 februari 2016 - 16:36

Ik ben 2 dagen in de week aan het werk in een keuken. Waar we voorbereiding treffen voor de lunch. Nu gaan we in de toekomst onze brood ook zelf maken. Ik ben heel benieuwd want ik heb nog nooit zelf brood gemaakt.

Reply
Sabine 16 februari 2016 - 16:50

Leuk dat je dat ook wilt gaan doen! Kost een hoop tijd wel. Daarom ben ik er nu ook mee gestopt. 3 uur wachten tijdens een werkdag is een beetje te veel van het goede. Ben benieuwd hoe het brood zal zijn bij jou!

Reply
Patricia 16 februari 2016 - 17:07

Ik heb ook geen idee hoe dat eruit gaat zien. We hebben maar 3 uur de tijd voor de voorbereiding voor de lunch. Maar als het zo ver is, hoor je het van mij.

Reply
Sabine 16 februari 2016 - 18:10

Leuk!

Reply
Esther de Vries 20 mei 2015 - 15:09

Ik ben hem aan het proberen Sabine…resultaat volgt!

Reply
Sabine 20 mei 2015 - 15:32

Oww spannend! Ben benieuwd! Stuur je een foto?

Reply
Woolywoot 19 maart 2015 - 03:15

Geen tips helaas. We hebben hier ook een broodbakmachine, maar er gaat altijd iets mis denk ik, want het brood heeft altijd een eigenaardig smaakje. Nu kneden we er het deeg voor de pizzabodem in. Heerlijk dat je nu je eigen lekkere brood kan eten daar ver weg! En mocht ik weer eens brood willen proberen te maken, dan zoek ik dit blogje nog eens op. Alleen doe ik er dan wel zout bij denk ik..dat kan je er toch gewoon bijkneden zonder dat er iets heel essentieels mis gaat toch (bijvoorbeeld dat het brood ontploft? **grapje**). Trouwens,,dat je het brood zo mist herken ik wel hoor, ik heb ook een jaar in het buitenland gewoond en van dat brood dat je daar kon krijgen hoefde ik 2 weken niet meer naar de wc 😉 (alleen maar wit, vierkant brood!).

Reply
Sabine 19 maart 2015 - 11:56

Haha wat een leuke reactie! Bedankt! Je kunt gewoon zout toevoegen: het brood gaat niet ontploffen 😛 Ik deed dat ook eerst, maar ben het daarna gewoon vergeten. Ik kook altijd zonder zout dus dat kwam wel goed uit. Je kunt het gewoon met de noten en alles toevoegen. Gek dat je een raar smaakje uit de broodbakmachine krijgt. Mijn moeder heeft er ook één en dat is altijd superlekker brood.
Ik wil trouwens ook eens een pizza zelf maken. Ga eens uitzoeken hoe ik de bodem maak. Of heb jij toevallig een recept daarvoor?

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!