Home Het dagelijkse leven BYE BYE 2021 – HELLO 2022 | Het BESABINE jaaroverzicht
Besabine jaaroverzicht 2021

BYE BYE 2021 – HELLO 2022 | Het BESABINE jaaroverzicht

door Sabine
Languages / Talen:
 

Gelukkig nieuwjaar! En later we er dan maar meteen een cliché ingooien: wat is het jaar voorbij gevlogen! Maar echt. Ik moest gewoon opzoeken in mijn foto’s wat ik eigenlijk allemaal heb gedaan en waar ik ben geweest. 2021 Was het jaar waarin we voor bijna 3 maanden naar Nederland vlogen, het jaar van groei met mijn bedrijf en het jaar waarin ik een spannende beslissing maakte. Lees het BESABINE jaaroverzicht!


2021 Op mijn blog


Na rampjaar 2020 trokken de statistieken in afgelopen jaar weer een beetje aan. Nog steeds ben ik niet op het oude niveau, maar de groei zit er in. Na bijna 2 jaar Corona zijn er meer reisbeperkingen dan ooit. Toch is reizen naar Colombia enorm toegenomen in 2021 en dit zal in 2022 vrolijk doorgaan.

De 5 best gelezen artikelen op BESABINE

Een overzicht van de 5 best gelezen artikelen. Welke vond jij het leukste om te lezen?

5. Colombiaans recept: Kokosrijst (arroz con coco). Zó maak je het zelf!

Een recept dat ik al lang wilde delen, want één van mijn favoriete Colombiaanse gerechten. Zoete rijst met kokos en eventueel rozijnen erdoor. Zie je het al voor je? Heerlijk met salade, patacones en vis. Niet het makkelijkste gerecht, maar het is de moeite waard!

4. Casa Gregorio | Bijzonder overnachten in het Colombiaanse regenwoud.

En bijzonder was het zeker! In 2021 bezocht ik eindelijk de Colombiaanse Amazone. Een plek totaal anders dan de rest van het land. Waar je één bent met de natuur en de inheemse bevolking. Waar geen auto’s rijden en elektriciteit schaars is. Een plek die je eigenlijk niet mag missen tijdens je rondreis Colombia. Casa Gregorio is het perfecte verblijf om de Amazone te ervaren.

3. Ontdek Montería, Colombia | Wandel door de jungle midden in de stad.

Montería is een leuke stedentrip in het noorden van Colombia onderweg naar het strand. Ondanks de hitte kun je verkoeling zoeken in het bijzondere en grote park langs het water. Waar de leguanen je voor de voeten lopen en je kunt genieten van exotische planten en bomen die je in Nederland bij de Intratuin koopt. Een mooi stukje buiten de gebaande paden in Colombia!

2. Hoe vrijwilligerswerk in het buitenland helemaal verkeerd kan uitpakken.

Toen ik in juli in Nederland was las ik een boek dat al lang op mijn lijstje stond: Eens beloofd. Over hoe goed willen doen voor arme mensen in ontwikkelingslanden helemaal verkeerd kan uitpakken. In dit artikel vertel ik je mijn eigen ervaringen met vrijwilligerswerk in Ghana, waarom ik dat nooit meer zo zou doen, wat het White Savior Complex inhoudt en hoe je dit kunt voorkomen.

1. Reizen naar Colombia tijdens de Coronacrisis | Een mini-gids.

Met stipt op nummer één. Niet zo gek denk ik. Een artikel die ik ontelbaar vaak heb aangepast afgelopen jaar. Immers, om de haverklap veranderen de regels in Nederland of Colombia en ik ben graag up-to date. Reizen kon weer in 2021, zelfs de oceaan over. Maar de manier waarop precies roept nog steeds veel vragen op. Net als de huidige situatie in Colombia. In dit artikel worden al die vragen beantwoord.

 


Best 9 op Instagram


Het was weer een mooi jaar op Instagram. Met naast Colombia deze keer ook focus op Nederland. Hieronder zie je de 9 foto’s die in 2021 de meeste likes kregen. Eén bestemmingen springt er met 4 foto’s letterlijk uit: strandbestemming Coveñas.

De foto’s zijn gemaakt in (van links naar rechts, van boven naar beneden):

  1. Barichara
  2. Scheveningen
  3. Coveñas
  4. Coveñas
  5. Kudelstaart
  6. Amazone
  7. Coveñas
  8. Amazone
  9. Coveñas

 


De hoogtepunten van 2021


Met z’n allen hadden we zo gehoopt dat het gedaan was met Corona, maar het begint er steeds meer op te lijken dat deze situatie nog wel een paar jaartjes aanhoudt. Gelukkig hebben we in ieder geval meer vrijheid gehad in 2021 en weer een vleugje normaal kunnen ervaren. Reizen kan weer en dat hebben we dan ook gedaan!

Familiebezoek

Na 2 jaar kon ik eindelijk mijn familie weer bezoeken. De reis naar Nederland had wat voeten in de aarde door de hele toestand, en reizen is absoluut niet meer wat het was, maar het is gelukt! Maar liefst 2,5 maand genieten van mijn familie en vrienden en eindelijk mijn neefje voor het eerst gezien. En ook nog zijn eerste verjaardag meegevierd. Absoluut een groot hoogtepunt!

Naar de Amazone

In oktober vlogen we naar de Amazone. Zo lang gedroomd en nu eindelijk gedaan. Een enorm avontuurlijke bestemming die ik niet snel zal vergeten.

Groei met mijn bedrijf

Publiceerde ik in 2020 nog mijn eerste cursus, afgelopen jaar heb ik er nog 6 gemaakt. Allemaal online. Keihard voor gewerkt en daarom ben ik er ook best trots op. Deze cursussen vind je nu in mijn academie:

Daarnaast zette ik een affiliate platform op waarbij iedereen die wil geld kan verdienen met het promoten van mijn cursussen. Hier meer informatie over mijn partner programma.

Voor de tweede keer tante geworden

Op de valreep aan het einde van het jaar ben ik voor de tweede keer tante geworden. Hoe leuk! Deze keer ga ik mijn neefje eerder zien. Wanneer precies weet ik nog niet, maar in 2022 ga ik zeker naar Nederland om hem te bewonderen.

 


De moeilijke momenten


Voor mij is de aanhoudende pandemie een groot punt van onrust. En ik denk voor velen met mij. Niet alleen het virus, maar ook vooral alles er omheen. De soms totaal onlogische maatregelen die enorm veel impact maken. Op het dagelijkse leven, maar ook mentaal gezien. Het gevoel opgesloten te zitten omdat alles tegenwerkt. Niet normaal bij familie op bezoek kunnen. De polarisatie in de samenleving.

Ik heb op een gegeven moment mezelf echt moeten dwingen al die negatieve berichten en het nieuws niet meer te kijken. De onzekerheid die de situatie met zich meebrengt vind ik nog steeds moeilijk. Ook al raken we er met z’n allen een beetje aan gewend. Maar het niet vooruit kunnen plannen is niet fijn. Hoe mensen met elkaar omgaan in deze tijd en hoe de samenleving uit elkaar lijkt te vallen maakt me angstig.

Er wordt al te veel over geklaagd en iedereen heeft er zijn eigen mening over. Daarom houd ik die van mij even voor mezelf. Ik hoop vooral dat we komend jaar liefdevoller met elkaar kunnen omgaan en dat we meer doen wat nodig is om een normaler leven terug te krijgen.

 


Het jaar in reizen


Het was een mooi reisjaar, 2021.

Montería, het noorden van Colombia

In 2021 vlogen we 2 keer naar Montería, waar Alex zijn ouders wonen. Zowel in maart als in december. In december ging er ook een vriend uit Nederland mee, die we Montería hebben laten zien. Het prachtige park, mooie winkelcentra en lekker eten. En verder vooral overleven in de vreselijke hitte. In december nam ik ook mijn hondje Juaco mee. Voor het eerst in het vliegtuig. En wat ging het goed! Juaco was vooral aan het slapen en keek amper op of om tijdens de vlucht. Ikzelf was nerveuzer, vliegen met een hond is toch best een ding. Wennen aan de hitte moest hij wel trouwens. Maar ook dat ging heel goed. Ik had zelfs het idee dat hij in de warmte minder last had van pijn in zijn pootjes dan in de kou. Best fijn.

 

2,5 Maand in Nederland

Na bijna 2 jaar zonder mijn familie besloot ik het nu maar even goed te doen. Samen met Alex vlogen we voor maar liefst 2,5 maand naar ons kikkerlandje. Pas na 2 weken was ik eraan gewend om buiten niet meer met mondkapje op te lopen. En binnen in winkels heb ik mijn mondmasker nooit afgedaan. Zo vreemd die verschillen met Colombia en waar je aan gewend bent.

In ieder geval: Nederland was heerlijk. Het klimaat niet echt overigens… maar de rest wel. Samenzijn met mijn ouders, leuke dingen doen met mijn broertje en zijn gezin, voor het eerst mijn neefje zien, afspreken met mijn vrienden. Heerlijk. Ohja en we hebben ook van alles in Nederland gezien. Voor mij heel veel nieuws:

Over die laatste komt nog een blog trouwens, want zo een bijzondere plek!

Ook bezocht ik Haarlem, Utrecht, Aalsmeer, Amsterdam, Leiden, Bergen, Katwijk aan Zee, Scheveningen en Kampen.

 

Het Amazone regenwoud in Colombia

Zo’n 1,5 maand na terugkomst uit Nederland vlogen we naar Leticia om de Amazone te ontdekken. In 5 dagen tijd bezochten we Leticia, Puerto Nariño, een apen opvangcentrum en maakten we wandeltochten door de jungle. De nachtwandeling was heel spannend en uiteindelijk zagen we tarantula’s en heel bijzondere kikkers. In de Amazone zie je zoveel verschillende soorten bomen, bloemen en planten die je nergens anders ziet, heel tof. Ook at Alex een grote worm, de lokale delicatesse, en een piranha. Die eerste was niet zo een succes, de tweede wel. Tijdens de tochten in de boot zagen we vele dolfijnen in de Amazonerivier. Een absolute aanrader voor je reis naar Colombia! Bekijk hier de mini-gids Amazonas.

 


Vooruitzichten voor het nieuwe jaar


En toen was het opeens 2022. Afgelopen jaar heb ik wat grote beslissingen gemaakt die ik nog niet met je heb gedeeld en dat ook nog niet ga doen. In mijn hoofd was alles uitgedacht en bij elkaar gedroomd. Tot in december de boel een beetje in duigen viel en mijn plannetjes aan een zijden draadje kwamen te hangen. En nu is het een beetje onzeker hoe mijn leven er in het nieuwe jaar gaat uitzien. Eén ding is wel zeker: er komen veranderingen aan.

Het is nu 1 januari en ik heb geen idee wat het nieuwe jaar mij gaat brengen. Mijn hoofd is een wirwar van gedachten en twijfels. Mijn doel is om mezelf weer boven water te krijgen. Ontdekken wat ik nu eigenlijk echt wil in het leven. Hierbij krijg ik een beetje hulp, want in je eentje het rommeltje in je hoofd aanpakken is behoorlijk lastig.

Hoewel ik er nu nog even niks over wil zeggen zal er op een bepaald moment zeker een blog over komen.

In ieder geval heb ik zin in het nieuwe jaar en kijk ik uit naar mooie reizen, meer familietijd en nog meer groei in mijn bedrijf.

 


Waar kijk jij naar uit in 2022?


Elke nieuwste blog direct in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!


 

Lees meer!

2 reacties

Jenn 4 januari 2022 - 15:58

Mooi overzicht, en ondanks alles toch een mooi jaar! Je onrust rond corona herken ik wel ja. Ik heb nog niet echt plannen, maar waar ik in ieder geval naar uitkijk is mijn operatie. Of eigenlijk, de tijd daarna vooral.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 januari 2022 - 16:09

Dankjewel Jenn! Dat kan ik me voorstellen, je krijgt een nieuwe heup toch? Super spannend! Heel veel succes alvast!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!